EUROLYGA 2023

Krepšinio specialistas įvertino kauniečių naujokus ir organizacijos darbą: „Žalgiris“ nenusiteikęs švaistyti laiko

Puikiai Eurolygoje žaidžiantis Kauno „Žalgiris“ įpusėjus sezonui mėgaujasi vieta aštuntuke, tačiau 2023-ųjų metų pradžia komandos vadovybei sukėlė itin daug streso. Pauliui Motiejūnui ir kompanijai teko greitai ieškoti, kuo galima pakeisti du traumuotus krepšininkus.

 Krepšinio specialistas įvertino kauniečių naujokus ir organizacijos darbą<br> lrytas.lt koliažas
 Krepšinio specialistas įvertino kauniečių naujokus ir organizacijos darbą<br> lrytas.lt koliažas
K. Evansas<br>G.Bitvinsko nuotr.
K. Evansas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Tomas Purlys<br>FIBA nuotr.
Tomas Purlys<br>FIBA nuotr.
I. Tayloras<br>Imago/Scanpix nuotr.
I. Tayloras<br>Imago/Scanpix nuotr.
Achile Polonara.<br>dpa/Scanpix nuotr.
Achile Polonara.<br>dpa/Scanpix nuotr.
A.Polonara ir I.Tayloras<br>„Zalgiris.lt“ nuotr.
A.Polonara ir I.Tayloras<br>„Zalgiris.lt“ nuotr.
 P. Motiejūnas, E. Kirvelaitis ir P. Jankūnas.<br>G. Bitvinsko nuotr.
 P. Motiejūnas, E. Kirvelaitis ir P. Jankūnas.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jan 10, 2023, 11:11 AM, atnaujinta Feb 22, 2023, 10:16 AM

Gruodžio 15 dieną iš žalgiriečių rikiuotės neapibrėžtam laikui iškrito puolėjas Tyleris Cavanaugh, o paskutinėse pirmojo turo rungtynėse prieš Stambulo „Fenerbahce“ sezoną užbaigiančią traumą patyrė komandos lyderis, įžaidėjas Keenanas Evansas.

K.Evansas jau pirmąją rungtynių minutę atsikovojęs kamuolį po savo krepšiu po kelių sekundžių nukrito ant parketo skausmo persmelktu veidu. Paaiškėjo, kad krepšininkui trūko Achilo sausgyslės ir nieko nedelsiant jam buvo atlikta operacija.

Šį sezoną amerikietis buvo tapęs neabejotinu „Žalgirio“ lyderiu. Įžaidėjas rinko 15,9 taško, 3,2 atkovoto kamuolio, 3,7 rezultatyvaus perdavimo ir 17,4 naudingumo balo statistiką, o rungtynėse prieš Miuncheno „Bayern“ K.Evansas pasižymėjo net 32 taškais ir 39 naudingumo balais.

T.Cavanaugh itin geru žaidimu šį sezoną pasigirti negalėjo. Aukštaūgis fiksavo 5,9 taško ir 6 naudingumo balų vidurkius, tačiau be jo sunkiojo krašto pozicijoje atsivėrė skylė, kuria būtina buvo lopyti.

„Žalgiris“ sureagavo žaibiškai ir per kelias dienas pristatė du naujokus – Achille Polonara ir Isaiah Taylorą, kurie šį sezoną pradėjo Eurolygos čempionų komandoje – Stambulo „Anadolu Efes“.

Su Lietuvos 16-mečių rinktine praėjusią vasarą aukso medalį laimėjęs treneris Tomas Purlys padėjo lrytas.lt portalui apžvelgti „Žalgirio“ naujokus.

Pasak krepšinio specialisto, didesnė atsakomybė ant pečių kris gynėjui I.Taylorui, kadangi būtent jam reikės pakeisti susitraumavusi lyderį.

I.Tayloras apie save krepšinio pasauliui garsiausiai pasakė 2017–2018 metais. Tuomet rungtyniaudamas „Atlanta Hawks“ ekipoje krepšininkas per 17 minučių fiksavo 6,6 taško ir 3,1 rezultatyvaus perdavimo statistiką.

Praėjusiame sezone gynėjas įrodė, jog puikiai gali rungtyniauti ir Europoje. Mursijos UCAM ekipoje amerikietis pelnydavo po 15,2 taško, o šis rezultatas buvo ketvirtas visoje Ispanijos lygoje.

„K.Evansas buvo žaidėjas kuris imdavosi iniciatyvos. Abejoju, kad jis galės būti toks, koks K.Evansas. Viduryje sezono gauti tokį žaidėją kaip K.Evansas, nežinau... Tačiau mano manymu būtent nuo I.Tayloro priklausys, kaip seksis Kauno „Žalgiriui“.

I.Taylorui reikės laiko priprasti prie komandos, prie kito vaidmens. Šiame sezone jis žaidė „Anadolu Efes“, nebuvo pagrindinis įžaidėjas komandoje, nors dar prieš 6 metus rungtyniavo NBA, „Atlanta Hawks“ komandoje po 17 minučių. Tad yra svarbu per kiek laiko jis pritaps ir ar sugebės tapti komandos lyderiu“, – apie būsimas gynėjo atsakomybes kalbėjo T.Purlys.

