EUROLYGA 2023

PČ atranka: rezultatyvus E. Fridrikssonas, blogas D. Bosto sprendimas ir atšaukti mačai

Lietuvos, Prancūzijos, Ispanijos ir Gruzijos rinktinės sekmadienį pirmosios užsitikrino kelialapius į pasaulio vyrų krepšinio pirmenybių atrankos antrąjį etapą. Šią dieną atrankos rungtynėse rezultatyviausiai žaidė buvęs LKL krepšininkas Elvaras Fridrikssonas, o kitas buvęs LKL žaidėjas Dee Bostas apmaudžiai nepasinaudojo galimybe išplėšti pergalę Bulgarijos rinktinei.

Be nuostolių žygiuoja Lietuvos ir Prancūzijos krepšininkai.  <br>FIBA nuotr.
Be nuostolių žygiuoja Lietuvos ir Prancūzijos krepšininkai.  <br>FIBA nuotr.
Be nuostolių žygiuoja Lietuvos ir Prancūzijos krepšininkai.  <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Be nuostolių žygiuoja Lietuvos ir Prancūzijos krepšininkai.  <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Be nuostolių žygiuoja Lietuvos ir Prancūzijos krepšininkai.  <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Be nuostolių žygiuoja Lietuvos ir Prancūzijos krepšininkai.  <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Be nuostolių žygiuoja Lietuvos ir Prancūzijos krepšininkai.  <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Be nuostolių žygiuoja Lietuvos ir Prancūzijos krepšininkai.  <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 27, 2022, 11:53 PM, atnaujinta Jul 20, 2022, 9:35 AM

Padėtis

Pasaulio pirmenybių atrankos turnyre per keturis turus po keturias pergales pasiekė tik dvi komandos. Be nuostolių žygiuoja Lietuvos ir Prancūzijos krepšininkai.

Lietuviai ir prancūzai jau iškovojo kelialapius į antrąjį atrankos etapą, į kurį pateks po tris geriausias pirmojo etapo grupių komandas. Teisę žaisti kitame etape taip pat užsitikrino po tris pergales pasiekusios ir G grupėje pirmaujančios Ispanija bei Gruzija.

F grupės lyderė Lietuva sekmadienį sutriuškino Bosniją ir Hercegoviną 77:56, o kitose šios grupės rungtynėse Čekija paskutinėmis sekundėmis palaužė Bulgariją 80:77.

Antrąją vietą grupėje užimanti Bosnija ir Hercegovina turi 2 pergales, Bulgarija ir Čekija – po 1.

Antrajame etape Lietuvos rinktinė žais su trimis geriausiomis E grupės komandomis. Šioje grupėje kelialapį į kitą etapą kol kas užsitikrino tik Prancūzija (4 pergalės), tačiau didžiąją darbo dalį taip pat jau atliko Juodkalnija ir Vengrija (po 2). Autsaiderė Portugalija taškų neturi.

Sekmadienį abejas šios grupės rungtynes laimėjo išvykose žaidusios komandos. Prancūzija nugalėjo Portugaliją 69:56, Vengrija – Juodkalniją 88:84.

G ir H grupėse įvyko tik po vienerias rungtynes. Ispanijos – Ukrainos (G grupė) ir Nyderlandų – Rusijos (H grupė) mačai buvo atšaukti.

Sekmadienį šiose grupėse Gruzija išvykoje nugalėjo Šiaurės Makedoniją 79:65 (G grupė), Italija namie įveikė Islandiją 95:87.

Iškovoti po dvi pergales per keturias dienas dukart žaisdamos su tais pačiais varžovais sugebėjo Lietuvos, Prancūzijos ir Gruzijos komandos.

