EUROLYGA 2023

Kuriose Europos šalyse Lietuvos krepšininkai kovoja dėl nacionalinių lygų aukso?

Lietuvos krepšinio lygoje jau įsibėgėjo pusfinalio serijos. Tuo tarpu kai kuriose užsienio šalių lygose tik šią savaitę arba praėjusį savaitgalį baigėsi reguliarusis sezonas. Kita vertus, yra nemažai lygų, kuriose atkrintamosios varžybos pasistūmėjo toliau.

Š. Jasikevičius. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Š. Jasikevičius. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2022, 9:04 AM, atnaujinta May 18, 2022, 9:05 AM

Keliose užsienio šalių lygose dėl aukso kovoja ir Lietuvos krepšininkai. Jau aišku, kad vienas lietuvis tikrai taps Estijos čempionu, nes mūsų tautiečiai žaidžia abiejose į finalą patekusiose komandose.

Ispanija

Lietuvos krepšininkai žaidė penkiose ACB lygos komandose, bet į atkrintamąsias varžybas pateko tik dvi iš jų. Reguliariojo sezono nugalėtoja tapo Šarūno Jasikevičiaus treniruojama „Barcelona“ (27–7), kuriai atstovauja Rokas Jokubaitis, o Rokas Giedraitis ir Tadas Sedekerskis padėjo Vitorijos „Baskonia“ (20–14) komandai užimti šeštąją vietą.

Paskutinės reguliariojo sezono rungtynės įvyko praėjusį savaitgalį. „Barcelona“ dviem taškais aplenkė antrąją vietą užėmusį Madrido „Real“ (25–9) ir ketvirtfinalyje kovos su Las Palmo „Gran Canaria“ (17–17). „Baskonia“ varžovė ketvirtfinalyje bus trečioji reguliariojo sezono komanda „Valencia“ (23–11).

Kiti lietuviai sezoną Ispanijoje jau baigė. „Bilbao“ (16–18; Gytis Masiulis) užėmė devintąją vietą, Lugo „Breogan“ (16–18; Mindaugas Kačinas) – 11-ąją, Santjago „Obradoiro“ (12–22; Laurynas Birutis, Laurynas Beliauskas) – 15-ąją.

„Bilbao“ ir „Breogan“ iki paskutiniųjų turų kovojo dėl kelialapio į atkrintamąsias varžybas, bet nesugebėjo aplenkti Las Palmo komandos. Tuo tarpu „Obradoiro“ sezono pabaigoje sprendė išlikimo klausimą ir išvengė vienos iš dviejų paskutiniųjų vietų.

Tarp lietuvių daugiausiai taškų pelnydavęs L.Birutis (vid. 13,1 tšk.) lygos rezultatyviausių žaidėjų lentelėje užėmė 16-ąją vietą. Be to, jis buvo trečias pagal išprovokuotas pražangas (vid. 5,1), o R.Giedraitis – ketvirtas pagal perimtus kamuolius (vid. 1,3).

ACB lygos atkrintamosios varžybos prasidės tik gegužės 24 dieną – po Eurolygos finalo ketverto turnyro, į kurį pateko „Barcelona“ ir „Real“.

Ketvirtfinalio mačai: „Barcelona“ (1) – Las Palmo „Gran Canaria“ (8), Madrido „Real“ (2) – „Manresa“ (7), „Valencia“ (3) – Vitorijos „Baskonia“ (6), Badalonos „Joventut“ (4) – Lagūnos San Kristobalio „Tenerife“ (5). (Skliaustuose – vieta reguliariajame sezone.)

Italija

Į „Serie A“ atkrintamąsias varžybas pateko trys lietuvių komandos, bet nė viena iš jų ketvirtfinalyje neturi aikštės pranašumo.

Vis dėlto Venecijos „Reyer“, kurios aprangą vilki Martynas Echodas, ketvirtfinalio seriją pradėjo viltingai ir pirmosiose rungtynėse išvykoje nugalėjo sezono išsišokėlę Tortonos „Derthona“ ekipą. „Reyer“ pralaimėjo antrąsias rungtynes ir serijos rezultatas tapo lygus 1:1, bet dvejos kitos rungtynės vyks Venecijoje, tad iniciatyva yra M.Echodo ir jo komandos draugų rankose.

