EUROLYGA 2023

Eurolygos autsaiderių galimybių reitingas: „Žalgiriui“ tinka mintis – blogiau nei praėjusį sezoną būti negali

Prie vyrų krepšinio Eurolygos starto linijos, kaip ir kelis praėjusius sezonus, išsirikiavo aštuoniolika komandų. Jų užduotys ir tikslai – skirtingi, tačiau sezono pradžioje nėra nė vienos komandos, kuri nepuoselėtų planų patekti bent į atkrintamąsias varžybas. Šių šešių komandų galimybės prasibrauti į ketvirtfinalį yra mažiausios.

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai net nevadinami Eurolygos vidutiniokais.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgirio“ krepšininkai net nevadinami Eurolygos vidutiniokais.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Nando de Colo perėjo į ASVEL.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Nando de Colo perėjo į ASVEL.<br>G. Bitvinsko nuotr.
 Rokas Giedraitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Rokas Giedraitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgirio“ ir Belgrado „Crvena zvezda“ akistata.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgirio“ ir Belgrado „Crvena zvezda“ akistata.<br>G.Bitvinsko nuotr.
M. Grigonis ir A. Gudaitis atstovauja Atėnų „Panathinaikos“
M. Grigonis ir A. Gudaitis atstovauja Atėnų „Panathinaikos“
Kauno „Žalgirio“ krepšininkai net nevadinami Eurolygos vidutiniokais.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgirio“ krepšininkai net nevadinami Eurolygos vidutiniokais.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgirio“ krepšininkai net nevadinami Eurolygos vidutiniokais.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgirio“ krepšininkai net nevadinami Eurolygos vidutiniokais.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgirio“ krepšininkai net nevadinami Eurolygos vidutiniokais.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgirio“ krepšininkai net nevadinami Eurolygos vidutiniokais.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Oct 3, 2022, 9:48 PM

18. Berlyno ALBA

Praėjęs sezonas. Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 10 vietą (12–16).

Vokietijos lygos reguliariajame sezone užėmė 1 vietą (27–6), finale nugalėjo „Bayern“ 3:1. Vokietijos taurės finale nugalėjo Krailsheimo „Merlins“ 86:76.

Optimalus penketas. Jaleenas Smithas (JAV, 27, 193), Maodo Lo (29, 191), Marcusas Erikssonas (Švedija, 28, 201), Luke‘as Sikma (JAV, 33, 203), Benas Lammersas (JAV, 27, 208). Treneris Israelis Gonzalezas (Ispanija).

Ką parengė per vasarą. Eurolygoje nespindinti Berlyno komanda vasaros pradžioje pasiekė svarbiausią tikslą – trečią kartą iš eilės tapo Vokietijos čempione.

Apgintas titulas tenkino ALBA vadovybės ambicijas, todėl į naują sezoną ši komanda žengia beveik nepasikeitusia sudėtimi. Vokietijos čempionams trūksta tik praėjusio sezono atradimu tapusio Oscaro da Silvos, gavusio tokį pasiūlymą, kuriam atsispirti neįmanoma. Puolėjas apsivilko „Barcelona“ aprangą.

Vieną krepšininką išlydėjusi ALBA vasarą sudarė sutartis su dviem naujokais, tačiau ir italas Gabriele Procida, ir naujazelandietis Yanni Wetzellis kol kas bus tik tolimi atsarginiai.

Treneris Israelis Gonzalezas svarbiausiu metu į aikštę siųs Eurolygoje daugiau ar mažiau užgrūdintus krepšininkus, tarp kurių yra du šių metų Europos pirmenybių bronzos medalių laimėtojai Maodo Lo bei Johannesas Thiemannas bei trys kitų šalių rinktinėse žaidę krepšininkai.

Ko tikėtis. Stabili sudėtis – didelis privalumas, tačiau ALBA sudėtis nėra tokia stipri, kad galėtų kelti vėją Eurolygoje. Praėjusiais metais „albatrosų“ sukelti gūsiai kartais nupūsdavo superklubus, bet ALBA kartu buvo viena dažniausiai triuškinamų komandų – supratę, kad nelaimės, krepšininkai nešvaistydavo jėgų ir pradėdavo galvoti apie kitas rungtynes. Istorija tikriausiai kartosis ir šį sezoną.

17. Vilerbano ASVEL

Praėjęs sezonas. Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 14 vietą (8–20).

Prancūzijos lygos reguliariajame sezone užėmė 1 vietą (26–8), finale nugalėjo „Monaco“ 3:2. Prancūzijos taurės ketvirtfinalyje pralaimėjo Gravlino „Maritime“ 78:79.

