EUROLYGA 2023

Prakeiksmas tęsiasi: penktąkart iš eilės į Europos pirmenybių finalą patekusios prancūzės – vėl be aukso

Prancūzijos krepšininkėms nepavyko nutraukti finalų užkeikimo. Prancūzės penktą kartą iš eilės žaidė Europos pirmenybių finale, bet ir vėl buvo priverstos stebėti, kaip aukso medaliai žiba ant varžovių krūtinių. Šįkart Valensijoje sekmadienį vykusioje lemiamoje dvikovoje Prancūzijos komanda pralaimėjo po šešerių metų pertraukos žemyno čempionės vardą susigrąžinusiai Serbijos rinktinei. Bronzos medalius iškovojo Belgijos ekipa.

 Prancūzijos rinktinė ir vėl nelaimėjo Europos aukso.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Prancūzijos rinktinė ir vėl nelaimėjo Europos aukso.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2021, 7:41 AM, atnaujinta Jun 28, 2021, 7:42 AM

Serbijos krepšininkės pergalės šokį sušoko Europos pirmenybių finale įtikinamai įveikusios prancūzes 63:54. Vienas finalo rungtynių teisėjų buvo lietuvis Gvidas Gedvilas.

Serbės lemiamą pranašumą susikrovė jau antrojo kėlinio viduryje, kai įmetė 13 taškų be atsako ir nutolo 31:18. Po to prancūzės keliskart mažino skirtumą iki vienženklio, bet varžovės vos pajutusios pavojų padidindavo apsukas ir vėl įgydavo didesnę persvarą. Trečiajame kėlinyje Serbijos komanda vienu metu pirmavo 18 taškų skirtumu.

Serbijos rinktinė per lemiamas rungtynes puikiai dengė varžovių lyderes. Pusfinalyje serbės sukaustė belgę Emmą Meesseman, o finale jų gniaužtuose visiškai pradingo geriausia pastarojo dešimtmečio Prancūzijos krepšininkė Sandrine Gruda (5 taškai) ir šiose pirmenybėse iki finalo puikiai žaidusi kita veteranę Endene Miyem (2 taškai).

Tuo tarpu serbių lyderės savo darbą atliko nepriekaištingai. Iniciatyvos laiku ėmėsi ir natūralizuota amerikietė Yvonne Anderson (18 taškų), ir Jelena Brooks (15 taškų), ir naudingiausios čempionato žaidėjos prizą gavusi Sonja Vasič (12 taškų).

32 metų S.Vasič pastaraisiais sezonais gana blankiai žaidžia klubuose, tačiau atgimsta atvykusi į rinktinę. Šiame čempionate ji pelnydavo 15,5 taško, atkovodavo 7,2 kamuolio ir atlikdavo 4,2 rezultatyvaus perdavimo.

Kartu su S.Vasič į turnyro geriausių žaidėjų penketą buvo išrinktos belgės Julie Allemand ir E.Meesseman, prancūzė E.Miyem bei Bosnijos ir Hercegovinos natūralizuota amerikietė Jonquel Jones.

J.Jones pelnydavo 24,3 taško ir buvo rezultatyviausia turnyro žaidėja. E.Meesseman pelnydavo 20,7 taško, kroatė Ivana Dojkič – 20,3 taško, rusė Marija Vadejeva – 18,5 taško. Įdomu, kad net trys iš keturių rezultatyviausių krepšininkių (J.Jones, E.Meesseman ir M.Vadejeva) kartu žaidžia Eurolygos čempionėje Jekaterinburgo UGMK komandoje.

J.Jones taip pat buvo pirma pagal atkovotus kamuolius (vid. 16,8), o daugiausiai rezultatyvių perdavimų atlikdavo juodkalnietė Božica Mujovič (vid. 7).

Serbijos rinktinė Europos pirmenybių medalius iškovojo trečiąjį kartą. 2015 metais serbės tapo žemyno čempionėmis, o 2019 metais, žaisdamos namie, užėmė trečiąją vietą.

Šių metų Europos pirmenybėse vis dar žaidė šešios 2015 metų čempionės (Sonja Vasič, Jelena Brooks, Ana Dabovič, Saša Čadžo, Nevena Jovanovič ir Dajana Butulija). Krepšininkes į pergales vedė ta pati trenerė Marina Maljkovič. Ji po Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių buvo palikusi rinktinę, bet grįžo po to, kai serbės patyrė fiasko 2017 metų Europos pirmenybėse.

Prancūzijos rinktinė medalius iškovojo septintose iš eilės Europos pirmenybėse. 2009 metais prancūzės buvo žemyno čempionės, 2011 metais laimėjo bronzą, o po to pralaimėjo penkis iš eilės finalus.

33 metų E.Miyem kolekcijoje yra visi septyni medaliai. O penktadienį 34-ąjį gimtadienį pažymėjusi S.Gruda iškovojo šeštąjį medalį (jai trūksta vieno sidabro).

Šiame čempionate net dešimt Prancūzijos krepšininkių ant garbės pakylos lipo ne pirmą kartą.

Rungtynėse dėl trečiosios vietos Belgija įtikinamai nugalėjo Baltarusiją 77:69. Belgės laimėjo pirmąjį kėlinį 23:13 ir po to visą laiką pirmavo apie 10 taškų skirtumu.

Belgijos rinktinė Europos pirmenybių medalius laimėjo antrą kartą. 2017 metais belgės irgi užėmė trečiąją vietą.

Finalas

Serbija – Prancūzija 63:54. Y.Anderson 18, J.Brooks 15, S.Vasič 12, A.Dabovič 9, N.Jovanovič 3, T.Krajišnik 2, 13 atk.kam., M.Škorič ir A.Dugalič po 2, S.Čadžo ir A.Crvendakič po 0/ V.Vukosavljevič 15, M.Johannes 13, S.Michel ir A.Chartereau po 6, G.Williams ir S.Gruda po 5, E.Miyem ir H.Ciak po 2, A.Duchet ir O.Epoupa po 0.

Dėl 3 vietos

Belgija – Baltarusija 77:69. E.Meesseman 21, 10 atk.kam., A.Delaere 17, K.Linskens 15/ A.Veramejenka 15, A.Bentley 12, M.Papova 10, 12 atk.kam.

Kitas vietas užėmė: 5. Bosnija ir Hercegovina, 6. Rusija, 7. Ispanija, 8. Švedija, 9. Italija, 10. Slovėnija, 11 Kroatija, 12. Juodkalnija, 13. Slovakija, 14. Turkija, 15. Čekija, 16. Graikija. Pirmąsias šešias vietas užėmusios komandos iškovojo kelialapius į pasaulio pirmenybių atrankos turnyrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.