EUROLYGA 2023

Naujasis Kauno „Žalgirio“ veidas: ekspertas įvertino pirmuosius M. Schillerio vasaros žingsnius

Šešios dienos – keturi naujokai. Vos pasibaigus Lietuvos krepšinio lygos (LKL) sezonui vienuoliktąjį kartą iš eilės šalies krepšinio karūną ant galvos užsidėjęs Kauno „Žalgiris“ žaibiškai pradėjo savo naujo sezono darbus.

Kauno klubo vasaros darbai įsibėgėjo.<br>Lrytas.lt montažas.
Kauno klubo vasaros darbai įsibėgėjo.<br>Lrytas.lt montažas.
Mantas Kalnietis.<br>G.Šiupario nuotr.
Mantas Kalnietis.<br>G.Šiupario nuotr.
Tomas Dimša.<br>cbgrancanaria.net nuotr.
Tomas Dimša.<br>cbgrancanaria.net nuotr.
Edgaras Ulanovas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Edgaras Ulanovas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Tomas Purlys.<br>L.Žemgulio nuotr.
Tomas Purlys.<br>L.Žemgulio nuotr.
Martinas Gebenas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Martinas Gebenas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 1, 2021, 4:00 PM, atnaujinta Jul 1, 2021, 5:40 PM

Su Mariumi Grigoniu, Nigelu Hayesu bei Thomasu Walkupu atsisveikinęs Kauno klubas pirmuosius pristatė komandos legionierius.

„Žalgiris“ pasirašė sutartis su puikiai trenerio Martino Schillerio pažįstamais veidais – Tyleriu Cavanaugh bei Nielsu Giffey.

Praėjusios savaitės pradžioje sekė dar du nauji Lietuvos čempionų pirkiniai.

Kauniečiai sukirto rankomis su galingai Izraelio lygoje rungtyniavusiu 206 cm aukštaūgiu iš JAV Joshu Nebo ir naudingiausiu Vieningosios lygos krepšininku tapusiu bei ne vieną saldžią pergalę su „Žalgiriu“ iškovojusiu Mantu Kalniečiu.

„Man pačiam svarbu, kad aš neateinu į „Žalgirį“ tik užbaigti karjeros, aš dar turiu ambicijų, noriu kažką įrodyti.

35-eri metai yra neriba, bet nesinori prisikalbėti. Vis dėlto – kur pradėjau karjerą, ten ją turbūt ir baigsiu“ – teigė į Kauną sugrįžęs lietuvis.

Praėjusį pirmadienį daugkartiniai Lietuvos čempionai pranešė, kad su 196 cm ūgio gynėju buvo pasirašyta dviejų metų sutartis.

„Tai yra visiškas abiejų pusių laimėjimas. Patenkintas turi būti tiek Kauno „Žalgirio“ klubas, tiek ir pat M.Kalnietis. Kauno ekipa neteko Mariaus Grigonio ir Roko Jokubaičio, todėl šiuo metu reikia kuo daugiau krepšininkų iš Lietuvos, tačiau M.Kalneitis nėra tiesiog krepšininkas iš Lietuvos – jis yra „Žalgirio“ simbolis“ , – naujuoju Kauno komandos pirkiniu džiaugėsi krepšinio ekspertas bei treneris Tomas Purlys.

Itin sėkmingą sezoną Krasnodaro „Lokomotiv“ ekipoje sužaidęs lietuvis į Kauną sugrįžo po penkerių metų pertraukos. Paskutinį kartą „Žalgiriui“ jis atstovavo 2015-2016-ųjų metų sezone.

Įžaidėjas Vieningoje lygoje vidutiniškai per rungtynes įmesdavo po 9,6 taško, atlikdavo po 9,8 rezultatyvaus perdavimo ir rinkdavo po 17,3 naudingumo balo.

„Nepaisant to, kad jam 34-eri, M.Kalnietis tapo geriausiu Vieningosios lygos reguliariojo sezono žaidėju. Tai parodo, kad jo forma tikrai yra gera.

Šio krepšininko įsigijimas yra geras pirkinys ne tik žaidimo prasme. Su savo patirtimi, pridedant Paulių Jankūną ir Artūrą Milaknį, jauniems „Žalgirio“ žaidėjams bus suteikta labai daug naudos“, – samprotavo lrytas.lt kalbintas T.Purlys.

