EUROLYGA 2023

Pavojus lietuvių olimpinėms ambicijoms: Lietuva - Prancūzija 74:82

Lrytas.lt spec. korespondentas, Londonas

LKF prezidentas A. Sabonis. (Fotodiena/ Robertas Dačkus)
LKF prezidentas A. Sabonis. (Fotodiena/ Robertas Dačkus)
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas

Aug 3, 2012, 12:16 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 3:26 PM

Arvydas Sabonis Londono „Basketball Arena“ tribūnoje akmeniniu veidu stebėjo, kaip ketvirtajame kėlinyje prancūzai daužė Lietuvos rinktinės pastangas iškovoti pergalę. Iki ilgosios pertraukos su Europos vicečempionais kaip lygūs su lygiais grūmęsi lietuviai suskeldėjo antrojoje mačo dalyje - olimpinio krepšinio turnyro A grupėje patirtas antras pralaimėjimas per trejas rungtynes 74:82 (21:25, 22:14, 9:20, 22:23). 

Pulsas. Europos vicečempionai nuo pirmųjų minučių bandė diktuoti sąlygas. T. Parkerio ir N. Batumo duetas tvirtai tempė Prancūzijos rinktinę, kuri pirmajame kėlinyje atitrūko 15:6. Per pirmąsias 20 minučių T. Parkeris ir N. Batumas pelnė 28 iš 39 taškų. Iki ilgosios pertraukos lietuviai dar rado kuo kompensuoti šio dueto siautėjimą, bet 3-iajame kėlinyje, lietuvių pralaimėtame 9:20, ir ypač 4-ojo kėlinio pradžioje, kai 4 min. atkarpa buvo pralaimėta 2:11, prancūzai įsismarkavo. Nors pabaigoje mūsiškiams pavyko apmažinti skirtumą, realių galimybių išplėšti pergalę jie nebeturėjo.

Lyderiai. Gyvo kraujo į Lietuvos rinktinės žaidimą įnešė M. Pocius. Veržlūs jo prasiveržimai ir trys tolimos bombos pakėlė lietuvių ritmą puolime, leido jiems antrajame kėlinyje išsiveržti į priekį ir pirmauti po dviejų kėlinių 43:39. M. Pocius iki didžiosios pertraukos atakavo be klaidų ir pelnė 13 taškų. Tiesa, vėliau jis priblėso, tačiau tada puolimo lyderio naštą perėmė Linas Kleiza, iš viso surinkęs 17 taškų.

Rezultatyviausi. Lietuvos rinktinei taškų pelnė: Linas Kleiza 17, Martynas Pocius 15, Simas Jasaitis 11, Mantas Kalnietis 6 (0 iš 5 tritaškių), Antanas Kavaliauskas 5, Renaldas Seibutis, Jonas Mačiulis, Jonas Valančiūnas ir Darius Songaila po 4, Šarūnas Jasikevičius (5 rezult. perdav.) ir Rimantas Kaukėnas po 2 (P. Jankūnas). Prancūzijos ekipai: Tony Parkeris 27, Nicolas Batumas 21 (7 iš 9 dvitašk.), Borisas Diaw 10, Michaelis Gelabale ir Nando De Colo po 8, Ronny Turiafas 6 (10 atkov. kam.), Kevinas Serapinas 2.

Rytas. Dėl neįprastai ankstyvo mačo laiko – 9 val. Londono laiku – Lietuvos rinktinei teko keisti įprastą režimą. Paprastai apie vidurnaktį miegoti einantys žaidėjai trečiadienį gulėsi apie 22 valandą. Anksčiau gulę vyrai anksti ir kėlėsi – ketvirtadienis Lietuvos krepšinio rinktinei prasidėjo 6 val. ryto.

Žiūrovai. Ankstyvas rytas praretino krepšinio aistruolių gretas - vangiai į areną besirenkantys žiūrovai neužpildė „Basketball Arena“ tribūnų. Tiesa, įsibėgėjus rungtynėms salė jau buvo pilna. Pirmosiose arenos eilėse mačą stebėjo Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis.

Kelias. Kęstučio Kemzūros auklėtiniai ir prancūzai - A grupės rikiuotės kaimynai. Po dviejų turų abi komandos turi po 1 pergalę. Lietuviai po šalto dušo atidarymo rungtynėse su Argentina – 79:102, atkeršijo Nigerijai – 72:53.

Svarba. Po pergalės prieš nigeriečius dvikova su Prancūzijos komanda lietuviams buvo labiau svarbi ne išgyvenimo grupės turnyre prasme, o žvelgiant į atkrintamųjų varžybų perspektyvą. Laimėję Lietuvos krepšininkai būtų sutvirtinę savo galimybes užimti aukštesnę nei 4-ąją vietą grupėje ir atkrintamosiose varžybose pretenduotų gauti silpnesnius varžovus iš B grupės. Dabar situacija gali pasikeisti į teigiamą pusę tik tuo atveju, jei mūsų šalies atstovai šeštadienį sugebėtų patiesti varžybų favoritę JAV rinktinę. Viskas aukštyn kojomis apsiverstų – tiesa, neigiama linkme – jei lietuviai paskutiniame grupės mače rugpjūčio 6 d. neįstengtų palaužti autsaiderio Tuniso. Prancūzai, iškovoję 2-ąją pergalę, dėl patekimo į kitą etapą jau beveik ramūs.

***

Rungtynių statistika

Taiklumas. Dvitaškiai: 22/43 (51 proc., Lietuva) ir 25/46 (54 proc., Prancūzija) Tritaškiai: 6/21 (29 proc.) ir 6/12 (50 proc.)

