EUROLYGA 2023

Visi Eurolygos lietuviai: kas ko vertas ir kam ant pečių užgrius lyderio našta

Eurolygos klubai sezono pradžioje įregistravo septyniolika Lietuvos krepšininkų. Net vienuolika lietuvių yra Kauno „Žalgirio“ paraiškoje, bent šeši Lietuvos krepšininkai atstovaus užsienio komandoms.

 Eurolygoje šį sezoną kovos 17 lietuvių.<br> lrytas.lt koliažas
 Eurolygoje šį sezoną kovos 17 lietuvių.<br> lrytas.lt koliažas
 Tadas Sedekerskis<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Tadas Sedekerskis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Arnas Butkevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Arnas Butkevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Artūras Gudaitis<br> G.Bitvinsko nuotr.
Artūras Gudaitis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Ignas Brazdeikis.<br> G.Šiupario nuotr.
 Ignas Brazdeikis.<br> G.Šiupario nuotr.
Karolis Lukošiūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Karolis Lukošiūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Laurynas Birutis<br>G.Šiupario nuotr.
 Laurynas Birutis<br>G.Šiupario nuotr.
 Donatas Motiejūnas<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Donatas Motiejūnas<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Rokas Jokubaitis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Rokas Jokubaitis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Rokas Giedraitis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Rokas Giedraitis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Marius Grigonis.<br>G.Šiupario nuotr.
 Marius Grigonis.<br>G.Šiupario nuotr.
 Mantas Kalnietis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Mantas Kalnietis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Edgaras Ulanovas ir Lukas Lekavičius.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Edgaras Ulanovas ir Lukas Lekavičius.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Edgaras Ulanovas<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Edgaras Ulanovas<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (16)

Lrytas.lt

Sep 30, 2022, 8:55 PM

Per visą praėjusį sezoną Eurolygoje buvo registruoti devyniolika Lietuvos krepšininkų, tačiau bent vienerias rungtynes žaidė šešiolika lietuvių. Trys „Žalgirio“ paraiškoje buvę jauni Lietuvos krepšininkai savo minučių nesulaukė.

Šį rudenį Eurolygos lietuvių sąraše, palyginti su praėjusiu sezonu ir neskaičiuojant jaunųjų žalgiriečių, įvyko kelios permainos.

Paulius Jankūnas baigė karjerą, Artūras Milaknis kol kas nepasirašė sutarties su jokiu klubu, o Mindaugas Kuzminskas, Marekas Blaževičius ir Regimantas Miniotas perėjo į Eurolygoje nežaidžiančias komandas.

Šį sezoną Eurolygoje debiutuoti turėtų Kanados lietuvis Ignas Brazdeikis ir Dovydas Giedraitis, į stipriausią žemyno turnyrą grįžta Tomas Dimša, Arnas Butkevičius ir Laurynas Birutis. Abu naujokai ir visi trys sugrįžėliai yra „Žalgirio“ paraiškoje.

Beje, A.Milaknis sezonui ruošėsi Vitorijos „Baskonia“ komandoje, bet pirmųjų oficialių rungtynių išvakarėse į oficialią paraišką nebuvo įtrauktas.

Donatas Motiejūnas

„Monaco“, 32 metai, 213 cm.

Eurolygoje: 3 sezonai, 51 rungtynės, 499 taškai.

Praėjusį sezoną: Eurolygoje – 9,7 tšk., 4,6 atk.kam., Prancūzijos lygoje – 11 tšk., 4,5 atk.kam. („Monaco“).

Pernai po ilgos pertraukos į Europą grįžęs Donatas Motiejūnas neiškart prisiminė europietiško krepšinio ypatumus. Tačiau jis nuo pirmųjų praėjusio sezono savaičių labai stengėsi ir gana greitai tapo svarbiu veiksniu abiejose baudos aikštelėse.

Prieš šį sezoną patyrusiam aukštaūgiui nereikėjo prie nieko pratintis. Jis liko toje pačioje komandoje, kuriai vadovauja tas pats treneris ir kurioje žaidžia daug tų pačių krepšininkų.

„Monaco“ žaidimo ryšiai stiprūs, D.Motiejūnui jėgų netrūksta, juolab kad vasarą jis neatvyko į Lietuvos rinktinę, todėl kaunietis gali iškart griebti jautį už ragų ir aikštėje būti vienas pagrindinių „Roca Team“ vedlio Mike‘o Jameso talkininkų.

Rokas Jokubaitis

„Barcelona“, 21 metai, 193 cm.

Eurolygoje: 4 sezonai, 90 rungtynių, 530 taškų.