Nežaidė

Kai Rusijos kariuomenė naktį į ketvirtadienį įsiveržė į Ukrainą, Nyderlandų rinktinė jau buvo Permėje, kur ketvirtadienį vakare turėjo žaisti su Rusijos rinktine. Nyderlandų krepšinio federacija (NBB) svarstė galimybę nežaisti ir dėl to tarėsi su FIBA, Nyderlandų Nacionaliniu olimpiniu komitetu bei Nyderlandų Užsienio reikalų ministerija. Vis dėlto krepšininkams tapus padėties įkaitais, federacijos vadovai nusprendė nesiimti jokių veiksmų ir rungtynės įvyko.

„Tai nebuvo Rusijos veiksmų pripažinimas ar politinis pareiškimas. Tai buvo praktiškas ir saugus sprendimas, nes komanda jau buvo Rusijoje ir norėjo saugiau grįžti namo“, – penktadienį rinktinei grįžus namo pranešė NBB. Tame pačiame pranešime olandų krepšinio vadovai paskelbė, kad antrosios rungtynės su Rusijos rinktine, kurios buvo numatytos sekmadienį Almerėje, neįvyks.

Didžiosios Britanijos krepšinio federacija atšaukė B grupės rungtynes su Baltarusijos rinktine (šios rungtynės buvo numatytos pirmadienį). Britai iš pradžių atsisakė vykti į Baltarusiją (šios rungtynės turėjo vykti ketvirtadienį), o paskui pranešė, kad nepriims Baltarusijos rinktinės savo aikštėje.

„Pasaulyje yra svarbesnių dalykų negu krepšinis“, – įvykius trumpai pakomentavo Didžiosios Britanijos rinktinės treneris Marcas Steutelas.

Pagalba

Ukrainos ir Ispanijos rinktinių rungtynes, kurios turėjo vykti sekmadienį Kijeve, FIBA nukėlė dar prieš Rusijos grobikų įsiveržimą į Ukrainą.

Ketvirtadienį šios komandos žaidė pirmąsias rungtynes Granadoje, bet po mačo ukrainiečiai nebegalėjo grįžti namo. Ispanijos krepšinio federacija apgyvendino svečius Madrido viešbutyje ir sudarė sąlygas krepšininkams treniruotis, kol jie galės išvykti į gimtinę. Ispanijos krepšinio vadovai prisiėmė visas finansines išlaidas.

Varžovai

Sekmadienį permainingai ir dramatiškai klostėsi kitos F grupės rungtynės, kurios vyko Čekijos mieste Pardubicėje. Čekijos komanda pirmajame ir ketvirtajame kėliniuose buvo įgijusi dviženklę persvarą, bet Bulgarijos krepšininkai sugebėdavo pavyti varžovus.

Likus žaisti pusantros minutės atrodė, kad čekai jau užsitikrino pergalę – jie pirmavo 80:72. Tačiau bulgarai sugebėjo dukart perimti kamuolį ir likus apie 40 sek. natūralizuotas amerikietis Dee Bostas tritaškiu metimu išlygino rezultatą.

Maža to, Bulgarijos krepšininkai netrukus trečią kartą per minutę perėmė kamuolį, bet likus apie 20 sek. D.Bostas neįvertino padėties ir greitoje atakoje paskubėjo mesti iš sunkios padėties. Čekai susigrąžino kamuolį ir likus apie 2 sek. iki sirenos Martinas Peterka įsmeigė pergalingą tritaškį.

M.Peterka pelnė net 25 taškus, bet nebuvo rezultatyviausias Čekijos rinktinės žaidėjas. Dar rezultatyviau žaidė 29 taškus įmetęs Vojtechas Hrubanas.

Buvęs „Žalgirio“ gynėjas D.Bostas pelnė 11 taškų, bet pataikė tik 2 iš 10 tritaškių.

„Mūsiškiai“

Rezultatyviausias Lietuvos, Prancūzijos, Ispanijos ir Gruzijos rinktinės sekmadienį pirmosios užsitikrino kelialapius į pasaulio vyrų krepšinio pirmenybių atrankos antrąjį etapą. Šią dieną atrankos rungtynėse rezultatyviausiai žaidė buvęs LKL krepšininkas Elvaras Fridrikssonas, o kitas buvęs LKL žaidėjas Dee Bostas apmaudžiai nepasinaudojo galimybe išplėšti pergalę Bulgarijos rinktinei. sekmadienį žaistų rungtynių krepšininkas buvo islandas Elvaras Fridrikssonas. Praėjusį sezoną „Šiaulių“ aprangą vilkėjęs gynėjas pelnė 30 taškų.

