EUROLYGA 2023

Olimpinis laikrodis: prieš pat atidarymo ceremoniją Londone pasipylė liūtis (papildyta)

Olimpinės ugnies kelionę per Didžiąją Britaniją sekė daugybė gyventojų. Vien per paskutinę savaitę, kai deglą nešė garsūs žmonės, pasveikinti nešėjų gatvėse susirinko 3 milijonai žmonių. Iš viso suskaičiuota, kad Jungtinėje Karalystėje savo akimis olimpinių žaidynių simbolį iš arti išvydo 13 milijonų žmonių - per šalį deglas keliavo 70 dienų. Penktadienis - paskutinė įspūdingos kelionės diena. Šį vakarą ugnis pasieks žaidynių širdį - olimpinį stadioną.

Londono dangų prieš pat atidarymo ceremoniją praplėšė liūtis<br>„Reuters“
Londono dangų prieš pat atidarymo ceremoniją praplėšė liūtis<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-07-27 20:12, atnaujinta 2018-03-17 19:12

Pulsas

22 val. 20 min. Prieš pat atidarymo ceremoniją organizatoriai ir švečiai sunerimo. Londono dangų praplėšė stiprokas lietus. Tikėkimės gamtos išdaigos nesutrukdys britų sumanymams.

19 val. 45 min. Londone saugumui teikiamas didžiulis dėmesys, todėl esant menkiausiam pavojui policija veikia itin griežtai. Penkatdienį pasklido žinia, jog pagal kaltinimą Didžiosios Britanijos migracijos įstatymų pažeidimu Niukasle suimti trys olimpinių žaidynių apsaugos darbuotojai. Suimti apsaugos darbuotojai kaltinami migracijos įstatymų pažeidimais. Tai gali reikšti vizos pradelsimą, darbą be leidimo ar dar kokį nors nusižengimą.

18 val. 30 min. Londone surengta JAV krepšinio rinktinės spaudos konferencija sulaukė milžiniško ažiotažo. Šimtai interneto, spaudos ir televizijos žurnalistų sugužėjo į į Olimpiniame parke esantį pagrindinį spaudos centrą, kad galėtų iš pirmų lūpų išgirsti NBA žvaigždžių komentarus. Kobe Bryantas, LeBronas Jamesas ir kitos JAV krepšinio garsenybės kantriai atsakinėjo į įvairiausius žiniasklaidos atstovų klausimus. Ir, žinoma, akcentavo, kad stipresnių už juos pasaulyje nėra.

17 val. 07 min. Visą pasaulį apskriejo juokinga žinia apie nesėkmingą Didžiosios Britanijos Kultūros ministerijos sekretoriaus Jeremy Hunto mėginimą skambinti varpeliu.

Pareiškęs, jog neįmanoma visiškai apsisaugoti nuo nesklandumų J. Huntas pradėjo skambinti varpeliu, tačiau šis nulūžo ir nuskriejo tiesiai į būrelį moterį. J. Huntas šiek tiek sutriko, tačiau nepasimetė.

„O, Dieve! Ar jums viskas gerai? Sveikata ir saugumas!“, - šiek tiek juokdamasis moterų būreliu susirūpino jis. Vaizdo įrašą galite pamatyti teksto apačioje.

16 val. 25 min. "Kažkaip ramiai išsirengiau į kelionę, ėmiau nedaug daiktų. Tik ženkliukų nepasiėmiau, o jų prašo ant kiekvieno kampo. Vėliavą, net jeigu bus ir su ąžuoliniu kotu, panešiu", - atvykęs į Londoną sakė Virgilijus Alekna.

15 val. 50 min. Tris minutes Londone aidėjo Didžiosios Britanijos parlamento pastato bokšto varpas Didysis Benas. Taip buvo pagerbtos neužilgo startuosiančios olimpinės žaidynės. Didžiajam Benui padėjo gausybė bažnyčių varpų bei žmonių, kurie skambino varpeliais.

15 val. 05 min. Didžiosios Britanijos sostinėje Londone, kur penktadienį prasideda olimpinės žaidynės, Kinijos prašymu nukabinta Taivano vėliava, kuri anksčiau buvo iškelta Ridžento gatvėje, praneša "France Presse”.

Trečiadienį Taivano vėliava buvo pakeista Taivano olimpinio komiteto vėliava.

