EUROLYGA 2023

Lietuvos dviratininkui poliglotui – lyderio vaidmuo Prancūzijoje

Ignatas Konovalovas sugrįžo į Marselį, kuriame pradėjo savo karjerą. Patyrusiam 29-erių Lietuvos dviratininkui šį sezoną jau numatytas „Marseille 13 KTM“ komandos lyderio vaidmuo.

Per savo karjerą I.Konovalovas jau 6 kartus dalyvavo prestižiškiausiose daugiadienėse dviračių lenktynėse.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Per savo karjerą I.Konovalovas jau 6 kartus dalyvavo prestižiškiausiose daugiadienėse dviračių lenktynėse.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Feb 4, 2015, 8:42 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 2:51 AM

Ar penkiskart Lietuvos dviračių čempionas pateisins prancūzų lūkesčius?

„Naujasis fatališkas ginklas“, – taip I.Konovalovo sutartį su Marselio komanda įvertino vietos dienraštis „La Provence“, paskelbęs išsamų interviu su 29-erių panevėžiečiu.

Pastaruoju metu Olivoje (Ispanija) gyvenantis patyręs Lietuvos dviratininkas grįžo į Prancūzijos miestą, kuriame prieš devynerius metus pradėjo savo karjerą. 2006-2007 m. jis dar atstovavo dar mėgėjiškai „La Pomme-Marseille“ komandai, kol vėliau perėjo į profesionalųjį sportą.

I.Kovovalovas šešis kartus dalyvavo trijuose didžiuose turuose – prestižiškiausiose pasaulio daugiadienėse lenktynėse Prancūzijos, Italijos ir Ispanijos keliais, o 2009-aisiais net laimėjo „Giro d'Italia“ etapą, kai buvo surengtos asmeninės atskiro starto lenktynės.

Šešiomis kalbomis (lietuvių, rusų, anglų, ispanų, prancūzų ir italų) lengvai bendraujantis poliglotas dabar neabejotinai patyrė finansinių nuostolių, pasirašydamas vienerių metų sutartį su  Prancūzijos ekipa, nes ši turi tik Kontinentinės (trečios pagal pajėgumą pasaulyje – Red.) komandos statusą.

Bet ir Ignatas, ir „Marseille 13 KTM“ vadovai tiki, kad šis sezonas visiems padovanos naujų pergalių.

„Ignatas iš prigimties yra charizmatiškas, todėl jis bus tikras mūsų lyderis“, – neabejojo „Marseille 13 KTM“ generalinis vadybininkas Frederickas Rostaing'as.

„Lietuvis nuolatos pokštauja, todėl nuo pat pirmųjų treniruočių dienų komandą papildė gera nuotaika, – kolegai pritarė ekipos sporto direktorius Freddy Lecarpertier. – Jis žaibiškai pritapo komandoje ir mums tikrai pravers savo patirtimi. Dviračių sporte mes dažniau kalbame apie pasitikėjimą ir sėkmę, bet tikriausiai būtent patirties mums ypač pritrūko praėjusį sezoną“.

Naujojoje savo komandoje I.Konovalovas turės su kuo pasikalbėti ir lietuviškai – „Marseille 13 KTM“ aprangą vėl vilki Evaldas Šiškevičius.

„Ignatas bus kertinė mūsų figūra, kai komandai teks važiuoti į grupinį finišą. Jis gali tapti mūsų koziriu, siekiant rezultatų, – tautiečio galimybėmis neabejojo dar vienas Lietuvos dviratininkas. –Jis turi puikų „variklį“ ir gali vienas siekti pergalės. Mūsų komandai tai – puikus pastiprinimas“.

– Ignatai, sutartį su „Marseille 13 KTM“ pasirašėte prieš pat naujojo sezono pradžią. Kodėl taip vėlai? – I.Konovalovo paklausė „La Provence“ žurnalistas.

– Apie tai, kad nenori manęs pasilikti, buvusi mano komanda „MTN-Qhubeka“ man pranešė tik rugsėjo pabaigoje, prieš pat pasaulio čempionato pradžią.

Buvau kiek nustebęs, juolab kad aš norėjau likti komandoje, kuri leistų man varžytis vienadienėse klasikinėse lenktynėse.

– Ar nebuvo baimės likti be darbo?

– Man jau 29-eri, tačiau nemanau, kad dviračių sporte jau pasiekiau viską, ką norėjau.

Turiu dar daug svajonių ir noro jas įgyvendinti.

– Kokių?

– Per karjerą man jau teko dalyvauti visuose trijuose didžiuosiuose turuose („Tour de France“, „Giro d'Italia“ ir „Vuelta e Espana“ – Red.). Bet aš noriu vėl ten važiuoti!

Norėčiau vėl dalyvauti svarbiausiose klasikinėse lenktynėse: „Gand-Wevelgem“ ar „Tour des Flandres“ Belgijoje ir „Paris-Roubaix“ Prancūzijoje. Man labai patinka šios vienadienės varžybos.

– Pastarąją savaitę Europoje jau prasidėjo naujas sezonas. Kokios esate sportinės formos?

– Šią žiemą ilgiau negu planuota užtrukau Lietuvoje.

