EUROLYGA 2023

Šalies neįgaliųjų sporto organizacija pakeitė pavadinimą – Lietuvos paralimpinis komitetas

Pagrindinė neįgaliųjų sportą Lietuvoje koordinuojanti nevyriausybinė organizacija pakeitė pavadinimą ir dabar vadinasi Lietuvos paralimpinis komitetas. Sprendimas vienbalsiai priimtas neeilinėje buvusio Lietuvos parolimpinio komiteto Generalinėje asamblėjoje.

 Lietuvos paralimpinio komiteto naujasis logotipas. <br> LPK nuotr.
 Lietuvos paralimpinio komiteto naujasis logotipas. <br> LPK nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2018, 10:06 AM, atnaujinta Oct 19, 2018, 10:14 AM

„Pavadinimo keitimas buvo būtinas, nes tris dešimtmečius gyvenome atsilikdami nuo pasaulio. Tarptautinis paralimpinis komitetas sako, kad terminas „paralimpinės žaidynės“ susideda iš graikiško žodžio „para“ (graik. – παρά), lietuviškai reiškiančio „šalia“ arba „greta“ ir žodžių junginio „olimpinės žaidynės“. Tai reiškia, kad paralimpinės žaidynės vyksta šalia, greta olimpinių žaidynių. Ir iš tiesų taip yra jau trisdešimt metų – nuo 1988 metų Seulo žaidynių, kai paralimpiada vyksta iškart po olimpiados“, – dėstė Lietuvos paralimpinio komiteto (LPOK) generalinis sekretorius Paulius Kalvelis.

Pasak P.Kalvelio, kitas ne mažiau svarbus sprendimo keisti organizacijos pavadinimą argumentas – pagarba Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) intelektinei nuosavybei.

„Olimpinė chartija sako, kas yra intelektinė IOC nuosavybė. Pavadinimas „olimpinis“ ir įvairios jo formos – viena iš nuosavybės dalių. Akivaizdu, kad ankstesnis mūsų organizacijos pavadinimas – Lietuvos parolimpinis komitetas – buvo neteisėtas, nes leidimo iš IOC naudoti jų intelektinę nuosavybę organizacija nebuvo gavusi. Lietuvoje už IOC nuosavybę atsakingas Lietuvos tautinis olimpinis komitetas. Gerbiame draugus, todėl turėjome žengti šį žingsnį“, – dėstė P.Kalvelis.

Anot P.Kalvelio, teko sušaukti neeilinę Generalinę asamblėją, nes skubėta įrašyti naują organizacijos pavadinimą į naująjį Kūno kultūros ir sporto įstatymą.

„Dabar laukia kiti su pavadinimo keitimu susiję darbai ir formalumai, kuriuos sutvarkysime artimiausiu metu. Netrukus pristatysime naują Lietuvos paralimpinio komiteto interneto svetainę, kuri bus informatyvesnė ir funkcionalesnė. Apie pokyčius visuomenę informuosime. Mūsų veikloje niekas nesikeičia, žengiame pirmyn, savo tikslų link“, – sakė P.Kalvelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.