EUROLYGA 2023

Europos krepšinio čempionatas atskleidė rimtas grėsmes JAV rinktinei: įvardino dėl pasaulinių titulų galinčias kovoti komandas ESPN nepaminėjo Lietuvos

Praūžus netikėtumų pilnam 2022 m. Europos vyrų krepšinio čempionatui amerikiečiai svarsto: kurių šalių rinktinės gali kelti didžiausią grėsmę JAV komandai kitų metų pasaulio krepšinio čempionate bei 2024 m. vasasros olimpinėse žaidynėse.

2022 m. Europos vyrų krepšinio čempionė Ispanijos rinktinė.<br>G. Šiupario nuotr.
2022 m. Europos vyrų krepšinio čempionė Ispanijos rinktinė.<br>G. Šiupario nuotr.
Prancūzijos vyrų krepšinio rinktinė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prancūzijos vyrų krepšinio rinktinė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kanados vyrų krepšinio rinktinė.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kanados vyrų krepšinio rinktinė.<br>AP/Scanpix nuotr.
J. Embiidas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J. Embiidas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
L. Dončičius.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
L. Dončičius.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
G. Antetokounmpo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
G. Antetokounmpo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2022-09-21 12:58

Per pastaruosius 50 metų krepšinis stipriai išpopuliarėjo ir dabar yra antra pagal populiarumą sporto šaka planetoje. Dėl to pasaulinis talentų ratas toliau plečiasi, o JAV dominavimas tarptautiniuose turnyruose nebėra garantuotas.

Vis dėlto amerikiečių komanda laimėjo aukso medalius septyniuose iš aštuonių pastarųjų vyrų krepšinio čempionatų. Kai šiai šaliai pavyksta suburti komandą, pilną geriausių savo superžvaigždžių, juos įveikti sunku.

Po penkerių metų pertraukos „EuroBasket“ šį mėnesį sugrįžo ir suteikė geriausioms Europos šalių krepšinio rinktinėms galimybę žaisti dėl vieno geidžiamiausių šio sporto apdovanojimų.

Tačiau turnyras taip pat suteikė krepšinio pasauliui progą iš naujo apsvarstyti Europos krepšinio galios struktūrą prieš artėjančius du svarbius pasaulinius turnyrus: 2023 m. FIBA pasaulio čempionatą ir 2024 m. vasaros olimpines žaidynes.

JAV rinktinė išlieka lyderė visame tarptautiniame lauke, tačiau atotrūkis tarp amerikiečių ir kitų rinktinių toliau mažėja. Vos prieš trejus metus JAV vyrų rinktinė FIBA pasaulio taurės turnyre užėmė septintąją vietą – anksčiau toks rezultatas buvo neįsivaizduojamas.

Ir nors JAV rinktinė visuomet daugiau dėmesio skyrė olimpinėms žaidynėms, o ne pasaulio čempionatams, yra keletas komandų, kurios potencialiai gali kelti grėsmę amerikiečių sugrįžimui į medalių pakylos viršūnę tiek kitais metais Maniloje, tiek 2024 m. Paryžiuje.

ESPN išvardijo, kurių šalių krepšinio rinktinės kelia didžiausią grėsmę JAV dominavimui.

1 lygmuo: pagrįsta grėsmė

Prancūzija

Paprastai kalbant, be JAV komandos, Prancūzija turi labiausiai sukomplektuotą rinktinę planetoje.

Nors Prancūzijai pritrūko vienos pergalės iki Europos čempionų titulo, ji 2021 m. dvikovoje dėl aukso medalių Tokijo olimpinėse žaidynėse beveik įveikė JAV komandą, o 2019 m. pasaulio čempionate Kinijoje eliminavo amerikiečių rinktinę ketvirtfinalyje.

Tačiau amerikiečiams baimę kelia dar vienas dalykas: Prancūzijos komanda, kuri ką tik laimėjo sidabrą Europoje, dviejuose kituose dideliuose tarptautiniuose turnyruose greičiausiai turės daug daugiau talentų.

NBA rezultatyvumo čempionas ir vienas geriausių aukštaūgių žaidėjų pasaulyje Joelis Embiidas, per rungtynes vidutiniškai renkantis 30,6 taško, gavo Prancūzijos pilietybę ir greičiausiai galės žaisti mėlynųjų komandoje jau kitais metais.

