EUROLYGA 2023

„Svajonių komandos“ – jaunimo ugdymas pasitelkiant sportą

Europoje pasisekimo sulaukęs projektas „Svajonių komandos“ (angl. „Dreams & Teams“) sėkmingai įgyvendinamas ir Lietuvoje. Mūsų šalyje šis projektas pirmą kartą organizuojamas Britų tarybos kartu su Lietuvos tautiniu olimpiniu komitetu, o jam pasirinktas Klaipėdos regionas. Projektas jau spėjo gerokai įsibėgėti, o jaunieji organizatoriai bei dalyviai stipriai apšilti.

 Europoje pasisekimo sulaukęs projektas „Svajonių komandos“ (angl. „Dreams & Teams“) sėkmingai įgyvendinamas ir Lietuvoje. 
 Europoje pasisekimo sulaukęs projektas „Svajonių komandos“ (angl. „Dreams & Teams“) sėkmingai įgyvendinamas ir Lietuvoje. 
 Europoje pasisekimo sulaukęs projektas „Svajonių komandos“ (angl. „Dreams & Teams“) sėkmingai įgyvendinamas ir Lietuvoje. 
 Europoje pasisekimo sulaukęs projektas „Svajonių komandos“ (angl. „Dreams & Teams“) sėkmingai įgyvendinamas ir Lietuvoje. 
 Europoje pasisekimo sulaukęs projektas „Svajonių komandos“ (angl. „Dreams & Teams“) sėkmingai įgyvendinamas ir Lietuvoje. 
 Europoje pasisekimo sulaukęs projektas „Svajonių komandos“ (angl. „Dreams & Teams“) sėkmingai įgyvendinamas ir Lietuvoje. 
Daugiau nuotraukų (7)

ltok.lt

Feb 20, 2018, 11:33 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:34 AM

Ne vienerius metus pasaulyje organizuojamas projektas „Svajonių komandos“ Lietuvoje įgyvendinamas kone pusmetį. Į projektinę veiklą šįkart įsitraukė ir dalyvauja 22 Klaipėdos regiono mokytojai, 66 jaunieji lyderiai, o dalyvių skaičius peržengia 500. Projekto metu užtikrinamas gerųjų praktikų apsikeitimas regioniniu lygiu.

Projektą „Svajonių komandos“ sudaro trys etapai. Pirmajame etape vyko pedagogų mokymai, antrajame – jaunųjų lyderių mokymai mokiniams, trečiajame – vyresnieji mokyklos mokiniai su įgytu žinių bagažu, pedagogų konsultacijomis ir suteiktomis priemonėmis turėjo suorganizuoti sporto festivalį mažiesiems.

Vasario 15 dieną projekto „Svajonių komandos“ sporto festivalis praūžė M. Mažvydo progimnazijoje. Keturios mokyklos: „Žemynos“ gimnazijos, M. Gorkio, M. Mažvydo „Santarvės“, ir M. Mažvydo progimnazijos sėkmingai įvykdė visus projekto „Svajonių komandos“ etapus, susivienijo bendram tikslui, o jų darbą ir triūsą vainikavo įspūdingas sporto renginys. Įvairių estafečių, vaikų juoko, džiaugsmo čia tikrai netrūko. Varžybos buvo suorganizuotos pačių jaunųjų lyderių.

Projektas vos tik spėjus apšilti jau neša akivaizdžius rezultatus: buria bendruomenes, teikia naudą mokytojams, yra labai svarbus ir įdomus ateities kartoms. Projekte dalyvaujantys mokiniai tampa sektinais pavyzdžiais vieni kitiems, mokyklos buria komandas, o su pedagogų pagalba ugdomi ateities lyderiai.

„Tokių veiklų, susitikimų ir tarpmokyklinio bendradarbiavimo labai trūksta. To paties dialogo vienų su kitais“, – neslėpė projekto aktualumo ir reikalingumo Klaipėdos „Žemynos“ gimnazijos pedagogė Brigita Mineikienė. Ji pabrėžė, jog užmegzti ryšiai tikrai nenutrūks: „Aš manau, kad šį bendradarbiavimą tęsime“.

Visi vienbalsiai pritarė, jog tokie renginiai yra ne tik reikalingi, bet ir naudingi. Vaikams tai įdomu, jie su mielu noru įsitraukia į netradicines veiklas, susijusias su sportu ir fiziniu aktyvumu. Pedagogai tobulėja ir kuria dialogus su kitų mokyklų bendruomenėmis, kas yra ypač svarbu šiandien, kuomet vis sunkiau sekasi jaunuolius sudominti tradiciniais mokymosi būdais.