„Reyer“ reguliariajame sezone užėmė penktąją vietą (17–13). Iškart už Venecijos komandos rikiavosi Sasario „Dinamo“ (17–13) su Eimantu Bendžiumi ir „Reggiana“ (15–15) su Osvaldu Olisevičiumi.

„Reggiana“ ketvirtfinalio serijoje pralaimi Milano „Olimpia“ komandai 0:2, o „Dinamo“ kol kas žaidė tik vienerias šio etapo rungtynes ir jose nusileido „Brescia“ ekipai. Ketvirtfinalyje žaidžiama iki trijų pergalių.

Reguliariojo sezono nugalėtoju tapo ką tik Europos taurę iškovojęs Bolonijos „Virtus“ (26–4), antrąją vietą užėmė Eurolygos ketvirtfinalyje suklupusi Milano „Olimpia“ (24–6).

Du Lietuvos krepšininkai reguliariajame sezone pateko į rezultatyviausių žaidėjų dešimtuką. Šeštąją vietą užėmė O.Olisevičius (16,2 tšk.), septintąją – E.Bendžius (15,4 tšk.). Be to, E.Bendžius buvo antras pagal tritaškių taiklumą (46,7 proc.).

Kitiems Italijoje žaidusiems lietuviams jau prasidėjo atostogos. Dešimtąją vietą užėmė „Treviso“ (12–18; Tomas Dimša), 12-ąją – „Varese“ (12–18; Paulius Sorokas), 14-ąją – „Napoli“ (11–19; Arnas Velička ir Artūras Gudaitis), paskutinę 16-ąją – Kremonos „Vanoli“ (8–12; Adas Juškevičius), kuri iškrito į antrąją lygą.

Ketvirtfinalio mačai: Bolonijos „Virtus“ (1) – Pėzaro „Victoria Libertas“ (8) 2:0, Milano „Olimpia“ (2) – „Reggiana“ (7) 2:0, „Brescia“ (3) – Sasario „Dinamo“ (6) 1:0, Tortonos „Derthona“ (4) – Venecijos „Reyer“ (5) 1:1.

Vokietija

Į Vokietijos lygos pusfinalį veržiasi Bonos „Telekom“ komanda, kurioje žaidžia Saulius Kulvietis. Reguliariajame sezone „Telekom“ (26–8) užėmė antrąją vietą, o ketvirtfinalio serijoje pirmauja prieš Hamburgo „Towers“ klubą 2:0.

Kitos dvi lietuvių komandos ketvirtfinalyje kovoja su Eurolygos klubais ir aikštės pranašumo neturi. Bambergo „Brose“ (8-oji vieta reguliariajame sezone; Martinas Gebenas) varžovė yra reguliariojo sezono nugalėtoja Berlyno ALBA, Chemnico „Niners“ (6-oji vieta; Mindaugas Sušinskas) žaidžia su reguliariajame sezone tik trečiąją vietą užėmusiu Miuncheno „Bayern“.

Ir „Brose“, ir „Niners“ po dvejų rungtynių atsilieka 0:2.

Į atkrintamąsias varžybas nepateko Bairoito „Medi“, kuriai atstovauja Martynas Sajus. Ši komanda reguliariajame sezone užėmė 14-ąją vietą.

Ketvirtfinalio mačai: Berlyno ALBA (1) – Bambergo „Brose“ (8) 2:0, Bonos „Telekom“ (2) – Hamburgo „Towers“ (7) 2:0, Miuncheno „Bayern“ (3) – Chemnico „Niners“ (6) 2:0, Liudvigsburgo „Riesen“ (4) – Ulmo „ratiopharm“ (5) 2:0.

