EUROLYGA 2023

Lietuvos sporto skausmai: Macių ir R.Morkevičiaus kumščiai, mirtis ralyje ir „žolytė“

Lietuvos sporto padangėje skambėjo ne tik garsios pergalės ir švietė auksas. 2013-aisiais nepavyko išvengti negandų. Vilniaus ralyje tragiškai žuvo moteris, o gatvėse ir šalia arenų buvo mojuojama kumščiais – merginai spyrė Remigijus Morkevičius, Evaldas Petrauskas siautėjo girtas, broliai Maciai užpuolė užsienio krepšininką. Dėmės ant Lietuvos munduro matėsi ir iš užsienio. Žvelgiant iš Lietuvos sporto skausmų perspektyvos nepasikeitė tik viena – nacionalinio stadiono odisėja.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Dec 26, 2013, 1:32 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:52 PM

Pateikiame dešimt skaudžiausių 2013 metų Lietuvos sporto įvykių:

1. Krepšinio federacijos žaidimas – pirmyn – atgal

Spalio 3-oji. Praėjus Europos krepšinio čempionatui ramius Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) vandenis sudrumstė audra – apie pasitraukimą paskelbė federacijos prezidentas Arvydas Sabonis. Netrukus jo įkandin pasekė ir treneris Jonas Kazlauskas, pareiškęs, kad nebetęs savo darbo rinktinėje. Tiek A.Sabonis, tiek J.Kazlauskas kaltino žurnalistus šališkais straipsniais. Treneris neslėpė nepasitenkinimo tuometiniu LKF generaliniu sekretoriumi Mindaugu Balčiūnu. Būtent jį ir kaltino neva užsakius straipsnius. Po ilgų diskusijų ir pasisvaidymo žaibais istorija baigėsi kitaip, nei daugelis tikėjosi. A.Sabonis sutiko likti LKF. J.Kazlauskas taip pat linktelėjo galva. Federaciją palikti teko M.Balčiūnui.

„Sunku, kai partneriai sugalvoja parašyti blogo. Gal buvo pasikarščiuota, gal neturiu patirties. Bet dabar tai jau yra istorija“, - apie situaciją kalbėjo A.Sabonis.

2. Brolių Macių išpuolis prieš Rudy Fernandezą

Kovo 7 diena. Neseniai Lietuvos pilietybę gavę rygiečiai broliai Maciai užpuolė Madrido „Real“ krepšininką R.Fernandezą. Po 104:105 pralaimėtų Kauno „Žalgirio“ rungtynių šie prie tarnybinio arenos įėjimo, šalia automobilių stovėjimo aikštelės laukė krepšininkų. Netrukus Nauris puolė ispaną ir smogė jam kumščiu į galvą. Jį sulaikyti mėginusiam „Real“ klubo apsaugininkui kelią pastojo kitas brolis – Normundas. Apie šį išpuolį pasauliui pranešė ir „Eurosport“ televizija. Vėliau Eurolyga skyrė „Žalgirio“ klubui 25 tūkst. eurų ir uždraudė broliams Maciams iki gyvos galvos lankytis mačuose.

„Gynėme Lietuvos garbę“, - sakė broliai Maciai.

3. Palangos miesto komanda pasiekė istorinę pralaimėjimų seriją

Kovo 30 d. „Palangos” krepšinio klubas pateko į Lietuvos krepšinio lygos (LKL) istoriją, tačiau girtis savo „pasiekimu“ ši ekipa negali. „Palangos“ komanda tapo pirmąja LKL, kuri per visą sezoną nė karto neiškovojo pergalės. „Palangos“ komanda LKL reguliariajame sezone pralaimėjo visus 20 mačų.

2013-2014 metų sezoną „Palangos“ ekipa leidžia žemesnėje Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL).

