EUROLYGA 2023

Lietuvos ritulio čempionatas: netikėtai kritę čempionai ir žaidimo mažumoje specialistai

Lietuvos ledo ritulio čempionate besivaržančios komandos sužaidė po dar du mačus, tad iš viso čempionato reguliariajame sezone jau įtrečdalis visų susitikimų. Pasibaigus dar keturioms dvikovoms, siūlome atkreipti dėmesį į tai, kas įvyko per šias akistatas.

 Elektrėnų „Energija“ patyrė pirmąjį pralaimėjimą.<br> hockey.lt nuotr.
 Elektrėnų „Energija“ patyrė pirmąjį pralaimėjimą.<br> hockey.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2018, 5:50 PM, atnaujinta Oct 26, 2018, 5:52 PM

„Geležinis Vilkas“ 3 : 5 „Kaunas Hockey

„Kaunas Hockey“ 4 : 2 „Geležinis Vilkas“

Prieš šių komandų pirmąją akistatą buvo tikimasi intrigos kovoje dėl pergalės, o susitikimas patvirtino tokius spėjimus. Nors svečiuose žaidę „Kaunas Hockey“ ledo ritulininkai pirmajame kėlinyje pelnė du įvarčius be atsako, „Geležinis Vilkas“ trečiojo kėlinio pradžioje ne tik išlygino, tačiau ir persvėrė rezultatą savo naudai. Visgi, susitikimo pabaigoje varžovų pražangas įvarčiais vertę Lietuvos vicečempionai išsivežė pergalę 5:3.

Panaši mačo pradžia susiklostė ir atsakomosiose rungtynėse Kaune – ten šeimininkai taip pat po pirmojo kėlinio įgijo dviejų įvarčių persvarą. Visgi, šį kartą sugrįžti į rungtynes savo priešininkams „Kaunas Hockey“ neleido, o galutinis mačo rezultatas užfiksavo dar vieną jų pergalę dviejų įvarčių skirtumu – 4:2.

Dvi pergalės ir šeši taškai iš tiek pat galimų leido „Kaunas Hockey“ šoktelti į antrąją Lietuvos pirmenybių poziciją (10 taškų per šešis mačus). Tuo tarpu „Geležinio Vilko“ klubas vis dar turi tris taškus ir lieka paskutinis, nuo artimiausių varžovų atsilikdami jau penkiais taškais.

„Hockey Punks“ 3 : 5 „Energija“

„Energija 1 : 3 „Hockey Punks“

Rungtynėse Vilniuje „Energija“ dominavo visų trijų kėlinių metu, atlikdama gerokai daugiau metimų ir dažniau laiką leisdama varžovų zonoje, tačiau įveikti „pankus“ jiems nebuvo taip paprasta. Būtent vilniečiai pasižymėjo pirmieji, įpusėjus mačui rezultatas dar buvo lygus, o paskutinįjį kėlinį komandos pradėjo „Energijai“ turint vos vieno įvarčio pranašumą. Visgi, galiausiai Lietuvos čempionai įrodė savo pranašumą, iškovodami pergalę 5:3.

Jau po savaitės šalies ledo ritulio gerbėjai Elektrėnuose išvydo tai, ką prognozuoti buvo sunku. Mindaugo Kiero treniruojamas „Hockey Punks“ klubas sugebėjo maksimaliai pristabdyti „Energijos“ puolimą. Vilniečiai leido jiems per visą mačą įmušti vos vieną įvartį, patys dukart nuginklavo varžovų vartininką, o dar kartą ritulį pasiuntė į tuščius vartus. Buvo užfiksuotas kol kas didžiausias šio sezono netikėtumas – 3:1 patiesta „Energija“ jų pačių tvirtovėje.

Nepaisant pralaimėjimo, 15 taškų turinti „Energija“ ir toliau tvirtai pirmauja pirmenybėse, o 8 taškus surinkusi „Hockey Punks“ komanda užima trečiąją poziciją.

Rinktinės atstovų repeticija 

Ketvirtadienį Elektrėnuose Lietuvos ledo ritulio gerbėjai turėjo puikią progą iš arti pasižiūrėti į net aštuonių į nacionalinę rinktinę „Turkish Airlines Baltic Challenge Cup“ turnyrui pakviestų ledo ritulininkų žaidimą.

