EUROLYGA 2023

Prie starto linijos – 20 klubų: Europos taurės favoritai nepasimestų ir Eurolygoje

Šią savaitę prasideda Europos taurės turnyras, kuriame kovos ir Panevėžio „Lietkabelio“ krepšininkai. LKL prizininkai neminimi tarp favoritų, tačiau antrajame pagal rangą Eurolygos rengiamame turnyre dalyvaus kelios komandos, kurios nepasimestų ir Eurolygos varžybose.

Belgrado „Partizan“.<br> Klubo nuotr.
Belgrado „Partizan“.<br> Klubo nuotr.
 Venecijos „Reyer“<br> Klubo nuotr.
 Venecijos „Reyer“<br> Klubo nuotr.
Las Palmo „Gran Canaria“<br> Klubo nuotr.
Las Palmo „Gran Canaria“<br> Klubo nuotr.
  Bolonijos „Virtus“<br> Klubo nuotr.
  Bolonijos „Virtus“<br> Klubo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 19, 2021, 11:02 AM, atnaujinta Oct 19, 2021, 5:58 PM

Burtai komandas į grupes paskirstė labai netolygiai.

Dauguma stipriausių ekipų žais B grupėje ir su „Lietkabeliu“, kuris pateko į A grupę, nesusitiks.

Valencia“ (B grupė)

Praėjusį sezoną. Ispanijos lyga – 4 vieta. Eurolyga – 9 vieta.

Valensijos komanda praėjusį sezoną buvo tvirta Eurolygos vidutiniokė. Ji Eurolygos reguliariajame sezone laimėjo daugiau nei pusę rungtynių (19 iš 34), o iki atkrintamųjų varžybų jai trūko vos vienos pergalės.

Nors šiais metais „Valencia“ nusileido į žemesnio rango turnyrą, jos sudėtis netapo silpnesnė. Tiesa, du pajėgūs krepšininkai Nikola Kaliničius ir Derrickas Williamsas priėmė kitų Eurolygos klubų kvietimus, tačiau „apelsininių“ gretose liko ir komandos simboliu tapęs Bojanas Dubljevičius, ir keli kiti svarbūs žaidėjai: Klemenas Prepeličius, Samas Van Rossomas, Mike‘as Tobey, Martinas Hermannssonas, Louis Labeyrie.

O naująjį trenerį Joaną Penarroyą (atvyko iš Burgoso „San Pablo“) neabejotinai nudžiugino sutartys su patyrusiu Victoru Claveru („Barcelona“), kuris į gimtąją Valensiją grįžo po devynerių metų pertraukos, per kelis praėjusius sezonus subrendusiu 23-ejų makedonu Nenadu Dimitrijevičiumi (Badalonos „Joventut“) ir strategui gerai pažįstamu kubiečiu Jasieliu Rivero („San Pablo“).

Europos taurės rekordininkė „Valencia“ jau keturis kartus iškovojo šį prizą. Tikriausiai niekas nenustebtų, jei pavasarį ši komanda triumfuotų penktąjį kartą.

Bolonijos „Virtus“ (B grupė)

Praėjusį sezoną. Italijos lyga – čempionas. Europos taurė – pusfinalis.

Prieš keletą metų atgimęs ir aukščiausius tikslus vėl iškėlęs „Virtus“ klubas praėjusį sezoną įvykdė tik vieną iš dviejų svarbiausių užduočių – po 20 metų pertraukos susigrąžino Italijos čempiono vardą. Kad sezonas būtų visiškai sėkmingas, trūko kelialapio į Eurolygą. Jį iškovoti sutrukdė Europos taurės pusfinalyje Bolonijos krepšininkus įveikęs Kazanės „Uniks“.

Vasarą „Virtus“ vadovybė nusprendė nepratęsti sutarties su treneriu Aleksandaru Džordževičiumi, o į jo vietą pakvietė ne mažiau garsų specialistą – tris praėjusius sezonus „Toronto Raptors“ štabe dirbusį Ispanijos rinktinės trenerį Sergio Scariolo.

Nors komandos sudėtyje taip pat įvyko daug permainų, joje liko visi trys rezultatyviausi praėjusio sezono žaidėjai: Milošas Teodosičius, Kyle‘as Weemsas bei Bolonijos apylinkėse užaigęs Marco Belinelli, kuris praėjusių metų pabaigoje į gimtinę grįžo po trylikos NBA klubuose praleistų sezonų.

