EUROLYGA 2023

Laisvės pojūčiams pasidavusi mergina pasinėrė į parkūro pasaulį

Šuoliai, akrobatiniai triukai. Tokį santykį su gimtuoju Kaunu atrado studentė Liudvika Paulauskaitė. Mergina jau kelerius metus užsiima daug kam nesuprantamu sportu – „trickingu“ ir parkūru.

Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Pileckas („Lietuvos rytas“)

Mar 16, 2013, 11:43 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 8:48 PM

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

Parkūro šalininkai kauniečius stebina savo šuoliais, triukais ir protu nesuvokiamu gebėjimu kabarotis sienomis. Gatvės gimnastai savo triukus atlieka ant pirmų pasitaikiusių objektų.

Tuo tarpu „trickeriais“ vadinamas judėjimas siekia vieno – nugalėti žemės trauką. Kovos menus, šokį, akrobatiką sujungiantis užsiėmimas treniruotiems sportininkams suteikia galimybę ore išdarinėti specialiuosius efektus, filmuose stebimus triukus.

Patiko įveikti kliūtis

Savo gyvenimo be sporto neįsivaizduojanti Lietuvos sporto universiteto studentė L. Paulauskaitė iš pradžių lankė aikido treniruotes. Tačiau mergina greitai suprato, kad suvaržymų ir pasyvumo nestokojantis sportas jai pernelyg nuobodus.

Apie tai pasikalbėjusi su vienu treniruočių draugu, mergina išsiaiškino, kad vaikinas užsiima parkūru. Peržiūrėjusi keletą filmuotų klipų apie šį judėjimą L. Paulauskaitė su drauge nuėjo pažiūrėti, kaip tai atrodo tikrovėje.

„Nuėjome, pabandėme ir pasilikome. Tiesiog patiko įveikti kliūtis, suvaržymus, išsilaisvinti. Akimirkos, kai pakyli į orą ir skrendi, suteikia nuostabių emocijų. Pradėjusi domėtis daugiau išsiaiškinau, kad yra ir „trickingo“ judėjimas. Jis man patiko dar labiau, todėl suradau grupelę savamokslių ir prisijungiau prie jų treniruočių“, – prisiminė pašnekovė.

Naujai atrastas pomėgis merginai padovanojo ne tik nuostabiai leidžiamą laiką. Per trickingo“ užsiėmimus L. Paulauskaitė atrado ir meilę.

Laiką leidžia gamtoje

Parkūru užsiimantys kauniečiai treniruojasi visame mieste. Šio sporto aistruoliams svarbiausia pamatyti tinkamas kliūtis ir jas išnaudoti. Tačiau populiariausios vietos – Karo muziejus, S. Dariaus ir S. Girėno stadionas, Pompėjos laiptai.

„Trickingui“ puikiai tinka miesto parkai, nes didelių kliūčių atlikinėti triukams nereikia.

Patogiausia, kai po kojomis minkšta žolė, smėlis ir keletas gamtos suformuotų nedidelių skardžių.

Dėl šių priežasčių L. Paulauskaitė treniruotėms renkasi Panemunės šilo parką, Santaką, Lampėdžių karjerą. Tačiau mergina neslepia, kad labiausiai ją žavi atrasti naujas, dar neišbandytas kliūtis.

Baiminasi dėl galimų traumų

Dauguma žmonių klaidingai įsivaizduoja, kad „trickingas“ įmanomas tik nuo jaunystės savo kūną lavinančioms gimnastėms.

Stebėdami parkūro užsiėmimus kauniečiai labiausiai aikčioja dėl galimų gimnastų traumų.

Pasak merginos, kiekviename sporte jų pasitaiko, tačiau tinkamai įvertinus savo jėgas ir triukus atliekant protingai ši rizika sumažėja iki minimumo.

„Kai mane besivartančią ir atliekančią triukus pamato žmonės, sulaukiu įvairių reakcijų. Vieni stebisi, kiti pritaria tokiam užsiėmimui.

Kai kurie net siūlo treniruotis kartu“, – juokėsi L. Paulauskaitė.

Treniruojasi minkštoje dėžėje

Žiema ir bjaurūs orai ekstremalus keletui mėnesių išveja į uždaras patalpas. Tačiau L. Paulauskaitė dėl to labai nesijaudina.

Specialioje treniruočių salėje, kurioje yra duobė su porolono kalnu, galima saugiai išmokti naujų triukų.

Tuo tarpu pusnimis užverstas Kaunas tinka tik kartą kitą persiversti į minkštą sniegą. Atlikti sudėtingus triukus dėl slidaus paviršiaus – pavojinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.