EUROLYGA 2023

Čempionų lygos gidas: kas laukia „Ryto“ turnyro mėsmalėje ir ar yra šansų pasiekti geriausią klubo rezultatą

Trečiadienį į tarptautinę sceną žengs Vilniaus „Ryto“ krepšininkai. Lietuvos čempionai išvykoje žais pirmąsias naujo sezono Čempionų lygos rungtynes su nugalėtojos vardą ginančia Lagūnos San Kristobalio „Tenerife“ komanda.

Vilniaus „Rytas“ startuoja Čempionų lygoje.<br>T.Bauro nuotr.
Vilniaus „Rytas“ startuoja Čempionų lygoje.<br>T.Bauro nuotr.
Vilniaus „Rytas“ startuoja Čempionų lygoje.<br>T.Bauro nuotr.
Vilniaus „Rytas“ startuoja Čempionų lygoje.<br>T.Bauro nuotr.
Vilniaus „Rytas“ startuoja Čempionų lygoje.<br>LKL nuotr.
Vilniaus „Rytas“ startuoja Čempionų lygoje.<br>LKL nuotr.
Vilniaus „Rytas“ startuoja Čempionų lygoje.<br>LKL nuotr.
Vilniaus „Rytas“ startuoja Čempionų lygoje.<br>LKL nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 5, 2022, 8:58 AM

Sistema

Čempionų lygos varžybos prasidėjo pirmadienį, bet pirmasis turas vyksta net tris dienas. „Tenerife“ ir „Rytas“ pirmojo turo rungtynes Lagūnos San Kristobalio miesto „Santiago Martin“ arenoje pradės vėliausiai.

Čempionų lygos grupės varžybose dalyvauja 32 komandos. Jos pirmajame etape suskirstytos į aštuonias grupes, kurių varžybos vyks iki gruodžio 21 dienos.

Grupių nugalėtojai pateks į antrąjį grupių etapą. Pirmojo etapo grupėse antrąją ir trečiąją vietas užimsiančios komandos dėl teisės žaisti antrojo etapo grupėse kovos atkrintamajame etape.

Antrajame etape varžysis 16 komandų. Bus sudarytos keturios naujos grupės po keturias komandas, o po dvi stipriausias grupių ekipas pateks į atkrintamąsias varžybas.

Antrasis grupių etapas vyks nuo sausio 24 iki kovo 22 dienos. Ketvirtfinalio serijos bus žaidžiamos balandžio 4–19 dienomis, finalo ketvertas numatomas gegužės 12–14 dienomis.

Geografija

Čempionų lygos pagrindiniame turnyre startuoja 16 šalių komandos. Po penkias komandas atstovauja Ispanijai ir Turkijai, po tris – Graikijai, Izraeliui ir Prancūzijai, po dvi – Italijai ir Vokietijai, po vieną – Belgijai, Bosnijai ir Hercegovinai, Čekijai, Danijai, Latvijai, Lenkijai, Portugalijai, Vengrijai ir Lietuvai.

Atrankos turnyre taip pat dalyvavo Austrijos, Didžiosios Britanijos, Estijos, Kipro, Kosovo, Nyderlandų, Rumunijos, Serbijos, Slovakijos, Suomijos, Šiaurės Makedonijos, Švedijos, Šveicarijos ir Ukrainos komandos.

Prieš dvi savaites atrankos turnyre varžėsi kita Lietuvos komanda „Šiauliai“. Šiauliečiai jau pirmajame atrankos etape pralaimėjo Boso „Heroes“ ekipai iš Nyderlandų ir į grupės varžybas nepateko.

Varžovai

Vilniaus „Rytas“ žais H grupėje, kurioje susitiks su Lagūnos „Tenerife“, Atėnų „Peristeri“ ir „Bnei Herclija“ komandomis.

Neabejotinai pavojingiausia varžovė yra „Tenerife“. Ši komanda praėjusį sezoną antrą kartą tapo Čempionų lygos nugalėtoja ir sėkmingai žaidė ACB lygoje. Nacionalinių pirmenybių reguliariajame sezone „Tenerife“ užėmė penktąją vietą, o ketvirtfinalio serijoje pralaimėjo Badalonos „Joventut“ klubui.