Nors treniravausi treke, kol kas dar šiek tiek atsilieku nuo komandos draugų.

Nesitikiu, jog parodysiu gerų rezultatų vasarį, bet tikiuosi, kad kovo pabaigoje, kai vyks „Criterium international“ lenktynės jau būsiu geros sportinės formos.

Dar geriau turėčiau važiuoti per balandžio ir gegužės lenktynes – ypač „Les 4 Jours de Dunkerque“.

– Koks bus Jūsų vaidmuo komandoje?

– Jis iki galo dar neapibrėžtas. Bet žinau, jog visi tikisi, kad sėkmingai važiuosiu per asmenines atskiro starto lenktynes ir kovosiu dėl pergalės bendroje įskaitoje per kelių etapų lenktynes, kuriose bus asmeninės lenktynės.

– Kokia Jūsų specializacija?

– Mėgstu asmenines lenktynes.

Geriausius karjeros metus praleidau „Cervelo“ ekipoje (2009-aisiais jis laimėjo „Giro d'Italia“ asmenines lenktynes, aplenkdamas net Londono olimpinį čempioną Bradley Wigginsą – Red.).

Tuomet galėjote mane pažadinti net 3-ią valandą ryto, bet asmeninėse lenktynėse visuomet būčiau atvažiavęs tarp 15 greičiausiųjų.

Dabar jau nežinau, ar taip sugebėčiau.

– Nusileidote į Kontinentinę komandą. Užteks motyvacijos varžytis su silpnesniais?

– Aš dar noriu laimėti daug lenktynių. Manau, kad mūsų varžybų kalendorius yra idealus kaip Kontinentinei komandai.

Noriu ypač padėkoti Fredui (F.Roustaingui – „Marseille 13 KTM“ vadovui), kuris pasitikėjo manimi. Mėginsiu komandai patarti ir perduoti savo patirtį.

Tikiuosi, kad dviračiu dar moku važiuoti ne taip prastai...

– Dažnai kalbama, jog dviratininkų aukso amžius yra nuo 28-erių iki 30 metų. Jums – 29-eri...

– Tai brandos amžius, kai pasieki sportinės karjeros viršūnę.

Bet toks dviratininkas kaip Alejandro Valverde (buvęs I.Konovalovo komandos draugas iš „Movistar“ pernai užėmė pirmąją vietą UCI reitinge – Red.) geriausius savo rezultatus pasiekė 2014 metais, sulaukęs jau 34-erių.

Kaip ten bebūtų, kiekvieno sezono pradžioje visuomet turiu daug vilčių. Man tikrai nėra sunku rasti motyvacijos.

– Kokie Jūsų tikslai?

-Noriu vėl pasiekti „World Tour ProTeam“ ar „Pro Continentale“ komandos lygį kaip kažkada jau važiavau tais laikais, kai dar vilkėjau „Cervelo“ aprangą.

Ar pasiekti aukštesnį lygį su Marselio komanda. Žinau, kad pernai jai pritrūko labai nedaug. Bet Dabar mes turime komandą, kuri gali pasiekti šį tikslą.

– Kalbate net šešiomis kalbomis. Tarp dviratininkų tai – retas dalykas. Kur jų išmokote?

– Viskas priklauso tik nuo tavo požiūrio į gyvenimą.

Reikia būti labai smalsiam ir norėti domėtis kita kultūra.

Dažnai kai kurie dviratininkai visiškai nesistengia pritapti, kai pasirašo sutartį su užsienio komanda.

Dviračių sportas man labai daug davė gyvenime. Daug keliavau, susipažinau su daug įdomių žmonių.

Kai ketverius metus gyvenau Prancūzijoje, čia išmokau ir prancūzų kalbos. Bet pirmąsyk būdamas Marselyje patobulinau ir rusų kalbos žinias, bes mūsų komandoje tuomet dar buvo du rusai, kazachas ir moldavas.

Mokytis kalbos – tai domėtis tos šalies kultūra ir istorija. Viskas priklauso nuo to, kaip tu žvelgi ir ko tu nori iš profesionalaus dviratininko karjeros.

I.Konovalovo karjeros laiptai

Gimė 1985 12 08 d. Panevėžyje

Ūgis – 190 cm, svoris – 75 kg

Karjera: „La Pomme-Marseille“ (2006-2007), „Credit agricole“ (2008), „Cervelo Test“ (2009-2010), „Movistar“ (2011-2012), „MTN-Qhubeka“ (2013-2014), „Marseille 13 KTM“ (nuo 2015).

Pergalės: penkis kartus Lietuvos čempionas atskiro starto laikui lenktynėse (2006, 2008, 2009, 2010 ir 2013), 3 kartus šalies vicečempionas grupinėse lenktynėse, „Ronde d'Isard“ lenktynių nugalėtojas (2006), „Tour du Luxembourg“ etapo nugalėtojas (2008), „Giro d'Italia“ asmeninių lenktynių nugalėtojas (2009).

Startai prestižiniuose turuose: „Tour de France“ (127-a vieta 2010), „Giro d'Italia“ (2009, 2010, 2011), „Vuelta e Espana „ (2009, 2011).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.