Praėjusį sezoną: Eurolygoje – 7,1 tšk., 2,6 rez.perd., Ispanijos lygoje – 7,3 tšk., 2,8 rez.perd. („Barcelona“).

Pavasarį Eurolygos Kylančios žvaigždės prizu, skirtu geriausiam jaunam krepšininkui (iki 22 metų), apdovanotam Rokui Jokubaičiui šį rudenį sukaks 22-eji. Tad pagal amžių jis žengia iš jaunų krepšininkų kategorijos. O pagal žaidimą „Barcelona“ atakų organizatorius jau persikėlė į brandžių krepšininkų kategoriją.

R.Jokubaitis aikštėje nepaiso autoritetų, nedreba lemiamomis akimirkomis ir gali savo rankose tvirtai laikyti komandos puolimo gijas.

Per vasarą „mėlynų-granatinių“ sudėtyje įvykę pokyčiai didelės įtakos lietuvio vaidmeniui neturės, tačiau įtakos turės tai, kad penktąjį Eurolygos sezoną pradedantis R.Jokubaitis vos ne kiekvieną savaitę jaučiasi vis tvirčiau ir yra vis labiau pasiruošęs atlikti svarbesnius vaidmenis.

Pravers ir tai, kad R.Jokubaičio žaidimo ypatumus treneris Šarūnas Jasikevičius žino geriau negu komandos naujokų.

Ignas Brazdeikis

„Žalgiris“, 23 metų, 201 cm.

Eurolygoje: nežaidė.

Praėjusį sezoną: NBA – 4,9 tšk. („Orlando Magic“). G lygoje – 21,6 tšk., 5 atk.kam., 3,6 rez.perd. („Lakeland Magic“).

Ignas Brazdeikis – ko gero svarbiausias praėjusio tarpsezonio „Žalgirio“ pirkinys. Kanados lietuvis į Kauną atsiveža ir šiokią tokią NBA patirtį, bet ją kaupė daugiausia per rungtynes, kurių baigtis būdavo aiški.

Tai, kad I.Brazdeikis nėra pratęs žaisti rungtynėse, kuriose išties kovojama dėl pergalės, gali būti žymus jo trūkumas. Vis dėlto šis trūkumas panaikinamas kovingumu ir noru siekti naujų karjeros aukštumų.

Kad I.Brazdeikis nestokoja atkaklumo, buvo galima pamatyti per Lietuvos rinktinės rungtynes. Taip pat buvo galima pamatyti, kad puolėjas sugeba nepaisydamas varžovų užtvarų veržtis po krepšiu, nors ir ne stabiliai – pataiko iš toli.

„Žalgirio“ naujoko individualūs įgūdžiai nekelia abejonių, bet jo ryšiai su komandos draugais aikštėje nebūna labai stiprūs. Nepaisant to, I.Brazdeikis turėtų būti rezultatyviausias ar bent vienas iš rezultatyviausių Kauno komandos krepšininkų.

Marius Grigonis

„Panathinaikos“, 28 metai, 198 cm.

Eurolygoje: 4 sezonai, 94 rungtynės, 1004 taškai.

Praėjusį sezoną: Eurolygoje – 8,5 tšk., Rusijos lygoje – 12,4 tšk. (CSKA).

Dėl nevykusio pasirinkimo Marius Grigonis praėjusį sezoną tarsi išbraukė iš savo karjeros. Pernai į CSKA perėjęs gynėjas nepritapo Maskvos komandoje, žaidė nervingai ir neatskleidė geriausių savybių. Prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, krepšininkas visą pavasarį apskritai sėdėjo be darbo.

Vasarą atvykęs į Lietuvos rinktinę M.Grigonis parodė, kad krepšinio įgūdžių nepamiršo. Dabar jis gali įgūdžius rodyti ir „Panathinaikos“ komandoje, kuri turėtų būti puiki vieta atgaivinti karjerą.

Dabartinės sudėties Atėnų komandoje M.Grigonis gali būti aiškus puolimo lyderis. „Žaliųjų“ gretose nėra daug krepšininkų, sugebančių pabaigti atakas ir stabiliai rinkti taškus.

Nereikėtų stebėtis, jei šį sezoną kaunietis įsitvirtintų rezultatyviausių Eurolygos krepšininkų dešimtuke.

Rokas Giedraitis

„Baskonia“, 30 metų, 200 cm.

Eurolygoje: 3 sezonai, 88 rungtynės, 1100 taškų.

Praėjusį sezoną: Eurolygoje – 11,1 tšk., 3,2 atk.kam., Ispanijos lygoje – 10,7 tšk., 3,4 atk.kam. („Baskonia“).

