EUROLYGA 2023

Rusijos siūlymai metami į šiukšlių dėžę – jų parolimpiečiai lieka už borto

Apie 2018 metų Pjongčango žiemos žaidynes svajojantiems Rusijos parolimpiečiams tarptautinės organizacijos durų neatidaro – penktadienį Tarptautinis parolimpinis komitetas atmetė rusų siūlymus leisti dalyvauti šios šalies atstovams atrankoje į po metų vyksiančią Pietų Korėjoje žiemos parolimpiadą. Greičiausiai, Rusijos žiemos parolimpiečių lauks toks pats likimas, kaip ir jų brolių iš vasaros sporto šakų – 2016-siais per Rio de Žaneiro vasaros parolimpiadą rusams nebuvo leista startuoti.

Rusijos parolimpiečiams, greičiausiai, Pietų Korėjoje per žaidynes nebus šaukiama – „Rusija, pirmyn“.<br>AFP nuotr.
Rusijos parolimpiečiams, greičiausiai, Pietų Korėjoje per žaidynes nebus šaukiama – „Rusija, pirmyn“.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2017, 3:25 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 5:54 AM

Į dopingo skandalus pakliuvę Rusijos sportininkai kenčia dėl valstybės pozicijos į šį dvidešimt pirmojo amžiaus sporto marą – tarptautinė bendruomenė turi įrodymų, kad Rusijos valdžia skatino savo šalies atletus vartoti sporte draudžiamus preparatus ir stengėsi valstybiniu lygiu nuslėpti vartojimo faktus.

Todėl pasaulio sportas pastaruoju metu stumia į užribį „dopinginę Rusiją“, užkirsdama jai ne tik galimybę siųsti į tarptautinius renginius savo šalies atstovus, tačiau ir atiminėdama Europos ir pasaulines sporto varžybas. Prieš savaitę tapo aišku, kad iš Rusijos buvo atimta galimybė surengti 2021 metų pasaulio biatlono čempionatą Tiumenėje ir jis perkeltas į Vokietiją.

Rusijos parolimpinis komitetas, bandydamas gelbėti kitų metų žiemos parolimpiadą, pasiūlė tarptautinei organizacijai leisti rusų parolimpiečiams kovoti atrankoje, išskiriant tuos, kurie buvo kažkada patekę į dopingo skandalus arba buvo paminėti garsiajame WADA Antidopingo agentūros nepriklausomų ekspertų pranešime – šiems sportininkams pati Rusija neleistų startuoti varžybose.

Tačiau Tarptautinis parolimpinis komitetas atmetė pasiūlymą.

„Mes siūlėme, kad be dopingu susitepusių ir WADA pranešimuose minimų atletų visi kiti Rusijos parolimpiečiai galėtų siekti kelialapio į Pjongčangą. Sutikome net ir su sąlyga, kad atrankoje jie dalyvaus su neutralia vėliava – parolimpiadoje jie startuotų ne už Rusiją, o kaip neutralūs sportininkai. Tačiau ir tokie pasiūlymai buvo atmesti“, – piktinosi ir guodėsi Rusijos parolimpinio komiteto viceprezidentas ir Rusijos Dūmos deputatas Olegas Smolinas.

Jo teigimu, atmetus šį siūlymą, Rusija galvos apie naują derybų raundą ir galimus sąlyčio taškus su parolimpiniu komitetu.

Rusijos Dūma vasario pradžioje pasiūlė visiems parolimpiečiams paduoti į teismą Tarptautinį parolimpinį komitetą, kad šis neleidžia jiems siekti kelialapių į žaidynes. Sausio 30-ąją tarptautinė organizacija oficialiai pranešė, kad Rusijos atletų nebus parolimpiadoje, tačiau šios šalies valdžia visais įmanomais būdais bando prastumti savo sportininkus į Pietų Korėjoje vyksiančias varžybas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.