14 val. 59 min. Po pasaulį nešta olimpinė ugnis atkeliavo į rūmus. Dabar ji „ilsėsis“ ir bus panaudota prieš pat atidarymo ceremoniją. Londono meras Borisas Johnsonas teigė, kad olimpinės ugnies kelionę nuo jos atvykimo į sostinę pradžios stebėjo apie 3,9 milijonai žmonių.

14 val. 40 min. Pranešama, kad virš Londono kaupiasi debesys, tačiau sinoptikai tikina, jog tikimybė, kad lis – labai nedidelė.

14 val. 18 min. Pietų Korėjos atstovas Im Dong-Hyunas šaudymo iš lanko varžybose pagerino sau priklausantį pasaulio rekordą, šaudamas 72 strėles. Penktadienį Londone reitingavimo etape I. Dong-Hyunas surinko 699 taškus. Šis sportininkas ir du jo komandos draugai taip pat pagerino pasaulio rekordą komandinėse  varžybose. Jie su 72 strėlėmis surinko 2087 taškus.

13 val. 40 min.

 Didžiosios Britanijos parlamento pastato bokšto varpas „Didysis Benas“ (Big Ben) penktadienį skambėjo tris minutes, pagerbdamas Londono olimpines žaidynes. Varpai pradėjo skambėti likus 12 valandų iki olimpiados atidarymo ceremonijos.

12 val. 50 min. Žiūrovus į stadioną pradės leisti nuo 17 val. Ten jau tada pasirodys įvairūs atlikėjai. Programa prasidės 20 val. 15 min., atidarymo iškilmių pradžia 21 val. Sportininkų paradas prasidės 22 val. 10 min. Visos delegacijos iš olimpinio kaimelio į stadioną žygiuos pėsčiomis. Lietuvos delegacija stadiono link pajudės 21 val. 30 min. su vėliavnešiu Virgilijumi Alekna priekyje.

12 val. Šiandien Londone sinoptikai žada lietingą orą. Yra audros tikimybė. Vakare lietus turėtų liautis visame regione. Šiuo metu Londone šilta, nors šiek tiek vėsiau nei įprastai. Pučia lengvas vėjas.  

11 val. 35 min. JAV prezidento Baracko Obamos žmona Michelle šalies olimpinei rinktinei palinkėjo Londono žaidynių metu nepamiršti pasilinksminti. „Pamėginkite pasilinksminti, pakvėpuoti, tačiau nepamirškite mėginti siekti pergalių!“.

11 val. 15 min. Tris olimpinius aukso medalius ginsiantis greičiausiu pasaulio žmogumi vadinamas jamaikietis Usainas Boltas atskleidė, kad turi sveikatos problemų.„Jos tikrai nėra rimtos. Esu susitelkęs ties pergalėmis. Niekada negalvoju apie pralaimėjimą. Viskas sukasi apie vieną – noriu apginti savo titulus. Jeigu nepavyktų, labai nusivilčiau, nes pastaruosius trejus metus tik dėl to ir dirbau“, - teigė U. Boltas.

10 val. Plaukikas Giedrius Titenis savo socialiniame tinkle „Facebook“ rašo: „Rytoj bus vienas iš svarbiausių startų mano gyvenime!“ Plaukikas rytoj startuos 100 m krūtine rungtyje.

9 val. 30 min. Londono policija uždraudė taksi vairuotojams protestuoti tose vietose, kur driekiasi olimpinis maršrutas. Taksi vairuotojai buvo nepatenkinti tuo, kad jiems uždrausta važinėti olimpinio transporto linijomis.

Britų sporto apžvalgininkai teigia, kad didžiulis susidomėjimas olimpinio deglo kelione parodė, kaip Jungtinė Karalystė didžiuojasi svarbiausiu pasaulyje sporto renginiu. Deglas keliavo per garsiausias šalies vietas: bėgikai įveikė upes, kalnus, slėnius, ugnis švietė aišktėse, pilyse ir katedrose. Milijonai žmonių kelionę stebėjo per televiziją tarsi intrigų pilną serialą. Olimpinį deglą iš viso nešė maždaug 8 tūkst. žmonių.

