EUROLYGA 2023

D.Kasparaitis finale regi Rusiją ir Kanadą

Ketveriose olimpinėse žaidynėse dalyvavęs Darius Kasparaitis spėja, kad trečiadienį Sočyje prasidedančiame vyrų ledo ritulio turnyre į medalius taikysis Kanados, Rusijos, JAV ir Švedijos komandos.

D.Kasparaitis mano, kad finale kovos Kanados ir Rusijos rinktinės.<br>M.Patašiaus nuotr.
D.Kasparaitis mano, kad finale kovos Kanados ir Rusijos rinktinės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Feb 12, 2014, 10:20 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 10:35 AM

D.Kasparaitis Majamyje namuose per televizorių stebės olimpines ledo ritulio kovas, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“. 

„Mane kvietė į Sočį, pažadėjo ir bilietus į ledo ritulio varžybas, tačiau labai toli keliauti.

Jei gyvenčiau Europoje, galbūt ir važiuočiau.

Tačiau iš JAV nesinori taip toli skristi, – sakė Majamyje su šeima gyvenantis buvęs ledo ritulininkas. – Bandysiu stebėti varžybas per televizorių.

Dėl laiko skirtumo JAV jos bus rodomos rytais. Gal ir gerai – vaikai bus išėję į darželį, o aš galėsiu ramiai žiūrėti.“

Žinoma, 41 metų D.Kasparaitis nebus paprastas žiūrovas.

15 sezonų NHL rungtyniavęs gynėjas, pagarsėjęs sugebėjimu savo tvirtu kūnu blokuoti visu greičiu ant ledo skriejančius varžovus, turi unikalią olimpinių apdovanojimų kolekciją.

1992 m. atstovaudamas Nepriklausomų valstybių sandraugos rinktinei Albervilyje D.Kasparaitis iškovojo auksą, su Rusijos rinktine 1998 metais Nagane laimėjo sidabrą, o 2002 metais Solt Leik Sityje – bronzą.

Jis turėjo progą laimėti ir ketvirtąjį olimpinį apdovanojimą, bet 2006 metais Turino olimpiadoje Rusijos rinktinė liko ketvirta.

2010 metais karjerą baigęs, bet prieš dešimt dienų Vilniaus ledo ritulio klubo „Hockey Punks“ aprangą užsivilkęs ir mūsų šalies ledo ritulio pirmenybėse debiutavęs D.Kasparaitis vis dar tikisi užtušuoti dėmę ir ateityje atstovauti Lietuvos rinktinei.

Jis net juokauja, kad lietuviams atsivers galimybė patekti į žiemos olimpines žaidynes, jei jose nedalyvaus NHL ledo ritulininkai.

Sočyje kovos ryškiausios pasaulio ledo ritulio žvaigždės, favoričių komandų – ne viena, ir D.Kasparaitis prie televizoriaus rengiasi gerai praleisti laiką.

Prieš dvylikos komandų startą olimpiniame turnyre – „Lietuvos ryto“ pokalbis su D.Kasparaičiu apie iki vasario 23 dienos truksiančias karštas kovas ant Sočio olimpinio ledo.

– Dariau, ar manote, kad Kanada yra ledo ritulio olimpinio turnyro favoritė laimėti trečiąjį aukso medalį per pastarąsias ketverias olimpines žaidynes?

– Kanada visada tarp favoritų, nes tai ledo ritulio šalis. Kaip Brazilija visada būna favoritė pasaulio futbolo čempionate, taip Kanada – ledo ritulio pirmenybėse.

Tačiau per tokius turnyrus būna daug staigmenų.

Į medalius pretenduos ir Rusija, Švedija, JAV.

Yra daug gerų komandų, bet, mano nuomone, Rusija ir Kanada yra rimčiausios pretendentės į auksą.

Bet per svarbiausias varžybas Rusijos komandoms retai pasiseka laimėti namuose.

