EUROLYGA 2023

Palanga skubina visuomenės ilgai laukto baseino statybą

Nors būsimojo Palangos baseino vietoje dar tik pilami pamatai ir ruošiamasi betonuoti rūsį, miesto savivaldybė kartu su statytojais ir projektuotojais jau renkasi baseino plyteles ir pastato fasado apdailos plokštes.

Taip kitų metų pabaigoje turėtų atrodyti naujasis Palangos baseinas. <br> E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Taip kitų metų pabaigoje turėtų atrodyti naujasis Palangos baseinas. <br> E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
 Baseino statybos darbai vyksta šioje kurorto vietoje, Kretingos gatvėje.<br> E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
 Baseino statybos darbai vyksta šioje kurorto vietoje, Kretingos gatvėje.<br> E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 29, 2017, 11:04 AM

Dar tik vasaros pabaigoje prasidėjusi baseino statyba Palangoje įgauna vis didesnį pagreitį. Prie Kūno kultūros ir sporto departamento bei savivaldybės statybos darbams šiems metams skirto beveik milijono eurų Palangos valdžia tikisi pridėti dar iki 400 tūkst. eurų.

„Stengsimės užtikrinti reikiamą finansavimą. Svarbu kitkas – kitų metų Kalėdoms baseinas turi atverti duris visuomenei. Šiam tikslui turi būti pasitelktos visos statybininkų pajėgos“, – užvakar vykusiame pasitarime su statybininkais ir projektuotojais kalbėjo Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Statybininkams nerimą kelia tai, kad šiemet numatytų pinigų neužteks visai baseinui skirtai technologinei įrangai – pastato ventiliavimo, vandens valymo ir chloravimo sistemoms, kurios turėtų būti sumontuotos rūsyje dar prieš jį uždengiant.

Tačiau savivaldybei suradus papildomą finansavimą ši problema bus išspręsta.

Baseino Palangoje laukia visi

Modernus baseinas Palangoje yra visų ilgai laukiamas objektas. Sovietmečiu didžiausiame pajūrio kurorte veikė du viešieji baseinai – netoli jūros buvęs „Jūratės“ sanatorijos baseinas ir „Lino“ poilsio namų atviras baseinas, prie kurio dar buvo ir uždaras.

Ypač populiarus buvo atviras „Lino“ baseinas su šildomu vandeniu, jame buvo galima maudytis ir žiemą. Tuomet į jį autobusais žmonės vykdavo iš Latvijos ir Kaliningrado.

Atgavus nepriklausomybę baseinai atsidūrė privačiose rankose, o keliagubai pabrangus jų eksploatacijai buvo uždaryti ir netrukus visai sunyko.

Iki šiol nedideli baseinai veikia tik kai kuriuose kurorto viešbučiuose ir sanatorijose, tačiau jie skirti tik šių įstaigų klientams.

Į Palangą atvykusiems poilsiautojams naudotis privačiais įmonių baseinais per brangu ir esant prastesniems orams jie lieka be jokių vandens pramogų.

Todėl žinia apie Palangos savivaldybės pradedamą statyti viešąjį baseiną buvo ilgai laukta ir palangiškių, ir į kurortą ne tik vasarą atvykstančių poilsiautojų.

Į vieną pastatą tilpo viskas

Iš viso Palangos baseino statyba su projektavimo darbais kainuos beveik 4,6 mln. eurų. Iš Vyriausybės investicijų programos šiam objektui tikimasi gauti pusketvirto milijono eurų.

Likusius pinigus skiria Palangos savivaldybė.

Baseiną statančios bendrovės „Conresta“ generalinis direktorius Lukas Laukaitis tvirtino, kad per beveik pusantrų metų pastatyti baseiną su sveikatingumo centru yra įmanoma.

Baseino projektuotojus stebina, kaip į vieną pastatą tilpo tiek daug funkcinių zonų:

„Finansavimas buvo skirtas tik plaukimo baseinui, tačiau Palangos meras buvo atkaklus ir jo pageidavimu baseino pastate papildomai suprojektuotas pirčių kompleksas, SPA zona, masažo kabinetai, treniruoklių salė ir viešoji miesto pirtis.“

Kurortui – daugiau dėmesio

Palangos meras Š.Vaitkus tikisi, kad ilgai laukto kurorto baseino statybos finansavimas nenutrūks ir kitais metais.

Statybų pradžios ceremonijoje dalyvavęs vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas pažymėjo, kad kurorte investuotos lėšos duoda didesnę naudą ne tik pačiam miestui, bet ir visai valstybei.

Apie prioritetinį šalies kurortų objektų finansavimą kalbėjo ir gegužės viduryje Palangoje vykusiam išvažiuojamajam Vyriausybės pasitarimui vadovavęs premjeras Saulius Skvernelis: „Valstybės investicijos į sezoniškumą mažinančius ir turistų trauką sukuriančius kurortų infrastruktūrinius projektus yra svarbios, nes šios lėšos duoda didesnę grąžą šalies biudžetui ir reklamuoja valstybę.“

Kitais metais pastatytam baseinui privataus operatoriaus nebus ieškoma. Numatoma, kad jį valdys savivaldybės biudžetinė įmonė. 

Skirtas ir sportui, ir pramogoms

Palangos baseinas bus tinkamas tarptautinėms varžyboms ir turės aštuonis 25 metrų ilgio plaukimo takelius su modernia laiko fiksavimo sistema.

Prie jo numatyta įrengti 150 žiūrovų vietų mobiliąsias tribūnas.

Pats plaukimo baseinas užims kiek daugiau nei tūkstantį kvadratinių metrų.

Šalia didžiojo baseino dar bus atskiras dviejų takelių mažesnis baseinas, skirtas mokytis plaukti vaikams.

Apie 560 kvadratinių metrų plotas numatytas SPA zonai, kurioje bus 20 vietų sūkurinė vonia, kelios pirtys, treniruoklių salė, atskiri pramoginiai baseinai suaugusiesiems ir vaikams su vandens kaskadomis, povandeniniu masažu.

Pastate suprojektuota apie 300 kvadratinių metrų spatalpa miesto viešajai pirčiai, kuri bus atskirta nuo baseino ir turės atskirą įėjimą iš šiaurinės pusės.

Prie pastato numatytos dvi automobilių stovėjimo aikštelės, kuriose bus 75 vietos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.