Optimalus penketas. Nando De Colo (35, 196; „Fenerbahçe“), Parkeris Jacksonas (JAV, 27, 180; Bonos „Telekom“, Vokietija), Davidas Lighty (JAV, 34, 198), Yves‘as Ponsas (Haitis, 23, 196; „Memphis Hustle“, G lyga), Joffrey Lauvergne‘is (31, 211; „Žalgiris“). Treneris T.J.Parkeris.

Ką parengė per vasarą. ASVEL vasaros pradžioje apgynė Prancūzijos čempiono vardą, bet Eurolygoje praėjusį sezoną žaidė prastai ir užėmė priešpaskutinę vietą.

Vis dėlto keli krepšininkai paliko gerą įspūdį ir tarpsezonį sulaukė pelningesnių kitų klubų pasiūlymų. Nors išvykusiųjų nebuvo daug, keli praradimai labai svarbūs: su Vilerbanu atsisveikino du rezultatyviausi praėjusio sezono žaidėjai Elie Okobo ir Chrisas Jonesas bei dvi kylančios Prancūzijos žvaigždės Victoras Wembanyama ir Matthew Strazelis.

Lopydama spragas ASVEL vadovybė atsigręžė į Prancūzijos ir kitų frankofonijos kraštų krepšininkus. Šį sezoną Prancūzijos čempionų komandoje yra vos trys žaidėjai iš ne prancūziškai kalbančių šalių.

Tarp naujokų ryškiai išsiskiria Nando De Colo pavardė. Ilgametis Prancūzijos rinktinės krepšininkas šiais metais tvirtai nusprendė grįžti į tėvynę ir tarp kelių variantų pasirinko ASVEL pasiūlymą.

Solidus pastiprinimas turėtų būti iš „Žalgirio“ atvykęs Joffrey Lauvergne‘is ir galbūt Yves‘as Ponsas, kuris grįžo į Prancūziją po blankaus bandymo sužibėti NBA lygoje. Vis dėlto dauguma naujokų yra Eurolygos patirties neturintys vidurinės kartos krepšininkai.

Ko tikėtis. Nors tituluotas naujokas N.De Colo atsinešė milžinišką patirtį, tarpsezonio permainos Vilerbano komandos nesustiprino.

ASVEL sudėtis – viena silpniausių Eurolygoje, todėl Prancūzijos čempionų sirgaliams reikia susitaikyti su tuo, kad jų komanda dažnai bus triuškinama ir tik kartais nudžiugins patiesdama ant menčių favoritus. Taip jau buvo tris praėjusius sezonus.

16. Belgrado „Crvena Zvezda“

Praėjęs sezonas. Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 11 vietą (12–16).

Adrijos lygos reguliariajame sezone užėmė 1 vietą (24–2), finale nugalėjo „Partizan“ 3:2.

Serbijos lygos finale nugalėjo Belgrado FMP 2:0. Serbijos taurės finale nugalėjo „Partizan“ 85:68.

Optimalus penketas. Nemanja Nedovičius (31, 191; „Panathinaikos“), Johnas Hollandas (JAV, 33, 196; „Bursaspor“, Turkija), Ognjenas Dobričius (27, 200), Luka Mitrovičius (29, 206), Hassanas Martinas (JAV, 26, 201; „Olympiakos“). Treneris Vladimiras Jovanovičius (Zagrebo „Cibona“).

Ką parengė per vasarą. „Crvena Zvezda“ pratęsė auksinių Adrijos ir Serbijos lygų sezonų virtinę, bet „raudonų-baltų“ europinis apetitas nebuvo patenkintas ir Belgrade surengtas Eurolygos finalo ketvertas vyko be šeimininkų komandos.

Naujus planus patekti bent į ketvirtfinalį „Crvena Zvezda“ brandina su nauju treneriu ir daugiau nei perpus pasikeitusia sudėtimi.

Rinkdamiesi trenerį Serbijos čempionų vadovai nustebino, nes pakvietė Eurolygos patirties visai neturintį ir praėjusį sezoną nelabai sėkmingai Zagrebo „Cibona“ klube dirbusį 38 metų Vladimirą Jovanovičių. Jis pakeitė į „Panathinaikos“ klubą išvykusį Dejaną Radonjičių.

Neabejotinai didžiausias „Crvena Zvezda“ praradimas buvo Nikola Kaliničius, kuris į tėvynę užsuko tik vienam sezonui ir šiais metais patraukė į Barseloną.

Tačiau Belgrado klubas įsigijo kitą ryškią Serbijos žvaigždę Nemanją Nedovičių, kuris turėtų tapti naujuoju „Crvena Zvezda“ vedliu, jei tik jo nekamuos nesiliaujančios traumos.

Iš Belgrado taip pat išvyko visi trys amerikiečiai, Maskvos CSKA kvietimu susigundęs „raudonų-baltų“ senbuvis Dejanas Davidovacas bei keli kiti krepšininkai.