Tarpsezoniu svarbiausi „Virtus“ pirkiniai buvo vasarą Italijos rinktinėje spindėjęs italoamerikietis Nico Mannionas (atvyko iš „Golden State Warriors“) ir buvęs Eurolygos čempionas Ekpe Udoh („Beijing Royal Fighters“). Tiesa, E.Udoh sezonui vos prasidėjus patyrė sunkią traumą ir negalės žaisti kelis mėnesius. Kad jį pakeistų, „Virtus“ pakvietė kitą amerikietį JaKarrą Sampsoną („Indiana Pacers“).

„Virtus“ pagrindinis penketas nepadarytų gėdos ir Eurolygoje. Vis dėlto šios komandos trūkumas yra neilgas atsarginių suolas.

Belgrado „Partizan“ (A grupė)

Praėjusį sezoną. Serbijos lyga – 3 vieta. Adrijos lyga – 7 vieta. Europos taurė – antrasis etapas.

„Partizan“ vadovams nusibodo būti kito Belgrado klubo „Crvena Zvezda“ šešėlyje. Pavasarį „Partizan“ trečią kartą per keturis praėjusius sezonus nepatekus į Serbijos lygos finalą ir labai anksti pasitraukus iš kovos dėl vietos Adrijos lygos pusfinalyje, klubo vadovybė ėmėsi ryžtingų veiksmų ir po vasaros atostogų pristatė neatpažįstamai pasikeitusią, žymiai sustiprėjusią, bet kartu – gana jauną komandą.

Svarbiausias atsinaujinusio „Partizan“ akcentas – treneris Željko Obradovičius, kuris į šį klubą grįžo po 28 metų pertraukos. Pakvietę vieną garsiausių Senojo žemyno krepšinio specialistų, „Partizan“ vadovai, suprantama, privalėjo pakviesti ir jo lygį atitinkančių žaidėjų, su kuriais galėtų spręsti maksimalias užduotis.

Belgrado klubas labiausiai nustebino, kai jam pavyko prisivilioti praėjusį sezoną Milano „Olimpia“ komandoje žaidusius amerikiečius Keviną Punterį bei Zachą LeDay. Kitas svarbus pastiprinimas – Kinijos lygoje siautęs Dallasas Moore‘as („Guangzhou Loong Lions“), o „Partizan“ vadovai nemažai tikisi ir iš dviejų jaunų europiečių, kuriems praėjusiais metais nepavyko įsitvirtinti NBA komandose: 21-erių Aleno Smailagičiaus („Golden State Warriors“) bei 23-ejų latvio Rodiono Kuruco („Milwaukee Bucks“).

Nors „Partizan“ įsigijo kelis garsius naujokus, ši komanda yra gana jauna. Tik šeši krepšininkai yra vyresni nei 23 metų, o vyriausiam žaidėjui Nemanjai Dangubičiui – tik 28-eri.

Krasnodaro „Lokomotiv“ (A grupė)

Praėjusį sezoną. Rusijos lyga – 4 vieta. Europos taurė – ketvirtfinalis.

Mantas Kalnietis, Mindaugas Kuzminskas ir tuometiniai jų komandos draugai, kartu vilkėję „Lokomotiv“ aprangą, praėjusį sezoną iškovojo daug pergalių, tačiau abiejuose turnyruose pralaimėjo svarbiausias dvikovas Kazanės „Uniks“ komandai. Krasnodaro krepšininkai tiem patiems varžovams nusileido ir Europos taurės ketvirtfinalyje, ir Vieningos lygos pusfinalyje (beje, šioje serijoje „Lokomotiv“ turėjo aikštės pranašumą).

„Lokomotiv“ vadovų nusivylimo pasekmė buvo gausios permainos, kurios nepalietė tik trenerio Jevgenijaus Pašutino ir vieno rezultatyviausių žaidėjų Alano Williamso. Su dauguma kitų buvusių pagrindinių krepšininkų, tarp jų – abiem lietuviais, sutartys nebuvo pratęstos.

