EUROLYGA 2023

Lietuvai per prasta: bėdų prispausta jauna sportininkė galvoja apie pilietybės keitimą

2015 metais Europos jaunimo olimpiniame festivalyje Tbilisyje dziudo kovotoja Miglė Julija Dudėnaitė liko visai šalia prizininkų pakylos – užėmė 5-ąją vietą.

M.J.Dudėnaitė gali pakeisti pilietybę ir atstovauti kitai šaliai.<br>A.Pliadžio/LTOK nuotr.
M.J.Dudėnaitė gali pakeisti pilietybę ir atstovauti kitai šaliai.<br>A.Pliadžio/LTOK nuotr.
M.J.Dudėnaitė olimpiniame festivalyje užėmė 5-ąją vietą.<br>A.Pliadžio/LTOK nuotr.
M.J.Dudėnaitė olimpiniame festivalyje užėmė 5-ąją vietą.<br>A.Pliadžio/LTOK nuotr.
Vigmantas Sinkevičius patvirtino, kad federaciją netrukdys sportininkei, jei ši norės pakeisti pilietybę.<br>L.Brundzos nuotr.
Vigmantas Sinkevičius patvirtino, kad federaciją netrukdys sportininkei, jei ši norės pakeisti pilietybę.<br>L.Brundzos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 26, 2018, 6:55 PM

Prabėgo treji metai, tačiau sportininkė vis dažniau svarsto ar nereikėtų keisti pilietybės ir atstovauti kitai šaliai. Tokias mintis 19-metė sportininkė išdėstė savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

„Gal žinote, kurios šalies pasą lengviau gauti, kam trūksta dziudo rinktinėje svorio kategorijoje iki 78 kilogramų merginos? Nejuokauju, rimtai klausiu“, – įraše dėstė M.J.Dudėnaitė.

Jaunoji sportininkė piktinosi, kad dziudo federacija negalėjo finansuoti jos kojos operacijos, kuri buvo atlikta Japonijoje. O ir Lietuvai atstovauti bei rengtis tarptautinėms varžyboms tekdavo už savo pinigus.

„Esu visų Lietuvos amžiaus grupių čempionė, Lietuvos olimpinės pamainos rinktinės narė, reikia į varžybas važiuoti, federacija atsako, kad negalime finansuoti. Reikia į stovyklas – kažkaip dėl kažko irgi negalime finansuoti. Važiuoji į Japoniją mokytis, treniruotis – aišku nefinansuos. Dar ir jei gavai traumą atstovaudama Lietuvai Europos čempionate savo lėšomis, o operacijos prireikė toje tavo Japonijoje – tuo labiau nefinansuos“, – nuoskaudomis dalijosi dziudo kovotoja.

Bendraudama su lrytas.lt M.J.Dudėnaitė patvirtino, kad tikrai svarstytų galimybę pakeisti šalies pilietybę.

„Tiesą pasakius, tai taip. Tame įraše nėra kažko melagingo. Asmeniškai galiu pasakyti, kad federacijai jaučiuosi esanti nereikalinga.

Jei atsirastų pasiūlymas iš kitos šalies, tikrai labai rimtai ir nuoširdžiai svarstyčiau keisti pilietybę. Nebūtinai reikia laukti pakvietimo, galiu ir pati ieškoti.

Kažkokios valstybės tiksliai įvardinti nenorėčiau, nes variantų yra nemažai. Galbūt tai galėtų būti Baltijos valstybės, šiuo metu Azerbaidžanas renka naują moterų dziudo komandą, yra ir Azijos šalių, Jungtiniai Arabų Emyratai galėtų būti irgi variantas.

Bet jei dabar atsirastų pasiūlymas iš kitos valstybės, aš jį labai rimtai svarstyčiau“, – patvirtino sportininkė.

M.J.Dudėnaitė apgailestavo, kad iš Lietuvos dziudo federacijos ji sulaukia mažai dėmesio ir finansavimo: „Esu Lietuvos čempionė įvairiose amžiaus grupėse, pagal vietas pretendavau į olimpinės pamainos rinktinę, tačiau federacija man nėra padėjusi.

Pavyzdžiui, norint gauti finansavimą važiuoti į senojo žemyno čempionatą, turi Europos taurėse iškovoti medalius. Būna tokių metų, kai niekas nelaimi, bet kaip paskirstomas finansavimas tuomet, aš nežinau.

Tenka remtis savo, sporto mokyklos, klubo lėšomis.“

Savo poziciją išdėstė ir Lietuvos dziudo federacija (LDF). Vykdomasis Komitetas buvo svarstęs galimybę finansuoti sportininkės kojos operaciją, tačiau atsisakė dėl vienos paprastos priežasties – Japonijoje negalioja lietuviškas socialinis draudimas ir federacija neturėjo galimybės prisidėti finansiškai.

Tačiau LDF pasiūlė sportininkei dalinį finansavimą minėtos operacijos reabilitacijai.

LDF prezidentas Vigmantas Sinkevičius lrytas.lt išdėstė federacijos poziciją dėl sportininkės noro keisti pilietybę.

„Tai yra kiekvieno sportininko apsisprendimas. Pilnai Miglę suprasčiau, jeigu jau taip nusprendė. Tačiau mes kalbame ne apie medalius laiminčią sportininkę, o apie eilinę mergaitę.

Mūsų šalyje kasmet gimsta keturiolika Lietuvos čempionų ir mūsų prioritetas yra Europos bei pasaulio čempionatai, o Miglė dar kol kas nieko nelaimėjo.

Tačiau, jei ji gautinai nuspręs priimti kitos šalies pilietybę – federacija nedraus ir šiam procesui netrukdys“, – savo poziciją išdėstė V.Sinkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.