Baudų metimai: 12/15 (80 proc.) ir 14/24 (58 proc.)

Atkovoti kamuoliai: 29 ir 38

Rezultatyvūs perdavimai: 14 ir 13

Perimta kamuolių: 1 ir 5

Blokuota: 2 ir 5

***

Lietuvos rinktinės startinis penketas: M. Kalnietis, R. Kaukėnas, J. Mačiulis, L. Kleiza, J. Valančiūnas. Rungtynes taikliai pradėjo aukštaūgiai - dvitaškiais apsikeitė R. Turiafas ir J. Valančiūnas.

Žaibiškais judesiais lietuvių gynybą klaidino T. Parkeris, pelnęs 4 taškus. Iš viršaus įkrovė šoklusis N. Batumas ir Europos vicečempionai priekyje 10:4.

Prancūzai didino tempą - T. Parkerio ir N. Batumo metimai padidino jų pranašumą iki 9 taškų 15:6. Puolime neblogai sužaidęs J. Valančiūnas gynyboje vėluodavo ir buvo baudžiamas pražangomis. Antrą baudą gavęs ir A. Kavaliausko pakeistas jaunasis aukštaūgis ant atsarginių žaidėjų suolelio išklausė Š. Jasikevičiaus patarimų.

Lietuvių aistruolius pradžiugino M. Pociaus tritaškis, tačiau prancūzai neatleido - tritaškį smeigė M. Gelabale, du taškus - T. Parkeris 20:11.

Lietuvos rinktinės įkvėpėju tapo M. Pocius, veržliu spurtu pelnęs keturis taškus ir lietuviai priartėjo 21:22. Emocinę bangą kiek sumažino T. Parkerio tritaškis (25:21).

Antrojo kėlinio pradžioje tęsėsi M. Pociaus audra - žaidėjas, su marškinėliais Nr.7, pelnė 8 taškus iš eilės ir metė iššūkį penkis taškus pelniusiam N. Batumui. Lietuvos rinktinei pavyko pirmą kartą išsiveržti į priekį 26:25, tačiau N. Batumo ir T. Parkerio pastangomis Prancūzijos komanda vėl persvėrė rezultatą 32:29.

K. Kemzūros sukonstruotą puolimą papildė D. Songaila ir S. Jasaitis 33:32. Prancūzijos rinktinė turėjo du ginklus - N. Batumą ir T. Parkerį. Vienam sustojus, blykstelėdavo kitas - du stulpai prilaikė „Mėlynuosius“ 37:35.

Svarstyklės įsisiūbavo - lietuviai pusantros minutės atkarpą laimėjo 8:2 ir po dviejų kėlinių pirmavo 43:39.

Trečiojo kėlinio pradžioje - prancūzų pranašumas puolime ir kovoje dėl atšokusių kamuolių. Po krepšiu dominavę atletiški lietuvių varžovai dažniau sugriebdavo kamuolius ir susikurdavo antras progas, kurios padėjo persverti rezultatą 44:43.

Parketas drebėjo nuo vyrų kovos - bandydamas dėti į krepšį ant parketo kietai krito N. Batumas. Tiesa, keliolika sekundžių pagulėjęs krepšininkas stryktelėjo nuo parketo ir sumetė du baudų metimus (46:45).

Rinktinės laikėsi arti viena kitos - po L. Kleizos taškų rezultatas vėl lygus (49:49). Teisėjų švilpukai jautriai reaguodavo į varžovų kontaktus - ketvirtą pražangą užsidirbo R. Kaukėnas.

Kėlinio pabaigoje - prancūzų šuolis. B. Diaw ir M. Gelabale taškai padidino Prancūzijos rinktinės persvarą iki 7 (56:49). Po trečiojo kėlinio T. Parkerio kompanijos akcijos - geresnės 59:52.

Ketvirtasis kėlinys prasidėjo rezultatyviomis komandų atakomis, bet juo toliau, tuo sunkiau lietuviams įveikti prancūzų gynybos užtvaras - arba metimai skrieja pro šalį, arba juos blokuoja šoklūs varžovų aukštaūgiai.

Po B. Diaw dvitaškio varžovų persvara pasiekė dviženklę - 65:54. K. Kemzūra skubiai paprašė minutės pertraukėlės.

Lietuvių žudikas Europos čempionate N. de Colo smeigė tritaškį ir tuoj pat pridūrė metimą iš vidutinio nuotolio - 70:54 likus 6,20 min.

4-ojo kėlinio 4 min. atkarpa pralaimėta net 2:11.

Š. Jasikevičius ir J. Mačiulis pažadino mūsiškius spurtui 8:0, bet laimė truko neilgai - prancūzai atsakė dviem rezultatyviomis atakomis iš eilės - 74:63 (likus 3,30 min.).

Likus 2 min. S. Jasaitis pataikė tritaškį - iš prancūzų persvaros liko tik 8 taškai (76:68).

Likus 54 sek. - dar viena minutės pertraukėlė, bet ji situacijos iš esmės nekeis - 78:68.

Po dar vieno S. Jasaičio tolimo metimo 71:78, bet ir vėl T. Parkerio reidas - 80:71.

Likus 17,6 sek. L. Kleiza įmetė dvitaškį su bauda - 74:80. Prancūzai skuba pasitarti.

N. de Colo pataikė vieną baudą iš dviejų. L. Kleiza sėdosi ant suolo dėl išnaudoto pražangų limito. Prancūzai triumfavo 82:74.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.