EUROLYGA 2023

Čiuožyklai Vingio parke entuziastai gavo tik vandens ir elektros

Europoje pačiuožinėti galima didmiesčių centrinėse aikštėse, bet vilniečiams šią žiemą tenka džiaugtis nedidelėmis čiuožyklomis atokesnėse vietose arba ieškoti pramogų ant ežerų ledo.

M.Gricius dukteris Martą ir Kamilę mėgina pratinti prie sveiko gyvenimo būdo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
M.Gricius dukteris Martą ir Kamilę mėgina pratinti prie sveiko gyvenimo būdo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sutuoktiniams Salomėjai ir Gedui nesunku čiuožti, nes yra važinėjęsi riedučiais.
Sutuoktiniams Salomėjai ir Gedui nesunku čiuožti, nes yra važinėjęsi riedučiais.
V.T.Narbutui Vingio parke kartais tenka net iki vidurnakčio lieti ledą.
V.T.Narbutui Vingio parke kartais tenka net iki vidurnakčio lieti ledą.
Daugiau nuotraukų (3)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Jan 15, 2017, 9:00 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 4:31 AM

Vilniečiai ištroškę ledo pramogų. Tuo įsitikino entuziastai iš sporto klubo „Arena“, prieš savaitę išlieję ledą šalia Vingio parko estrados.

Klubo pirmininkas Vadimas Tomas Narbutas prisiminė, kad kai praėjusį šeštadienį spaudė šaltis, čiuožinėtojus teko kone varu varyti nuo ledo, aiškinant, jog prisikvėpavus šalto oro galima susirgti kvėpavimo takų ligomis.

Net speiguotą dieną į čiuožyklą sugužėjo daugybė vilniečių. O kiek atšilus orams jų dar padaugėjo.

Atsivedė abi dukteris

Mindaugas Gricius į čiuožyklą atsivedė abi atžalas – 3,5 metų Martą ir šešiametę Kamilę. Mažylei tai buvo pirmoji pamoka ant ledo su pačiūžomis.

Kiek pasisukiojusi, pastovėjusi ir kelis kartus pargriuvusi Marta nusprendė, kad ši pramoga – ne jai, ir liko laukti tėvo su seserimi už čiuožyklos ribų.

M.Gricius – Juodupės ledo ritulio komandos žaidėjas. Tačiau vaikus jis ne vien prie pačiūžų pratina.

Dažnai Skandinavijoje besilankantis vilnietis pasakojo prisižiūrėjęs, kaip tenykščiai gyventojai vaikus į lauką veda bet kokiais orais, todėl jie auga sveikesni, yra užsigrūdinę.

„Skandinavijoje nėra posakio „blogi orai“. O pas mus, jeigu vaikas sloguoja, jį savaitei uždaro kambaryje“, – šypsojosi sveiko gyvenimo būdo šalininkas, su dukterimis taip pat dažnai išsiruošiantis į žygius su slidėmis.

Ar taip pat elgiasi vaikus auginantys jo draugai, M.Gricius prisipažino nesidomėjęs: „Tai kiekvieno reikalas. Nemanau, kad kitas turėtų auklėti, pats žmogus privalo suprasti.“

Nevarsto žvilgsniais

„Čiuožinėjame tik savo malonumui, o pačiūžomis susižavėjome pasivažinėję riedučiais“, – pasakojo sutuoktiniai Salomėja ir Gedas.

Būtent važinėjimasis riedučiais sutuoktiniams padėjo nesunkiai atsistoti ant pačiūžų.

Gedas apgailestavo, kad čiuožyklų Vilniuje nėra daug, tad praėjusį savaitgalį jis daugybę čiuožėjų matė ant Žaliųjų ir Gėlos ežero ledo prie sostinės.

Gedas mėgsta ir žygius slidėmis, o čiuožykla Vingio parke jam patinka: „Čia nuošaliau, niekas tavęs nevarsto žvilgsniais. O šalia čiuožyklų miesto centre susirenka daug smalsuolių, todėl net čiuožti kartais būna nesmagu.“

Klubui neskyrė nė cento

„Viską darome savo rankomis, nes neturime technikos. Vakarais uždarę čiuožyklą iki vidurnakčio liejame ledą“, – pasakojo V.T.Narbutas.

Klubui savivaldybė šiemet neskyrė nė cento, bet viešoji įstaiga „Vilniaus miesto parkai“ leido naudotis vandeniu ir elektra. Entuziastai šiek tiek užsidirba nuomodami pačiūžas. Pačiuožinėti Vingio parke kainuoja 3, o atsinešus savas pačiūžas – 2 eurus.

„Kiti miestai mus kviečia įrengti čiuožyklas. Todėl tarnaujame Kaunui, Klaipėdai, Kėdainiams, Šalčininkams, o Vilniui mūsų paslaugų nereikia. Nebent viską padarytume nemokamai“, – sakė klubo „Arena“ vadovas.

Viešajai įstaigai „Sveikas miestas“ savivaldybė skyrė lėšų vienuolikai čiuožyklų. Tačiau jos bus įrengtos prie vaikų darželių ir mokyklų. Anot V.T.Narbuto, kas kita Olandijoje, kur net miestelio, turinčio vos pusketvirto tūkstančio gyventojų, valdžia išsinuomoja šaldymo įrangą ir įrengia čiuožyklą.

Anksčiau Vilniuje čiuožykla buvo įrengiama Rotušės aikštėje, bet šiemet ten jos nebus.

Pačiuožinėti anksčiau buvo galima ir Lukiškių aikštėje, tačiau dabar ji rekonstruojama.

Kviečia treniruotis

Entuziastų išlietoje čiuožykloje Vingio parke Vilniaus visuomenės sveikatos biuro iniciatyva nuo trečiadienio rengiamos ledo ritulio ir čiuožimo pamokėlės su garsiais vaikų ledo ritulio akademijos „Hockey Punks“ treneriais ledo ritulininkais Šarūnu Kuliešiumi, Mindaugu Kieru, Naokiu Kaneko.

Visą sausio mėnesį pirmadieniais, antradieniais ir trečiadieniais nuo 14 valandos treneriai lauks ir vaikų, ir suaugusiųjų, norinčių išbandyti savo jėgas ant ledo, susipažinti su ledo ritulio žaidimo pagrindais ar patobulinti čiuožimo techniką.

Ankstesniais metais „Hockey Punks“ vaikus ir suaugusiuosius kvietė į treniruotes Kūdrų parke.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.