EUROLYGA 2023

Juodkalnija, Meksika ir Egiptas: ko verti trys pirmieji Lietuvos krepšininkų varžovai pasaulio pirmenybėse

Lietuvos krepšininkams pasaulio pirmenybių pirmajame etape galynėtis pasaulio krepšinio sunkiasvoriais nereikės. D grupėje lietuvių varžovės bus aiškiai žemesnio lygio komandos: Juodkalnija, Meksika ir Egiptas.

 lrytas.lt koliažas
 lrytas.lt koliažas
 Juodkalnijos rinktinė.<br> FIBA nuotr.
 Juodkalnijos rinktinė.<br> FIBA nuotr.
 Egipto rinktinė.<br> FIBA nuotr.
 Egipto rinktinė.<br> FIBA nuotr.
 Meksikos rinktinė.<br> FIBA nuotr.
 Meksikos rinktinė.<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 29, 2023, 6:22 PM

Antrasis etapas

Antrajame etape D grupės komandų keliai susikryžiuos su C grupės komandomis. Šioje grupėje žais JAV, Graikijos, Naujosios Zelandijos ir Jordanijos rinktinės.

Dvi stipriausios C grupės ir dvi stipriausios D grupės komandos sudarys J grupę, kurioje kovos dėl dviejų kelialapių į ketvirtfinalį.

2023 metų pasaulio pirmenybėse krepšininkai kovos dėl kelialapių į 2024 metų Paryžiaus olimpines žaidynes ir olimpinės atrankos turnyrą.

Juodkalnija

Lietuvos rinktinės treneriai neseniai galėjo nuodugniai ištyrinėti Juodkalnijos komandą. Lietuviai ir juodkalniečiai per pasaulio pirmenybių atrankos varžybas taip pat žaidė vienoje grupėje, o mūsų šalies rinktinė pasiekė pergales abejose tarpusavio rungtynėse (90:73 namie ir 65:56 išvykoje).

Nors atrankos turnyre sudėtys buvo kitokios, Boško Radovičiaus treniruojama Juodkalnijos rinktinė per pasaulio pirmenybes pasikeis labai nežymiai. Juodkalnija turi nedaug NBA ar Eurolygoje žaidžiančių krepšininkų, todėl, palyginti su atrankos turnyru, jos rinktinę žymiai sustiprinti gali tik Nikola Vučevičius, Marko Simonovičius (abu žaidžia „Chicago Bulls“) ir Bojanas Dubljevičius („Valencia“).

Juodkalnijos rinktinėje visuomet svarbų vaidmenį atlieka natūralizuotas amerikietis įžaidėjas. Pastarajame atrankos turnyre iš pradžių labai padėjo Justinas Cobbsas, vėliau – jį pakeitęs Kendrickas Perry (Malagos „Unicaja“). O per svarbiausias atrankos rungtynes Juodkalnijos sirgaliai negalėjo atsidžiaugti puikiu veterano Vladimiro Mihailovičiaus (Baro „Mornar“) žaidimu.

Pirmiausiai šių krepšininkų dėka Juodkalnijos rinktinė atrankos grupėje aplenkė Čekijos, Vengrijos bei Bosnijos ir Hercegovinos komandas.

Juodkalniečiai pateko į antras iš eilės pasaulio pirmenybes. 2019 metais Kinijoje jie laimėjo vienerias rungtynes ir užėmė 25-ąją vietą.

Praėjusių metų Europos pirmenybėse Juodkalnijos krepšininkai pateko į atkrintamąsias varžybas, bet aštuntfinalyje nusileido Vokietijos rinktinei.

Meksika

Meksikos rinktinė į pasaulio pirmenybes grįžta po trumpos pertraukos. Meksikiečiai žaidė stipriausių planetos komandų turnyre 2014 metais, bet kelialapio į Kiniją neiškovojo.