– Ar sugebės Rusijos ledo ritulininkai susidoroti su įtampa? Iš savo sirgalių, tarp kurių yra ir šalies prezidentas Vladimiras Putinas, rusai turbūt jaus dar didesnį spaudimą nei 2010 metais Vankuveryje kanadiečiai.

– Kartais iš tiesų geriau žaisti svetur, nes namuose gali atsirasti tokių, kurie trukdo.

Į ledo ritulį Rusijoje įdėta labai daug pastangų ir pinigų. Visi politikai, verslininkai ten žaidžia ledo ritulį. Jie investuoja ir nori būti kuo arčiau komandos.

Jeigu Rusija laimės olimpinį auksą, ledo ritulio populiarumas šalyje pasieks didžiausias aukštumas.

Bet jei jie nelaimės, viskas gali žlugti. Bus labai daug piktų žmonių, kurių lūkesčiai labai dideli. Tarp tokių yra ir V.Putinas.

Svarbiausia žaisti finale. Vasaros olimpiada baigiasi krepšinio turnyro finalu, o žiemos olimpinės žaidynės baigiasi ledo ritulio varžybų finalu. Visi gerai atsimena paskutinę kovą.

Sočyje visi nori, kad finale žaistų Rusija. Gerai būtų, kad su Kanada. Tai būtų labai įdomus scenarijus.

– Kodėl, nepaisant daugybės talentų, Rusijos rinktinė nuo 2002 metų olimpinėse žaidynėse lieka be medalių?

– 2006 metais Turine, kai dar žaidžiau ir aš, turėjome laimėti medalius. Rungtyniavome gerai ir ketvirtfinalyje įveikėme Kanados rinktinę.

Po pergalės prieš favoritus buvo toks emocinis pakilimas, tad pusfinalyje žaisti su Suomija žengėme be sportinio pykčio. Tąsyk olimpiniais čempionais tapo švedai, kuriuos grupėje buvome įveikę 5:0. Ir mače dėl bronzos žaidėme be nusiteikimo – čekai patys nustebo, kad mus įveikė.

Kartais komanda gali būti labai gera, bet trūksta lyderio. 1992 metais Albervilyje mums labai pasisekė – turėjome Viačeslavą Bykovą ir Andrejų Chomutovą. Jie vedė paskui save jauną komandą. Be jų nebūtume iškovoję medalių.

Dabar Rusija turi Aleksandrą Ovečkiną ir Jevgenijų Malkiną, bet reikia, kad juos lyderiais pripažintų ir kiti talentingi žaidėjai.

– JAV rinktinė 2010 metais Vankuveryje laimėjo sidabrą, Švedija yra 2013 metų pasaulio čempionė. Dar yra Čekija su Jaromiru Jagru, 2013 metų pasaulio vicečempionė Šveicarija. Kas jų turėtų iškovoti medalius Sočyje?

– Tokiame turnyre labai daug lemia vartininkas.

Manau, Švedija turi vieną geriausių pasaulio vartininkų Henriką Lundqvistą.

Šveicarija irgi pastaruoju metu yra pajėgi. Nuo tų laikų, kai subyrėjo Sovietų Sąjunga, daug ledo ritulio specialistų išvažiavo į Šveicariją ir pakėlė jos ledo ritulio lygį.

Šveicarai Sočyje gali daug ką nustebinti.

– Ko tikitės Sočyje iš Latvijos ledo ritulininkų?

– Labai gerai, kad Latvija laikosi elito grupėje, bet jų rinktinė neturi tiek daug gerų žaidėjų, kurie galėtų pakelti komandą į dar aukštesnį lygį.

Manau, kad olimpiadoje latviai neturi daug galimybių. Jiems svarbiausia išsilaikyti elito gretose.

– Kurį žaidėją – rusą A.Ovečkiną ar kanadietį Sidney Crosby kviestumėte į savo komandą, jei reikėtų rinktis vieną?

– Jie labai skirtingi žaidėjai.

S.Crosby yra tarsi ledo ritulio profesorius. Jis gali atlikti puikių perdavimų.