Užpernai vos atvykęs į Vitorijos komandą, Rokas Giedraitis tapo vienu iš jos puolimo lyderių. Šį sezoną niekas nesikeis – „Baskonia“ sirgaliai vėl lauks šiauliečio tritaškių metimų, aštrių prasiveržimų, greitas atakas pabaigiančių dėjimų.

Jų turėtų būti daug, nes R.Giedraičiui tinka „Baskonia“ žaidimo braižas, o braižas neturėtų keistis net pasikeitus treneriui.

Ar R.Giedraitis gaus daug progų, lems ir jo naujieji komandos draugai – visų Europos krepšinio ypatumų dar nežinantys amerikiečiai įžaidėjai.

Jei jie sugebės įsukti įprastą „baskonišką“ puolimo viesulą ir nepamirš komandos draugų, puolėjas iš Lietuvos jausis kaip žuvis vandenyje.

Lukas Lekavičius

„Žalgiris“, 28 metai, 180 cm.

Eurolygoje: 8 sezonai, 231 rungtynės, 1616 taškai.

Praėjusį sezoną: Eurolygoje – 10,2 tšk., 4,2 rez.perd., Lietuvos lygoje – 10,7 tšk., 4,5 rez.perd. („Žalgiris“).

Praėjusį sezoną dėl „Žalgirio“ komplektavimo spragų Lukui Lekavičiui teko labai didelis krūvis ir jam tiesiog neužteko jėgų. O pasibaigus Kauno komandos varikliuko degalams, sustodavo ir visas mechanizmas.

Atrodo, šį rudenį komanda sukomplektuota sėkmingiau: atakų organizatoriai galės pasidalinti pareigas, o didelės grėsmės, kad jų bakas ištuštės, nėra.

Iš Šilalės kilusiam įžaidėjui netrūksta Eurolygos patirties. L.Lekavičius jau žino ir kaip paslėpti savo trūkumus, ir kaip pasinaudoti varžovų silpnomis vietomis.

Jis gali būti neįkainojamas komandos puolimui įstrigus, taip pat gali perimti komandos vadžias, kai viskas klostosi gerai.

Galbūt šį sezoną L.Lekavičiaus statistika bus blogesnė negu praėjusį sezoną, tačiau pokyčius lemtų ne sumažėjusi jo svarba, bet platesnis užduočių paskirstymas sustiprėjus „Žalgirio“ antrajai linijai.

Edgaras Ulanovas

„Žalgiris“, 30 metų, 199 cm.

Eurolygoje: 8 sezonai, 235 rungtynės, 1637 taškai.

Praėjusį sezoną: Eurolygoje – 8,1 tšk., 4,3 atk.kam., Lietuvos lygoje – 10,7 tšk., 4,8 atk.kam. („Žalgiris“).

Po nesėkmingo sezono „Fenerbahçe“ klube pernai į gimtinę grįžęs Edgaras Ulanovas praėjusių metų rudenį buvo vienas iš kelių didelių „Žalgirio“ nusivylimų.

Tačiau patyręs puolėjas grįžo į senas vėžes ir antroje sezono pusėje jau buvo vienas iš svarbiausių Kauno komandos ramsčių.

Šiam sezonui E.Ulanovas turėtų būti kur kas geriau pasiruošęs. Vasarą jis nežaidė Lietuvos rinktinėje, todėl turėjo laiko ir pailsėti, ir apsigydyti traumas. O per tarpsezonį veikiausiai ir spėjo pasiilgti krepšinio.

P.Jankūnui baigus karjerą, E.Ulanovas yra daugiausiai Eurolygos rungtynių žaidęs ir daugiausiai taškų pelnęs „Žalgirio“ krepšininkas.

Jis jau patikrintas laiko, užgrūdintas svarbiose kovose ir turėtų būti vienas svarbiausių Kauno komandos žaidėjų tiek puolant, tiek ginantis.

Artūras Gudaitis

„Panathinaikos“, 29 metai, 208 cm.

Eurolygoje: 7 sezonai, 144 rungtynės, 1277 taškai.

Praėjusį sezoną: Eurolygoje – 6,7 tšk., 4,2 atk.kam., Rusijos lygoje – 6,7 tšk., 3,8 atk.kam. („Zenit“). Italijos lygoje – 7,4 tšk., 5,3 atk.kam. („Napoli“).

Po sunkios traumos, dėl kurios ilgai nežaidė 2019 metais, Artūro Gudaičio statistika nebuvo pribloškianti. Tačiau klaipėdietis yra vienas iš tų krepšininkų, kurių atlikto darbo neatspindi jokie skaičiai.