Nors per vasarą Krasnodaro ekipos žaidėjų sąraše pavardės pasikeitė, viena nesikeičia jau daug metų – beveik visi „Lokomotiv“ lyderiai yra amerikiečiai. Šį rudenį pagrindinio lyderio vaidmuo skirtas jau ne viename Europos klube labai rezultatyviai žaidusiam Errickui McCollumui (atvyko iš „Chimki“), o draskyti varžovų gynybą taip pat ruošiasi Europoje irgi pasižymėję Stantonas Kiddas (Jeruzalės „Hapoel“), Dariusas Thompsonas („Brindisi“) bei Gregas Whittingtonas (į Europą grįžo po sezono, praleisto ant „Denver Nuggets“ suolo) bei pirmą kartą į Senąjį žemyną atvykęs Jonathanas Motley („Incheon ET Land“, Korėja).

Podgoricos „Budučnost“ (B grupė)

Praėjusį sezoną. Juodkalnijos lyga – čempionė. Adrijos lyga – finalas. Europos taurė – ketvirtfinalis.

Juodkalnijos krepšinio veidu tapusi „Budučnost“ komanda 2018 metais tapo Adrijos lygos čempione, o kitus du sezonus (2019 ir 2021 m.) suklupo regioninės lygos finale (2020 m. turnyras nebuvo baigtas dėl pandemijos). Apginti pozicijas tampa vis sunkiau, nes vėl galvą kelia Belgrado „Partizan“ bei Liublianos „Olimpija“ klubai, tačiau „Budučnost“ vadovai taip pat nesėdi sudėję rankų.

Prieš šį sezoną „Budučnost“ vadovybė nudžiugino sirgalius sutartimis su dviem iš Eurolygos klubų pakviestais krepšininkais. Atvykti į Juodkalnijos sostinę sutiko 36-erių Serbijos krepšinio veteranas Vladimiras Micovas (iš Milano „Olimpia“) ir buvęs Vilniaus „Ryto“ gynėjas D.J.Seeley (Miuncheno „Bayern“). Dar vienas svarbus pirkinys – Jacobas Wiley („Zaragoza“).

Jie turės kompensuoti buvusių pagrindinio penketo žaidėjų Nikolos Ivanovičiaus ir Melvino Ejimo praradimą. Tiesa, šių dviejų krepšininkų išvykimas buvo labai skaudus dėl to, kad juos perviliojo konkurentai iš kitų Adrijos lygos klubų.

Užtat Podgoricoje liko du kiti komandos lyderiai Justinas Cobbsas ir Willie Reedas. Jie bei jų komandos draugai nuo šio rudens klausosi naujo trenerio, po trejų metų pertraukos į „Budučnost“ grįžusio serbo Aleksandaro Džikičiaus nurodymų.

Las Palmo „Gran Canaria“ (B grupė)

Praėjusį sezoną. Ispanijos lyga – 8 vieta. Europos taurė – pusfinalis.

Nors Kanarų salų klubas nedrebina krepšinio rinkos itin skambiais pirkiniais, ji nuolat suburia tvirtą sudėtį, kuri kovoja ir dėl aukštų vietų Ispanijos lygoje, ir dėl pergalių Europos taurės turnyre. Praėjusį sezoną „Gran Canaria“, kurioje sėkmingai žaidė Tomas Dimša (vid. 10,2 tšk.), jau trečią kartą pateko į Europos taurės pusfinalį, bet iškovoti kelialapį į Eurolygą jai sutrukdė „Monaco“ ekipa.

Prieš šį sezoną „Gran Canaria“ smarkiai atsinaujino, bet joje liko du svarbiausi asmenys: treneris Porfirio Fisacas ir rezultatyviausias žaidėjas A.J.Slaughteris. Karjerą šioje komandoje toliau tęsia ir Lietuvos pasą turintis amerikietis Johnas Shurna bei šių metų Tokijo olimpinių žaidynių sidabro medalį laimėjęs prancūzas Andrew Albicy.

Prie jų prisidėjo krepšininkai, kurių pristatinėti Europos sirgaliams nereikia: buvęs „Ryto“ įžaidėjas Chrisas Krameris (atvyko iš Jeruzalės „Hapoel“), daug metų Vitorijos „Baskonia“ komandoje praleidęs Ilimane Diopas, buvę „Zaragoza“ lyderiai Dylanas Ennisas ir Nicolasas Brussino, „Barcelona“ ekipoje neblogai žaidęs 219 cm ūgio ukrainietis Artiomas Pustovyjus.

Žaisti yra kam, o kone didžiausias pavojus kyla dėl to, jog net keliems krepšininkams, kurie turėtų būti Las Palmo komandos lyderiai, praėjusiais sezonais dažnai tekdavo gydytis traumas.

Venecijos „Reyer“ (B grupė)

Praėjusį sezoną. Italijos lyga – 4 vieta. Europos taurė – pirmasis etapas.

Tarp Italijos krepšinio lyderių įsitvirtinęs ir praėjusį dešimtmetį dukart šalies čempionu tapęs Venecijos klubas piniginių lenktynėse negali varžytis su Milano „Olimpia“ ar Bolonijos „Virtus“, tačiau nuolat suburią pakankamai stiprią komandą, kuri kimba į atlapus favoritams.

Didžiausias „Reyer“ privalumas – stabili sudėtis. Treneris Walteris De Raffaele šioje komandoje dirba jau vienuoliktą sezoną (tiesa, iš pradžių penkis sezonus buvo trenerio padėjėjas), o keli pagrindiniai krepšininkai – Austinas Daye, Mike‘as Bramos, Stefano Tonutas, Mitchellas Wattas, Julyanas Stone‘as – joje žaidžia jau ne pirmus, ir net ne antrus metus.

Šis branduolys prieš naują sezoną aplipdytas keliais naujokais, tarp kurių yra iš Vilniaus „Ryto“ perėjęs Martynas Echodas. Vis dėlto garsiausias pastarojo tarpsezonio naujokas buvo Italijos pasą turintis ir šios šalies rinktinėje debiutavęs amerikietis Jeffas Brooksas, kuris į Veneciją persikėlė, kai žymiai sumažėjo jo vaidmuo Eurolygoje žaidžiančioje Milano komandoje.

Liublianos „Olimpija“ (B grupė)

Praėjusį sezoną. Slovėnijos lyga – čempionė. Adrijos lyga – 5 vieta. Europos taurė – antrasis etapas.

„Olimpija“ praėjusį sezoną susigrąžino Slovėnijos čempionės vardą, bet šio klubo tikslai daug didesni. Tačiau kol kas pasiekti tikslų nepavyksta nei Europos turnyruose, nei Adrijos lygoje, kurioje Liublianos komanda nuo 2011 metų nė karto nepateko į pusfinalį.

Nepadeda net tai, kad prieš kelerius metus, pradėjus bendradarbiauti su Kroatijos bendrove „Cecevita“, buvo stabilizuota garsiausio Slovėnijos klubo finansinė padėtis ir dabar jam nebereikia skųstis vos suduriant galus su galais.

Tiesa, „Olimpija“ superžvaigždžių neįperka, o po praėjusio sezono turėjo išleisti buvusį lyderį Kendricką Perry, kuris pateko į Atėnų „Panathinaikos“ akiratį.

Kita vertus, Liublianos komandai atstovauja keletas patyrusių Slovėnijos rinktinės žaidėjų (Jaka Blažičius, Edo Muričius, Luka Rupnikas, Žiga Dimecas), o prieš šį sezoną Slovėnijos čempionų gretas papildė keli ne mažiau patyrę užsieniečiai: Jacobas Pullenas (iš Baro „Mornar“), Melvinas Ejimas (Podgoricos „Budučnost“), Zachas Auguste‘as („Panathinaikos“).

Juricos Golemaco treniruojama komanda nebus Europos taurės turnyro favoritė, bet ir neturėtų baimintis, kad bus autsaiderė.

Europos taurės grupės

A grupė: „Andorra“, Badalonos „Joventut“, Krasnodaro „Lokomotiv“, Belgrado „Partizan“, „Trento“, Bulonės-Levalua „Metropolitans 92“, Ankaros „Turk Telekom“, Hamburgo „Towers“, Vroclavo „Šląsk“ ir Panevėžio „Lietkabelis“.

B grupė: „Valencia“, Las Palmo „Gran Canaria“, Bolonijos „Virtus“, Venecijos „Reyer“, Podgoricos „Budučnost“, Liublianos „Olimpija“, Patrų „Prometheas“, Burgo „Jeunesse Laique“, Ulmo „ratiopharm“ ir „Bursaspor“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.