EUROLYGA 2023

Po L. Nassaro skandalo – bandymas apvalyti gimnastikos sporto šaką JAV

Jungtinių Valstijų olimpinis komitetas (USOC) pirmadienį pareiškė pradėjęs procedūras, kad būtų paleista gimnastikos sportą šalyje kuruojanti valdyba, kaltinama nesugebėjimu pagerinti padėties po gydytojo Larry Nassaro vykdyto lytinio išnaudojimo skandalo.

 JAV bando sutvarkyti problemas gimnastikos sporto šakoje.<br> AP nuotr.
 JAV bando sutvarkyti problemas gimnastikos sporto šakoje.<br> AP nuotr.
K.Peery teko atsistatydinti po skandalingo pareiškimo.<br> AP nuotr.
K.Peery teko atsistatydinti po skandalingo pareiškimo.<br> AP nuotr.
 JAV bando sutvarkyti problemas gimnastikos sporto šakoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 JAV bando sutvarkyti problemas gimnastikos sporto šakoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 JAV bando sutvarkyti problemas gimnastikos sporto šakoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 JAV bando sutvarkyti problemas gimnastikos sporto šakoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-11-06 12:14

USOC vykdomoji direktorės Sarah Hirshland pranešime sakoma, kad jos organizacija pradėjo oficialų procesą, kad valdyba „USA Gymnastics“ netektų gimnastikos sportui Jungtinėse Valstijose vadovaujančios organo statuso.

JAV gimnastams adresuotame atvirame laiške S.Hirshland rašo, kad „USA Gymnastics“ nesugebėjo „pakeisti savo kultūros, atkurti lyderystės ir veiksmingai tarnauti savo nariams.“

„Jūs nusipelnėte geriau“, – pridūrė S.Hirshland.

„USA Gymnastics“ mėgino susigrąžinti gerą vardą po skandalo dėl L. Nassaro elgesio – didžiausio tokio pobūdžio incidento per JAV olimpinio judėjimo istoriją. Vis dėlto šias valdybos pastangas nuolat lydėjo nesėkmės.

Buvęs JAV gimnastikos rinktinės gydytojas L.Nassaras anksčiau šiais metais buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos už daugiau kaip 250 sportininkų, daugiausiai mergaičių ir jaunų moterų, lytinį išnaudojimą. Tarp jo aukų buvo aukso medalių per 2012 ir 2016 metų olimpiadas laimėjusių JAV komandų kelios žvaigždės.

Į keblią padėtį patekusi gimnastikos valdyba, kaltinama dangsčiusi L. Nassaro nusikaltimus, nuo pat šio skandalo pradžios buvo nuolat krečiama krizės.

Praeitą mėnesį naujai paskirta vykdomoji direktorė Mary Bono praėjus vos keturioms dienoms atsistatydino, pareiškus pasipiktinimą olimpinėms žvaigždėms Simone Biles ir Alexandrai Raisman.

M.Bono buvo perėmusi vairą iš vykdomosios direktorės Kerry Perry. Ši atsistatydino praėjus vos devyniems mėnesiams nuo darbo pradžios, sulaukusi USOC kritikos dėl savo sprendimų.

Prieš K.Perry „US Gymnastics“ vadove buvo paskirta, bet šiame poste neilgai teišsilaikė elitinė trenerė Mary Lee Tracy. 2016 metais ji buvo išsakiusi L.Nassarą palaikančių pareiškimų, kai į viešumą dar tik buvo pradėję kilti įtarimų dėl išnaudojimo.

USOC perspėjo esantis pasiruošęs imtis griežčiausių sankcijų – atimti iš „USA Gymnastics“ (USAG) valdančiosios institucijos statusą, jeigu padėtis nebus pagerinta.

Sausį „USA Gymnastics“ direktorių valdybos nariai sutartinai atsistatydino, paklusę USOC reikalavimams.

Pirmadienį paskelbtame laiške JAV gimnastams S.Hirshland rašo, kad olimpinio judėjimo vadovai prarado viltį, jog „USA Gymnastics“ sugebės reformuotis po krizės dėl L.Nassaro.

Anot S.Hirshland, Olimpinis komitetas padarė išvadą, kad „iššūkiai, patiriami šios organizacijos, yra paprasčiausiai per dideli, kad galėtų juos atremti būdama dabartinio pavidalo“.

„Pastaraisiais mėnesiais glaudžiai bendradarbiavome su naująja USAG valdyba, kad juos palaikytume, bet, nepaisant uolių pastangų, NGB (nacionaliniam valdančiajam organui) ir toliau sunkiai sekasi“, – rašo S.Hirshland.

„Ir tai nesąžininga šalies gimnastams. Dar prieš kelias savaites tikėjausi, kad yra kitokia išeitis. Tačiau dabar manome, kad tai nebeįmanoma“, – pridūrė ji.

Dabar USOC skundas, kuriuo reikalaujama panaikinti dabartinio pavidalo „USA Gymnastics“, bus svarstomas priežiūros komisijos, iš naujo susirinksiančios nagrinėti šią bylą.

Priežiūros komisija paskelbs ataskaitą ir pateiks rekomendacijų. Jas išnagrinėjusi USOC direktorių valdyba spręs, ar iš USAG turi būti atimtas valdančiojo organo statusas.

Tuo metu S.Hirshland pabrėžė, kad JAV gimnastai toliau kaip įprasta varžysis sporto renginiuose, visiškai palaikomi ir remiami Olimpinio komiteto.

„Trumpuoju laikotarpiu turime dirbti, kad užtikrintume USAG gimnastams palaikymą, būtiną jiems pasižymėti sporto aikštėse ir už jų ribų“, – sakė ji.

„Kuriame planus, kad viskas vyktų būtent taip. Ilguoju laikotarpiu gimnastikos nacionaliniam valdančiajam organui – esamai arba naujai organizacijai – teks kritiškai svarbi pareiga vadovauti gimnastikai Jungtinėse Valstijose ir kurti palaikančią atletų ir klubų bendruomenę, galinčią vesti šį sportą į priekį ateinančius dešimtmečius“, – rašo USOC vykdomoji direktorė.

„Esame pasiruošę tokią organizaciją įvardyti ir padėti ją plėtoti“, – pridūrė S.Hirshland.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.