Achille Polonara šį rudenį vykusiame Europos čempionate buvo vienas pagrindinių Italijos rinktinės žaidėjų. Puolėjas fiksavo 11,3 taško, 6,9 atkovoto kamuolio ir 17,3 naudingumo balo statistiką.

Eurolygoje italas puikų sezoną sužaidė 2020–2021 metų sezone. Tuomet A.Polonara rinko po 12,2 taško, 6,6 atkovoto kamuolio ir 16,5 naudingumo balo.

„Greitas žaidėjas, galintis pataikyti iš toli. Metimas nėra stabilus, bet tikrai gali pataikyti. Aš sakyčiau, kad A.Polonara gali užpildyti tai, ko nedavė T.Cavanaugh – taiklūs metimai, didesnis fiziškumas, atkovoti kamuoliai ir geresnė gynyba.

Manau, jog A.Polonara bus lygiavertis konkurentas Rolandui Šmitui. Nemanau, kad viskas dabar bus aplink A.Polonara, tačiau jei vienose, kitose rungtynėse galės iššauti bus gerai“, – „Žalgirio“ naujoką apibūdino Vilniaus „Stekas“ treneris T.Purlys.

Visgi, nei vienam iš krepšininkų nepavyko įsitvirtinti Stambulo „Anadolu Efes“ komandoje. I.Tayloras 11-oje žaistų rungtynių fiksavo 2,6 taško, 0,5 rezultatyvaus perdavimo ir 1,6 naudingumo balo statistiką.

Tuo tarpu A.Polonara sužaidė 15 rungtynių ir jose vidutiniškai rinko po 2,8 taško, 2,2 atkovoto kamuolio ir 4,4 naudingumo balo. Tad kodėl šis sezonas naujiesiems žalgiriečiams buvo toks prastas?

„I.Tayloras ir A.Polonara turėjo atsarginių žaidėjų vaidmenis. Kai kuriems žaidėjams ji yra paprasčiau prieinama. Kaip pavyzdys Jeffrey Tayloras. Madrido „Real“ rungtyniavo 7 metus stovėdamas ties tritaškiu ir gindamasis, nors matome, kad įgūdžius turi kur kas geresnius.

A.Polonara matėsi nesusitaikė su tuo vaidmeniu. Jam teko rungtyniauti komandoje, kur 80–90 procentų laiko žaidžia 2 arba 3 žaidėjai, o dar Shane’as Larkinas nebuvo grįžęs. Tad jam kamuoliu nelabai likdavo ir jis prie to neprisitaikė. „Žalgiryje“ jis turės tikrai didesnį vaidmenį ir turėtų būti dėl to patenkintas“, – „Žalgirio“ naujokų situaciją Stambule apžvelgė T.Purlys.

Šioje perėjimų istorijoje bene įspūdingiausiai pasirodė Kauno „Žalgirio“ organizacija. K.Evansas traumą patyrė sausio 5 dieną, o jau sausio 6-tą sirgaliams buvo pristatytas I.Tayloras. Nepraėjus net 24 valandoms po amerikiečio įsigijimo „Žalgiris“ paskelbė, jog prie komandos prisijungs ir A.Polonara.

Toks „Žalgirio“ organizacijos greitis paliko įspūdį daugeliui. Tiesa, reaguoti buvo būtina greitai, kadangi šį sezoną kitose Eurolygos komandose žaidusius žaidėjus buvo galima registruoti iki 18-ojo turo pradžios (sausio 10 d.).

„Visą laiką vadybininkai radare turi turėti kažkokį sąrašą „jeigu bus trauma“. Manau, kad kiekvienas rimtas klubas turi tokį sąrašą, bet kad taip greitai ras žaidėjus... Tai rodo, kad „Žalgirio“ organizacija tikrai juda į priekį ir noriu komplimentą ir pačiai organizacijai, ir Pauliui Motiejūnui atiduoti.

Tuo pačiu ta greita reakcija rodo, kad „Žalgiris“ nusiteikęs nešvaistyti laiko ir kadangi kiekvienas pralaimėjimas kainuoja labai smarkiai, šį sezoną jie nusiteikę rimtai siekti kiek įmanoma geresnių rezultatų“, – Kauno klubui gerų žodžių negailėjo strategas.

Kauno „Žalgiris“ Eurolygoje po pirmojo turo savo sąskaitoje turi 9 pergales, 8 pralaimėjimus ir rikiuojasi 8-oje pozicijoje, kuri leistų žalgiriečiams rungtyniauti atkrintamosiose varžybose.

Kauniečiai nuo pirmoje vietoje esančių Pirėjo „Olympiakos“ krepšininkų atsilieka tik dvejomis pergalėmis, o tokia situacija sirgaliams leidžia ir pasvajoti ir apie žaidimą finaliniame ketverte, kuris pirmą kartą vyks Kaune.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.