EUROLYGA 2023

Kaune – permainų gūsiai: „Žalgiris“ bando išblaškyti sudegusio Eurolygos sezono pelenus

Septyni iš eilės. Septyni. Taip, ne vienas, ne du, ne trys, o septyni. „Žalgiris“ Eurolygos starte pralaimėjimus skaičiuoja vieną po kito, lyg Lietuvos krepšinio sirgaliai skaičiavo taiklius dabartinio Stambulo „Fenerbahce“ trenerio Aleksandro Džordževičiaus tritaškius 1995-ųjų Europos krepšinio čempionato finale. Tiesa, tąsyk 41 tašką į Lietuvos rinktinės krepšį sukratęs serbas iš viso įmetė 9 tritaškius, tad žalgiriečiams dar yra kur patobulėti.

„Žalgiris“ per ilgąjį Vėlinių savaitgalį pristatė du naujokus. <br>Lrytas.lt nuotr. montažas.
„Žalgiris“ per ilgąjį Vėlinių savaitgalį pristatė du naujokus. <br>Lrytas.lt nuotr. montažas.
T.Websteris praeityje rungtyniavo Europos taurėje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
T.Websteris praeityje rungtyniavo Europos taurėje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
T.Websteris.<br>zalgiris.lt nuotr.
T.Websteris.<br>zalgiris.lt nuotr.
E.Mudiay.<br>G.Bitvinsko nuotr.
E.Mudiay.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Paulius Motiejūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Paulius Motiejūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Zoranas Dragičius.<br>zalgiris.lt nuotr.
Zoranas Dragičius.<br>zalgiris.lt nuotr.
Tai Websteris.<br>Sky Sport Breakers nuotr.
Tai Websteris.<br>Sky Sport Breakers nuotr.
Kauno ekipa Eurolygoje vis dar žygiuoja be pergalių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno ekipa Eurolygoje vis dar žygiuoja be pergalių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ismaelis Bako (Nr.21)<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Ismaelis Bako (Nr.21)<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
J.Zdovcas.<br>M.Patašiaus nuotr.
J.Zdovcas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Nov 4, 2021, 7:33 PM, atnaujinta Nov 5, 2021, 7:23 AM

Bet gal gana ir laikas imtis permainų? Taip pagalvojo „Žalgirio“ vadovybė, kuri ilgąjį Vėlinių savaitgalį savo sirgalius nusprendė pavaišinti naujienomis apie du naujokus – slovėną Zoraną Dragičių bei pastaruoju metu labiau veiksmais už krepšinio aikštės, o ne joje pagarsėjusį krepšininką iš Naujosios Zelandijos Tai Websterį.

Ir tai nebuvo vienintelės permainos Kauno ekipos gretose.

Lietuvos čempionai parodė duris Emmanueliui Mudiay. Taip, tam pačiam E.Mudiay, kuris prieš sezoną buvo įvardinamas kaip neabejotinas artėjančio sezono „Žalgirio“ lyderis. Žmogus, kuris 2015-ųjų NBA naujokų biržoje savo pavardę išgirdo septintuoju šaukimu ir taikliais metimais ne sykį draskė legendinės „Madison Square Garden“ arenos tinklelius.

Vis dėlto 25-erių krepšininkas iš Kongo toli gražu Kaune nepriminė savo NBA versijos.

Vilkėdamas „Žalgirio“ marškinėlius E.Mudiay per penkerias sužaistas rungtynes Eurolygoje vidutiniškai per rungtynes įmesdavo po 7,4 taško, atlikdavo po 3,4 rezultatyvaus perdavimo, rinkdavo po 5,6 naudingumo balo ir pasižymėdavo kiaura gynyba.

Sezono pradžioje „Žalgirio“ treneriu buvęs Martinas Schilleris po spalio 7-ąją įvykusių Lietuvos krepšinio lygos (LKL) rungtynių užsiminė, kad tinkamos gynėjo formos laukti reiktų iki gruodžio mėnesio.

