EUROLYGA 2023

Kalnų slidininkams – gamtos išbandymai

Lrytas.lt spec. korespodentas, Sočis

Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas

Feb 17, 2014, 12:18 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:20 AM

„Saulė – danguje, o žemė – arčiau pragaro“, – 1700 m aukštyje išniręs iš kalnų slidinėjimo trasą apgaubusio tiršto rūko tarė Giedrius Zaveckas.

Lietuvos kalnų slidinėjimo treneris jau daugiau nei savaitę stebi, kaip olimpiniam debiutui ruošiasi sūnus Rokas Zaveckas ir Ieva Januškevičiūte. Jie kasdien raižo „Roza Chutor" treniruočių trasas, o antradienį jų laukia olimpinės varžybos.

Treniruotė atšaukta dėl rūko

Pirmoji iš lietuvių startuos I.Januškevičiūtė – 19-metė vilnietė pirmadienio rytą turėjo išbandyti oficialią trasą, tačiau dėl kalnus apgaubusio rūko treniruotę teko atšaukti.

„Sniegas minkštokas, bet viršuje, kur treniravomės, sąlygos buvo neblogos. Praėjusią savaitę sąlygos buvo labai geros, be to, mažiau sportininkų. Vėliau jų suvažiavo daugiau, todėl tapo sudėtingiau“, – pasakojo I.Januškevičiūtė.

Slalomo ir didžiojo slalomo varžybose startuosianti kalnų slidininkė apie konkrečias vietas negalvoja, o svarbiausias jos tikslas – be didesnių klaidų pasiekti finišą.

„Stengiuosi per daug negalvoti apie tai, koks tai startas. Bet, aišku, jaudinuosi“, – sakė kalnų slidininkė.

Žvaigždės iš arti

Diena vėliau olimpiadoje startuosiančiam 17-mečiui R.Zaveckui svarbiau ne startinis jaudulys, o besikeičiančios oro sąlygos. Saulėtas dienas pakeitė rūkas, o artimiausiomis dienomis žadamas ir sniegas.

„Iki šiol viskas buvo labai gerai – švietė saulė. Šiandien prasčiau – krinta šlapias sniegas. Sąlygos prastėja kas valandą“, – sakė jaunasis kalnų slidininkas.

Pirmadienį aplink „Roza Chutor" sporto bazėje esančią snieglenčių trasą susibūrę žiūrovai varžybų neišvydo – dėl prastų oro sąlygų jos buvo atšauktos ir perkeltos į antradienį.

– Kokius tikslus sau keliate? lrytas.lt paklausė R.Zavecko.

– Svarbiausia nučiuožti be klaidų. Vieta per daug nesikeis, neplanuojame, kad ką nors laimėsime, nebent visi iškris (šypsosi). Noriu pasiekti finišą ir žinoti, kad padariau viską, ką galėjau.

– Visi kalba apie sudėtingas trasas olimpiadoje. Kaip jums?

– Mums prie jų net neleidžiama prisiliesti, viskas užtverta. Šiandien jas turėjo išbandyti merginos, bet dėl oro sąlygų neleido. Akivaizdu, kad jos bus ilgos ir varginančios. Apie savo trasą sužinosiu likus valandai iki varžybų.

– Kokia trasa jums labiau patinka?

– Labai gerai jaučiuosi ant kieto, ledinio sniego. Bet rezultatas gali būti geresnis ir ant minkšto sniego. Taip sutapo, kad pastaruoju metu per varžybas Europoje sniegas buvo labai minkštas, tad išmokome čiuožti blogiausiomis sąlygomis, per duobes.

– Čia esate daugiau nei savaitę. Kaip leidžiate laisvalaikį?

– Daug laisvo laiko nėra. Atsibundame apie šeštą ryto, vykstame į treniruotę, grįžę pavalgome, keletas valandų poilsio, tada į sporto klubą – po jo atsipučiam ir einame miegoti.

– Ar nejaučiate spaudimo dėl to, kad varžysitės su aukščiausio lygio sportininkais?

– Įdomu. Matydavome tuos sportininkus per televizorių, o dabar jie visai šalia. Supranti, kad jie tokie patys žmonės kaip ir mes. Beveik niekuo nesiskiria (šypsosi).

***

Lietuvos kalnų slidininkų startai olimpiadoje:

Antradienis (02 18)

9 val. Moterų didysis slidinėjimo slalomas. Dalyvauja Ieva Januškevičiūtė.

Trečiadienis (02 19)

9 val. Kalnų slidinėjimas. Vyrų didysis slidinėjimo slalomas. Dalyvauja Rokas Zaveckas.

Penktadienis (02 21)

14 val. 45 min. Moterų slalomas. Dalyvauja Ieva Januškevičiūtė.

Šeštadienis (02. 22)

14 val. 45 min. Vyrų slalomas. Dalyvauja Rokas Zaveckas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.