„Tenerife“ gretose liko dauguma pagrindinių krepšininkų, praėjusį sezoną tapusių Čempionų lygos nugalėtojais. Jau ne vieną sezoną šios komandos žaidimo ašį sudaro patyrę brazilas Marcelinho Huertasas ir gruzinas Giorgis Šermadinis, bet varžovams taip pat daug bėdų pridaro suomis Sasu Salinas, kanadietis Aaronas Doornekampas, urugvajietis Bruno Fitipaldo. Prieš naują sezoną prie jų prisidėjo ką tik Europos čempionu tapęs Ispanijos rinktinės gynėjas Jaime Fernandezas, komandoje greitai pritapo nauji amerikiečiai Elginas Cookas ir lietuvių kilmės Timas Abromaitis.

Patyręs baskas treneris Txusas Vidorreta neketina nuleisti kartelės ir yra pasiruošęs pakartoti praėjusio sezono rezultatus.

Praėjusį sezoną Graikijos lygoje tik aštuntąją vietą užėmęs „Peristeri“ padidinto susidomėjimo sulauks dėl trenerio asmenybės. Peristerio klubas vasarą pasirašė sutartį su pernai krepšinio karjerą baigusiu ir pirmą kartą trenerio darbą bandančiu Vasiliu Spanouliu.

Graikų krepšinio legendai naujose pareigose bus nelengva, nes jo komandos sudėtis net Graikijos mastais yra gana kukli. Tiesa, „Persiteri“ prieš šį sezoną pakvietė patyrusius kroatą Miro Bilaną bei amerikietį Marcusą Denmoną, nemažai tikimasi iš kito amerikiečio Devino Daviso bei prancūzo Sylvaino Francisco, tačiau daugelis žaidėjų yra gana jauni, tad V.Spanouliui reikės nemažai kantrybės jiems aiškinant krepšinio subtilybes.

Per rungtynes su „Bnei Herclija“ komanda Vilniaus sirgaliai aikštėje pamatys buvusį „Ryto“ krepšininką Robertą Carterį. Prieš penkerius metus Lietuvoje trumpai rungtyniavęs puolėjas tris praėjusius sezonus atstovavo Japonijos klubams, bet šiais metais perskrido visą Aziją ir nusileido Herclijoje.

R.Carteris turėtų būti svarbus „Bnei Herclija“ žaidėjas, tačiau dar svarbesni žaidėjai yra amerikiečiai Maurice‘as Kempas, Chrisas Babbas, Quintonas Hookeris ir belgas Andy Van Vlietas (buvęs „Šiaulių“ puolėjas). Šie keturi krepšininkai praėjusį sezoną daugiausiai prisidėjo, kad Herclijos komanda sudrebintų Izraelio lygą ir sensacingai patektų į finalą.

Nors Izraelio klubams retai pavyksta išsaugoti tą patį branduolį du sezonus paeiliui, „Bnei Herclija“ tapo malonia išimtimi ir pratęsė sutartis net su keturiais lyderiais.

Lietuviai

Keturi Lietuvos krepšininkai registruoti Čempionų lygoje žaidžiančiuose užsienio klubuose. Mindaugas Kuzminskas atstovauja Izmyro „Karşıyaka“ (B grupė), Osvaldas Olisevičius – „Reggiana“ (B grupė), Rapolas Ivanauskas – „Nymburk“ (D grupė), Eimantas Bendžius – Sasario „Dinamo“ (G grupė).

Čempionų lygos komandų paraiškose taip pat yra praėjusį sezoną LKL rungtyniavę Janis Strėlniekas (Atėnų AEK), Nikola Radičevičius („Bilbao“), Speedy Smithas (Jeruzalės „Hapoel“). Tarp anksčiau LKL žaidusių krepšininkų verta paminėti Siimą-Sanderį Venę (Jeruzalės „Hapoel“), Dee Bostą (Stambulo „Galatasaray“), Yannicką Frankę (Salonikų PAOK), Augusto Limą (Malagos „Unicaja“).

Praeitis

Šis Čempionų lygos sezonas yra septintasis nuo tada, kai 2016 metais FIBA pertvarkė jos rengiamus vyrų klubų turnyrus.

