EUROLYGA 2023

Žvilgsnis į varžovus: Lietuvos rinktinės priešininkų kelias link olimpinio atrankos turnyro

Iki Tokijo olimpinių žaidynių vyrų krepšinio atrankos turnyro liko kelios dienos. Komandos, kurios nuo antradienio kovos dėl vienintelio kelialapio į Tokiją, jau pakeliui į Kauną ir yra pasiruošusios mesti iššūkį turnyro favoritei Lietuvos rinktinei.

 Luka Dončičius.<br>G.Šiupario nuotr.
 Luka Dončičius.<br>G.Šiupario nuotr.
Venesuelos rinktinė susidūrė su koronaviruso probelmomis.<br>FIBA nuotr.
Venesuelos rinktinė susidūrė su koronaviruso probelmomis.<br>FIBA nuotr.
Lenkijos krepšinio rinktinė taip pat rungtyniaus Kaune.<br>ZP/Scanpix nuotr.
Lenkijos krepšinio rinktinė taip pat rungtyniaus Kaune.<br>ZP/Scanpix nuotr.
Korėjos krepšinio rinktinė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Korėjos krepšinio rinktinė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 24, 2021, 6:19 PM

Lenkija

Pasirengimo etapas negalėjo pridėti optimizmo nei Lenkijos rinktinės treneriui Mike‘ui Taylorui, nei šios komandos sirgaliams. Nors prieš porą savaičių nudžiugino gerokai anksčiau nei tikėtasi į rikiuotę po traumos grįžęs Mateuszas Ponitka, rūpesčių buvo gerokai daugiau nei smagių akimirkų.

Dėl konflikto su treneriu ir federacijos vadovais iš komandos buvo pašalintas jau ne pirmą kartą spyriotis pradėjęs vienas geriausių Lenkijos krepšininkų Adamas Waczynskis, o ir draugiškų rungtynių rezultatai nedžiugino. Lenkai prieš kelionę į Kauną žaidė šešis mačus – daugiau nei bet kuri kita komanda, bet laimėjo tik pusę iš jų. Lenkijos krepšininkai įveikė Meksiką 80:75, visų paeiliui triuškinamą Tunisą 89:66 ir pusiau rezervinės sudėties Latvijos rinktinę 75:73 (po pratęsimo). Kitose rungtynėse lenkai nusileido rusams 63:78 ir dukart brazilams 65:68 bei 79:85.

Kol dauguma Lenkijos rinktinės žaidėjų gludina bendrus veiksmus, natūralizuotas amerikietis A.J.Slaughteris žaidžia Persijos įlankos klubų čempionate, kuriame atstovauja „Al Kuweiti“ komandai. „Al Kuweiti“ pateko į pusfinalį, tad paskutines šio turnyro rungtynes žais tik šeštadienį.

Po jų A.J.Slaughteris turėtų iš Kuveito atvykti tiesiai į Kauną, bet šiandien tikriausiai niekas negalėtų šimtu procentų užtikrinti, kad Lenkijos rinktinės gynėjas nesulaužys pažado.

Slovėnija

Nors Slovėnijos rinktinė treniruotis pradėjo dar birželio 10 dieną, visos sudėties komanda susibūrė tik praėjusį sekmadienį. Paskutinieji į rinktinę atvyko Vlatko Čančaras ir Aleksejus Nikoličius, kurių klubai praėjusią savaitę žaidė paskutines sezono rungtynes NBA ir Prancūzijos lygose.

Tiesa, V.Čančaras ne tiek žaidė, kiek šildė „Denver Nuggets“ atsarginių suolą. 203 cm ūgio puolėjas į aikštę būdavo įleidžiamas tik tada, kai rungtynių baigtis būdavo aiški, ir per du atkrintamųjų varžybų etapus (10 rungtynių) žaidė vos 20 minučių bei pelnė 11 taškų.