Du praėjusius sezonus A.Gudaičio nepralaužiamos užtvaros labai padėjo „Zenit“ ekipai, o nuo šio rudens jomis naudosis naujieji komandos draugai iš „Panathinaikos“.

Šioje komandoje A.Gudaitis dalinsis aikštėje leidžiamą laiką su graiku Giorgu Papagianniu. Abu vidurio puolėjai nepasižymi ištverme, todėl dėl minučių tikrai nesusipeš.

Užtat ir vienas, ir kitas gali žaisti kur kas naudingiau, kai atgauna kvapą ant atsarginių suolo.

Tadas Sedekerskis

„Baskonia“, 24 metai, 200 cm.

Eurolygoje: 4 sezonai, 74 rungtynės, 261 taškas.

Praėjusį sezoną: Eurolygoje – 4,8 tšk., 4,4 atk.kam., Ispanijos lygoje – 4,1 tšk., 3,9 atk.kam. („Baskonia“).

Tadas Sedekerskis aikštėje nelabai krinta į akį, tačiau „Baskonia“ treneriai du praėjusius sezonus vertino puolėją dėl jo užsispyrimo, atkaklumo ir kovotojo savybių.

Neringiškis dažniausiai patikimai atlikdavo užduotis tiek gindamasis, tiek puolant statydamas užtvaras ar po krepšiu stumdydamasis su aukštesniais varžovais.

Prieš šį sezoną Vitorijos komandos treneris vėl pasikeitė, tad T.Sedekerskiui nurodinės jau trečias strategas per tris sezonus.

Tačiau puolėjo vaidmuo tikriausiai nesikeis. Jis privalės atlikti daug juodo darbo, bet kartais pagadins varžovams nervus ir pats pabaigdamas „Baskonia“ atakas.

Tomas Dimša

„Žalgiris“, 28 metai, 196 cm.

Eurolygoje: 2 sezonai, 25 rungtynės, 69 taškai.

Praėjusį sezoną: Čempionų lygoje – 12,3 tšk., Italijos lygoje – 11,7 tšk. („Treviso“).

Kaunietis gauna trečią šansą įsitvirtinti „Žalgiryje“ ir Eurolygoje. Tarp tų šansų jis žaidė stipriose nacionalinėse lygose bei Lietuvos rinktinėje ir aikštėse sutikdavo nemažai tų pačių varžovų, kuriuose sutiks Eurolygoje.

Varžovai ne kartą įsitikino, kad Tomas Dimša gali ne tik pataikyti iš toli, tačiau agresyvus gynėjas daug geriau jaučiasi tada, kai būna aiškus puolimo lyderis ir gauna mažiau užduočių gindamasis.

Taip praėjusį sezoną buvo Trevizo ekipoje, bet Kauno komandoje toks vaidmuo jam nebus skiriamas. Dėl to „Žalgirio“ sirgaliai gali tikėtis pavienių T.Dimšos blyksnių, bet ne stabilaus žaidimo.

Arnas Butkevičius

„Žalgiris“, 30 metų, 197 cm.

Eurolygoje: 1 sezonas, 10 rungtynių, 70 taškų.

Praėjusį sezoną: Čempionų lygoje – 7,4 tšk., 5 atk.kam., Lietuvos lygoje – 8,6 tšk., 4,9 atk.kam. („Rytas“).

Arnas Butkevičius jau žaidė Eurolygoje, kai prieš aštuonis sezonus atstovavo Klaipėdos „Neptūnui“. Vis dėlto tuomet ir A.Butkevičius dar buvo gana jaunas krepšininkas, ir „Neptūnas“ kėlė kitokius tikslus.

Nors klaipėdietis jau matė ir šilto, ir šalto, šį sezoną gaus visiškai naujos patirties. Prieš kelis mėnesius Vilniaus „Ryto“ gretose LKL čempionu tapusiam žaidėjui nebus taikomos tokios nuolaidos, kokios taikomos jaunos kartos krepšininkams.

Kita vertus, A.Butkevičiui nereikia ilgai aiškinti, ką jis privalo daryti aikštėje. Puolėjo galimybes, ypač erzinant varžovus kibia gynyba, visi gerai žino, o ko reikalaus treneris, A.Butkevičius galėjo suprasti žaisdamas Kazio Maksvyčio treniruojamoje Lietuvos rinktinėje.

Mantas Kalnietis

„Žalgiris“, 36 metai, 196 cm.

Eurolygoje: 12 sezonų, 192 rungtynės, 1297 taškai.

