EUROLYGA 2023

MTB dviračių maratonų taurės finalas Anykščiuose: įspūdingi lyderių rezultatai ir netikėta baigtis

Sekmadienį Anykščiuose vykusiame MTB dviračių maratone dalyvavo daugiau kaip 1400 dalyvių. Tai – penktasis finalinis etapas, kuriame po ambicingos kovos paaiškėjo nugalėtojai.

 Prieš varžybų startą Anykščiuose
 Prieš varžybų startą Anykščiuose
 Penktojo etapo nugalėtojai
 Penktojo etapo nugalėtojai
 Penktojo etapo nugalėtojai
 Penktojo etapo nugalėtojai
 Laimingasis loterijos bilietas
 Laimingasis loterijos bilietas
 Galutinės įskaitos laimėtojai
 Galutinės įskaitos laimėtojai
 Vyrų komandų galutinė įskaita
 Vyrų komandų galutinė įskaita
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 25, 2018, 3:11 PM

Vidutinio sunkumo trasoje sekmadienį važiavo trijų lygių dalyviai – profesionalai, mėgėjai ir pradedantieji, kurių kasmet sulaukiama vis daugiau. Anot maratono organizatoriaus Arūno Daugirdo, augančiam renginio populiarumui įtakos turi ne tik varžymusi paremtas renginio formatas, bet ir socialiai orientuotas tikslas, bendruomeniškumas ir kylantis visuomenės susidomėjimas aktyviu laisvalaikiu.

Šį sekmadienį Anykščiuose vykęs „Volkswagen“ komercinio transporto remiamas dviračių maratonų taurės finalas vainikavo penkis etapus trukusį maratonų ciklą. Pirmasis jų prasidėjo Druskininkuose, antrasis, sulaukęs rekordinio dalyvių skaičiaus, – Vilniuje. Vėliau maratonas persikėlė į Žagarę, o prieš finalą vyko Ignalinoje.

„Visi 5 etapai buvo itin skirtingi. Pirmasis, vykęs Druskininkuose, buvo lyguminis – sąlyginai lengvesnis, tinkantis sezono pradžiai, įsibėgėjimui. Antroji trasa nusidriekė Vilniuje – ji buvo techniškai sudėtingesnė, dalyviai susidūrė su kelio dangų skirtumais ir kliūtimis. Tuo tarpu trečiasis etapas vyko Žagarėje, kurios trasoje buvo unikalus geologinis objektas – ozas. Visgi tai – lygumų kraštas, tad didelių sunkumų dalyviai nepatyrė“, – įsitikinęs maratono organizatorius.

Kaip pasakoja A.Daugirdas, ketvirtas etapas vyko Ignalinoje, kur dėl kalnuotos vietovės ir raižytumo trasa buvo sunkiausiai įveikiama. Tuo tarpu maratoną vainikavęs Anykščių maršrutas buvo vidutinio sunkumo. Organizatoriaus teigimu, finalinę trasą sudarė 24 km ilgio ratas. Pagrindinio maratono dalyviai ir profesionalai mynė vieną pilną ir du ratus po 21 km.

Socialiai orientuotas maratonas kasmet sulaukia vis didesnio susidomėjimo

Organizatorius pabrėžia, jog šis renginys yra atviras visai šeimai, tad finale, kaip ir ankstesniuose etapuose, vyko ir vaikų maratonas. Pasak jo, šiemet taurė sulaukė itin didelio vaikų susidomėjimo. Skaičiuojama, jog į finalą jų atvyko per 200 – penktadaliu daugiau nei pernai.

„Malonu, jog maratono dalyvių skaičius kasmet auga. Didėjantį populiarumą lemia daugelis veiksnių, vienas svarbiausių – žmonių požiūris į aktyvų laisvalaikį. Užtenka pažvelgti į miestuose vykstančius bėgimo maratonus, kuriuose nusidriekia tūkstantinės minios. Lygiai taip pat populiarėja dviračių maratonai. Žinoma, šiame sporte reikalingas papildomas įrankis – dviratis, todėl neretam tai gali tapti iššūkiu ir pareikalauti papildomos drąsos dalyvauti“, – teigia A.Daugirdas.

MTB taurės organizatorius teigia, jog šiemet maratonas žymi jau 17-ąjį sezoną. Anot jo, per visus gyvavimo metus renginys stipriai išaugo, mat pirmąjį kartą 2002 m. taurėje dalyvavo tik 50 dviratininkų. Organizatoriai fiksuoja, jog viso šių metų sezono dalyvių skaičius siekia daugiau nei 6,5 tūkst.