Serbijos čempionų naujokų rinkinys – labai margas. Jame – ir veteranas Miroslavas Raduljica, ir tinkamiausios vietos Eurolygoje ieškantis 22-ejų Filipas Petruševas, ir stipresniuose Eurolygos ar NBA klubuose neįsitvirtinę Hassanas Martinas, Johnas Hollandas, Benas Bentilas bei Jaylenas Adamsas, ir dar keli jaunosios kartos serbų krepšininkai.

Ko tikėtis. Serbijos čempionų gretose yra daug vidurinės kartos žaidėjų, kuriems nepavyko įsitvirtinti NBA ar stipresniuose Eurolygos klubuose.

Jie turi daug ambicijų, bet asmeninė statistika jiems tikriausiai rūpi labiau negu komandos rezultatai. Serbijos krepšininkams rezultatai rūpės kur kas labiau, tačiau kyla abejonių, ar toks keistas žaidėjų kratinys gali nudžiuginti „Crvena Zvezda“ sirgalius didelėmis tarptautinėmis pergalėmis.

15. Vitorijos „Baskonia“

Praėjęs sezonas. Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 9 vietą (12–16).

Ispanijos lygos reguliariajame sezone užėmė 6 vietą (20–14), pusfinalyje pralaimėjo „Real“ 0:3. Į Ispanijos taurės turnyrą nepateko.

Optimalus penketas. Marcusas Howardas (JAV, 23, 179; „Denver Nuggets“), Dariusas Thompsonas (JAV, 27, 193; Krasnodaro „Lokomotiv“), Rokas Giedraitis (Lietuva, 30, 200), Mattas Costello (JAV, 29, 208), Stevenas Enochas (JAV, 25, 208). Treneris Joanas Penarroya („Valencia“).

Ką paruošė per vasarą. „Baskonia“ vis labiau atsilieka ne tik nuo Eurolygos, bet ir nuo Ispanijos lygos lyderių. Tiesa, atsilikimas nėra beviltiškas, tačiau dėl gerokai mažesnių finansinių galimybių Vitorijos klubui vis sunkiau kovoti dėl kelialapio į Eurolygos atkrintamąsias varžybas ir net nelengva patekti į Ispanijos lygos atkrintamąsias varžybas.

Krepšininkams Vitorijos komanda tapo tramplinu į turtingesnius klubus. Po praėjusio sezono iš Baskų krašto išvyko puikiai žaidę Simone Fontecchio, Wade‘as Baldwinas, Alecas Petersas, o juos keičia keli Eurolygoje visai nerungtyniavę žaidėjai.

Tiesa, garsiausias naujokas Marcusas Howardas atvyko iš NBA lygos, bet joje žaisdavo vos po kelias minutes. Eurolygoje dar nėra žaidę ir kiti „Baskonia“ pakviesti krepšininkai: amerikiečiai Daultonas Hommesas, Dariusas Thompsonas, estas Maikas Kotsaras. Tačiau Vitorijos komandoje jiems iškart teks labai didelė atsakomybė.

Rokas Giedraitis, Tadas Sedekerskis bei kiti „Baskonia“ senbuviai susipažino ne tik su naujais komandos draugais, bet ir su nauju treneriu. Vitorijos klubas tryliktą kartą per dvylika pastarųjų metų pakeitė trenerį ir sudarė sutartį su katalonu Joanu Penarroya.

Ko tikėtis. Nors pasikeitė ir treneris, ir keletas pagrindinių krepšininkų, nereikia tikėtis, kad keisis Vitorijos komandos žaidimo braižas. „Baskonia“ šį sezoną vėl turėtų būti viena „linksmiausių“ komandų, kurios žaidime vyraus greitis, avantiūriški sprendimai, efektingi veiksmai. Taip pat sunku tikėtis, kad komanda žais stabiliai ir iškovos daug pergalių. Nebent krepšinio stebukladariu taptų „Baskonia“ naujokas M.Howardas.

14. Kauno „Žalgiris“

Praėjęs sezonas. Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 15 vietą (8–20).

Lietuvos lygos reguliariajame sezone užėmė 2 vietą (26–4), pusfinalyje pralaimėjo Panevėžio „Lietkabeliui“ 1:3. Lietuvos taurės finale nugalėjo „Lietkabelį“ 91:66.

Optimalus penketas. Keenanas Evansas (JAV, 26, 191; Tel Avivo „Makabi“), Ignas Brazdeikis (Kanada, 23, 201; „Orlando Magic“), Edgaras Ulanovas (30, 199), Tyleris Cavanaugh (JAV, 28, 206), Kevarriusas Hayesas (JAV, 25, 206; „Bursaspor“, Turkija). Treneris Kazys Maksvytis.

