EUROLYGA 2023

Ateities pasaulinio teniso šaknys – rusiškos

Stefanos Tsitsipas, Australijos teniso atvirajame čempionate eliminavęs teniso legendą Roger Federerį, kaip ir dar daugelis kitų turnyro jaunųjų žaidėjų, yra rusų kilmės. Jie neturi Rusijos pilietybės, bet puoselėja rusišką teniso kultūrą.

 Rusų kilmės jaunieji tenisininkai karaliauja pasaulio kortuose.<br> AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
 Rusų kilmės jaunieji tenisininkai karaliauja pasaulio kortuose.<br> AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
 Sofija Kenin.<br> AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
 Sofija Kenin.<br> AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
 Darija Gavrilova.<br> AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
 Darija Gavrilova.<br> AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
 Amanda Anisimova.<br> AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
 Amanda Anisimova.<br> AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
 Alexanderis Zverevas.<br> AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
 Alexanderis Zverevas.<br> AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
 Denisas Šapovalovas.<br> AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
 Denisas Šapovalovas.<br> AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
 Stefanos Tsitsipas.<br> AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
 Stefanos Tsitsipas.<br> AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
 Aleksejus Popyrinas.<br> AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
 Aleksejus Popyrinas.<br> AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
 Amanda Anisimova.<br> AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
 Amanda Anisimova.<br> AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Feb 16, 2019, 4:10 PM, atnaujinta Feb 22, 2019, 6:38 AM

Apie tai rašo portalas Letemps.ch.

Visi žino S.Tsitsipo, aštuntfinalyje nugalėjusio R.Federerį, pavardę. Jis jau dabar yra geriausias Graikijos tenisininkas istorijoje, o graikų bendruomenė Melburne triukšmingai palaikė jį korto tribūnose. Tačiau mažai kas yra girdėjęs, kad S.Tsitsipo mama yra rusė. Kilmė yra labai svarbi Graikijos tenisininko karjeroje.

Ir jis ne vienintelis turįs rusiško kraujo.

Pastaruoju metu kortuose žiba jaunųjų tenisininkų karta, kuri atstovauja įvairioms valstybėms, bet turi rusiškų šaknų.

S.Tsitsipas drabužinėje Puškino kalba lengvai susikalbėtų su Aleksandru Zverevu iš Vokietijos, kuris šiuo metu yra ketvirtoji pasaulio raketė, arba su Denisu Šapovalovu iš Kanados. Šis 19-metis pajėgiausiųjų planetos tenisininkų reitinge užima 27-ąją vietą.

Rusų kilmės taip pat yra dvi JAV jaunos teniso žvaigždutės – 17-metė Amanda Anisimova, kuri yra jauniausia tenisininkių TOP-100 sąraše, ir 20-metė Sofija Kenin (37-oji pasaulio raketė).

Australijai atstovauja rusų kilmės Aleksejus Popyrinas ir Darija Gavrilova.

Maskva – Rusijos teniso centras

Dauguma jaunųjų rusų kilmės tenisininkų yra gimę Maskvoje, o jų šeimose yra gilios sporto tradicijos. A.Zverevas yra tenisininko sūnus ir brolis (Miša Zverevas taip pat yra garsus teniso žaidėjas). D.Šapovalovo tėvas Viktoras buvo tinklininkas, o mama – Tessa Šapovalova – atstovavo Rusijos teniso „Fed Cup“ rinktinei. 

S.Tsitsipo mama Julija Salnikova buvo pasaulio jaunių teniso pirmoji raketė. Jo senelis Sergejus Salnikovas buvo Maskvos futbolo klubo „Spartak“ žaidėjas ir net 1956 metų Melburno olimpinis čempionas drauge su legendiniais Levu Jašinu ir Eduardu Strelcovu.

Valentina Ivanov iš Naujosios Zelandijos taip pat yra buvusių sportininkų dukra.

Visų šių rusų gimtinė yra Maskva. Australijos pilietė D.Gavrilova ir JAV gyvenanti S.Kenin yra gimusios Rusijos sostinėje. Taip pat, kaip A.Zverevas ir A.Anisimova.

S.Tsitsipo mama taip pat yra maskvietė.

Maskvoje yra gimę ir trys šiuo metu geriausi Rusijai atstovaujantys tenisininkai – Andrejus Rubliovas, Karenas Kačanovas ir Danijilas Medvedevas.

„Tai nėra tik atsitiktinumas“, – teigia žurnalistas ir rašytojas Richardas Evansas, kuris yra gerai pažįstamas su padėtimi. – Rusijos teniso federacijos prezidentas ir šios šalies vyrų Deviso („Davis Cup“) bei moterų Federacijų („Fed Cup“) taurių rinktinių kapitonas Šamilis Tarpiščevas pavertė tenisą populiariausia sporto šaka Rusijoje. Š.Tarpiščevas – Rusijos buvusio prezidento Boriso Jelcino artimas draugas ir Kremliaus taurės turnyro organizatorius. Jis mokėjo visiems valdžios atstovams surengti pašėlusias atostogas užsienyje.“

Tėvai ir treneriai 

Sėkmingos Jevgenijaus Kafelnikovo, Marato Safino ar Marijos Šarapovos karjeros tenise daugeliui tėvų tapo pavyzdžiu, kad geriau yra treniruoti savo vaikus kuo toliau nuo motinos Rusijos. Valentiną Ivanov treniruoja jos tėvas – Uzbekijos rinktinės kapitonas „Fed Cup“ varžybose.

