EUROLYGA 2023

JAV rinktinė apgynė pasaulio krepšinio čempionės vardą

JAV viešpatavimas pasaulio moterų krepšinyje tęsiasi. JAV krepšininkės šeštadienį lemiamose rungtynėse nugalėjo Kinijos rinktinę ir vienuoliktąjį kartą tapo pasaulio čempionėmis. Bronzos medalius laimėjo Australijos komanda.

 JAV rinktinė apgynė pasaulio krepšinio čempionės vardą<br> FIBA nuotr.
 JAV rinktinė apgynė pasaulio krepšinio čempionės vardą<br> FIBA nuotr.
 Australės iškovojo bronzos medalius.<br> FIBA nuotr.
 Australės iškovojo bronzos medalius.<br> FIBA nuotr.
 A. Guirantes.<br> FIBA nuotr.
 A. Guirantes.<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 1, 2022, 10:59 AM

Finalas

JAV krepšininkių pranašumas finale, kaip ir kitose Sidnėjuje vykusių pasaulio pirmenybių rungtynėse, nekėlė abejonių. Amerikietės šeštadienį svarbiausiame turnyro mače sutriuškino Kinijos komandą 83:61.

Kinės trumpam į priekį buvo išsiveržusios tik pirmajame kėlinyje, tačiau JAV komanda greitai viską sustatė į savo vietas – favoritės jau antrajame kėlinyje įgijo dviženklę persvarą ir nepaliko varžovėms jokių vilčių.

JAV rinktinė šiame turnyre visas aštuonerias rungtynes laimėjo dviženkliu skirtumu. Maža to, amerikietės net penkis kartus varžoves pranoko daugiau nei 30 taškų.

Čempionėms labiau pasipriešino tik dvi komandos. Grupės varžybose belgės nusileido JAV komandai 15 taškų skirtumu, kinės – 14 taškų skirtumu.

Medaliai

JAV rinktinė pasaulio pirmenybių aukso medalius laimėjo vienuoliktąjį kartą per 19 turnyrų. Amerikietės buvo 1953, 1957, 1979, 1986, 1990, 1998, 2002, 2010, 2014 ir 2018 metų pasaulio čempionės.

Be to, JAV krepšininkės kartą buvo apdovanotos sidabru, du kartus – bronza. JAV rinktinė praėjusiame amžiuje keturis kartus užėmė žemesnes vietas, o vienerias pirmenybes praleido.

Kinijos rinktinė šiais metais pakartojo geriausią savo rezultatą ir trečiąjį kartą laimėjo medalius. Kinės buvo 1994 metų pasaulio vicečempionės, o 1983 metais iškovojo bronzos apdovanojimus.

Amerikietės

Nors JAV rinktinė pasaulio čempione tapo ketvirtą kartą iš eilės, dauguma krepšininkių iškovojo pirmuosius medalius.

JAV komanda smarkiai atsinaujino po Tokijo žaidynių, po kurių karjerą rinktinėje baigė kelios vyresnės kartos krepšininkės. 42-ejų Sue Bird, 40-metė Diana Taurasi, 37-erių Sylvia Fowles dar žaidė šių metų WNBA pirmenybėse, bet rinktinėje užleido vietas jaunajai kartai.

32 metų Brittney Griner negali žaisti, nes yra įkalinta Rusijoje.

Šiais metais rinktinėje žaidė net šešios krepšininkės, kurios anksčiau niekada neatstovavo savo šaliai nei per olimpines žaidynes, nei per pasaulio pirmenybes.

Vyriausia šįmetės rinktinės žaidėja buvo 30-metė Alyssa Thomas, o didžiausią tarptautinę patirtį yra sukaupusi 28-erių Breanna Stewart. Ji iškovojo penktąjį pasaulinių turnyrų medalį (anksčiau B.Stewart tapo 2014 ir 2018 m. pasaulio čempione bei 2016 ir 2020 m. olimpine čempione).

Bronza

Rungtynėse dėl bronzos medalių Australijos rinktinė sutriuškino Kanados komandą 95:65.

Šeimininkėms net 30 taškų pelnė 41 metų Lauren Jackson. Australijos krepšinio legenda prieš šešerius metus baigė sportininkės karjerą, pagimdė du sūnus, bet dėl jos šalyje rengiamų pasaulio pirmenybių šiais metais grįžo į aikštę.

Trenerė Sandy Brondello pakvietė veteranę į rinktinę, o L.Jackson per pasaulio pirmenybes pelnydavo 9,1 taško.

Australijos rinktinė iškovojo šeštuosius pasaulio pirmenybių medalius. Ji buvo 2006 metų pasaulio čempionė, 2018 metų vicečempionė ir ketvirtą kartą užėmė trečiąją vietą.

L.Jackson laimėjo ketvirtąjį medalį.

Europietės

Vos trečią kartą pasaulio pirmenybių istorijoje medalių nelaimėjo nė viena Europos komanda. Šiais metais geriausiai tarp europiečių žaidusi Belgijos rinktinė užėmė penktąją vietą.

Belgės, kaip ir serbės bei prancūzės, iškrito ketvirtfinalyje. Tuo tarpu pernai per Europos pirmenybes nustebinusi ir pirmą kartą į pasaulio pirmenybes patekusi Bosnijos ir Hercegovinos komanda pralaimėjo visas rungtynes ir liko paskutinė dvylikta.

Du praėjusius kartus europietės pasaulio pirmenybių medalių neiškovojo 1979 ir 1994 metais. Beje, 1994 metų pirmenybės taip pat vyko Australijoje.

Taškai

Rezultatyviausia turnyro krepšininke tapo Puerto Riko rinktinės lyderė Arella Guirantes. 24 metų gynėja pelnydavo 18,2 taško.

Po 17,2 taško pelnydavo amerikietė A‘Ja Wilson ir korėjietė Kang Lee-seul.

Finalas

JAV – Kinija 83:61. A.Wilson 19, K.Plum 17, J.Loyd 11, Ch.Gray 10 / Li Yueru 19, 12 atk.kam., Wu Tongtong 13, Wang Siyu 11.

Dėl 3 vietos

Australija – Kanada 95:65. L.Jackson 30, S.Talbot 16, S.Blicavs 12 / K.Nurse 19, N.Fields 12.

Kitas vietas užėmė: 5. Belgija, 6. Serbija, 7. Prancūzija, 8. Puerto Rikas, 9. Japonija, 10. Korėja, 11. Malis, 12. Bosnija ir Hercegovina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?