„Energijai“ atstovavo gynėjai Justinas Vėželis ir Artūras Katulis bei puolėjai Donatas Vitte ir Mauras Baltrukonis, o „Hockey Punks“ garbę gynė vartininkas Simas Baltrūnas, gynėjas Valdas Pikčius bei puolėjai Edgaras Rybakovas ir Laisvydas Kudrevičius.

Po mačo neabejotinai laimingesni buvo vilniečiai, o be pralaimėjimo D.Vitte ir J.Vėželis turėjo ir daugiau galvos skausmo – abu ledo ritulininkai mačo metu patyrė traumas. Beje, šiame mače ant ledo buvo galima išvysti ir dar vieną rinktinės narį – trenerio asistentą Šarūną Kuliešių, kuris rungtynes baigė pergalingu mačo įvarčiu.

Naujai atrasti „Kaunas Hockey“ lyderiai

Prieš sezoną atsinaujinusi ir ne vieną garsų žaidėją pasikvietusi „Kaunas Hockey“ komanda tikėjosi, jog šie žaidėjai ves komandą į pergales Lietuvos čempionato mūšiuose, tačiau sezono pradžioje pastebimiausi puolant varžovų vartus šioje ekipoje yra du ekipos senbuviai.

Remigijus Guoga jau pelnė penkis įvarčius ir atliko penkis rezultatyvius perdavimus, o Dovydo Streckio sąskaitoje keturi įvarčiai ir keturi rezultatyvūs perdavimai. Pagal šiuos rodiklius jiems neprilygsta nei komandos naujokai, nei Lietuvos rinktinėje ne vienerius metus žaidę Vytautas Jagelavičius ir Petras Nausėda, kurie šį sezoną įvarčių dar nepelnė.

Pirmasis įvartis – dar ne pergalė 

Per pirmuosius aštuonis turus pirmąjį įvartį pelniusios komandos visada iškovodavo taškus, o vos kartą jos susitikimą baigė pralaimėjimu – pirmoji pasižymėjusi „Kaunas Hockey“ išvykoje po pratęsimo nusileido „Hockey Punks“ komandai. Visgi, Elektrėnų „Energijos“ ir „Hockey Punks“ mačuose pamatėme kitokius dvikovų scenarijus: abejose rungtynėse šeimininkai mušė pirmieji, tačiau abu kartus jiems teko ledą palikti patyrus pralaimėjimą per pagrindinį laiką.

Identiškos kėlinių baigtys

Pastarosios savaitės „Kaunas Hockey“ ir „Geležinio Vilko“ mačų kėlinių baigtys pirmose ir antrose rungtynėse buvo visiškai identiškos. Tiek pirmajame, tiek antrajame mačuose kauniečiai dviejų įvarčių persvara laimėdavo pirmąjį kėlinį, tuomet „vilkai“ per antrąjį kėlinį sumažindavo atsilikimą iki vieno įvarčio, o lemiamą mačo dalį sėkmingiau abu kartus sužaidė „Kaunas Hockey“ padvigubindami savo persvarą.

Pirmoji „Energijos“ patirtis vejantis varžovus

Per pirmuosius keturis mačus „Energijos“ klubui taip ir neteko atsidurti besivejančių vaidmenyje – šalies čempionai greitai įsiverždavo į priekį, o jų varžovams geriausiu atveju pavykdavo rezultatą išlyginti. Visgi, dvi dvikovos su „Hockey Punks“ leido jiems pajusti ir šį jausmą – pirmoje akistatoje jie „pankų“ egzaminą išlaikė sėkmingai bei iškovojo pergalę, o štai antrosiose rungtynėse jiems nepavyko ne tik susigrąžinti persvaros, tačiau ir išlyginti rezultato.

Nedrausmingiausias kaunietis

 „Kaunas Hockey“ gynėjas Alexas Martelis šį sezoną dar nesurinko nė vieno naudingumo balo, tačiau jis nė karto mačo nebaigė neįsirašęs savo pavardės į mačo protokolą. Tiesa, tie įsirašymai tikrai nėra tokie, kokių norėtų legionierius – kiekvienose rungtynėse jis sėsdavosi ant nubaustųjų suolelio, o pagal surinktas baudos minutes (41) jis daugiau nei dvigubai lenkia visus kitus čempionato žaidėjus.