4. Remigijus Morkevičius gatvėje nokautavo merginą

Kovo 22 diena. Kovos menų profesionalas, dėl savo įgūdžių ypač girtas Japonijoje, Remigijus Morkevičius spyrė į galvą merginai. Muay thai (Tailando bokso) ir bušido turnyrų nugalėtojas penktadienio vakarą išėjęs iš baro dėl neaiškių priežasčių kojos smūgiu nokautavo 20-metę Kariną Mirinovą. Netrukus R.Morkevičius pabėgo, tačiau vėliau sugrįžo į įvykio vietą, kur spėjo pasipriešinti pareigūnams – vienam spyrė į pilvą. Už tai teismas jam skyrė 520 litų baudą ir 8 mėnesių laisvės apribojimą.

„Pakibinęs“ simpatišką merginą norėjau prieš ją pasipuikuoti, koja neturėjo jos kliudyti, o turėjo tik praskrieti šalia. Pirmą kartą gyvenime mano kūnas mane pavedė, - sakė R.Morkevičius. - Ši klaida - gėdingiausia mano gyvenime.“

5. Pokalbiai apie nacionalinio stadiono odisėją

Gegužės 22 d. 1987 metais pradėto statyti nacionalinio stadiono vaiduoklių balsai iš griuvėsių girdėjosi ir 2012-aisiais. Seime susirinkusiems sporto ir valdžios atstovams buvo pristatyta nacionalinio stadiono vizualizacija ir projektas. Iki 2020-ųjų iškilti turintis Lietuvos sporto ir kultūros pasididžiavimas diskusijoje jau buvo palygintas su legendiniu anglų Vemblio stadionu, pasigirdo ir Vilniaus Koliziejaus griuvėsių vardas.

„Klausimas svarstomas ketvirtą kartą. Būtent tiek kartų pristatinėjamas projektas. Visuomenė jau yra pamiršusi, ką mes statome, - kalbėjo Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) vadovas Klemensas Rimšelis.

Šįkart buvo kalbama apie nacionalinio objekto statusą, ES pinigus, derybas su ES komisija, korupciją. Pasigirdo ir kalbų, kad jo iš viso nereikia.

„Kai atsibodo kalbos, mes nusipirkome sau stadioną. Dabar siekiame, kad jis turėtų ketvirtąją UEFA kategoriją“, - pareiškė LFF vadovas J.Kvedaras.

6. Tragedija ralyje ir atsakomybės kratymasis

Gegužės 25 d. Ralyje „Vilnius-2013” įvyko tragedija, nusinešusi automobilių sporto gerbėjos gyvybę. Lenktynininkų Arūno Majausko ir Luko Pečeliūno automobilis išlėkė iš trasos ir mirtinai sužalojo 33 metų moterį, kuri žuvo vietoje. Abu lenktynininkai buvo nugabenti į ligoninę. A.Majauskui lūžo stuburas. Jų vairuojamas automobilis – vadinamas „nuliniu“ ekipažu. Prieš duodant startą pagrindiniams ralio dalyviams, „nuliniai“ saugos ekipažai testuoja trasą, paprastai jų greitis yra mažesnis už pagrindinių ralio lenktynininkų.

Autosporto fanų asociacija (ASFA) teigė, kad atsakomybę dėl mirties turi prisiimti organizatoriai, nes nebuvo pasirūpinta apsaugos juostomis, skiriančiomis žiūrovus nuo lenktynių trasos. Be to, po tragedijos lenktynės vyko toliau.

Vilniaus ralio vyr. Gydytojas Vidmantas Eigėlis „Lietuvos ryto“ televizijai teigė, kad moteris buvo per arti trasos.

7. „Žolytė“ krepšinyje

Birželio 28 d. Dabar jau buvęs Alytaus „Dzūkijos“ krepšininkas Žydrūnas Kelys įkliuvo – jo organizme buvo rasta kanabinoidų - kanapių kilmės narkotinių medžiagų pėdsakų. Ž.Keliui Lietuvos krepšinio federacijos Etikos, drausmės ir apeliacinė komisija už tai skyrė trijų mėnesių diskvalifikaciją.