„Projektai, kurie yra pagrįsti neformaliuoju ugdymu, yra ypač svarbūs. Mūsų atveju mokyklos buvo tarp-kultūrinės, tad ypač svarbu, kad mokiniai turi galimybę susitikti, pabendrauti, rasti būdų, kaip susikalbėti, kaip peržengti kalbos barjerą. Nes vieniems paprasčiau bendrauti lietuviškai, o kitiems – rusiškai. Džiugu, kad su tuo jie puikiai susitvarkė“, – savo mintimis dalinosi pedagogė Brigita.

Festivalyje aktyviai dalyvavo visi: tiek pedagogai, tiek jaunuoliai, tiek mažieji. Štai dešimtmetis Erikas Noreika iš M. Mažvydo progimnazijos neslepė savo entuziazmo: „Man labai patiko. Visi dirbome kaip komanda ir buvo labai smagu. Man labiausiai patiko rungtis su kamuoliu. Jį nešti ir bėgioti. Taip gerai pasportavau, norėčiau, kad daugiau būtų tokių renginių. Mielai sutikčiau sudalyvauti dar ir dar kartą“.

Jaunasis lyderis, vienas iš sporto festivalio organizatorių 14-metis Danilas Dežurnovas iš „Santaros“ progimnazijos taip pat atviravo, jog tokio tipo projektas jį labai sudomino.

„Įgijau naujų gebėjimų: organizacinių, lyderystės, viešojo kalbėjimo, planavimo. Įgytas žinias tikrai galėsiu pritaikyti ir mokykloje, ir darbe. Pamokose taip pat galiu pritaikyti visas šias žinias, kai vyksta komandiniai darbai“, – nuoširdžiai pasakojo Danilas.

Jis pridūrė, jog labiausiai jam patiko finalinis sporto renginys, prie kurio organizavimo prisidėjo ir jis pats. „Ši diena, pagrindinis festivalis, buvo ypatingiausia, nes tiek organizavome, tiek daug kalbėjomės, mokėmės ir ruošėmės, o šiandien visa tai galėjome įgyvendinti“, – pakilių jausmų neslėpė Danilas.

Projektas yra paremtas pasaulyje taikomomis metodikomis, todėl jame aiškiai įvardyta, kurie įgūdžiai yra svarbiausi, kurios bazinės žinios privalomos tiek jaunuoliams, tiek pedagogams. Netradiciniai metodai dar kartą įrodo, jog yra vertingi ir šiuolaikinė mokinių karta puikiai tai priima. Jie suteikia laisvę kūrybai, o mokytojo darbas ir mokymosi procesas tampa įdomesnis, todėl vaikai su džiaugsmu įsitraukia į tokio tipo veiklas.

„Be abejonės patobulėjau kaip pedagogė. Įgavau daug žinių, patobulinau ir turėtas – planavimą, organizacinius įgūdžius“, – kalbėjo Brigita Mineikienė.

Įgytas žinias galima pritaikyti skirtinguose kontekstuose ir tai pedagogė Brigita taip pat pastebi. Žinių pritaikymas tiek jaunuoliams, tiek jai pačiai, kaip pedagogei, tikrai neapsiriboja vien pamokomis: „Aš, kaip socialinė pedagogė, įgytas žinias galiu puikiai pritaikyti dirbdama su ugdytiniais. Mano nuomone, tokie projektai vaikams yra be galo svarbūs. Tai ne tik reikalinga, bet tikrai naudinga“.

Abejingų finaliniame renginyje nebuvo – ore tvyrojo gera nuotaika, visiems buvo smagu, ypač pedagogams matyti, kokių rezultatų pavyko pasiekti jauniesiems lyderiams, o moksleiviams – tai puiki iliustracija, ką reiškia dirbti kartu ir siekti bendrų rezultatų.

Projektas „Svajonių komandos“ dar kartą visiems parodo, jog sportas – tai universali priemonė, ugdanti ne tik fizinį kūną, bet ir pasitikėjimą savimi, lyderystę. Tai komandinis darbas, reikalaujantis daug organizacinių sugebėjimų bei juos ugdantis.

Pirmasis „Svajonių komandos“ sporto festivalis jau įvyko, tačiau iš viso komandų yra trys, tad laukia dar du sporto festivaliai kovo 14 d. Palangoje ir kovo 16 d. Klaipėdoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth