EUROLYGA 2023

Europos čempionato pusfinalio batalija: kas yra kas mūšyje tarp Prancūzijos ir Lenkijos

Penktadienį Europos vyrų krepšinio pirmenybėse paaiškės finalo dalyviai. Viename iš pusfinalių kovos pernai olimpinius sidabro medalius laimėjusi Prancūzijos ekipa ir šio Europos čempionato atradimu tapusi Lenkijos komanda.

Lenkijos ir Prancūzijos krepšinio rinktinės.<br> lrytas.lt koliažas
Lenkijos ir Prancūzijos krepšinio rinktinės.<br> lrytas.lt koliažas
Prancūzijos krepšinio rinktinė.<br> G.Šiupario nuotr.
Prancūzijos krepšinio rinktinė.<br> G.Šiupario nuotr.
Lenkijos krepšinio rinktinė.<br> G.Šiupario nuotr.
Lenkijos krepšinio rinktinė.<br> G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 16, 2022, 8:03 AM

Praeitis

Prancūzijos rinktinė tarp keturių stipriausių Europos komandų pateko 16-ąjį kartą. Prancūzija tarp lyderių nuolat šmėžavo XX amžiaus viduryje, kuomet nuo 1937 iki 1961 metų 1–4 vietas užėmė aštuonis kartus. Vėliau prasidėjo ilgas Prancūzijos krepšinio atoslūgis, o kito pakilimo reikėjo laukti iki šio amžiaus. Šiame amžiuje prancūzai į pusfinalį pateko šeštąjį kartą (per dešimt turnyrų).

Prancūzijos rinktinės sąskaitoje yra devyni medalių komplektai: vienas – aukso (2013 m.), du – sidabro (1949 ir 2011 m.), šeši – bronzos (1937, 1951, 1953, 1959, 2005 ir 2015 m.). Prancūzija yra daugiausiai Europos pirmenybių bronzos medalių laimėjusi komanda.

Kituose didžiuosiuose turnyruose Prancūzijos kraitis kuklesnis: trys olimpiniai sidabro (1948, 2000 ir 2020 m.) ir du pasaulio pirmenybių bronzos (2014 ir 2019 m.) medaliai.

Lenkijos rinktinė į geriausiųjų ketvertą įsiveržė aštuntąjį kartą, bet šio įvykio laukė ilgiau nei pusę amžiaus. Lenkai praėjusį kartą pusfinalyje žaidė 1971 metais.

Lenkai keturis kartus buvo Europos pirmenybių prizininkai: 1963 metais iškovojo sidabro, 1939, 1965 ir 1967 metais – bronzos medalius.

Per olimpines žaidynes ir pasaulio pirmenybes Lenkijos vyrų krepšinio rinktinė ant garbės pakylos nestovėjo.

Beje, nors ir prancūzai, ir lenkai per Europos pirmenybes gerokai dažniau užimdavo trečiąją-ketvirtąją vietas (prancūzai – dvylika kartų, lenkai – šešis kartus) negu pirmąją-antrąją (prancūzai – tris kartus, lenkai – vieną), tai nereiškia, kad šios komandos labai daug kartų pralaimėjo pusfinalyje. Varžybų sistema ne kartą keitėsi, o XX amžiaus viduryje pusfinalio etapo daugelyje Europos pirmenybių visai nebuvo.

2017 metų Europos pirmenybės abiem komandoms susiklostė nesėkmingai. Prancūzai aštuntfinalyje pralaimėjo vokiečiams, o lenkai net nepateko į atkrintamąsias varžybas.

2019 metų pasaulio pirmenybėse Prancūzijos rinktinė iškovojo bronzos medalius. Prancūzai ketvirtfinalyje įveikė JAV 89:79, pusfinalyje pralaimėjo Argentinai 66:80, rungtynėse dėl trečiosios vietos įveikė Australiją 67:59. Lenkijos krepšininkai pateko į ketvirtfinalį, kuriame pripažino Ispanijos pranašumą 78:90.

Pernai Prancūzijos rinktinė iškovojo Tokijo olimpinių žaidynių sidabro medalius. Prancūzai pusfinalyje nugalėjo Slovėniją 90:89, finale pralaimėjo JAV 82:87. Lenkai į olimpines žaidynes nepateko. Jie Kaune vykusio atrankos turnyro pusfinalyje pralaimėjo lietuviams.

Kelias į pusfinalį

Prancūzijos ir Lenkijos krepšininkai teisingai paskirstė jėgas. Šios dvi komandos grupės varžybose užėmė tik trečiąsias vietas, tačiau gana lėtas startas nesutrukdė prasibrauti į Europos pirmenybių stipriausiųjų ketvertą.