Kiek vėliau Kauno klubo vadovas P.Motiejūnas pridūrė, kad prieš įsigyjant E.Mudiay jo agentai perspėjo, kad metus be krepšinio praleidusiam gynėjui prireiks nemažai laiko pajusti žaidybinį rimtą bei reikalavo kantrybės. Tąsyk „Žalgirio“ direktorius išdidžiai pasakė, kad yra pasiruošęs kantriai laukti krepšininko proveržio ir nežada priimti skubotų sprendimų.

Ir po slogaus sezono starto šis proveržis ėmė tapti matomu.

E.Mudiay buvo pastebimas Pirėjuje – per 25 minutes jis įmetė 19 taškų ir surinko 16 naudingumo balų, tačiau tada jis patyrė kelio traumą rungtynėse su „Šiaulių-7Bet“ krepšininkais.

Jausdamas traumos padarinius gynėjas simboliškai ant parketo išbėgo ir rungtynėse su Tel Avivo „Maccabi“, kuriose per 13 minučių sugebėjo atlikti net 5 rezultatyvius perdavimus.

Ir viskas. Ačiū už dėmesį, viso gero. Nereikėjo nei gruodžio, nei kantrybės.

„Žalgiris“ vos per pirmuosius du mėnesius pakeitė trenerį, pradėjo naujo Eurolygos sezono šermenis ir atsisveikino su skambiais lozungais pristatytu potencialiu lyderiu.

O gal lapkritis taps naujos „Žalgirio“ aušros pradžia?

Gelbėja sezoną (?)

„Esu čia, kad komandai galėčiau suteikti naują veidą, pridėti jai energijos. Noriu, kad komanda sugrįžtu ten, kur ir turi būti – į pergales“, – skambiai „Žalgiriui“ prisistatė naujasis Lietuvos čempionų pirkinys Z.Dragičius.

Realu, kad prie 32-ejų slovėno prisijungimo prisidėjo ir Kauno ekipos strategas Jure Zdovcas, kuris yra 196 cm ūgio krepšininko tautietis.

Praėjusį sezoną kartu su Roku Giedraičiu ir Tadu Sedekerskiu Vitorijos „Baskonia“ gretose rungtyniavęs Z.Dragičius Eurolygoje sužaidė 33 rungtynes, per kurias vidutiniškai įmesdavo po 8,5 taško, atkovodavo po 1,6 kamuolio, atlikdavo po 0,9 rezultatyvaus perdavimo ir rinkdavo po 6,8 naudingumo balo.

Tarp gynėjo ir lengvojo krašto puolėjo pozicijų laviruojantis krepšininkas aikštėje vidutiniškai praleisdavo po 17 minučių.

Vargu, ar niekada stabilaus metimo neturėjęs 32-ejų slovėnas yra ilgalaikė „Žalgirio“ perspektyva. Kauno klubas su Z.Dragičiumi pasirašė sutartį iki šio sezono pabaigos. Stebint į pastaruosius krepšininko pasirodymus Eurolygoje ir jo amžių būtų naivu tikėtis, kad jis taps pagrindiniu „Žalgirio“ vėliavnešiu.

Bet įkvėpti savo naujuosius komandos draugus jis gali.

Tiek prieš sezoną, tiek ir sezono starte krepšinio bendruomenė ne kartą pirštu dūrė į bedvasiu tapusį „Žalgirį“. Daugkartiniai šalies čempionai itin retai kada būdavo pranašesni talentu prieš savo varžovus, o visus pagrindinius trūkumus „Žalgirio“ kariai stengdavosi kompensuoti užsidegimu ir noru kovoti dėl kiekvieno centimetro.

Būtent tas užsidegimas tiek aikštėje, tiek ir ant atsarginių žaidėjų suolo šiame sezone yra ne toks dažnas, kurį būdavome įpratę matyti anksčiau, ypač Šarūno Jasikevičiaus treniravimo laikais.