Šių metų pasaulio pirmenybių atrankos turnyre Omaro Quintero treniruojamos Meksikos komandos likimas paaiškėjo tik per paskutinį atrankos langą. Jame būsimieji lietuvių varžovai nugalėjo Kolumbijos bei Urugvajaus rinktines ir paskutinę akimirką už borto išstūmė Argentinos krepšininkus.

Meksikiečius į pergales dažniausiai vesdavo buvęs Vilniaus „Ryto“ metikas Paco Cruzas (Manisos „Buyukšehir“). Jis atrankos turnyre įmesdavo vidutiniškai 17 taškų ir buvo rezultatyviausias Meksikos rinktinės žaidėjas. Prie pergalių nemažai prisidėjo ir buvęs Pasvalio „Pieno Žvaigždžių“ aukštaūgis Danielis Amigo (Kvertaro „Libertadores“).

Ilgus metus bent europiečiams Meksikos krepšinio simbolis buvo Gustavo Ayonas (Masatlano „Venados“). 38 metų aukštaūgis vis dar tęsia karjerą Meksikos lygoje, bet rinktinės aprangos pastaraisiais metais nevilkėjo.

G.Ayonui grįžus į tėvynę, aukščiausio lygio Europos klubuose nežaidžia nė vienas meksikietis. Nė vienas Meksikoje išugdytas krepšininkas nežaidžia ir NBA lygoje. Tačiau joje rungtyniauja Kalifornijoje užaugęs meksikiečių kilmės Juanas Toscano, pernai truputį prisidėjęs ir prie „Golden State Warriors“ pergalės NBA pirmenybėse. J.Toscano yra žaidęs Meksikos rinktinėje, o šalies krepšinio vadovai nepraranda vilties, kad jis padės ir per pasaulio pirmenybes.

Praėjusių metų Amerikos pirmenybėse Meksikos krepšininkai pateko į ketvirtfinalį, kuriame pripažino Kanados rinktinės pranašumą.

Egiptas

Prieš pusę amžiaus Egiptas buvo aiškus Afrikos krepšinio lyderis. Tačiau laikai pasikeitė ir šiame amžiuje egiptiečiai į pasaulio pirmenybes pateko vos antrą kartą. Praėjusį kartą jie su stipriausiomis planetos komandomis kovojo 2014 metais, bet tuomet Ispanijoje pralaimėjo visas penkerias rungtynes.

Egipto rinktinė per pasaulio pirmenybes nė vienos pergalės neiškovojo nuo 1994 metų. Iš tikrųjų, egiptiečiai nespindi net ir Afrikos turnyruose. Žemyno pirmenybių medalius Egipto komanda pastarąjį kartą laimėjo 2013 metais, o 2021 metų Afrikos čempionate užėmė daugiau nei kuklią vienuoliktąją vietą.

Atsižvelgiant į šias aplinkybes, pasaulio pirmenybių atrankos turnyre pasiektas rezultatas yra didelis Egipto rinktinės ir ją treniruojančio kanadiečio Ray‘aus Ranos laimėjimas. Juo labiau kad už egiptiečių nugaros liko Senegalo ir Tuniso rinktinės, kitoje grupėje fiasko patyrė Nigerijos krepšininkai.

Atrankos turnyre vienas iš svarbiausių Egipto rinktinės žaidėjų buvo prieš kelis sezonus „Šiauliams“ atstovavęs Assemas Marei („Changwon LG Sakers“, Korėja). Jis yra vienas iš nedaugelio Egipto krepšininkų, kurių pavardės nuskambėjo už Egipto ribų.

Gali būti, kad per pasaulio pirmenybes A.Marei nebebus garsiausias Egipto krepšininkas. Atstovauti Egiptui pažadėjo šioje šalyje gimęs, bet JAV užaugęs ir kelis sezonus NBA komandose žaidęs Abdelis Naderas. Tiesa, jam ištesėti pažadą gali būti sunku dėl sunkios traumos, dėl kurios jis šį sezoną dar nežaidė nė vienerių rungtynių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?