Pavėlavę prie rinktinės prisidėjo dar keli klubuose užtrukę geriausi Slovėnijos krepšininkai: Luka Dončičius, Klemenas Prepeličius, Zoranas Dragičius. Ne nuo pirmosios stovyklos dienos triūsė ir natūralizuotas amerikietis Mike‘as Tobey, kuris tik praėjusią savaitę gavo Slovėnijos pilietybės dokumentus. Šiuo metu Slovėnijos rinktinėje treniruojasi 15 krepšininkų.

Slovėnijos krepšininkai praėjusią savaitę žaidė dvejas draugiškas rungtynes su Kroatijos rinktine. Nors per pirmąsias rungtynes komandoje dar nebuvo L.Dončičiaus ir M.Tobey, slovėnai nugalėjo abu kartus: pirmiausia varžovų aikštėje 94:80, paskui namie 97:88.

Slovėnijos krepšinio federacija pasirengimo etape numatė tik šias dvejas rungtynes.

Angola

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį paaiškėjo, kad Angolos rinktinė olimpinės atrankos turnyre privalės žaisti be geriausio šalies krepšininko Bruno Fernando. 22 metų 206 cm ūgio puolėjas atstovauja „Atlanta Hawks“ klubui, kuris NBA lygos Rytų grupės pusfinalyje nugalėjo „Philadelphia 76ers“ komandą ir toliau kovoja atkrintamosiose varžybose.

B.Fernando vaidmuo Atlantos komandoje labai nežymus. Angolietis atkrintamosiose varžybose žaidė vos 2,5 minutės (per dvejas dideliu skirtumu pralaimėtas rungtynes su „76ers“) ir pelnė 2 taškus, tačiau puoselėja viltį tapti NBA čempionu.

Kol B.Fernando kovoja Šiaurės Amerikoje, Angolos rinktinės krepšininkai jau dvi savaites treniruojasi netoli Barselonos. Sekmadienį jie žaidė draugiškas rungtynes su Katalonijos rinktine ir pasiekė pergalę 86:83, o pirmadienį nugalėjo Badalonos „Joventut“ komandą 75:69.

Angolos rinktinėje liko keturiolika žaidėjų. Vienuolika iš jų atstovauja Angolos klubams, Yannickas Moreira pastarąjį sezoną kartu su Jonu Mačiuliu kovojo dėl Atėnų AEK pergalių, o dar du krepšininkai atvyko iš JAV universitetų.

Venesuela

Venesuelos rinktinė iki olimpinės atrankos turnyro nesužais nė vienerių draugiškų rungtynių su stipriais varžovais. Venesueliečių planus sujaukė COVID-19.

Venesuelos krepšininkai nuo birželio 12 dienos stovyklavo Stambule ir turėjo praėjusią savaitę dalyvauti trijų komandų turnyre. Tačiau rungtynės su Turkijos ir Rusijos rinktinėmis buvo atšauktos, paaiškėjus, kad du Venesuelos krepšininkai užsikrėtė koronavirusu.

Sekmadienį Venesuelos rinktinė iš Stambulo išvyko į Milaną, kur antradienį buvo nustatytas dar vienas užsikrėtęs krepšininkas. Dėl to Italijos krepšinio federacija irgi atšaukė draugiškas rungtynes su Venesuelos komanda. Italai ir venesueliečiai turėjo susitikti ketvirtadienį Milane.

Prieš pusantros savaitės iš Venesuelos į Europą atvyko keturiolika krepšininkų. Tačiau komandai praretėjus, treneris Fernando Duro praėjusį savaitgalį skubiai pakvietė dar du žaidėjus. Vienam iš jų toli keliauti nereikėjo. Prie vyrų rinktinės pirmą kartą prisidėjęs 17-metis Fabrizio Pugliatti prieš trejus metus persikraustė į Europą, treniruojasi Romos „Stella Azurra“ klube ir atstovauja jam Italijos antrojoje lygoje.

