EUROLYGA 2023

Griūtį treke S. Krupeckaitei primins mėlynės ir trys siūlės

Simonos Krupeckaitės balsas sugrįžta pamažu. Dviračių treko meistrei vis dar sunku šnekėti po to, kai ji pateko į griūtį ir susižeidė kaklą bei smakrą per pratybas pasaulio čempionate Prancūzijoje.

Pasaulio dviračių treko čempionate per apšilimą skaudžiai griuvusiai S.Krupeckaitei prireikė medikų pagalbos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Pasaulio dviračių treko čempionate per apšilimą skaudžiai griuvusiai S.Krupeckaitei prireikė medikų pagalbos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

2015-02-25 05:00, atnaujinta 2018-01-12 09:56

Olimpinio reitingo taškai, trys siūlės ant smakro ir pora mėlynių.

2009 ir 2010 metų pasaulio čempionė S.Krupeckaitė parsivežė neįprastą kraitį iš planetos dviračių treko pirmenybių Prancūzijoje.

32 metų atletės planus medžiojant olimpinius reitingo taškus sujaukė per treniruotę įvykusi griūtis. Per ją nukentėjo keli dviratininkai, o kolumbietis Fabianas Puerta prarado sąmonę.

„Buvo sunku kvėpuoti, prašnekėti visiškai negalėjau, nes kaklas buvo ištinęs, o sausgyslės patemptos, – prisiminė S.Krupeckaitė. – Tiktai šiandien pagaliau balsas po truputį atsiranda – jau šiek tiek lengviau.“

Pratybos baigėsi ligoninėje

Po motinystės atostogų į aukščiausio lygio varžybas sugrįžusi geriausia 2009 ir 2010 metų mūsų šalies sportininkė šeštadienį rengė treniruotę Paryžiaus dviračių treke.

Incidento išvakarėse ji užėmė septintąją vietą sprinto rungtyje ir ruošėsi keirino varžyboms, kuriose turėjo aukštesnių tikslų.

S.Krupeckaitė ramiai mankštino raumenis važiuodama apie 30 km per val. greičiu, kai staiga prieš ją krito tarpusavyje susidūrę keli dviratininkai.

Paskui juos griuvo ir lietuvė, o tada į visą krūvą iš paskos įskriejo F.Puerta.

Kolumbijos dviratininkas atliko pagreitėjimą ir buvo pasiekęs apie 70 km per val. greitį, kai rėžėsi į jau nukritusių dviratininkų grupelę.

„Prieš varžybas besimankštinusių sportininkų buvo daug.

Taip nutiko, kad vieni kitus nušlavė, – sakė S.Krupeckaitė. – Turbūt būčiau atsipirkusi pora mėlynių, jei ne iš paskos dideliu greičiu atskriejęs kolumbietis.

Kai jis krito, ir aš gavau smūgį, atsitrenkusi į žemę ar į dviratį.“

Įspūdingu piešiniu su pantera pražiotais nasrais išmargintas šalmas padėjo S.Krupeckaitei išvengti rimtesnių pasekmių.

Tačiau po griūties lietuvė buvo išvežta į ligoninę.

Ten buvo padarytos kaklo rentgeno nuotraukos ir trimis siūlėmis susiūtas smakras.

Gydytojas pakėlė ant kojų

S.Krupeckaitės dviratis per griūtį nebuvo sulaužytas – kitaip nei kolumbiečio F.Puertos dviratis, kuris lūžo pusiau, o priekinis ratas atsiskyrė nuo galinio.

Pats Kolumbijos dviratininkas per griūtį prarado sąmonę ir buvo išgabentas iš arenos neštuvais. Jis išvengė sunkių traumų, bet čempionate nebepasirodė.

S.Krupeckaitė, nepaisydama žaizdų, kitą dieną ryžosi startuoti keirino rungtyje.

„Vis dėlto tai ne šiaip varžybos, o pasaulio čempionatas. Reikėjo pasistengti atsistoti ant kojų ir bent jau dalyvauti varžybose.

Tai atranka į olimpines žaidynes ir aš negalėjau praleisti progos gauti bent kiek olimpinio reitingo taškų. Nedaug, bet tų taškelių paėmiau, – guodėsi buvusi pasaulio rekordininkė. – Neturėjau teisės gulėti lovoje, nes tai atranka į olimpines žaidynes.“

Gydytojas Dalius Barkauskas įdėjo daug pastangų, kad atgaivintų dviratininkės sausgysles ir sąnarius.

Jis skyrė nuskausminamųjų vaistų, be kurių, anot Simonos, ji nebūtų išlipusi iš lovos ir startavusi keirino rungtyje.

Varžybose, kurios dviratininkės pradeda važiuodamos paskui motorinį dviratį, S.Krupeckaitė nepateko tarp dvylikos geriausių ir iškrito iš kovos dėl medalių.

„Nors ir nesijaučiau labai prastai, kvėpuoti buvo sunku. Ištinusiu kaklu nelengva varžytis rungtyje, kurioje reikia sukioti galvą, kad matytum varžoves“, – sakė dviračių treko sprinterė.

Nuo dviračio krito ne kartą

Tai tikrai nebuvo pirmas ir turbūt ne paskutinis griuvimas per S.Krupeckaitės karjerą.

„Griūtys būna skirtingos. Būna, kad nukritus ir praslydus treku tarsi nudegina odą, – pavojingus karjeros nuotykius prisiminė dviratininkė. – Tada kūną plėšo, viską skauda.

Šįkart skausmo buvo mažiau, bet negalėjau pasukti galvos. Organizmas nedirbo.

Griūčių esu patyrusi daug ir visokių. Ši griūtis nebuvo pati baisiausia, bet ir ne iš paprastųjų.“

Pasaulio čempionate tarp keturių lietuvių aukščiausią vietą – septintąją sprinto rungtyje – užėmusi S.Krupeckaitė sugrįžo į Panevėžį, kur su savo vyru ir treneriu Dmitrijumi Leopoldu augina pusantrų metų Maksimilijaną.

Išsigydžiusi žaizdas S.Krupeckaitė rengiasi startuoti tarptautinėse varžybose Panevėžio „Cido“ arenoje kovo 6–8 dienomis.

Jos laukia ilgas kelias iki 2016 metų olimpinių žaidynių Rio de Žaneire, nes pasaulio pirmenybėse nepavyko pasiekti užsibrėžtų planų.

„Liūdna. Nelemta griūtis per treniruotę niekais pavertė norus“, – sakė S.Krupeckaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.