EUROLYGA 2023

Darius Kasparaitis kirto kritikams ir paaiškino, kodėl žaidė Rusijos rinktinėje

Darius Kasparaitis daugelį metų sulaukdavo aštrių žodžių, kad praeityje vilkėjo NVS ir Rusijos ledo ritulio rinktinių marškinėlius, o Lietuvos – ne. Dabar 44 metų vienas garsiausių Lietuvos ledo ritulininkų galės išpildyti ir savo svajonę. Antradienį jis sužaidė trūkstamas rungtynes Lietuvos lygoje ir galės žaisti su nacionaline komanda.

D.Kasparaitis jau galėtų žaisti Lietuvos rinktinėje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Kasparaitis jau galėtų žaisti Lietuvos rinktinėje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 22, 2017, 4:17 PM, atnaujinta Apr 9, 2017, 1:46 PM

Taip turėtų nutilti ir kritikai, kurie griežia dantį ant D.Kasparaičio.

„O ką jūs man siūlytumėte daryti? Tuomet apskritai nebuvo šalyje Lietuvos ledo ritulio rinktinės, o man tebuvo 19 metų. Man netikėtai pasiūlė vykti į olimpiadą. Turėjau nesutikti? Kas iš jaunų sportininkų nesutiktų“, – priekaištaujantiems dėl jo atstovavimo kitos šalies rinktinei atgal kirto D.Kasparaitis.

Trečiadienį D.Kasparaitis lankėsi lrytas.lt spaudos konferencijoje. Joje jis kalbėjo ne tik apie gyvenimą, ledo ritulio subtilybes, bet ir apie tuos laikus, kai žaidė Rusijoje.

- Jums pastoviai priekaištaujama, kad geriausiais savo metais atstovavote Rusijos ledo ritulio rinktinei, o ne Lietuvai. Pasigirdo ir nuomonių, kad jūs rengiate savotišką cirką su šalies ledo rituliu ir norite parodyti, kad net ir šio sporto „pensininkai“ gali žaisti šalies rinktinėje.

– Kai žaidžiau už Rusijos rinktinę, man niekas nesiūlė vilkėti Lietuvos ekipos marškinėlius. Nebuvo jokių pasiūlymų. Ir atsigręžus atgal, tikrai negalėčiau padėti Lietuvai, nes tuomet, kai ji jau žaidė žemesnio diviziono čempionatuose, NHL vykdavo ir dabar vyksta atkrintamieji mačai. Jei kalbėsime apie Rusiją, už ją žaidžiau keturiose olimpiadose ir dviejuose pasaulio čempionatuose – lyg ir nėra jau taip daug. Tiesa, aš už rusų rinktinę žaidžiau iš visų rusų daugiausiai – jokie fetisovai ar kasatonovai tiek olimpiadose neatstovavo komandai. Tai yra rekordas.

Ir man nė motais, kad esu kaltinamas, jog žaidžiau už Rusiją. Atvirkščiai, aš didžiuojuosi, kad būdamas lietuviu, užaugęs nedideliame Elektrėnų miestelyje esu iš visų SSRS laikais gimusių ledo ritulininkų daugiausiai atstovavęs rinktinei olimpiadoje.

Dėl pensininko, tai visiems kritikams galiu pasakyti – aš galiu ir nežaisti už Lietuvą, galiu apskritai net neatvažiuoti į Lietuvą. Bet aš palieku Amerikoje penkis savo vaikus, važiuoju į gimtinę, bandau prisidėti prie ledo ritulio vystymosi, noriu būti dalelė mūsų šalies. Ir tie, kurie tai supranta, mane palaiko, o tiems, kurie nepajuda bei sverdami po tris šimtus kilogramų rašinėja kompiuteriu visokias nesąmones apie mane, galiu tik pasakyti – jūsų pretenzijos yra ne mano problema.

- Vis dėlto, kaip atsitiko, kad lietuvis tapo Rusijos rinktinės nariu.

– Kodėl žaidžiau už Rusijos ekipa? Suprantate, aš tuo metu jau kovojau aukščiausiame lygyje. Mano istorija yra apskritai keista: manęs juk niekas nekvietė į rinktinės stovyklą.

Kaip tik buvau laimėjęs jaunimo pasaulio čempionatą ir pripažintas geriausiu gynėju. Vieną vakarą ateina treneris ir sako – varyk greitai, tave kviečia į vyrų rinktinę. Nuvažiavau, pradėjau treniruotis, rodžiau jėgą ir man rinktinės treneris Viktoras Tichonovas pasakė, kad važiuoju į olimpiadą. Aš, 19 metų vaikis, į olimpiadą – net nesvajojau. Ir prieš pirmąsias olimpiados rungtynes atėjo vienas žmogus, kuris man aiškiai pasakė – arba dabar esi rinktinės narys, arba važiuok namo, nes Lietuva yra nepriklausoma ir atstovauk jos komandai.

Ką reikėjo daryti? Manau, kiekvienas pagalvojęs išsirinktų dalyvauti olimpiadoje, nes ledo ritulio Lietuvoje nebuvo iš viso. Niekas nežinojo, kur eis tas Lietuvos ledo ritulys, kas bus su juo... Jei kalbėsime apie kitas žaidynes, tai kėliau sau tikslus tik laimėti sau olimpinį medalį bei žaisti aukščiausiame lygyje. Kad ir kiek aš žaidžiau už Rusija, vis tiek buvau lietuviu, žinojau, kur esu gimęs, kur užaugęs ir ką atstovauju. Nors ir buvau rusų rinktinės sudėtyje, tačiau turėdamas pavardę ir vardą Darius Kasparaitis tikrai neskambėjau rusiškai.

Ir tie, kurie myli ledo ritulį, jie sirgo ne tik už Rusijos ekipą, bet ir už Darių Kasparaitį, kad būtent jis laimėtų savo medalį. Todėl aš dėl atstovavimo vienai ar kitai rinktinei problemų neturėsiu, todėl mane ir gerbia ne tik rusai, bet ir visas pasaulis. O kai Lietuvoje kas aiškinama, kad esu parsidavęs ar išdavikas, tai kalba tik tie, kurie nieko nesupranta apie sportą ir nesupranta, kas yra politika. Jei aš visą tą laiką atstovaučiau JAV ledo ritulio rinktinei – kalbama būtų visiškai kitaip.

Plačiau skaitykite lrytas.lt portale savaitgalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.