Vargu, ar Z.Dragičius gros pirmuoju smuiku Kauno ekipoje, tačiau kovingumu tvirtą kūną turintis slovėnas pasižymėjo visos savo karjeros metu. Šis kovingumas ir gali tapti viena iš žiežirbų, kuria „Žalgiris“ bandys įžiebti ugnį tamsioje Eurolygos dugno glūdumoje.

Vis dėlto pergalės ne visada yra iškovojamos tik noru – krepšinio rungtynes laimi daugiau taškų už savo varžovus įmetusi komanda, o Z.Dragičius į Lietuvą atvyko be jokios šiame sezone neturėtos žaidybinės praktikos.

Apie tai užsiminė ir „Žalgirio“ strategas J.Zodvcas.

„Jis dar nebus geriausios formos. Jis treniravosi vienas, o tai ne tas pats, kas treniruotis su komanda. Z.Dragičius mums duos kietumo, agresyvumo, tai ko mums ir trūksta. Tritaškis nėra jo stiprioji pusė, tačiau gerą dieną jis gali pataikyti iš visur. Tai nėra žaidėjas, kuris laimėtų vienas, bet jis turi tai, ko mes neturėjom iki šiol“, – apie naujoką po LKL rungtynių su Prienų „Labas GAS“ komanda kalbėjo krepšinio specialistas iš Slovėnijos.

Kiek kitoks kito „Žalgirio“ naujoko T.Websterio paveikslas.

Į E.Mudiay vietą pasirinktas 26-erių 193 cm ūgio įžaidėjas iš Naujosios Zelandijos sezono pradžioje pagarsėjo pareiškimais dėl nenoro skiepytis nuo koronaviruso.

Tai krepšininkui kainavo darbo vietą – T.Websteris šiame sezone turėjo atstovauti Naujosios Zelandijos „Breakers“ klubui, tačiau Australijos krepšinio lygoje rungtyniaujanti komanda išsiskyrė su gynėju, nes dėl pirmenybių taisyklių jis negalėjo rungtyniauti čempionate neturėdamas skiepo nuo COVID-19.

Pristatydama naujoką „Žalgirio“ ekipa oficialiame pranešime patikino – žaidėjas yra pasiskiepijęs, todėl jam neturėtų iškilti papildomų sunkumų atstovaujant Lietuvos čempionams.

Jei slovėnas Z.Dragičius pasižymi europietišku šaltakraujiškumu ir stabilumu, tą sunkiau būtų galima pasakyti apie į Kauną atvykusį T.Websterį.

Gynėjas savo karjeroje spėjo paragauti ir Europos krepšinio patirties – Naujosios Zelandijos krepšinio rinktinės narys atstovavo Frankfurto „Skyliners“ bei Stambulo „Galatasaray“, su kuria jis du sezonus praleido Europos taurės turnyre.

Būtent jame T.Websteris buvo akis į akį susidūręs su Vilniaus „Rytu“. Vis dėlto Stambule vykusiose Europos taurės rungtynėse krepšininkas nepasirodė iš gerosios pusės ir visiems dar kartą pademonstravo savo karštakošiškumą.

Gynėjas sugebėjo užsidirbti nesportinę bei techninę pražangą ir aikštę turėjo palikti dar antrajame kėlinyje.

Apie sugebėjimą atsipalaiduoti bei lengvabūdišką požiūrį į rungtynes taip pat byloja ir Australijos krepšinio lygos pristatytas vaizdo įrašų rinkinys, kuriame naujasis „Žalgirio“ pirkinys ne kartą linksmai leidžia laiką ant atsarginių žaidėjų suolo.

Bet gana apie tą užklasinę veiklą. Juk į Kauną T.Websteris atvyksta žaisti krepšinį ir gelbėti „Žalgirio“ sezoną.

Kauno ekipoje naujokas iš Naujosios Zelandijos turėtų užimti taškų rinkėjo vaidmenį. Rezultatyvumu pasižymintis gynėjas praėjusiame Australijos krepšinio lygos sezone vidutiniškai per rungtynes rinko 17,2 taško, 4,8 atkovoto kamuolio, 5,0 rezultatyvaus perdavimo ir 1,2 perimto kamuolio vidurkius, iš toli atakuodamas 38,2 proc. taiklumu.