D.Šapovalovas yra gimęs Tel Avive (Izraelis), o netrukus jo šeima persikėlė į Kanadą. Jį nuo 5-erių metų treniravo mama. S.Kenin, kuri „Australian Open“ čempionate rimtai pasipriešino pirmajai pasaulio raketei Simonai Halep, treniravo jos tėvas.

Įsikūrusi Floridoje S.Kenin neteko rusėms būdingos pavardės galūnės –ova. Jos tėvas Aleksejus Keninovas (dabar – Alex Kenin) į teniso pratybas dukrą nuvedė, kai ji buvo 5-erių. Jis yra išimtis tarp kitų tėvų iš Rusijos, nes pats niekada gyvenime rankose nebuvo laikęs teniso raketės. A.Kenin(ovas) sukūrė planą, kad jo dukra žaistų itin agresyvų tenisą ir tai visiškai pasiteisino.

„Stefanos gimė pakelta rankute, tarsi, jau norėtų paduoti teniso kamuoliuką“, – mėgsta pasakoti S.Tsitsipo mama Julija.

„Mano mama išmokė mane žaisti drausmingą tenisą. Tai labai man dabar padeda. Nes juk drausmė graikiškoje kultūroje nėra labai paplitęs dalykas“, – konstatuoja S.Tsitsipas.

Reikia drausmės

„Manau, kad daugelis tų, kuriuos treniruoja tėvai pasakys, jog tai yra sunku“, – kalba Valentina Ivanov. – Tu kovoji korte su savo treneriu, o grįžus namo tavo treneris dar yra mama ar tėvas ir tas muštras toliau tęsiasi. Tai – dar sunkiau. Australiškas ar Naujosios Zelandijos treniravimo stilius truputį skiriasi nuo rusiškojo. Jie – nepanašūs. Jei tau buvo prasta diena, treneriai rusai dar aprėks tave. Bet aš esu dėkinga, kad juos tokius turėjau, kai buvau maža. Tai – sunkus sportas ir jame nieko nepasieksi, jei nebūsi tvirto charakterio.“

Tėvai labai daug ką aukoja savo atžalų labui. Olga ir Konstantinas Anisimovai emigravo į JAV tam, kad ten užtikrintų geresnę dukterų Amandos ir Marijos ateitį.

Pradžioje jie įsikūrė Fryholde (Freehold) netoli Naujojo Džersio – mieste, kur gimė Bruce'as Springsteenas.

„Kai mes persikėlėme į Floridą, tai buvo padaryta tik dėl mano sesers karjeros“, – sakė Amanda Anisimova, kuri „Australian Open“ turnyre pralaimėjo Petrai Kvitovai 2:6, 1:6.

Vyresnioji sesuo už tai, kad gerai žaidžia tenisą, jau gavo stipendiją prestižiniame Pensilvanijos universitete.

Australijos didžioji viltis

Tokie pat ryžtingai nusiteikę yra A.Popyrino tėvai. Jų sūnus „Australian Open“ nugalėjo M.Zverevą, Dominicą Thiemą (trauma) ir Lucasą Pouille'ą. Kai jam buvo 10 metų, jo šeima išvažiavo gyventi į Ispaniją. Priežastis?

„Kažkada Kroatijoje aš žaidžiau M10 turnyre ant grunto dangos, o mano sugebėjimai ir klaidos ant tokio grunto buvo labai akivaizdžios.“

Nuo tada A.Popyrinas jau tapo „Roland Garros“ jaunių čempionu, ko nebuvo pavykę pasiekti nė vienam Australijos tenisininkui per paskutinius 9-erius metus. Australijos teniso federacija (Tennis Australia) tiki A.Popyrino perspektyvomis. 2018 metų spalį jis laimėjo savo pirmąjį ATP serijos turyrą Bazelyje (Šveicarija).

Priešingai negu kiti žaidėjai iš Australijos – Nickas Kyrgiosas, Bernardas Tomičius ar Thanasis Kokkinakis – A.Popyrinas tikrai labai nori pasiekti teniso aukštumų.

Ją to taip pat mokė nuo mažų dienų.

„Aš noriu tapti pirmąja pasaulio rakete“, – pabrėžia Valentina Ivanov, kuri Australijos čempionate pralaimėjo pirmajame jaunių varžybų vienetų rate.

Kitame korte už kelių metrų ir vos kelių minučių skirtumu toks pats likimas ištiko Anastasiją Berezov, kuri nusileido pirmąjį jaunių reitingą turėjusiai danei Clarai Tauson.

Laikas ir pinigai

Jauniausia WTA reitingo sąrašo narė (tada jai buvo vos 14 metų) ir penkiskart įvairiaus amžiaus grupių jaunimo čempionė Anastasija Berezov išvaizda neatrodo panaši į tipinę rusę. Ji yra tamsaus gymio, smulkaus sudėjimo ir santūri, kaip mama japonė, bet nuolat besišypsanti, kaip jos tėvas rusas.

„Anastasija žaisti tenisą pradėjo 4-erių su puse metukų, priešais mūsų namą esančiame korte Sidnėjuje. Ji tuoj pat pradėjo rodyti neblogus įgūdžius ir tai tapo rimtu užsiėmimu. Aš turiu pripažinti, kad mes ne tik ją visur lydime, mes ją dar skatiname ir mokome niekada nepasiduoti“, – sako Dmitrijus Berezovas. – Palyginus su kitomis merginomis, mano dukra daugiau stengiasi. Tačiau jos tenisininkės karjera man atima daug laiko ir pinigų.“

„Nežinau, ar rusų kilmės tenisininkai yra kažkuo ypatingi, – sako A.Anisimova. – Čia juk susirenka tik geriausieji, todėl visi atrodo taip pat, kaip ir mes.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų