EUROLYGA 2023

„Lietkabelis“ Europos taurėje debiutavo pergale, tačiau ją prieš „Šląsk“ išplėšė paskutinėmis minutėmis

Likus trečiadienį kovoti beveik tris minutes Panevėžio „Lietkabelis“ galiausiai šiaip ne taip spurtavo 62:55 ir iškovojo pirmąją pergalę Europos taurės A grupėje. Debiutinėse turnyro rungtynėse išvykoje kovoję panevėžiečiai palaužė lenkų Vroclavo „Šląsk“ ekipą 70:59 (19:14, 17:18, 14:17, 20:10) ir įsirašė pirmąją pergalę šiose varžybose.

„Lietkabelis“ pradeda Europos taurės turnyrą<br> G.Šiupario nuotr.
„Lietkabelis“ pradeda Europos taurės turnyrą<br> G.Šiupario nuotr.
 Vytenis Lipkevičius.<br> G.Šiupario nuotr.
 Vytenis Lipkevičius.<br> G.Šiupario nuotr.
Panagiotis Kalaitzakis<br> G.Šiupario nuotr.
Panagiotis Kalaitzakis<br> G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 20, 2021, 8:50 PM, atnaujinta Oct 21, 2021, 12:49 AM

Panevėžio ekipa sunkiai kovojusi su įsivaizduojama silpniausia turnyro ekipa iš Lenkijos tik dvikovos pabaigoje įgijo dviženklę persvarą 65:55, nors iki tol niekaip negalėjo surasti savo žaidimo.

„Lietkabelis“ per pirmuosius tris kėlinius nebuvo įgijęs didesnės persvaros, nors ilsėtis išėjo pirmaudamas 36:32.

Trečiame ketvirtyje svečiai net pirmavo 42:39 ir „Lietkabeliui“ reikėjo nemenkų jėgų, kad persvertų rezultatą 50:49.

Lemiamo ketvirčio pradžią geriau sužaidė svečiai, kurie vėl įgijo apčiuopiamą pranašumą (56:51). Šeimininkai vėl bandė artėti, bet labai svarbų tritaškį įsmeigė Gediminas Orelikas, o vėliau kamuolį perėmęs Gabrielius Maldūnas dėjimu kontratakoje dar labiau didino pranašumą (62:55). Panevėžiečiai ir toliau demonstravo puikią gynybą, kas leido iškovoti užtikrintą pergalę 70:59.

„Šlask“: Cyrilas Langevine’as 19 (9/10 dvit., 1/5 baud., 8 atk. kam., 24 naud. bal.), Aleksandras Dziewa 14, Ivanas Ramljakas 11 (11 atk. kam.), Jakubas Karolakas 5.

„Lietkabelis“: Panagiotis Kalaitzakis 12 (3/3 dvit., 2/7 trit., 0/2 baud., 6 atk. kam.), Gediminas Orelikas 11, Vytenis Lipkevičius (5 atk. kam.) ir Kristupas Žemaitis po 10, Gabrielius Maldūnas 9 (6 atk. kam.), Džordže Gagičius 7 (8 atk. kam.), Nikola Radičevičius 6 (3/9 dvit., 0/4 trit., 6 atk. kam., 4 per. kam.).

Nors Vroclavo „Šląsk“ yra labiausiai tituluotas Lenkijos krepšinio klubas ir šalies čempionu tapo net 17 kartų, pastaraisiais metais jis išgyveno daug sukrėtimų.

Šiame amžiuje „Šląsk“ dėl finansinių priežasčių du kartus savo noru pasitraukė iš Lenkijos krepšinio lygos (PLK) varžybų į trečiąją pakopą, bet vėliau greitai susigrąžindavo teisę vėl žaisti aukščiausioje lygoje.

Didžiąją titulų dalį Vroclavo klubas sukaupė praėjusiame amžiuje. „Šląsk“ šalies pirmenybių bronzos medalius pirmą kartą laimėjo 1960 metais, o šalies čempionu pirmą kartą tapo 1965 metais. Nuo tada Vroclavo komanda tarp prizininkų patekdavo vos ne kiekvieną sezoną, o tikrą aukso amžių išgyveno, kai nuo 1991 iki 2002 metų per dvylika sezonų PKL varžybose triumfavo dešimt kartų.