Ką paruošė per vasarą. Praėjęs sezonas „Žalgiriui“ buvo kone blogiausias per kelis pastaruosius dešimtmečius. Kauno komanda ne tik užėmė paskutinę vietą Eurolygos reguliariajame sezone ir prarado Lietuvos čempionės vardą, bet ir pirmą kartą nepateko į Lietuvos lygos finalą.

Visas sezonas buvo chaotiškas, bet „Žalgirio“ vadovybė permainas pradėjo dar pavasarį, kai į vyriausiojo trenerio kėdę pasodino Kazį Maksvytį.

Nors vasarą pasipylė permainos komandos sudėtyje, išties žymių nuostolių nebuvo daug. Kauno sirgaliai pasiges nebent Josho Nebo, Joffrey Lauvergne‘io ir karjerą baigusio veterano Pauliaus Jankūno.

Naujokų sąrašas atrodo solidžiau, o jo viršuje įrašytas lietuvių kilmės kanadietis Ignas Brazdeikis, kuris atidėjo planus įsitvirtinti NBA lygoje ir ateitį susiejo su garsiausiu Lietuvos klubu. Iš kitų Eurolygos komandų atvyko Keenanas Evansas ir Rolandas Šmitas, truputį Eurolygos patirties turi Kevarriusas Hayesas, po pertraukos „Žalgirio“ susigrąžinti Tomas Dimša ir Laurynas Birutis bei Lietuvos rinktinės krepšininkas Arnas Butkevičius.

Ko tikėtis. Blogiau negu praėjusį sezoną negali būti, tačiau permainos tik nežymiai priartino „Žalgirį“ prie Eurolygos vidutiniokų ir beveik nepriartino prie favoritų. Žaidėjams reikės laiko, kad priprastų vienas prie kito, bet komandoje nėra krepšininko, kuris galėtų būti aiškus puolimo lyderis ir pakeltų ją į aukštesnį lygį.

13. Atėnų „Panathinaikos“

Praėjęs sezonas. Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 13 vietą (9–19).

Graikijos lygos reguliariajame sezone 2 vietą (22–2), finale pralaimėjo „Olympiakos“ 0:3. Graikijos taurės finale pralaimėjo „Olympiakos“ 73:81.

Optimalus penketas. Parisas Lee (JAV, 27, 183; „Monaco“), Marius Grigonis (Lietuva, 28, 198; CSKA), Mateuszas Ponitka (Lenkija, 29, 198; „Reggiana“, Italija), Derrickas Williamsas (JAV, 31, 203; Tel Avivo „Makabi“), Giorgos Papagiannis (25, 221). Treneris Dejanas Radonjičius (Juodkalnija; „Crvena Zvezda“).

Ką paruošė per vasarą. Du praėjusius sezonus „Panathinaikos“ vilkosi tarp Eurolygos autsaiderių. Vietos lentelės apatinėje dalyje, suprantama, netenkina klubo vadovų, kurie pasižymi ne visuomet pagrįstomis ambicijomis.

Dėl to permainų Atėnų komandoje buvo daug, tačiau svarbiausia permaina nebuvo maloni, nes iš Graikijos sostinės išvyko vienas geriausių Graikijos krepšininkų Ioannis Papapetrou.

Tai, kad per kelis tarpsezonius „Panathinaikos“ prarado daugumą graikų talentų, yra lyg įrodymas, jog šis klubas nesveikuoja.

Gydyti žaizdas bandys keli patyrę naujokai, tarp kurių – Eurolygos senbuviai Marius Grigonis ir Artūras Gudaitis, buvęs žalgirietis Nate‘as Woltersas ir Derrickas Williamsas, per Europos pirmenybes blykstelėjęs Mateuszas Ponitka ir praėjusį sezoną Eurolygoje sėkmingai debiutavęs Parisas Lee.

Įsitvirtinti viename iš garsiausių Graikijos klubų bandys ir Lietuvoje rungtyniavę broliai Giorgos bei Panagiotis Kalaitzakis.

Atsinaujinusiai komandai kelią rodys naujas treneris. Po Željko Obradovičiaus išvykimo per dešimt metų šešiolika kartų trenerį pakeitęs (skaičiuojant laikinuosius ir kelis kartus grįžusius) „Panathinaikos“ prieš šį sezoną pakvietė Dejaną Radonjičių, kuris vasarą nepratęsė sutarties su „Crvena Zvezda“.

Ko tikėtis. Kone vienintelė „Panathinaikos“ viltis – trenerio efektas. Komandoje įvykusios permainos jos nesustiprino, o keli pajėgūs naujokai, neturėdami patikimo užnugario, negali užtikrinti ilgų pergalių virtinių.

„Žalieji“ tikriausiai iškovos daugiau pergalių negu praėjusį sezoną, bet patekti į atkrintamąsias varžybas bus labai sunku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.