Tačiau Islandijos rinktinė nesugebėjo sukurti antros staigmenos ir per Bolonijoje vykusias rungtynes jau antrajame kėlinyje smarkiai atsiliko nuo Italijos komandos. Nors skirtumas netapo triuškinamas, po pertraukos italai beveik visą laiką pirmavo dviženkliu skirtumu.

Juodkalnijos rinktinėje per pralaimėtas rungtynes vengrams buvo registruotas „Prienų“ gynėjas Jovanas Kljajičius. Tačiau į aikštę jis nebuvo įleistas.

Žiūrovai

Sekmadienį Vilniuje vykusias rungtynes arenoje stebėjo tik 2246 žiūrovai. Tai – vienas mažiausių skaičių šią dieną.

Net Portugalijos mieste Matusinjuše, kur portugalai priėmė prancūzus, sirgalių buvo vos ne dukart daugiau – keturi tūkstančiai.

4 turas

F grupė

Lietuva – Bosnija ir Hercegovina 77:56. T.Dimša 19, D.Gailius 15, G.Radzevičius 9, M.Girdžiūnas, R.Miniotas ir L.Birutis po 8, A.Butkevičius 6, A.Velička ir M.Sajus po 2, V.Čižauskas ir M.Normantas po 0. M.Echodas nežaidė / E.Atičius 12, A.Gegičius ir K.Kamenjašas po 10, Dž.Musa 7. Vilnius. 2246 žiūrovai.

Čekija – Bulgarija 83:80. V.Hrubanas 29, M.Peterka 25, 10 atk.kam., T.Kyzlinkas 13, O.Sehnalas 10 / A.Janevas 17, S.Marinovas 16, P.Ivanovas 14, D.Bostas ir V.Bačevas po 10. Pardubicė. 2122 žiūrovai.

Lentelė: Lietuva – 4, Bosnija ir Hercegovina – 2, Bulgarija – 1, Čekija – 1.

E grupė

Portugalija – Prancūzija 56:69. R.Lisboa 14, S.Borovnjakas 11 / A.M‘Baye 16, S.Francisco 15, M.Lessort‘as 10. Matusinjušas. 4000 žiūrovų.

Juodkalnija – Vengrija 84:88. J.Cobbsas 21, V.Mihajlovičius 18, N.Radovičius 15, D.Radončičius 12, 10 atk.kam. / D.Vojvoda 24, Z.Perlas 19, B.Varadi 13, R.Allenas 11. Podgorica. 2300 žiūrovų.

Lentelė: Prancūzija – 4, Juodkalnija – 2, Vengrija – 2, Portugalija – 0.

G grupė

Šiaurės Makedonija – Gruzija 65:79. N.Dimitrijevičius 25, V.Stojanovskis 13, B.Krstevskis 11, J.Wiley 10 / Th.McFaddenas 24, G.Šermadinis 13, M.Bokolišvilis 11, D.Sanadzė 10. Skopjė. 1428 žiūrovai.

Ukraina – Ispanija nukeltos.

Lentelė: Ispanija – 3*, Gruzija – 3, Ukraina – 1*, Šiaurės Makedonija – 0. *Pažymėtos komandos žaidė mažiau rungtynių.

H grupė

Italija – Islandija 95:87. A.Della Valle 26, M.Vitali 17, N.Mannionas 16 / E.Fridrikssonas 30, J.A.Gudmundssonas 16, T.Hlinasonas 14. Bolonija.

Nyderlandai – Rusija nukeltos.

Lentelė: Rusija – 3*, Italija – 2, Islandija – 2, Nyderlandai – 0*.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.