Per praėjusius šešis sezonus net keturis kartus čempionėmis tapo Ispanijos komandos. 2017 ir 2022 metais nugalėjo Lagūnos San Kristobalio „Tenerife“, 2020 ir 2021 metais – Burgoso „San Pablo“.

Kitus du sezonus triumfavo Graikijos ir Italijos klubai. 2018 metais finalo rungtynes laimėjo Atėnų AEK, 2019 metais – Bolonijos „Virtus“.

Per pirmąjį Čempionų lygos turnyrą prie „Tenerife“ pergalės svariai prisidėjo šioje komandoje tuo metu žaidęs Marius Grigonis. Jis buvo išrinktas pirmojo finalo ketverto naudingiausiu krepšininku.

Praėjusį sezoną Čempionų lygos finale „Tenerife“ nugalėjo kitą Ispanijos komandą „Manresa“ 98:87. Finalo ketverte taip pat žaidė, bet pusfinalio rungtynes pralaimėjo Holono „Hapoel“ ir Liudvigsburgo „Riesen“, ketvirtfinalyje iškrito Klužo „Universitatea“, Malagos „Unicaja“, Strasbūro SIG ir Bursos „Tofaş“.

„Rytas“

„Rytas“ anksčiau žaisdavo Eurolygos rengiamuose turnyruose, o bendradarbiauti su FIBA pradėjo tik prieš dvejus metus. Čempionų lygoje Vilniaus klubas debiutavo 2020 metų rudenį.

Debiuto sezonas buvo labai nesėkmingas. Vilniečiai pirmojo etapo grupėje laimėjo tik 2 iš 6 rungtynių ir užėmė paskutinę ketvirtąją vietą.

Praėjusį sezoną „Rytas“ pradėjo daug geriau ir tapo pirmojo etapo grupės nugalėtoju. Tačiau antrajame etape Vilniaus komanda užėmė tik trečiąją vietą ir į ketvirtfinalį nepateko.

Čempionų lygos ketvirtfinalyje dar nežaidė nė viena Lietuvos komanda. Anksčiau, kai turnyras buvo rengiamas kitokia sistema, Lietuvos komandos keturis kartus pralaimėjo atkrintamųjų varžybų aštuntfinalyje (formaliai pasiekė tokį patį rezultatą, kaip praėjusį sezoną „Rytas“). 2017, 2018 ir 2019 metais aštuntfinalio dvikovą pralaimėjo „Neptūnas“, 2020 metais – „Lietkabelis“.

Čempionų lygos grupės

A grupė: Mursijos UCAM (Ispanija), Strasbūro SIG (Prancūzija), Bursos „Tofaş“ (Turkija), Sombathejaus „Falco“ (Vengrija).

B grupė: Atėnų AEK (Graikija), Izmyro „Karşıyaka“ (Turkija), Bonos „Telekom“ (Vokietija), „Reggiana“ (Italija).

C grupė: Stambulo „Galatasaray“ (Turkija), Holono „Hapoel“ (Izraelis), „Ostende“ (Belgija), Varšuvos „Legia“ (Lenkija).

D grupė: „Bilbao“ (Ispanija), „Bahcesehir“ (Turkija), „Nymburk“ (Čekija), Aleksandrovaco „Igokea“ (Bosnija ir Hercegovina).

E grupė: Stambulo „Darüşşafaka“ (Turkija), Liudvigsburgo „Riesen“ (Vokietija), Jeruzalės „Hapoel“ (Izraelis), Orhuso „Bakken Bears“ (Danija).

F grupė: „Manresa“ (Ispanija), Limožo CSP (Prancūzija), Rygos VEF (Latvija), Lisabonos „Benfica“ (Portugalija).

G grupė: Malagos „Unicaja“ (Ispanija), Sasario „Dinamo“ (Italija), Salonikų PAOK (Graikija), Dižono JDA (Prancūzija).

H grupė: Lagūnos San Kristobalio „Tenerife“ (Ispanija), Atėnų „Peristeri“ (Graikija), „Bnei Herclija“ (Izraelis), Vilniaus „Rytas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.