Kanadietis ne toks aukštas ir stambus kaip A.Ovečkinas, bet turi kitų privalumų. Man labai patinka ir rusas J.Malkinas. Nors apie jį tiek daug nešnekama, aš jį laikau vienu geriausių pasaulio ledo ritulininkų.

Būdamas geros sportinės formos, jis gali net vienas įveikti visą varžovų komandą. Manau, ir Sočyje rusai turės galimybių laimėti, jei J.Malkinas ant ledo atrodys gerai.

– Apie 150 NHL ledo ritulininkų yra Sočyje, nors pastaruoju metu vis girdėti abejonių, ar dėl saugumo lyga išleis savo žaidėjus.

Netyla kalbos, kad tai bus paskutinės olimpinės žaidynės, kuriose žais NHL žaidėjai. Ką apie tai manote?

– Dabar galvoju, ar nevertėtų man sugrįžti į ledo ritulį, nes jei nežais geriausi ledo ritulininkai, galbūt tada su Lietuvos rinktine turėsime galimybių patekti į olimpines žaidynes. (Šypsosi.)

Vis dėlto smagu matyti geriausius ledo ritulininkus olimpiniame turnyre. Žinoma, NHL turi savo verslo interesų ir ne visada nori išleisti savo žaidėjus vidury sezono kelioms savaitėms. Įtariu, kad 2018-aisiais Pietų Korėjoje olimpinės žaidynės gali vykti be geriausių ledo ritulininkų.

Bet vėliau NHL žaidėjai galbūt vėl grįš į olimpines kovas.

– Kaip manote, kiek tokių ledo ritulininkų kaip D.Kasparaitis ir Dainius Zubrus turi išaugti Lietuvoje, kad vieną dieną mūsų šalies rinktinė iščiuožtų ant olimpinio ledo?

– Reikės laukti daug metų. Lietuvoje yra neblogų ledo ritulininkų, bet labai ilgai nė vienas nepakyla į aukščiausiąjį lygį.

Galbūt reikėtų gabiausius vaikus siųsti į užsienį. Aš išvykau iš Elektrėnų būdamas 14-os, Dainius – dar jaunesnis.

Dabar žiūrėdamas į 17-metę dukterį stebiuosi, kaip tokio amžiaus vaikus buvo galima paleisti iš namų. Man būtų baisu išleisti savus.

Bet, tikiuosi, Lietuvoje atsiras bent pora žaidėjų, kurie pasieks tą lygį, kokį pasiekiau aš ir Dainius. Žinoma, kad patektume į olimpiadą, reikėtų turėti bent 7–8 labai gerus žaidėjus.

Nežinau, kodėl Lietuvoje nepavyksta išugdyti naujų žvaigždžių. Gal neužtenka specialistų, gal žmonės nebe taip vertina šią sporto šaką.

Kai aš ir Dainius pradėjome žaisti, buvo kitokia padėtis. Mes turėjome galimybę žaisti ledo ritulį nemokamai ir tuo naudojomės.

Prieš savaitę užsukęs į Lietuvą, vieną rytą Elektrėnuose apsiaviau pačiūžas ir išėjau pačiuožinėti ant užšalusio ežero. Pagalvojau – visai kaip vaikystėje.

Bet pastebėjau ant ledo tik vieną tėvą su sūnumi. Mano laikais ant ežero nuolat būdavo pilna ledo ritulį žaidžiančių vaikų.

Išmanieji telefonai, kompiuteriai, televizoriai pakeitė visų gyvenimo būdą.

Dabar vaikai nebe taip atsiduoda sportui. Gaila.

Olimpinis ledo ritulio turnyras

A grupė: Rusija, Slovakija, JAV, Slovėnija.

B grupė: Suomija, Kanada, Norvegija, Austrija.

C grupė: Švedija, Čekija, Šveicarija, Latvija.

Varžybų sistema bus tokia pat kaip 2010 metais Vankuveryje. Keturios geriausios komandos (trijų grupių nugalėtojai ir geriausia antroji komanda) iškart pateks į ketvirtfinalį, o likusios aštuonios komandos žais papildomas atrankos rungtynes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.