Praėjusį sezoną: Eurolygoje – 5,9 tšk., 4,4 rez.perd., Lietuvos lygoje – 4,1 tšk., 4 rez.perd. („Žalgiris“).

Pernai į „Žalgirį“ grįžęs Mantas Kalnietis yra ne šiaip vyriausias komandos žaidėjas – antras pagal amžių žalgirietis E.Ulanovas jaunesnis net penkeriais metais ir keturiais mėnesiais.

Suprantama, jėgos nebe tos, kaip prieš dešimtį metų. Bet veteranas gali ir patarti komandos draugams šalia aikštės, ir sukrėsti komandą aikštėje. Jėgų žaisti neilgus kelių minučių tarpsnius šiam kauniečiui tikrai užteks, o seni krepšinio vilkai kaip tik ir pasižymi tuo, kad moka paskirstyti jėgas.

Laurynas Birutis

„Žalgiris“, 25 metai, 213 cm.

Eurolygoje: 1 sezonas, 17 rungtynių, 46 taškai.

Praėjusį sezoną: Ispanijos lygoje – 13,1 tšk., 4,8 atk.kam. (Kompostelos Santjago „Obradoiro“).

Laurynas Birutis į „Žalgirį“ ir į Eurolygą grįžta po trejų metų pertraukos. Praėjusius tris sezonus jis žaidė silpnesnėse komandose, bet du sezonus Ispanijos lygoje dažnai grumdavosi su elitiniais Senojo žemyno aukštaūgiais. Didesnė permaina – ne varžovai, bet pajėgesni partneriai.

Grįžus į Kauno komandą, reikalavimai šiauliečiui yra nepalyginamai didesni negu tada, kai jis debiutavo „Žalgiryje“. Tik laikas parodys, ar L.Birutis tikrai pasiruošęs atlikti sudėtingesnes užduotis.

Dovydas Giedraitis

„Žalgiris“, 22 metai, 193 cm.

Eurolygoje: nežaidė.

Praėjusį sezoną: Europos taurėje – 8,6 tšk., Lietuvos lygoje – 8 tšk. („Lietkabelis“).

Karjeros laiptais kylantis Dovydas Giedraitis po sėkmingo sezono Panevėžio „Lietkabelyje“ šiais metais sudarė ilgalaikę sutartį su „Žalgiriu“.

Gynėjas praleidžia pirmąsias sezono savaites dėl traumos, bet dar rudenį turėtų debiutuoti Eurolygoje. Kol kas D.Giedraitis turėtų nusiteikti, kad Eurolygoje jam bus skiriamas nežymus vaidmuo. Daugiau progų vilnietis turėtų gauti per LKL varžybas.

Karolis Lukošiūnas

„Žalgiris“, 25 metai, 195 cm.

Eurolygoje: 3 sezonai, 42 rungtynės, 110 taškų.

Praėjusį sezoną: Eurolygoje – 3,6 tšk., Lietuvos lygoje – 6,8 tšk. („Žalgiris“).

Karolis Lukošiūnas pradeda jau ketvirtą Eurolygos sezoną, tačiau sunku tikėtis, kad sirgaliai sulauks šio metiko proveržio.

Vilniečio veiksmų diapazonas labai siauras, todėl tuo metu, kai visi „Žalgirio“ krepšininkai bus sveiki, jis bus pagrindinis pretendentas nepatekti į dvyliktuką.

Motiejus Krivas

„Žalgiris“, 17 metų, 215 cm.

Eurolygoje: 1 sezonas, 1 rungtynės, 0 taškų.

Praėjusį sezoną: Eurolygoje – 0 tšk. („Žalgiris“), Lietuvos antroji lyga – 10,9 tšk., 7,2 atk.kam. („Žalgiris-2“).

Žiemos pradžioje 18-ąjį gimtadienį pažymėjęs Motiejus Krivas praėjusį sezoną jau debiutavo Eurolygoje, bet žaidė tik dvi minutes ir taškų nepelnė. Šį sezoną į „Žalgirio“ dvyliktuką vidurio puolėjas patektų nebent tuo atveju, jei komandą išretintų traumos.

Liutauras Lelevičius

„Žalgiris“, 19 metų, 199 cm.

Eurolygoje: nežaidė.

Praėjusį sezoną: Lietuvos antroji lyga – 10,6 tšk., 3,6 atk.kam. („Žalgiris-2).

Iki šiol tik NKL turnyre žaidęs Liutauras Lelevičius per Eurolygos varžybas eilėje į dvyliktuką stovės paskutinis. Jo paslaugų reikėtų nebent Kauno komandą užgriuvus traumoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.