Taip pat prie Prancūzijos vyrų rinktinės prisijungs vienas perspektyviausių savo kartos talentų Europoje Victoras Wembanyama, kuriam pranašaujamas pirmasis šaukimas 2023 m. NBA naujokų biržoje.

Rudy Gobertas, J.Embiidas ir V.Wembanyama galėtų sudaryti pajėgiausią priekinę aikštės liniją pasaulyje, o tai reiškia, kad JAV komandai, kuriai santykinai trūksta talentų priekinėje aikštės dalyje, gali kilti problemų.

JAV rinktinė turi didžiausią potencialą tarp gynėjų ir puolėjų, tačiau beveik visi geriausi pasaulio aukštaūgiai yra tarptautiniai žaidėjai, o Prancūzija turi bent du iš jų.

Apie tai, kurie aukštaūgiai vilkės amerikiečių aprangą, daugiau sužinosime, kai JAV rinktinė sudarys 2023 m. pasaulio čempionato sąrašą, tačiau Tokijuje priekine aikštės linija dalijosi Bamas Adebayo, Draymondas Greenas ir JaVale'as McGee.

Kiti kandidatai turėtų būti Jarrettas Allenas, Robertas Williamsas III ir Mylesas Turneris. Visi jie kokybiški žaidėjai, tačiau J.Embiidas ne veltui yra teisėtas kandidatas į MVP. Šiuo metu jis yra vienas geriausių žaidėjų pasaulyje.

Ateinančiuose turnyruose taip pat greičiausiai žais Evanas Fournier ir Nicolas Batumas, o tai reiškia, kad prancūzų komanda gali vienu metu sudaryti penkių pajėgių NBA žaidėjų sudėtį.

Turint omenyje, kad Prancūzija bus 2024 m. Paryžiaus olimpinių žaidynių šeimininkė, galima tikėtis, kad vyrų krepšinio rinktinėje pasirodys visi geriausi šios šalies krepšininkai ir pasinaudos kartą per dešimtemčius pasitaikančia galimybe laimėti aukso medalį Šviesos mieste, savų žiūrovų akivaizdoje.

Tačiau tas pats Paryžiaus žavesys veikia ir kitus. Taip pat galima tikėtis, kad daugelis geriausių JAV komandos žaidėjų – Stephenas Curry, Kevinas Durantas, LeBronas Jamesas, Kawhi Leonardas ir kiti – pasinaudos galimybe kelias savaites praleisti Paryžiuje ir Eifelio bokšto šešėlyje iškovoti penktąjį iš eilės olimpinį aukso medalį.

2 lygmuo: pagrindiniai pretendentai

Kanada

Kanadoje žaidžiamas ne tik ledo ritulys, o jos krepšinio rinktinė yra bene labiausiai patobulėjusi pasaulyje per pastaruosius penkerius metus. Kaip ir prancūzai, kanadiečiai turi pakankamai NBA žvaigždžių – 2021–22 m. NBA žaidė 21 Kanadoje gimęs krepšininkas.

Pridėkite Toronto „Raptors“ trenerį Nicką Nurse'ą, kuris taip pat vadovauja Kanados rinktinei, ir ši komanda yra pasirengusi kovoti dėl didžiausių tarptautinių krepšinio prizų.

Jei tokie žaidėjai kaip Jamalas Murray, Shai Gilgeousas-Alexanderis, Andrew Wigginsas ir RJ Barrettas galės dalyvauti šiuose dviejuose turnyruose, šios komandos perspektyos kovoti dėl svarbiausių titulų pasaulyje yra beribės.

J.Murray yra elitinis puolėjas, o A.Wigginsas, RJ Barrettas ir Sh.Gilgeousas-Alexanderis gali vaidinti stipriausią pagalbinį vaidmenį už JAV rinktinės ribų.

Slovėnija

Yra tik viena priežastis, dėl kurios Slovėnija dalyvauja šioje diskusijoje – tai Luka Dončičius. Nepaisant apmaudaus pralaimėjimo Europos čempionato ketvirtfinalyje, L.Dončičius yra vienas iš nedaugelio žaidėjų, galinčių nuvesti komandą iki pat titulo.

Šį potencialą L.Dončičius pademonstravo rugsėjo 7 d. Kelne, kai įmetė 47 taškus į Europos vicečempionės krepšį, meistriškai nugalėdamas R.Gobertą ir Prancūziją. Tai buvo vienintelis Prancūzijos pralaimėjimas visame turnyre.

