EUROLYGA 2023

Pamatai 2019-iesiams statomi pajūryje: lengvaatlečiai sugužėjo į pirmą stovyklą

Patarlę „ruošk roges vasarą, o ratus – žiemą“ lengvaatlečiams pritaikyti galima tik iš dalies. Ne tik žiemos, bet ir vasaros sezonams sportininkai pamatus deda dar rudenį. Beveik dvi dešimtys lengvaatlečių po trumpų atostogų pirmą pasiruošimo etapą 2019-ųjų startams pradėjo pajūryje – Palangoje.

 Lengvaatlečiai stovyklauja pajūryje.<br> D.Sodaičio nuotr.
 Lengvaatlečiai stovyklauja pajūryje.<br> D.Sodaičio nuotr.
 Lengvaatlečiai stovyklauja pajūryje.<br> D.Sodaičio nuotr.
 Lengvaatlečiai stovyklauja pajūryje.<br> D.Sodaičio nuotr.
 Lengvaatlečiai stovyklauja pajūryje.<br> D.Sodaičio nuotr.
 Lengvaatlečiai stovyklauja pajūryje.<br> D.Sodaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 12, 2018, 9:50 AM

Treniruočių krūviai – pagal mokslininkų rekomendacijas

„Į detales šioje stovykloje dar labai nežiūrima, labiau į bendrą pasiruošimą prieš treniruotes, kuriose ateis didesni galingumai, didesni greičiai. Dabar ruošiamės sekančiam etapui“, – paaiškino pajėgiausius Lietuvos sprinterius treniruojantis Martas Skrabulis.

Ir Lietuvos krepšinio vyrų rinktinei talkinančio specialisto nurodymų antrą savaitę klausosi septyni sprinteriai, o treniruotėse dalyvauja bei visam stovyklaujančiųjų būriui padeda du kineziterapeutai Mantas Lesnickas bei Spartakas Zastarskis.

„Turime nusistatę savo ciklą – dvi dienos po dvi treniruotes, o trečia diena – visiškai laisva. Taip važiuojame visas dvi savaites, – pasakojo M.Skrabulis. – Darbas vyksta įvairiai, „Vanagupės“ sporto salėje, pajūryje, miške – pagal orą, nuotaiką. Norisi kuo įvairiapusiškiau treniruotis, kad neatsibostų ir smegenys gautų naujų vaizdų, impulsų, nes žiemą iš kelio neišeisi – tik maniežas, maniežas ir maniežas.“

Lengvosios atletikos treneris nuolat konsultuojasi su mokslininkais bei seka atletų fizinio pajėgumo rodiklius. Neseniai M.Skrabulio komandos narių rodiklius stebėjo profesorius Albertas Skurvydas.

„Ko siekiu eidamas pas mokslininkus? Kaip sportininką padaryti kuo greitesniu (juokiasi – lengvoji.lt). Vienas pats negali visko žinoti, norisi konsultuotis su mokslininkais, kurie atlikę krūvą tyrimų. Norisi suburti komandą, su kuria galima siekti bendro tikslo – detalės labai svarbu“, – neabejojo M.Skrabulis.

Ispaniją iškeitė į Lietuvą dėl vėsesnio oro

Palangoje stovyklą surengė ir praėjusių metų Europos iki 23 metų čempionato finalininkės bėgikė Modesta Morauskaitė bei trišuolininkė Diana Zagainova. Abi sportininkės įprastai treniruojasi Ispanijoje, padedamos vieno geriausių šio šalies specialisto Rafaelio Blanquero Alcantudo, o būnant Lietuvoje D.Zagainovai talkina Kęstutis Šapka.

„Lietuvoje mieliau pradėti pirmą treniruočių dalį, nes daromos ilgos atkarpos, renkamas kilometražas. Tą daryti maloniau vėsumoje, Lietuvoje, todėl ir pasirinkau dviejų savaičių treniruočių stovyklą Palangos „Vanagupėje“, – paaiškino M.Morauskaitė.

Bėgikė jau yra įvykdžiusi 400 m rungties normatyvą į kovą Glazge (Škotija) vyksiantį Europos uždarų patalpų čempionatą. Pasaulio čempionatas spalį vyks Dohoje (Kataras), tad 2019-ųjų sezonas lengvaatletei gali užsitęsti ilgiau nei įprastai.

„Visas bazinis darbas man yra pats nemėgstamiausias, daromos ilgos atkarpos, krosai, o sezono metu daromos trumpos sprinto treniruotės, viskas vyksta tikslingai, paprastai ir greitai. Jau laukiu sezono ir vėl, – nusijuokė M.Morauskaitė. – O dabar užtenka miško, takelio, kalno bei šiek tiek štangos, todėl Palanga tam puikiai tinka.“

Mitybos planą šuolininkui sudarė Latvijos rekordininkas

Net dvi savaitės – tokio ilgo periodo be sporto negalėjo prisiminti šuolininkas į aukštį Adrijus Glebauskas. Europos čempionate vasarą debiutavęs lengvaatletis svarbiausiose karjeros varžybose dalyvavo rugpjūtį, o į treniruočių ritmą grįžo dar rugsėjį.

„Tokių atostogų, kurias turėjau po Europos čempionato, dar nebuvau turėjęs gyvenime. Kai baigiasi sezonas įprastai užsiimu kitomis sporto šakomis, krepšiniu ar tinkliniu. Dabar nieko nedariau, buvo keista... Tam įtakos darė tai, kad turėjau problemų su keliu“, – paaiškino A.Glebauskas.

Treniruočių stovyklos Palangoje metu lengvaatletis į aukštį nešokinėja – akcentuojamas bendras fizinis pasirengimas.

„Pasiruošimas jau intensyvesnis, nuo rugsėjo mėnesio pradėjome sportuoti Kaune, bet lengvai, nieko neakcentuodami. Ši stovykla – kaip pirmas pasiruošimo etapas, rimtas darbas vyksta, bet nėra maksimalių šuolių, didelių svorių su štangomis ar maksimalių greičių. Akcentuojama ištvermė, bendra jėga, kad paruošti visą kūną“, – sakė A.Glebauskas.

Beje, skirtingai nei dauguma rinktinės narių, stovykloje maistą šuolininkas gaminasi pats. To priežastis – speciali dieta, kurią sudarė mitybos specialistas, 400 m rungties Latvijos rekordininkas ir Vilniaus sporto klubo „Cosma“ narys Janis Leitis.

„Treneriai (Audra Gavelytė ir Algirdas Baranauskas – lengvoji.lt) nuo seno pažįsta Janį Leitį ir paprašė jo sudaryti mitybos planą. Jis baigęs su tuo susijusias studijas JAV, yra profesionalas. Dar kovą pradėjome dėlioti mitybą, nors iš pradžių žiūrėjau skeptiškai, negalvojau, kad gali tiek daug atnešti naudos. Šuolių į aukštį rezultatui mitybos sureguliavimas tikrai labai padėjo, suteikė daugiau jėgų“, – džiaugėsi A.Glebauskas.

Artėjant žiemai lengvaatlečiai sparnus kels į pietus: rinktinės lyderių laukia treniruočių stovyklos Turkijoje, Portugalijoje, Ispanijoje, Lenkijoje bei Slovakijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.