Tačiau po to staiga atėjo daug niūresnės dienos. Nors XXI amžiaus pradžioje „Šląsk“ tris sezonus žaidė net ir Eurolygoje (beje, jam tuo metu atstovavo Dainius Adomaitis, Tomas Pačėsas, Gintaras Einikis, Andrius Giedraitis ir Kęstutis Marčiulionis), Vroclavo klubo neaplenkė finansiniai sunkumai ir 2008 metais jis pirmą kartą pasitraukė iš Lenkijos pirmosios lygos.

„Šląsk“ per penkis sezonus susigrąžino teisę žaisti PLK turnyre, bet 2016 metais vėl pasitraukė į trečiąją lygą.

Antroji atskirtis nuo didžiojo krepšinio buvo trumpesnė – Vroclavo komanda per tris sezonus pakilo iš trečiosios į pirmąją lygą ir nuo 2019 metų vėl kovoja su stipriausiomis Lenkijos komandomis.

2019-2020 metų sezone, kuris nebuvo baigtas dėl pandemijos, „Šląsk“ šalies pirmenybėse užėmė septintąją vietą.

Prieš praėjusį sezoną Vroclavo klubas sustiprino sudėtį ir daugiausia amerikiečių Kyle‘o Gibsono, Elijah Stewarto ir Beno McCauley bei serbo Strahinjos Jovanovičiaus pastangomis pakilo dar keliais laipteliais.

Praėjusių Lenkijos pirmenybių reguliariajame sezone „Šląsk“ laimėjo 20 iš 30 rungtynių ir užėmė ketvirtąją vietą, pusfinalio serijoje 0:3 nusileido reguliariojo sezono nugalėtojui Zeliona Guros „Zastal“ klubui, o mače dėl trečiosios vietos 2:1 įveikė Varšuvos „Legia“ komandą.

Šis rezultatas reiškė, kad „Šląsk“ po trylikos metų pertraukos pateko tarp Lenkijos krepšinio pirmenybių prizininkų.

Vroclavo komandai užpernai grįžus į pirmąją lygą, jos treneriu buvo paskirtas serbas Oliveris Vidinas. Šis specialistas pavasarį sugrąžino „Šląsk“ ant garbės pakylos, bet praėjusiam sezonui vos pasibaigus jį pakvietė turtingiausias Lenkijos klubas „Zastal“, kurį dėl asmeninių priežasčių paliko antradienį su Burgoso „San Pablo“ komanda Vilniuje viešėjęs Žanas Tabakas.

Vroclavo komandos vairas prieš šį sezoną buvo perduotas juodkalniečiui Petarui Mijovičiui, kuris kelis sezonus dirbo Podgoricos „Budučnost“ štabe, bet šių metų pradžioje buvo atleistas iš stipriausio Juodkalnijos klubo vyriausiojo trenerio pareigų.

Juodkalniečio karjera Lenkijoje šių metų rudenį buvo labai trumpa. Praėjusią savaitę „Šląsk“ vadovai, net nesulaukę pirmųjų Europos taurės rungtynių, dėl prastų rezultatų Lenkijos lygoje nutraukė sutartį su P.Mijovičiumi ir pakvietė buvusį Alytaus „Dzūkijos“ trenerį slovėną Andrejų Urlepą.

Šio sezono pradžioje Vroclavo krepšininkai vadovaujant P.Mijovičiui laimėjo tik dvejas iš septynerių Lenkijos lygos rungtynių. Tiesa, du pirmieji pralaimėjimai „Zastal“ ir čempionės vardą ginančiai Ostrovo „Stal“ komandoms nebuvo didelė bėda, nes „Šląsk“ išvykose kovojo su pagrindiniais favoritais. Tačiau po to P.Mijovičiaus auklėtiniai namie nusileido Torūnės „Twarde Pierniki“ komandai, o dvi paeiliui iškovotos pergalės prieš Bydgoščiaus „Astoria“ ir Gdynės „Arka“ ekipas tik trumpam atidėjo treneriui nepalankų klubo vadovybės verdiktą.

Kai „Šląsk“ spalio pradžioje patyrė dar du pralaimėjimus Vloclaveko „Anwil“ bei debiutantui Slupsko „Czarni“, klubo vadovai nusprendė, jog jiems su P.Mijovičiumi nepakeliui.

Beje, Vroclavo komandos treneriu A.Urlepas tapo jau ketvirtą kartą. Jis dirbo „Šląsk“ klube 1997-1999, 2000-2002 ir 2006-2008 metais.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.