Šanso nesulauks

Po triumfo LKL čempionate Kauno klubo strategas M.Schilleris užsiminė, kad naujo sezono komplektacija prisidės nuo lietuvių. Vis dėlto, panašu, kad vienam krepšininkui iš Lietuvos komandos durys neatsivers ir šiemet. Tai – Tomas Dimša.

Praėjusiame sezone trejų metų sutartį su „Žalgiriu“ pasirašęs 27-erių 196 cm ūgio žaidėjas dar rugsėjį buvo paskolintas Las Palmo „Gran Canaria“ klubui, o jo žaidybinis laikas „Žalgiryje“ atiteko Steve'ui Vasturiai.

Pasak naujienų portalo krepsinis.net žurnalisto Edgaro Pulkovskio, „Žalgirio“ strategas M.Schilleris nemato T.Dimšos savo žaidimo schemose ir šiame sezone.

Tuo tarpu T.Purlys neskuba vertinti šio trenerio sprendimo.

Jo manymu, svarbiu faktoriumi taps žmogus, kuris bus pasirinktas į lietuvio vietą, nes praėjusiame sezone sprendimas vietoje T.Dimšos pasirinkti S.Vasturia daug naudos „Žalgiriui“ neatnešė.

„Sunku pasakyti. Ar tai geras sprendimas – lieka tik spėlioti. M.Kalnietis yra aukštesnio lygio žaidėjas, bet tokie krepšininkai, kaip T.Dimša, turi turėti stiprų trenerio pasitikėjimą.

Jei M.Schilleris šio žaidėjo nemato savo schemose, reiškia nereikia daug galvoti. Per jėgą treneriui grūsti žaidėją yra neetiška ir neturi prasmės.

Pagal savo demonstruojamą žaidimą T.Dimša galbūt ir galėtų atsiskleisti, gauti keletą minučių. Prisiminus praėjusį sezoną, M.Schilleris vietoje jo pasirinko S.Vasturią, tačiau šis sprendimas nuvylė.

Blogiau nei žaidė S.Vasturia turbūt ir būti negali, tad šioje situacijoje T.Dimša tikrai nebūtų buvęs blogesnis.

Kitą vertus, tai yra trenerio sprendimas. Jis turi savo schemas ir žino, kurie žaidėjai jam yra tinkamesni“, – kalbėjo krepšinio ekspertas.

Radare – dar vienas buvęs žalgirietis

Kauno „Žalgiryje“ atsiskleidusiam ir praėjusiame sezone į Stambulą sparnus pakėlusiam Edgarui Ulanovui pirmasis legionieriaus sezonas nebuvo itin saldus.

Lietuvis nesulaukė didelio trenerio Igorio Kokoškovo pasitikėjimo, o metų gale puolėją ėmė persekioti traumos.

„Situacija su E.Ulanovu tapo tikru nesusipratimu. Edgarui atvykstant į Stambulą viena iš jo vizitinių kortelių buvo sėkmingas žaidimas nugara į krepšį, tačiau „Fenerbahce“ ekipa jam to daryti neleido“, – apie lietuvio situaciją samprotavo T.Purlys.

Neatmetama, kad laisvuoju agentu tapęs lietuvis vėl galėtų apsivilkti „Žalgirio“ marškinėlius.

Naujienų portalo basketnews.lt žurnalisto Donato Urbono šaltinių teigimu, 29 metų 198 cm ūgio E.Ulanovas kalbėjosi su treneriu Martinu Schilleriu, kuris jam pristatė savo viziją.

„Jei M.Schilleris regėtų lietuvį savo schemose, tai nebūtų blogas pirkinys.

Prisimenant praėjusio sezono pradžią, vargu ar E.Ulanovas būtų tikęs „Žalgirio“ žaidime, tačiau kiek vėliau kauniečiai pakeitė savo žaidimo taktiką ir trečiojo numerio pozicijoje jis būtų turėjęs svarbų vaidmenį.

Jis nėra labai greitas bei mobilus ties perimetru, tačiau tinkamas jo išnaudojimas ties baudos aikštele bei gera gynyba prieš trečią, ketvirtą ar penktą numerį galėtų duoti daug naudos.

Šioje vietoje vėl viskas priklauso tik nuo M.Schillerio ir jo regimų žaidimo schemų“, – samprotavo ekspertas.