Dažnai kamuolį savo rankose turėti mėgstantis krepšininkas sėkmingai taškus rinko ir Europoje.

Vilkėdamas „Galatasaray“ marškinėlius per abu sezonus Europos taurėje jis vidutiniškai per rungtynes rinko po dviženklį taškų skaičių (12,5 ir 10,9).

2019-2020 metų Europos taurės sezone T.Websteris tritaškius metė net 53,6 proc. taiklumu (15/28).

Į Kauną atvyko puolimui orientuotas gynėjas, tačiau vis dar nėra aišku, kaip charizmatiškasis krepšininkas iš Naujosios Zelandijos ras savo vietą drausmę ir pozicinį krepšinį mėgstančio J.Zdovco schemose.

Sezoną gelbėti dar norintis „Žalgiris“ per dvi dienas pristatė du visiškai skirtingo tipo krepšininkus, o tai, panašu, dar nėra pabaiga.

Ilgam laikui dėl peties traumos Joffrey Lauvergne'o netekęs Kauno klubas dairosi pastiprinimo ir aukštaūgių gretose.

Ispanijos portalas „Encestando“ trečiadienį skelbė, kad Lietuvos čempionų akiratyje atsidūrė Manresos „Baxi“ vidurio puolėjas 208 cm ūgio 26 metų Ismaelis Bako.

Ispanijos lygoje šį sezoną Manresos ekipai I.Bako renka po 10,3 taško ir atkovoja po 5,9 kamuolio.

Teigiama, kad ispanai už žaidėją tikisi gauti išpirką, kuri gali siekti iki 100 tūkst. eurų.

Bet ar tikrai to reikia?

„Žalgiris“ Eurolygos sezoną pradėjo septyniais pralaimėjimais iš eilės. Naivu tikėtis, kad pasipildžius šiame sezone dar nežaidusiu 32-ejų Z.Dragičiumi, katę maiše primenančiu T.Websteriu bei vis dar ieškomu vidurio puolėju kauniečiai išgelbės savo sezoną Europoje ir kabinsis į stipriausiųjų aštuonetą.

Abu Kauno ekipos naujokai lieti prakaito ant „Žalgirio“ arenos parketo atvyksta tikrai ne už ačiū, o ko sunkmetį išgyvenantis „Žalgiris“ tikisi iš šių krepšininkų? Kad jie taps stebukladariais ir ištemps kauniečius į konkurencingą kovą dėl vietos Eurolygos atkrintamosiose varžybose?

Taip, „Žalgiriui“ trūksta pinigų. Normalu. Jų, ypač šiuo pandeminiu laikotarpiu, trūksta daugeliui. Tačiau apie ateitį galvojantis ir sunkmetį išgyvenantis žmogus turimus pinigus taupo, o ne išleidžia juos pirkiniams, kurie, deja, vargu ar suteiks rimtų permainų.

Realu, kad net ir be Z.Dragičiaus bei T.Websterio „Žalgiris“ Lietuvoje būtų iškovojęs LKL bei Karaliaus Mindaugo taurės (KMT) titulus.

Ar Eurolygoje šie krepšininkai gali tapti postūmiu atsispirti nuo turnyrinės lentelės dugno? Taip. Ar jie sugrąžins „Žalgirį“ į konkurencingą kovą mūšyje dėl vietos turnyro atkrintamosiose varžybose. Deja, bet ne.

Viliuosi, kad dėl pastarojo fakto klystu, bet reikia būti realistu.

***

Pirmosios šio sezono pergalės „Žalgiris“ Eurolygoje dar kartą sieks penktadienį. Lietuvos čempionai savo aikštėje priims Berlyno ALBA krepšininkus. Jei ir šį kartą kauniečiams nepavyks iškovoti pergalės, tai bus aštuntasis šios komandos pralaimėjimas iš eilės – blogiausias Eurolygos startas per visą klubo istoriją.

Dvikovos pradžia – 20 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.