EUROLYGA 2023

Už Nidoje užgesintą rusų autobusą – ministro padėkos

Keturi buvę ir esami Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) darbuotojai, balandžio 12-ąją Nidoje padėję užgesinti užsiliepsnojusį Rusijos turistų autobusą, trečiadienį buvo apdovanoti Vidaus reikalų ministro Dailio Alfonso Barakausko padėkomis už drąsą ir ryžtą.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Nenartavičius

May 21, 2014, 12:45 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 4:54 PM

„Jūs esate pavyzdys, kaip turi elgtis pilietinė visuomenė, – sakė ministras, įteikęs padėkas Donatui Kazlauskui, Kaziui Steponavičiui, Vytautui Zuberniui ir Artūrui Poviliūnui. - Tą dieną visi buvote tapę ugniagesiais gelbėtojais.“

„Reikia, kad visi žmonės išmoktų naudotis gesintuvais“, - tokią išvadą padarė buvęs ilgametis LTOK prezidentas, o dabar Lietuvos olimpinės akademijos vadovas A.Poviliūnas.

Jis labiausiai gyrė Lietuvos orientavimosi sporto federacijos prezidentą, LTOK loterijų įmonės „Olifėja“ generalinio direktoriaus pavaduotoją D.Kazlauską, kuris ekstremalioje situacijoje veikė ryžtingiausiai.

„Aš buvau tas, kuris turbūt daugiausiai šūkavo, o Donatas iškart ėmėsi veiksmų. Jei ne jis, nežinau, kas būtų buvę, nes autobuso vairuotojas nemokėjo naudotis gesintuvu,“, - pasakojo A.Poviliūnas.

Laimingai pasibaigęs incidentas įvyko, kai sporto darbuotojai važiuodami pastebėjo, kad iš važiuojančio autobuso galo, kur yra variklis, veržiasi liepsnos.

Jie apsisuko ir puolė vytis autobuso, bet jo vairuotojas ne iškart suprato, kas atsitiko. Kaliningrado firmai priklausantis autobusas buvo su lietuviškais registracijos numeriais, todėl lietuviai ne iškart suprato, kad juo vyksta turistai iš Rusijos.

Sustabdžius autobusą liepsnos buvo užgesintos per kelias minutes. Iš pradžių buvo naudojami lengvojo automobilio gesintuvai, bet jų poveikis buvo nepakankamas. Pasimetęs vairuotojas dar bandė pilti antifrizą.

Kai atvyko gaisrininkai, jiems beliko užfiksuoti laimingai pasibaigusį įvykį.

Manoma, kad gaisras kilo dyzelinui prasisunkus pro nesandarų kuro siurblį ir patekus ant įkaitusio duslintuvo. Jei lietuviai nebūtų užgesinę ugnies, ji galėjo netrukus persimesti į saloną.

Apie 20 turistų nenukentėjo, bet jiems teko laukti kito autobuso.

„Aš labai džiaugiuosi, kad viskas baigėsi laimingai atsižvelgiant į dabartinę politinę atmosferą ir santykius su Rusija, - sakė A.Poviliūnas. - Įsivaizduokite, kokių atgarsių galėjo būti, jei Rusijos turistai būtų sudegę Lietuvoje.“

Šalies orientacininkams vadovaujantis D.Kazlauskas prisipažino, kad jam iki šiol buvo tekę gesinti tik degančią žolę.

„Dabar turime patirties, kai reikia tokioje situacijoje elgtis. Svarbiausia – nepasimesti, nepanikuoti, – kalbėjo A.Poviliūnas – Ir būti geros sportinės formos.“

A.Poviliūnas juokavo, kad ministras D.A.Barakauskas pripažino jį gaisro gesinimo koordinatoriumi, nes buvęs LTOK vadovas siūlė pareikšti padėką trims asmenims. Bet ministras nusprendė, kad padėkos vertas ir A.Poviliūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?