2017 m. laimėjusi Europos krepšinio čempionatą ir Tokijuje užėmusi ketvirtą vietą, Slovėnija įsitvirtino kaip svarbi tarptautinių turnyrų dalyvė, nors turi palyginti nedaug gyventojų – vos 2,1 mln.

Ispanija

Galbūt brolių Gasolių jau nebėra, tačiau Ispanijos krepšinis Europos čempionate ką tik įrodė, kad jos programa vis dar yra puikios formos. Ispanų krepšininkai iškovojo auksą šių metų Europos čempionate, o šis pasiekimas dar įspūdingesnis, turint omenyje, kad Ricky Rubio, atvedęs šią komandą į auksą 2019 m. FIBA pasaulio čempionate, net nežaidė.

Dabartinė rinktinės sudėtis galbūt neturi tokios žvaigždžių galios kaip Ispanijos komanda, kuri 2008 m. olimpinių žaidynių finale iki pat rungtynių galo priešinosi stipriausias NBA superžvaigždes surinkusiai JAV „Atpildo“ rinktinei, tačiau ji įrodė, kad vis dar yra pajėgi bet kurią dieną nugalėti bet kurią pasaulio komandą.

3 lygmuo: „laukinės kortos“

Graikija

Europos krepšinio čempionatas suteikė Gianniui Antetokounmpo galimybę padėti Graikijai įrodyti, kad ši rinktinė yra grėsmė kovoti dėl svarbiausių tarptautinių titulų. Tačiau Graikijai be pralaimėjimų įveikus grupių etapą, ji iškrito ketvirtfinalyje ir vos per 40 žaidimo minučių leido Vokietijos krepšininkams sumesti 107 taškus į savo krepšį.

G.Antetokounmpo gali būti geriausias pasaulio žaidėjas ir jo buvimas kiekvieną vakarą yra iššūkis bet kuriam varžovui, tačiau dėl kitų šios sudėties narių trūkumo Graikija negali būti reali grėsmė laimėti svarbiausius pasaulinius turnyrus.

Serbija

Serbijos rinktinė „EuroBasket“ turnyre pasirodė labai panašiai. Nikolos Jokičiaus komanda į 24 komandų turnyrą pateko kaip nežymi favoritė laimėti viską.

Tačiau nepralaimėję nė vienų iš penkerių grupių etapo rungtynių, serbų krepšininkai nusivylė jau pirmosiose atkrintamųjų varžybų rungtynėse, pralaimėdami Italijai, kuri pateikė vieną didžiausių turnyro staigmenų.

Praėjusį sezoną NBA lygoje rungtyniavo penki serbų žaidėjai, tačiau N.Jokičius buvo vienintelis iš šio penketuko, žaidęs Europos čempionate.

Australija

Kaip ir Ispanija, Australija tapo viena tvariausių pasaulio komandų. Šios rinktinės žvaigždė Patty Millsas pelnė 42 taškus ir aplenkė L.Dončičių, padėdamas australams rungtynėse dėl bronzos Tokijo olimpinėse žaidynėse palaužti Slovėniją.

Tačiau svarbiausi australų žaidėjai P.Millsas ir Joe Inglesas yra trisdešimtmečiai. Kiti varžovai gali pasigirti ryškiomis jaunomis žvaigždėmis, todėl neaišku, ar Australija gali dar labiau išplėsti savo pastarąją sėkmę.

Benas Simmonsas yra aiškus kandidatas perimti komandos vairą, tačiau, kaip sužinojo „Philadelphia 76ers“ ir „Brooklyn Nets“ ekipos, jo patikimumas yra abejotinas. B.Simmonsas paskutinį kartą Australijos rinktinės aprangą vilkėjo 2013 m. FIBA Okeanijos čempionate, o Rio ir Tokijo olimpinėse žaidynėse bei 2019 m. pasaulio čempionate nedalyvavo.

Vokietija

Vokiečiai buvo viena didžiausių šių metų Europos krepšinio čempionato staigmenų. Jie eliminavo G.Antetokounmpo vedamą Graikijos komandą ir pasiekė pusfinalį, o jame po įtemptų rungtynių pralaimėjo naujiesiems Europos čempionams ispanams.

Dennisas Schroderis, Franzas Wagneris ir Danielis Theisas puikiai žaidė viso turnyro metu, o jei tokie žaidėjai kaip Maxi Kleberis ir Isaiahas Hartensteinas prisijungs prie komandos ateinančių didžiųjų pasaulinių turnytų metu, galima tikėtis, kad ši rinktinė juose žengs dar toliau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.