Prancūzija

Prancūzijos lygos reguliarusis sezonas baigėsi vėliausiai – tik antradienį. Iki paskutiniojo turo vykusią atkaklią kovą dėl pirmosios vietos laimėjo Vilerbano ASVEL (26–8), vienu tašku aplenkusi antradienį pralaimėjimą patyrusią „Monaco“ (25–9) ekipą, kurioje žaidžia Donatas Motiejūnas.

D.Motiejūnas bus vienintelis lietuvis „Pro A“ atkrintamosiose varžybose. Ketvirtfinalyje jis ir kiti „Monaco“ krepšininkai kovos su septintąją vietą užėmusia Strasbūro SIG komanda.

Kitų dviejų lietuvių komandos kovojo dėl išlikimo pirmojoje lygoje. Paskutiniuose turuose solidų spurtą atliko ir iš pavojingos zonos pabėgo Portelio „Cote d‘Opale“, kurioje žaidė Tadas Pažėra. Tuo tarpu Pajūrio Foso „Provence“, kuriai atstovavo Egidijus Mockevičius, išsigelbėjo tik paskutiniame ture.

„Cote d‘Opale“ užėmė 14-ąją vietą (13–21), „Provence“ – 16-ąją (12–22).

Ketvirtfinalio mačai: Vilerbano ASVEL (1) – „Cholet“ (8), „Monaco“ (2) – Strasbūro SIG (7), „Boulogne-Levallois“ (3) – Po Lako-Ortezo „Elan Bearnais“ (6), Limožo CSP (4) – Dižono JDA (5).

Adrijos lyga

Sezono viduryje Podgoricos „Budućnost“ komandą sustiprinęs Donatas Tarolis kovoja Adrijos lygos atkrintamosiose varžybose.

Garsiausias Juodkalnijos klubas reguliariajame sezone užėmė trečiąją vietą (19–7), ketvirtfinalio serijoje nugalėjo Železniko FMP komandą ir dabar grumiasi dėl bilieto į finalą su Belgrado „Partizan“ krepšininkais. Serijoje iki dviejų pergalių abi komandos laimėjo po kartą, o lemiamos trečiosios rungtynės vyks trečiadienį Serbijos sostinėje.

Kitoje pusfinalio serijoje, kurioje grumiasi reguliariojo sezono nugalėtoja Belgrado „Crvena Zvezda“ ir Liublianos „Olimpija“, rezultatas taip pat lygus 1:1.

Pusfinalio mačai: Belgrado „Crvena Zvezda“ (1) – Liublianos „Olimpija“ (4) 1:1, Belgrado „Partizan“ (2) – Podgoricos „Budućnost“ (3) 1:1.

Turkija

Kovo pabaigoje į Bursos „Tofaş“ atvykęs Eigirdas Žukauskas nepadėjo šiai komandai patekti į Turkijos lygos atkrintamąsias varžybas. „Tofaş“ (16–14) kovojo dėl kelialapio į ketvirtfinalį, bet reguliariajame sezone turėjo tenkintis devintąja vieta.

Sezono pradžioje „Afyon“ komandoje žaidė Donatas Tarolis. Tačiau „Afyon“ (4–26) ištiko finansinė krizė, todėl klubas leido išvykti užsieniečiams, įstrigo paskutinėje 16-ojoje vietoje ir iškrito į antrąją lygą.

Reguliariojo sezono nugalėtoju tapo Stambulo „Fenerbahçe“ (24–6), o Eurolygoje geriau žaidęs Stambulo „Anadolu Efes“ (23–7) užėmė antrąją vietą.

Ketvirtfinalio serijose problemų kilo abiem Turkijos krepšinio lyderiams, o sausu rezultatu ketvirtfinalyje nugalėjo tik Stambulo „Galatasaray“, kuris pirmasis užsitikrino teisę žaisti pusfinalyje.

Ketvirtfinalio mačai: Stambulo „Fenerbahçe“ (1) – „Bursaspor“ (8) 1:1, Stambulo „Anadolu Efes“ (2) – Izmyro „Karsiyaja“ (7) 1:1, Stambulo „Galatasaray“ (3) – Stambulo „Bahcesehir“ (6) 2:0, „Gaziantep“ (4) – Stambulo „Darüşşafaka“ (5) 1:1.