Nors Venesuelos rinktinės pasirengimo planai subyrėjo į šipulius, Pietų Amerikos komanda vienerias rungtynes šiapus Atlanto sužaidė. Dar prieš tai, kai į komandą įsisuko koronavirusas, venesueliečiai Stambule žaidė su Cedi Osmano krepšinio akademijos komanda ir sutriuškino jaunuosius turkus 84:47.

Korėja

Korėjos rinktinė praėjusią savaitę dalyvavo Azijos pirmenybių atrankos turnyre ir nesunkiai iškovojo kelialapį į baigiamąjį etapą. Nors korėjiečiai dukart pralaimėjo namie žaidusiai Filipinų rinktinei 78:81 ir 77:82, jie be vargo pasiekė pergales prieš autsaideres Indonezijos ir Tailando komandas.

Korėjos krepšininkai, grupėje laimėję 4 iš 6 rungtynių (dvejos pirmosios rungtynės vyko pernai) užėmė antrąją vietą ir kartu su 6 pergales pasiekusiais filipiniečiais gavo teisę žaisti 2021 metų rugpjūtį Indonezijoje vyksiančiose Azijos pirmenybėse.

Korėjiečiai nusivylė dėl to, kad nė karto nesugebėjo įveikti Filipinų komandos, bet galėjo pasiteisinti ir žymiais nuostoliais. Dėl traumų šią vasarą atvykti į rinktinę negalėjo keturi senbuviai, tarp jų – naudingiausias šio sezono Korėjos lygos krepšininkas Songas Gyo-changas.

Kita vertus, rinktinės trenerius nudžiugino JAV studijuojantis Lee Hyunas-jungas. Davidsono koledžo komandoje žaidžiantis 20-metis buvo vertinamas kaip po kelerių metų atsiskleisti galintis krepšininkas, bet jau šią vasarą tapo vienu Korėjos rinktinės lyderių.

„Jis geresnis krepšininkas, negu maniau, – nustebo Korėjos rinktinės treneris Cho Sangas-hyunas. – Jis geras metikas, bet norėčiau, kad skirtų daugiau dėmesio kitiems žaidimo elementams. Jei jis ir toliau tobulės, galėsime praplėsti rinktinės puolimą“.

Pirmą kartą vyrų rinktinėje žaidęs Lee Hyunas-jungas per ketverias rungtynes Filipinuose įmesdavo 17,3 taško. Rezultatyviau žaidė tik natūralizuotas amerikietis Ricardo Ratliffe‘as, kurio vidurkiai buvo 18 taškų ir 9,8 atkovoto kamuolio.

Olimpinė atranka

Olimpinės atrankos turnyras vyks birželio 29 – liepos 4 dienomis. Kaune žais šešios komandos. Pirmojo etapo A grupėje kovos Lietuva, Korėja ir Venesuela, B grupėje – Lenkija, Slovėnija ir Angola. Po dvi geriausias komandas pateks į pusfinalį, o pusfinalių nugalėtojai susitiks finale. Kelialapį į Tokijo olimpines žaidynes iškovos tik atrankos turnyro nugalėtojai.

Tuo pačiu metu vyks kiti trys atrankos turnyrai. Viktorijoje (Kanada) varžysis Kanados, Kinijos, Graikijos, Turkijos, Čekijos ir Urugvajaus rinktinės, Splite (Kroatija) – Kroatijos, Brazilijos, Tuniso, Vokietijos, Rusijos ir Meksikos rinktinės, Belgrade – Serbijos, Filipinų, Dominikos Respublikos, Italijos, Senegalo ir Puerto Riko rinktinės.

Teisę dalyvauti Tokijo olimpinėse žaidynėse jau turi aštuonios komandos: Japonija, Prancūzija, Ispanija, JAV, Argentina, Australija, Nigerija ir Iranas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų