EUROLYGA 2023

Prieš startą pasaulio čempionate – liūdna žinia D. Stagniūnui ir I. Tobias

Pirmąją pasaulio čiuožimo čempionato dieną šokių ant ledo porą Deividą Stagniūną ir Isabellą Tobias pavijo nepalankus Lietuvos Konstitucinio Teismo sprendimas.

Į pasaulio čempionatą I. Tobias ir D. Stagniūnas atvyko gerai pasirengę.<br>AP nuotr. iš archyvo
Į pasaulio čempionatą I. Tobias ir D. Stagniūnas atvyko gerai pasirengę.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Mar 14, 2013, 8:58 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 1:20 AM

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

Likus 11 mėnesių iki olimpinių žaidynių Sočyje trečiadienį pasaulio čiuožimo ant ledo čempionate Kanadoje prasidėjo kova dėl olimpinių bilietų.

Keturių rungčių programoje varžysis trys dešimtys šokių ant ledo porų, tarp kurių yra ir mūsų šaliai atstovaujantys 21 metų amerikietė I. Tobias ir 27 metų D. Stagniūnas.

19 geriausiai pasirodžiusių porų iškart įgis teisę varžytis Sočyje.

Pernai pasaulio čempionate 18 vietą užėmę I. Tobias ir D. Stagniūnas turėtų realių galimybių patekti į olimpiadą sportiniu keliu, bet ne teisiniu.

Konstitucinis Teismas trečiadienį paskelbė, kad I. Tobias neturėtų būti suteikta Lietuvos pilietybė išimties tvarka.

„Vis tikėjomės, kad turėsime šią porą olimpiadoje, - po Konstitucinio Teismo sprendimo sakė olimpinė čempionė, žiemos sporto specialistė Vida Vencienė. - Beprotiškai gaila, juolab, kad ši žinia juos pasiekė prieš pat startą pasaulio čempionate“.

Trūksta nuopelnų ir integracijos

Į Kanados universitetinį Londono miestelį I. Tobias ir D. Stagniūnas atvyko gerai pasirengę.

Nors dėl I. Tobias viruso jie praleido šių metų Europos pirmenybes Kroatijoje, repeticija Vokietijoje praėjusį mėnesį buvo sėkminga. „Bavaria Open“ varžybose jie buvo antri, pasiekę savo taškų rekordą – 146,15.

Tačiau net ir aukšti rezultatai pasaulio čempionate Lietuvos porai negarantuos olimpinio kelialapio, nes tam reikia ir mūsų šalies pilietybės I. Tobias.

Konstitucinio Teismo išaiškinimas nepateikė daug naujo lyginant su Pilietybės reikalų komisijos išvadomis, kurios buvo skelbtos sausį.

„Kadangi turėtų būti ypatingi neginčijami esami nuopelnai, o ne būsimi, ir integravimasis į Lietuvos visuomenę, pagal dabar galiojantį teisinį reguliavimą sprendimas liktų toks pats“, - žurnalistams po Konstitucinio Teismo posėdžio sakė Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėja Indrė Pukanasytė.

Išimtys - tik dėl kalbos

Prezidentė į Konstitucinį Teismą kreipėsi, kai vasario mėnesį jos sprendimas nesuteikti Lietuvos pilietybės I. Tobias sukėlė ginčų audras visuomenėje.

Prieš tai nesuteikti amerikietei Lietuvos pilietybės D. Grybauskaitei rekomendavo ir Pilietybės reikalų komisija.

„Yra du kriterijai, kuriuos asmuo turi atitikti norėdamas gauti pilietybę išimties tvarka. Vienas – neginčijami išskirtiniai nuopelnai Lietuvos valstybei, kitas – įsiliejimas į Lietuvos visuomenę.

Komisijos daugumos sprendimu I. Tobias neatitinka nė vieno iš numatytų kriterijų“, - tuomet sakė I. Pukanasytė.

Konstitucinis Teismas pareiškė: negalima keisti nuostatų, jog pilietybė išimties tvarka gali būti suteikiama tik asmeniui, kuris turi ypatingų nuopelnų valstybei ir yra integravęsis į visuomenę.

Anot Konstitucinio Teismo, išimtys gali būti numatomos tik reikalavimas dėl lietuvių kalbos mokėjimo ir nuolatinio gyvenimo.

Tai neturėtų guosti I. Tobias, kuri praėjusiais metais intensyviai mokėsi lietuvių kalbos ir per egzaminą Prezidentūroje praėjusį gruodį, „Lietuvos ryto“ žiniomis, atsakė 58 iš 60 lituanistų sukurtų klausimų.

Po Konstitucinio Teismo išaiškinimo, prezidentės patarėjos I. Pukanasytės nuomone, įstatymo pataisos nėra būtinos.

Kelio kažką pakeisti nesimato

Konstitucinis Teismas buvo paskutinė viltis D.S tagniūnui ir I. Tobias siekiant olimpinės svajonės.

Į kalbos egzaminą Prezidentūroje gruodį I. Tobias lydėjusi V. Vencienė teigė, kad čiuožėjų pora siejo su Konstituciniu Teismu viltis.

Įstatymo tarnų neigiamo atsakymo atveju kiti žygiai siekti Lietuvos pilietybės nėra suplanuoti.

Už žiemos olimpinę rinktinę atsakinga V. Vencienė vis dar tikisi, kad šokėjų ant ledo pora nenuleis rankų, bet konkrečių būdų kaip dar sykį pabandyti gauti Lietuvos pilietybę šokėjai ant ledo olimpinė čempionė nemato.

„Iki olimpiados liko 330 dienų ir vis galvoju gal dar ne viskas prarasta, bet gaila, labai gaila, - kalbėjo V. Vencienė. - Visam mūsų šalies žiemos sportui ši pora buvo labai reikalinga, ir dėl reklamos, televizijos eterio. Tai buvo ir pačių sportininkų svajonė.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.