Pirmajame etape šios komandos pasiekė po tris pergales. Prancūzai nugalėjo lietuvius, vengrus ir bosnius, bet pralaimėjo vokiečiams (pirmajame ture) ir slovėnams (paskutiniame ture). Lenkai įveikė čekus, izraeliečius ir olandus, bet nusileido suomiams (antrajame ture) ir serbams (paskutiniame ture).

Per abejas pralaimėtas rungtynes Lenkijos komanda varžovams beveik nesipriešino: suomiams pralaimėjo 30 taškų skirtumu, serbams – 27 taškų skirtumu.

Atkrintamosiose varžybose Prancūzijos rinktinė nugalėjo Turkiją 87:86 ir Italiją 93:85. Prancūzai abu varžovus palaužė per pratęsimą, bet tai buvo ne vienintelis sutapimas.

Prancūzijos krepšininkai per abejas rungtynes ketvirtojo kėlinio pabaigoje atsiliko 75:77, o varžovų žaidėjai gavo teisę mesti dvi baudas.

Tačiau turkas Cedi Osmanas ir italas Simone Fontecchio lemiamą akimirką nepasinaudojo auksine proga. Po kelių akimirkų prancūzai išlygino rezultatą ir kitos progos varžovams nesuteikė.

Lenkijos krepšininkai atkrintamosiose varžybose įveikė Ukrainą 94:86 ir čempionės vardą gynusią Slovėniją 90:87.

Lyderiai

Prancūzijos rinktinės varžovams labiausiai reikia saugotis dviejų patyrusių NBA krepšininkų Evano Fournier ir Rudy Gobert‘o.

Šiame turnyre tarp „mėlynųjų“ rezultatyviausiai žaidžia vidutiniškai 15 taškų pelnantis E.Fournier, bet jis rungtyniauja labai nestabiliai: dažnai netaikliai mėto ir sudėtingų padėčių, per abejas atkrintamųjų varžybų rungtynes žioplai prasižengė paskutinėmis ketvirtojo kėlinio sekundėmis (prancūzų laimei, varžovai tuo nepasinaudojo).

R.Gobert‘as – daug patikimesnis. Jis pelno 14,7 taško, atkovoja 10,9 kamuolio ir yra nepakeičiamas ginantis.

Naudingai žaidžia Guerschonas Yabusele (vid. 13,8 tšk.), bet trenerį Vincent‘ą Collet turbūt labiausiai džiugina tai, kad jau šiame turnyre lyg ant mielių kyla Thomas Heurtelio sportinė forma (10,1 tšk., 7,3 rez.perd.).

Kartais puolimą pagyvina kiti krepšininkai, bet nė vieno iš jų rezultatyvumo vidurkis nesiekia 6 taškų. Kol kas prancūzams labiausiai trūksta Vincent‘o Poirier (5,9 tšk.) ir praėjusį sezoną Eurolygoje spindėjusio Elie Okobo (2,4 tšk.) indėlio.

Lenkijos rinktinės alfa ir omega yra Mateuszas Ponitka. Po genialių ketvirtfinalio rungtynių su slovėnais, kuriose M.Ponitka pasiekė trigubą dviženklį, jo vidurkiai šoktelėjo iki 15 taškų, 6,4 atkovoto kamuolio ir 6,9 rezultatyvaus perdavimo.

Kitas komandos lyderis yra natūralizuotas amerikietis A.J.Slaughteris, pelnantis 14,3 taško. Vis dėlto šis gynėjas žaidžia labai nestabiliai – net per vienas rungtynes puikius jo tarpsnius kartais keičia klaidų ir netaiklių metimų virtinės.

Lenkų sirgalius džiugina tai, kad Europos pirmenybėse labai tvirtai jaučiasi Michalas Sokolowski, kuris perima nemažą lyderių naštos dalį ir pelno 12,9 taško. Kitas lenkų svajonės kūrėjas 21 metų vidurio puolėjas Aleksanderis Balcerowski. Nors šis milžinas neišsprendžia greitų pražangų problemos, dėl kurios žaidžia mažiau nei galėtų, jis pelno vidutiniškai 12 taškų.

Treneris Igoras Miličičius daugiausiai remiasi aštuoniais žaidėjais. Kiti keturi krepšininkai žaidžia gana trumpus tarpsnius.

Vis dėlto lenkai, kaip ir prancūzai, dar turi nepanaudotų rezervų. Šiame turnyre metiko įgūdžius primiršo Michalas Michalakas. Jis pelno 6,3 taško, bet pataikė tik 28,6 proc. tritaškių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.