Žaidynių išvakarėse per koncertą Haid parke Londono meras Borisas Johnsonas audrino 60 tūkstančių žmonių minią: „Ar mes pasiruošę? Ar mes pasiruošę? Taip, mes pasiruošę!“

Olimpiniame stadione ceremoniją gyvai matys apie 80 tūkst. žmonių, tarp kurių bus ir Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II bei daugiau nei šimtas kitų užsienio šalių vadovų. Tiesa, į olimpines žaidynes norėjęs atvykti Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka akreditacijos negavo.

A. Lukašenka nebuvo akredituotas olimpinėms žaidynėms dėl dalyvavimo pažeidžiant tarptautinius standartus per Baltarusijos prezidento rinkimus 2010 metais.

Londono olimpinėse varžybose dalyvaus daugiau nei 10 tūkst. sportininkų iš 204 šalių. Žaidynėms surengti buvo išleista apie 9 milijardai svarų.

Deglas. Paskutinę olimpinio deglo nešimo dieną jis karališkąja irkline barža „Gloriana“ bus plukdomas Temzės upe. Paskutinė deglo nešėja bus 22 metų amžiaus krepšininkė Amber Charles. A. Charles maždaug 12 val. 45 min. (14 val. 45 min. Lietuvos laiku) deglą neš pro Londono rotušę ir per Tauerio tiltą. Deglo nešimas baigsis vėlai vakare, kai per atidarymo ceremoniją juo bus įžiebta olimpinė ugnis. Organizatoriai neatskleidė, kam atiteks ši garbė. (ELTA)

Atidarymas. Žaidynių atidarymo ceremoniją režisavo „Oskaro“ laureatas Danny Boyle'as. Atidarymo pradžioje 21 val. (23 val. Lietuvos laiku) stadione suskambės didžiausias Europoje varpas. Per atidarymo iškilmes stadionas virs britiška kaimiška idile su karvėmis ir avimis. Netgi pagalvota apie dirbtinius debesis, jei liepos 27-ąją staiga liautųsi tipiškas britiškas lietus. 27 mln. svarų kainavusioje ceremonijoje dalyvaus 10 tūkst. savanorių. Pasirodymo rekvizitą sudaro apie 12,9 tūkst. daiktų. Renginyje bus naudojama milijono vatų garso sistema su daugiau nei 500 garso kolonėlių. Vėlai ketvirtadienį vakare renginio organizatoriai informavo, kad dar nebuvo išparduoti visi bilietai į atidarymo ceremoniją. Organizatoriai pranešė, kad dar galima įsigyti brangiausių bilietų, kurie kainuoja 2 tūkst. 12 ir 1,6 tūkst. svarų. (ELTA) 

Pradžia. Olimpinės žaidynės startavo moterų futbolo turnyru liepos 25 dieną. Vakar prasidėjo vyrų futbolo turnyras. Jau buvo ištraukti dziudo imtynių burtai. Savo varžovus sužinojo Karolis Bauža ir Marius Paškevičius. Svorio kategorijoje iki 90 kg kovosiantis K. Bauža šešioliktfinalyje susikaus su prancūzu Romainu Buffetu. Tuo tarpu svorio kategorijoje daugiau nei 100 kg startuosiantis M. Paškevičius šešioliktfinalyje susigrums su Vanuatu salų valstybės Ramiajame vandenyne meistru Nazario Fiakaifonu.

Kuriozai. I. Olimpinės žaidynės jau pirmąją dieną neapsiėjo be kuriozų. Organizatoriams supainiojus Šiaurės ir Pietų Korėjos vėliavas, Šiaurės Korėjos futbolininkės prieš pirmąsias rungtynes su Kolumbijos rinktine paliko aikštę. Tiesa, vėliau grįžo ir iškovojo pergalę 2:0.

II. Oficialiame žaidynių tinklalapyje posovietinių valstybių teritorijoje gimusių Rusijos sportininkų biografijose kaip jų gimimo vietos nurodomi neegzistuojantys Rusijos regionai. 

Rusijos boksininko Sergejaus Vodopjanovo biografijoje nurodoma, kad jis gimė Rusijos „Kazachstano regione“. Leidinys pažymi, kad sportininkas iš tikrųjų gimė Kazachstano (tada dar Kazachijos SSR) mieste Taldykorgane, bet Kazachstanas kaip savarankiška šalis informacijoje apie šį olimpietį neminimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.