EUROLYGA 2023

Olimpiniai čempionai įsivėlė į lažybų skandalą

Po skambios pergalės Londono olimpinėse žaidynėse – į prokurorų akiratį. Geriausias pasaulio rankininkas Nikola Karabatičius įsivėlė į lažybų skandalą, kuris dabar krečia Prancūzijos pirmenybes, remdamasis dienraščiu „L’Equipe” rašo „Lietuvos rytas“.

Londono olimpinis čempionas, geriausias Prancūzijos sportininkas N.Karabatičius įsipainiojo į lažybų skandalą.<br>AP
Londono olimpinis čempionas, geriausias Prancūzijos sportininkas N.Karabatičius įsipainiojo į lažybų skandalą.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-09-29 16:24, atnaujinta 2018-03-16 11:47

2011-aisiais jis buvo pripažintas geriausiu Prancūzijos metų sportininku, o šįmet vasarą su šios šalies rankinio rinktine Londono žaidynėse iškovojo olimpinį auksą.

Prancūzijos moterys jį nuolat rinko seksualiausiu šalies vyru, tačiau nepriekaištinga visos šalies numylėtinio reputacija sužlugo per vieną naktį.

Čempionų čempionas (taip vadinamas prizas, kurį Prancūzijos metų atletui skiria „L’Equipe” dienraštis. – Red.) N.Karabatičius dabar priverstas atsakyti į nemalonius prokurorų klausimus.

Monpeljė prokuratūra pradėjo tyrimą dėl naujo lažybų skandalo, sukrėtusio šios šalies rankinio pirmenybes.

N.Karabatičius kartu su dar dviem komandos draugais, kurie Londono žaidynėse taip pat tapo olimpiniais čempionais, įtariami dėl vieno keisto mačo rezultato.

Už pralaimėjimą – didelė suma

2012-ųjų gegužės 12-ąją Monpeljė MAHB komanda, kuriai atstovauja brangiausias pasaulio rankininkas, 28:31 nusileido „Cesson” klubui.

Dar prieš šį mačą MAHB rankininkai buvo užsitikrinę šalies čempionų vardus, o jų varžovai tuo metu turnyro lentelėje užėmė aštuntąją vietą ir kovėsi dėl išlikimo aukščiausiojoje lygoje.

Skandalas kilo, kai į teisėsaugos institucijas kreipėsi lažybų bendrovė „La Française des Jeux” (FDJ). Rungtynių dieną ji net išbraukė šias rungtynes iš savo pasiūlos, sulaukusi neįprastai didelių statymų dėl mačo rezultato.

„Statomos sumos buvo keturis penkis kartus didesnės negu įprastai”, – nuo prokurorų neslėpė FDJ atstovai.

Milžiniškų sumų nepagailėję lažybininkai buvo įsitikinę, kad MAHB tikrai pralaimės pirmąjį rungtynių kėlinį, tai ir įvyko (12:15).

Nors analogiškų didelių statymų dėl galutinio rezultato (28:31) ir čempionų pralaimėjimo nebuvo, FDJ informavo teisėsaugos pareigūnus dėl galimų nešvarių sandėrių.

Komandos lyderiai nežaidė

Tiesa, vos antrasis Monpeljė komandos pralaimėjimas 2012-ųjų Prancūzijos pirmenybėse rankinio mėgėjams nebuvo didelė staigmena.

Dar likus keturiems turams iki čempionato pabaigos gegužės 4-ąją MAHB rankininkai 14-ąjį kartą užsitikrino šalies čempionų vardą.

Nieko nelemiančio mačo su „Cesson” išvakarėse Monpeljė klubas paskelbė, kad net 6 čempionai (N.Karabatičius, L.Karabatičius, M.Bojonovičius, V.Kavtičnikas, F.Joly ir S.Honrubia) nežais, nes, pasak oficialiosios versijos, yra traumuoti.

Savo ruožtu MAHB varžovams mačas su titulą atšventusiais daugkartiniais čempionais turėjo „mirk ar gyvenk” vertę.

Lažinosi žmonos ir draugės

Prasidėjus tyrimui dar gegužę buvo apklausti Prancūzijos čempionų klubo vadovai. Jie kategoriškai paneigė bet kokius kaltinimus.

Bet viešai gaisras įsiplieskė tik pastarąją savaitę, kai MAHB rankininkai buvo išvykę į Vokietiją žaisti Čempionų lygos rungtynių, o Prancūzijos žiniasklaida paviešino kai kurias skandalingas tyrimo detales.

„Policija išsiaiškino, kad žaidėjų žmonos arba gyvenimo draugės statė dideles sumas už Monpeljė klubo pralaimėjimą trijuose lažybų punktuose.

Vienas šių punktų buvo Paryžiaus regione, antras – Bretanėje, o trečiasis – netoli Monpeljė”, – tvirtino „France 3”.

Pasak šio televizijos kanalo, į lažybas įsivėlę net aštuoni žaidėjai, o vienu kartu buvo pastatyta 70 tūkstančių eurų tikintis išlošti mažiausiai 200 tūkst. eurų, nes lažybų koeficientas buvo 2,9.

Nors tyrimas dar vyksta, N.Karabatičius jau tapo pirmąja jo auka.

Vakar lažybų bendrovė „Betclic” paskelbė, kad atšaukia savo reklamos kampaniją, kurios pagrindiniu veidu turėjo būti 500 tūkst. eurų per sezoną uždirbantis rankininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.