„Žalgiris“ taip pat vedė derybas su Maskvos CSKA neįsitvirtinusiu gynėju Darrunu Hilliardu, tačiau pastarojo karjera pasuko į Miuncheną – žaidėjas apsivilks „Bayern“ marškinėlius.

„Tai yra žaidėjas, kuris žaidė labai aukštame lygmenyje. Puikiu pavyzdžiu šioje situacijoje tampa tapo Joffrey Lauvergne'as, kuris žaidė aukšto lygo klube, bet gerame klube jis negavo tiek daug pasitikėjimo.

Labai gerai, kad „Žalgiris“ stebi ir kalbina tokio tipo žaidėjus. Tokiems krepšininkams reikia atgauti pasitikėjimą ir turėti kuo daugiau žaidybinės praktikos.

Aušto lygio žaidėjai yra reikalingi ir pačiam „Žalgiriui“ – jie turi savo vardą, pritraukia žiūrovus bei duoda impulsą kitiems krepšininkams tobulėti“, – „Žalgirio“ ir D.Hillardo derybas įvertino T.Purlys.

Permainos aukštaūgių gretose

Kauno klubo vadovai ėmėsi permainų aukštaūgių grandyje ir nusprendė pasukti skirtingais keliais su dar vienu lietuviu.

Pasak portalo basketnews.lt žurnalisto Donato Urbono, „Žalgiris“ savo sudėtyje išlaikys jaunąjį Mareką Blaževičių, tačiau atsisveikins su Martinu Gebenu.

Pranešama, kad vis dar galiojančią vienerių metų sutartį su Lietuvos čempionais turintis 26-erių 208 cm ūgio lietuvis ieško kitos ekipos, kurioje galėtų turėti daugiau žaidybinio laiko.

Praėjusiame sezone M.Gebenas Eurolygoje vidutiniškai per rungtynes įmesdavo po 3,3 taško, atkodavo po 2,1 kamuolio ir rinkdavo po 4,5 naudingumo balo.

Lietuvos krepšinio lygos (LKL) pirmenybėse jo statistika buvo kur kas geresnė – 7,3 taško, 4,7 atkovoto kamuolio ir 10,7 naudingumo balo per rungtynes.

Praėjusią vasarą prie „Žalgirio“ prisijungęs ir Kaune liksiantis M.Blaževičius nesulaukė itin didelio Martino Schillerio pasitikėjimo ir ant parketo su žaliai-baltais marškinėliais sezono metu pasirodydavo gana retai.

209 cm ūgio krepšininkas Eurolygoje vidutiniškai per 4 minutes įmesdavo po 2 taškus ir rinkdavo po 2,2 naudingumo balo, o LKL čempionate per 13 minučių vidutiniškai įmesdavo po 6,5 taško ir rinkdavo po 8,3 naudingumo balo.

LKL atkrintamųjų varžybų metu 19-metis vilnietis nežaidė nė minutės.

Kitoks veidas

Per mažiau nei savaitę keturis naujokus pristatęs Kauno „Žalgiris“ jau pradėjo statyti pamatus artėjančiam sezonui.

Skubotų išvadų nelinkęs daryti T.Purlys pasidžiaugė naujaisiais Kauno klubo pirkiniais, tačiau teigė, kad lyderių išvykimas taps stipriu dūriu Lietuvos čempionams.

„Šiuo metu dar reikia sulaukti kitų „Žalgirio“ legionierių bei naujienų dėl E.Ulanovo.

Žvelgiant į bendrą komandos žaidimą – bus M.Kalnietis, kuris yra labai aukšto intelekto krepšininkas, tačiau jis nebėra toks greitas ir gali iškilti problemų su gynyba prieš žemesnius ir greitesnius krepšininkus.

„Žalgiris“ taip pat nebeturės išreikšto lyderio, koks praėjusiame sezone buvo M.Grigonis. Ekipai trūks ir Th.Walkupo, kuris garsėjo savo fiziškumu ir geru darbu gynyboje.

Naujokų yra, tačiau netektys yra skaudžios.

Daugiau aiškumo bus, kai pamatysime galutinę „Žalgirio“ ir priešininkų sudėtį, bet faktas – ši komanda bus kitokia“, – teigė ekspertas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.