A.Daugirdas teigia, jog šiemet akivaizdūs favoritai paaiškėjo jau po keturių turų. Vyrų kategorijoje prieš finalą lyderis buvo Eimantas Gudiškis iš komandos „Colibri Cycling Team“. Praėjusį savaitgalį jis tapo pirmuoju lietuviu, kuris laimėjo didžiausią Rytų Europos vykdomą MTB maratoną Tartu, tad gerų rezultatų buvo iš anksto tikimasi ir Anykščių finale.

Būtent jis laimėjo tarpinį finišą pirmame rate ir vyrų įskaitoje tapo šio etapo „kalnų karaliumi“. Tačiau lenktynių finišas buvo po 3 ratų, įveikus daugiau nei 60 kilometrų. Pirmame rate su minėtų favoritų grupe atitrūko dar ir Laurynas Ropė, Donatas Šertvytis ir Justas Klimavičius. Atrodė, kad būtent šie sportininkai išsiaiškins santykius artėjant finišui. Tačiau likus maždaug 10 kilometrų ši grupė subyrėjo: mėgindamas veržtis į priekį kontakto su D. Maniku neišvengė E. Gudiškis – jo dviračio priekinis ratas liko beveik be stipinų ir vilčių kovoti jis nebeturėjo.

Nors sportininkui priekinį ratą paskolino W50 grupėje trečią vietą užėmusi Ilma Lipnevičienė, vienas iš favoritų pabėgusių varžovų nebepavijo – E. Gudiškis finišavo tik devintas. Likus keliems šimtams metrų iki finišo nuo dviračio nukrito ir A. Valiauga – tai jam kainavo vietą ant etapo garbės pakylos, bet šeštos vietos etape pakako bendrai sezono pergalei.

O etapą laimėjo Domas Manikas: „Buvo labai atkaklios varžybos. Šansų turėjome visi, tačiau man pasisekė labiausiai – žinojau, kurioje vietoje galiu spurtuoti ir tą šansą išnaudojau. Esu jaunas tėtis, tad dėl miego stygiaus sportinė forma tikrai nėra ideali, tačiau prieš varžybas išsimiegojau, buvau kupinas jėgų ir labai džiaugiuosi pergale“, – pasakojo paskutinio etapo nugalėtojas, tris ratus numynęs per 2 val. 14 min. 2 sek.

Susumavus viso sezono rezultatus vyrų grupėje sezono laureatu tapo A. Valiauga: jis pirmame etape Druskininkuose liko ketvirtas, Vilniaus etapą baigė trečias, nugalėjo Žagarėje, o Ignalinoje finišavo trečias.

Antra vieta sezono suvestinėje atiteko E. Kovaliovui, trečias liko D. Manikas. E. Gudiškis šiuos metus baigė ketvirtas, nors jam priklauso pergalės trijuose etapuose.

Tuo tarpu moterų grupėje favoritė ir nugalėtoja buvo aiški jau prieš finalą. Tai – pirmųjų keturių etapų laimėtoja Silvija Pacevičienė, priklausanti „MiBike AmberMix“ komandai. S.Pacevičienė pasiekė unikalų šių varžybų rekordą: ji laimėjo visus sezono etapus ir išsaugojo nugalėtojos vardą. 2017 metų sezone „MyBike AmberMix“ komandos narė laimėjo keturis pirmuosius etapus, tačiau penktame jau nedalyvavo: po sezono sportininkė tapo mama ir šiemet grįžo į didįjį sportą.

Vaikinų ir vyrų dviejų ratų varžybose pergales iškovojo Algirdas Teškevičius (M60) ir A. Bagdonas (M16). Atkaklios kovos netrūko ir 24 km distancijoje: vieno rato lenktynėse nugalėtojais savo amžiaus grupėse tapo Valerija Golerytė (W60), Marta Navickaitė (W13), Petras Kiušas (M70) ir Ignas Kertenis (M13).

Iš viso Anykščių etape buvo išdalyta daugiau nei 8000 eurų prizų: už pergalę vyrų TOP komandų įskaitoje 800 eurais buvo apdovanota „Colibri Cycling Team“, aplenkusi „MyBike AmberMix“ ir „Top Team Cycling“. MAXI komandų įskaitoje pirmavo „Dviračiai“, kurių nariai surinko daugiau taškų už „Impuls Racing Team“ ir „Dviratai-Daistatus“ sportininkus. Moterų komandų įskaitoje pergalę šventė “Impuls Racing Team“ atstovės, aplenkusios „S-Sporto“ ir „Antaris Team“ dviratininkes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.