Graikija

Graikijos lygoje šį sezoną nežaidė nė vienas lietuvis. Reguliarusis sezonas baigėsi praėjusį savaitgalį, o jo nugalėtoju tapo Eurolygos finalo ketvertui besirengiantis Pirėjo „Olympiakos“ (23–1). Šio klubo amžinas varžovas Atėnų „Panathinaikos“ (22–2) atsiliko vienu tašku.

Atkrintamosios varžybos prasidės po Eurolygos finalo ketverto.

Ketvirtfinalio mačai: Pirėjo „Olympiakos“ (1) – Atėnų „Peristeri“ (8), Atėnų „Panathinaikos“ (2) – Salonikų „Aris“ (7), Rodo „Kolossos“ (3) – „Larisa“ (6), Atėnų AEK (4) – Patrų „Prometheas“ (5).

Latvija

Denisas Krestininas ir Aurimas Majauskas, žaidžiantys „Ventspils“ klube, kovoja Latvijos lygos finale. Jame „Ventspils“ varžovas yra čempiono vardą ginantis Rygos VEF.

Pernai VEF finalo serijoje nugalėjo „Ventspils“ klubą 4:0, bet šį sezoną Ventspilio komandos rezultatas jau yra geresnis. „Ventspils“ savo aikštėje laimėjo antrąsias finalo rungtynes ir serijoje iki keturių pergalių atsilieka 1:3.

„Ventspils“ bando reabilituotis už nesėkmę Latvijos-Estijos lygoje, kurios reguliariajame sezone užėmė trečiąją vietą, bet pralaimėjo ketvirtfinalio seriją.

Estija

Staigmenų virtinė sudrebino Estijos lygos atkrintamąsias varžybas, į kurių finalą pateko „Tartu Ülikool“ ir „Pärnu“ krepšininkai. Tartu komandoje žaidžia Adomas Drungilas, Piarnu – Artūras Valeika.

„Tartu Ülikool“ reguliariajame sezone buvo tik šeštas (14–19), bet ketvirtfinalyje ir pusfinalyje neturėdamas aikštės pranašumo nugalėjo „Viimsi“ ir Talino „TalTech“ klubus. Vis dėlto dar stipriau driokstelėjo reguliariajame sezone ketvirtąją vietą užėmęs „Pärnu“ (20–13), kuris pusfinalio serijoje 3:2 nugalėjo neginčytiną pastarųjų metų Estijos krepšinio lyderį Talino „Kalev-Cramo“.

Penktadienį prasidės finalo serija. Joje „Tartu Ülikool“ ir „Pärnu“ kovos iki trijų pergalių ir išsiaiškins, kuris iš jų perims čempiono vardą iš penkis praėjusius sezonus aukso medalius laimėjusio „Kalev-Cramo“.

Lenkija

Lenkijos lygoje šį sezoną garsiai skambėjo Slupsko „Czarni“ trenerio Manto Česnauskio pavardė. Lenkijoje tvirtai šaknis įleidusio lietuvio vadovaujama komanda gana netikėtai tapo PLK reguliariojo sezono nugalėtoja, tačiau per atkrintamąsias varžybas nesugebėjo patvirtinti, kad verta aukso medalių.

„Czarni“ keistoje pusfinalio serijoje, kurioje visas penkerias rungtynes laimėjo svečiai, nusileido Vroclavo „Śląsk“ klubui 2:3. Slupsko krepšininkai trečiadienį pradės mačą dėl trečiosios vietos su Vloclaveko „Anwil“ klubu.

Į finalą pateko „Śląsk“ ir Varšuvos „Legia“. Šios dvi komandos reguliariajame sezone užėmė gana žemas vietas: „Śląsk“ – penktąją, „Legia“ – šeštąją.

Pernai čempionu tapęs Ostrovo „Stal“ šiais metais reguliariajame sezone užėmė trečiąją vietą, bet ketvirtfinalyje pralaimėjo „Legia“ komandai.

Rumunija

Vienoje iš Rumunijos lygos pusfinalio serijų dėl kelialapio į finalą kovoja dvi komandos, kurioms atstovauja lietuviai: „Oradea“ su Doviu Bičkauskiu ir „Voluntari“ su Šarūnu Vasiliausku.

Reguliariajame sezone šios dvi komandos iškovojo vienodai taškų (23–7), bet „Oradea“ užėmė aukštesnę antrąją vietą dėl geresnių rezultatų tarpusavio rungtynėse, o „Voluntari“ liko trečia.

Pusfinalyje viskas verčiasi aukštyn kojomis. Voluntario krepšininkai išvykoje laimėjo dvejas pirmąsias rungtynes ir serijoje iki trijų pergalių pirmauja 2:0. Įdomu, kad „Voluntari“ abejas rungtynes laimėjo vienodu rezultatu 74:66, o Š.Vasiliauskas abu kartus buvo rezultatyviausias nugalėtojų žaidėjas.

Oradios ekipoje šį sezoną taip pat žaidė Martynas Paliukėnas, bet balandžio pradžioje sutartis su juo buvo nutraukta.

Pusfinalio mačai: Klužo „Universitatea“ (1) – Piteščio „Arges“ (4) 2:0, „Oradea“ (2) – „Voluntari“ (3) 0:2.

Austrija

Dėl Austrijos čempionės vardo kovoja „Vienna“, kuriai atstovauja Tauras Jogėla. Lietuvis svariai prisidėdavo prie sostinės komandos pergalių (12,8 tšk., 5,2 atk.kam.), tačiau kovo pabaigoje ilgam iškrito iš rikiuotės dėl kryžminių raiščių traumos.

Praradimas Vienos komandos iš ritmo neišmušė. „Vienna“ tapo reguliariojo sezono nugalėtoja, sausu rezultatu laimėjo ketvirtfinalio bei pusfinalio serijas ir ruošiasi sekmadienį pradėti finalo dvikovą su čempiono vardą ginančiu Gmundeno „Swans“ klubu.

Nyderlandai

Nyderlandų lygos finalui ruošiasi čempionės vardą ginanti Leideno ZZ komanda, kurios aprangą vilki Einaras Tubutis bei pastarosiomis savaitėmis dėl traumos žaisti negalintis Arūnas Mikalauskas.

Leideno komanda pirmą kartą rengiamos Belgijos-Nyderlandų lygos reguliariajame sezone užėmė trečiąją vietą (aukščiausią tarp Nyderlandų komandų), nugalėjo pusfinalio varžovus ir šeštadienį pradės Nyderlandų lygos finalo seriją su Boso „Heroes“ klubu.

Ispanijos antroji lyga

Ispanijos antrosios lygos reguliarusis sezonas baigsis tik savaitgalį, bet jau aišku, kad pirmąją vietą užims ir pirmąjį kelialapį į ACB lygą iškovos „Granada“ (26–7) komanda.

Dėl antrojo kelialapio aštuonios komandos kovos atkrintamosiose varžybose. Tarp jų bus „Coruña“, kurioje žaidžia Augustas Pečiukevičius. Korunijos komanda likus vienam turui iki reguliariojo sezono pabaigos užima septintąją vietą (19–14), bet jos pozicija gali truputį pasikeisti.

Prancūzijos antroji lyga

Atkrintamosios varžybos dar neprasidėjo ir Prancūzijos antrojoje lygoje. Jos reguliarusis sezonas baigėsi praėjusį savaitgalį, o pirmąją vietą užėmė ir pirmąjį kelialapį į „Pro A“ lygą iškovojo Nansi SLUC.

Dėl antrojo kelialapio kovos aštuonios komandos. Dviejose iš jų žaidžia Lietuvos krepšininkai: „Evreaux“ – Julius Kazakauskas, Gryso-Sufelvajershaimo „Alsace“ – Dovydas Redikas.

„Evreaux“ reguliariajame sezone užėmė penktąją vietą (20–14), „Alsace“ – devintąją (16–18).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.