EUROLYGA 2023

R.Meilutytė – apie žūtbūtinį norą siekti gerų rezultatų ir konkurenciją su ruse J.Jefimova

Europos čempionate du aukso ir vieną sidabro medalius iškovojusi Rūta Meilutytė neslepia, kad aukščiausių rezultatų siekimas – jos kraujyje. „Susimoviau“, - sako ji, kai kalba apie 50 m plaukimo krūtine varžybose laimėtą sidabrą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-12-17 22:00, atnaujinta 2018-02-19 18:58

R.Meilutytė aukso medalius iškovojo 100 m plaukimo krūtine bei 100 m plaukimo kompleksiniu būdu rungtyse. Pastaroji – kiek neįprasta šešiolikmetei lietuvei.

„Aš treniruojuosi visus metus ir jeigu žinau, kad galiu padaryti daugiau, tai noriu tai pasiekti. Aš pasinaudosiu galimybe ir pamėginsiu Lietuvos čempionate normaliai pasirodyti“, - LRT televizijos laidai „Dėmesio centre“ sakė R.Meilutytė, kalbėdama apie norą pagerinti rezultatą 50 m krūtine plaukime.

- 50 m plaukimo krūtine finalas. Atrodo, kad jau laimėsite, bet jus aplenkė rusė Julija Jefimova. Kas nutiko?, - R.Meilutytės paklausė „Dėmesio centre“ laidos vedėjas Edmundas Jakilaitis.

- Neapskaičiavau grybšnių. Paprastai, kiek grybšnių liko skaičiuoti pradėdavau iki finišo likus keliasdešimt metrų. Tačiau kažkaip nepaskaičiavau. Nusprendžiau vietoje vieno ilgo padaryti du trumpesnius ir tas paskutinis buvo per trumpas. Tuo metu stabtelėjau.

- Sakote, kad skaičiuojate grybšnius. Ar jūs žinote, kiek jų reikia padaryti, plaukiant visus 50 metrų?

- Ne. Tiesiog jauti, kiek reikės padaryti prieš posūkį. Pavyzdžiui, padarai vieną grybšnį greičiau, kad galėtum prieš posūkį ar finišą turėti daugiau vietos. Tiesiog neapskaičiavau ir susimoviau (juokiasi).

- Tai – klaida?

- Žinoma.

- Jeigu galėtumėte pakartoti – nedarytumėte to mažo grybšnio, o siektumėte sienelės?

- Tikriausiai. Gal būčiau anksčiau pradėjusi apie tai galvoti. Tiesiog ta sienelė labai greitai priartėjo, o aš neapskaičiavau.

- Sakėte, kad dalyvausite Lietuvos čempionate. Ar tiesa, kad užėmusi antrą vietą iškart pasakėte: „Užregistruokite mane 50 m krūtine distancijai, aš pagerinsiu rezultatą." ?

- Taip. Iškart nuėjau pas trenerį ir paprašiau, kad užrašytų. Tuo metu buvau labai nepatenkinta. Žinojau, kad galėjau geriau. Todėl ir užsirašiau. Tikiuosi ištaisyti tą klaidą.

- Sieksite pasaulio rekordo?

- Gal ne tiek, bet norėčiau pagerinti rezultatą, kurį pasiekiau Europos čempionate. Esu idealistė ir jeigu man nepasisekė, aš darysiu tol, kol pasiseks. Tai man – kad geriau jausčiausi.

- Bet jums nereikia niekam nieko įrodinėti. Visi žinome, kad galite labai daug.

- Aš treniruojuosi visus metus ir jeigu žinau, kad galiu padaryti daugiau, tai noriu tai pasiekti. Aš pasinaudosiu galimybe ir pamėginsiu Lietuvos čempionate normaliai pasirodyti.

- Iškovojote auksą plaukime 100 m kompleksiniu būdu. Tai nėra olimpinė rungtis, bet ar tai reiškia, kad plaukimas visais būdais – vienas iš prioritetų, kalbant apie ateitį be plaukimo krūtine?

- Nepasakyčiau. Aš treniruojuosi plaukimą krūtine, šiek tiek laisvu stiliumi. 100 m kompleksu yra daugiau „fun“ - dėl smagumo. Pirmoji distancijos dalis dažniausiai būna ne kokia – paprastai paskutinė po plaukimo nugara būnu. Vėliau jau plaukiu krūtine ir atsigaunu.

Man patinka plaukimas kompleksu, bet nežinau, kaip man būtų su 200 metrų (olimpinė distancija).

- Nesate tokia optimistiška, kai kalbame apie olimpinę distanciją ilgame baseine?

- Gal dėl 200 m plaukimo kompleksiniu būdu ne. Gal 50 ar 100 m laisvu stiliumi rungtyse – viltys didesnės.

- Paskutinis finalas. 100 m krūtine rungtis. Turbūt troškote ne tik laimėti, bet ir įveikti J.Jefimovą.

- Ji – viena iš pagrindinių mano varžovų, todėl jau automatiškai vyko kova. Bet aš vien į ją nežiūriu. Yra ir Danijos atstovė bei visos kitos.

Man vis dar norėjosi po tų 50 metrų įrodyti, kad galiu plaukti normaliai.

- Kaip lieka laiko ir galimybių galvoti apie tai, kaip finišuoti, plaukiant tokiu greičiu? Ar ką nors prisimenate iš finišų?

- Jokių minčių ar žodžių galvoje nebūna. Tačiau tiek kartų treniruojasi, kad viskas vyksta automatiškai. Paskutiniuose metruose jaučiau, kad J.Jefimova mane gaudo, tad stengiausi irtis, kiek galėjau. Jau buvo sunku.

- Ir pavyko pasiekti idealų finišą?

- Taip. Jeigu būčiau padarius taip, kaip 50 m plaukime, būčiau ir vėl pralaimėjusi.

- Ar džiaugiatės, kad turite tokio lygio konkurentę?

- Žinoma. Ji ir kitos stiprios plaukikės taip pat dirba sunkiai. Kai per treniruotę būna sunku, aš žinau, kad ir kitos sunkiai dirba. Jos ir mane stumia į priekį, kad neužmigčiau ir stengčiausi kuo greičiau plaukti.

- Koks tas pasirengimas plaukti? Būnate vienoje patalpoje. Ar persimetate kokia nors kandžia replika?

- Yra psichologinė įtampa. Būna sustatytos kėdės ir aš dažniausiai prie jos sėdžiu. Aš jai paspaudžiu ranką, palinkiu sėkmės. Ji padaro taip pat. Kažkokio pajuokavimo nėra. Pajuokaujame prieš plaukiant su Katinka Hosszu. Tiesiog skirtingi santykiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.