Trys sėkmingi revanšai

Visoms komandoms sužaidus po du mačus su savo varžovais, „Hockey Punks“ galime vadinti stabiliausia lygos komanda. Prieš visus varžovus jie pirmosiose rungtynėse patirdavo pralaimėjimą, o antrosiose rungtynėse sugebėdavo pasiekti revanšą ir su priešininkais dviejų mačų serijoje pasidalinti po pergalę.

Sezoną pergale pradėjusi „Geležinio Vilko“ komanda šiuo metu turi ilgiausią pralaimėjimų seriją tarp visų pirmenybių komandų. „Vilkai“ varžovų pranašumą jau pripažino penkiose rungtynėse iš eilės.

Ketvirtadienį pralaimėjimą patyrusi „Energijos“ komanda Lietuvos čempionate be pergalės liko vos antrąjį kartą per pastaruosius šešerius su pusę metų. Praėjusių metų lapkričio 22-ąją dieną juos Kaune 5:4 įveikė vietos „Kaunas Hockey“ ekipa, o tai buvo vienintelis Lietuvos čempionų pralaimėjimas per visą šalies čempionato sezoną. Šįkart elektrėniškių nesėkmė dar įsimintinesnė dėl to, kad jie pralaimėjimą patyrė savo arenoje, o „Hockey Punks“ tai tik dar viena priežastis pasidžiaugti įsimintinu laimėjimu.

„Hockey Punks“ stiprybė 

Prieš antrąsias „Energijos“ ir „Hockey Punks“ rungtynes elektrėniškių puolėjas D.Vitte išskyrė Simą Baltrūną, kaip didžiausią vilniečių stiprybę. Sulaukęs varžovo komplimentų, „pankų“ vartininkas tik patvirtino šiuos žodžius, pirmąjį kartą neleisdamas „Energijai“ pelnyti bent keturių įvarčių vieno mačo metu. S.Baltrūnas ritulį iš vartų traukė vos kartą, o tai buvo jau antrasis kartas šiame sezone kai jis mačą pabaigia su į jo vartus kritusiu vieninteliu įvarčiu. Be jo lygoje nė vienas šios pozicijos žaidėjas nėra sužaidęs 60-ies rungtynių minučių nepraleisdamas bent 2 įvarčių.

Kiekybines daugumos išnaudojimas 

Po šešių sužaistų mačų, geriausiai kiekybinę daugumą realizuoja „Energijos“ ledo ritulininkai, kurie išnaudojo 16,7 proc. tokių situacijų. Po jų rikiuojasi „Hockey Punks“ (12,1) ir „Geležinis Vilkas (11,4), o „Kaunas Hockey“ ekipa pagal šį rodiklį paskutinė (10,8).

Geriausia kiekybinio deficito neutralizacija 

„Energijos“ ledo ritulininkai pirmauja ir šioje kategorijoje, o jų mažumos brigadoms galima rašyti tik pačius aukščiausius pažymius. Iš viso jie neutralizavo net 97,3 proc. situacijų, kai jiems tekdavo žaisti turint vienu ar dviem žaidėjais mažiau nei jų varžovai. Per šešis mačus juos mažumoje kapituliuoti privertė tik „Geležinio Vilko“ komanda, kai pasižymėjo Edvinas Boroška. Toliau šioje rikiuotėje žengia „Kaunas Hockey“ (87,5) ir „Hockey Punks“ (86,5), o „Geležinio Vilko“ komandai (74,1) dar reikėtų padirbėti norint pagerinti rodiklius šioje grafoje.

Užfiksuotas netradicinis „Kaunas Hockey“ pasiekimas. Per pirmuosius šešis turus „Kaunas Hockey“ užfiksavo rodiklį, kurį ledo ritulio pasaulyje galima pamatyti itin retai. Kauniečiai sugebėjo pelnyti daugiau įvarčių, turėdami žaidėjo deficitą (5), nei jie pasižymėjo, turėdami kiekybinę persvarą (4).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: Irano ataka – kaip atsakys Izraelis?