„Buvo taip, kad galbūt naujametiniame vakarėlyje ir rūkiau. Aš tuomet galbūt ir nesupratau, ką rūkau. Išėjo, kaip išėjo, ir viskas“, - sakė Ž.Kelys, kuriam balandžio 13 dieną buvo atliktas dopingo testas, per kurį ir buvo rasta draudžiamų medžiagų.

8. Olimpinis bronzininkas Evaldas Petrauskas siautėjo bare

Rugpjūčio 19 d. Londono žaidynėse bronzos medalį iškovojęs boksininkas E.Petrauskas pernelyg atsipalaidavo. Kovotojas vienoje Palangos kavinėje išgėręs – buvo nustatytas 2,51 promilės girtumas – ėmė kabinėtis prie aplink buvusių merginų. Vieną 18 metų kretingiškę jis įkyriai kvietė pašokti, tačiau ši atsisakė ir pasiūlė jam išsiblaivyti. Netrukus boksininkas merginą išvadino kale ir ėmė ją plūsti. Pagrasinus iškviesti apsaugą E.Petrauskas tik dar kartą išplūdo merginą – žodžių kliuvo ir barmenei, o lauke sutikęs apsaugos darbuotojus iškart nenurimo.

„Buvau išgėręs. Apsižodžiavome su panelėmis. Netyčia apipyliau jas alumi. Trenkti nenorėjau, negrasinau“, - sakė E.Petrauskas ir reikalavo portalo lrytas.lt ištrinti straipsnį apie incidentą.

„Turint omenyje jo jauną amžių, gal šlovė truputį susuko galvą. Gal sportininkui reikia padėti susivokti ir apsvarstyti savo veiksmus. Po to žiūrėsime, kokį sprendimą priimsime“, - apie situaciją kalbėjo Lietuvos bokso federacijos prezidentas Darius Šaluga.

9. Absurdiški faktai LFF prezidento Juliaus Kvedaro byloje

Gruodžio 3 d. Šią dieną „Lietuvos ryto“ dienraštyje pasirodžiusiame straipsnyje paaiškėjo, kad bandydamas Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) tyrėjams paaiškinti, kur dingo iš UEFA ir kitų organizacijų gautas milijonas litų, Lietuvos futbolo federacijos (LFF) vadovas J.Kvedaras aiškino, kad už paslaugas mokėjo grynaisiais. Jis pateikė dokumentus, pagal kuriuos Lietuvos futbolo rinktinės nariai į varžybas buvo vežiojami automobilvežiu, masažą treniruočių stovyklose jiems atliko žinomas verslininkas, o įvairius kūrinius iš anglų kalbos vertė garsaus futbolo teisėjo žmona.

10. Lietuvos vardas paminėtas tyrime dėl parduotų rungtynių

Gruodžio 4 d. Šios dienos „Lietuvos ryto“ dienraščio numeryje pasirodė informacija, kad savo šalyje rungtynių pirkimo ir manipuliacijų rezultatais atvejus tirdami estai sužinojo ir apie sukčių paveiktas Lietuvos klubų rungtynes. Estijos prokurorai pareiškė kaltinimus vienuolikai vyrų, kurie nuo 2011 metų liepos iki 2012-ųjų lapkričio galbūt turėjo įtakos futbolo mačų rezultatams.

Pareigūnai įsitikinę, kad buvo sutarta dėl 12 Estijos lygos rungtynių, trijų Europos lygos mačų ir vienerių rungtynių Lietuvoje rezultatų.

„Lietuvos ryto“ šaltiniai Estijoje pranešė, kad tai buvo 2011-ųjų sezono A lygos rungtynės Pakruojyje tarp „Kruojos“ ir „Kauno“ komandų.

„Kai pasakėte rezultatą, prisiminiau tą mačą. Giedrius Kvedaras gynė mūsų vartus.

Bet tada jokių įtarimų man nekilo“, - sakė „Kruojos“ treneris Aidas Dambrauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.