EUROLYGA 2023

Estijos slidinėjimo laidotuvės – po trečiojo sportininko prisipažinimo kalbama apie šio sporto mirtį

2018 metų žiemos žaidynių dalyvis slidininkas estas Algo Karpas nutarė netylėti: 33-ejų vyras pranešė, kad jis yra kompanijoje kitų dviejų sportininkų, kurie kaip dopingą vartojo kraujo perpylimą.

 Argo Karpas prisipažino, kad vartojo kraujo dopingą<br> M.Veltmano nuotr.
 Argo Karpas prisipažino, kad vartojo kraujo dopingą<br> M.Veltmano nuotr.
 Argo Karpas prisipažino, kad vartojo kraujo dopingą<br> M.Veltmano nuotr.
 Argo Karpas prisipažino, kad vartojo kraujo dopingą<br> M.Veltmano nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 5, 2019, 10:13 AM

„Tai profesionalaus Estijos slidinėjimo laidotuvės“, – konstatavo žinią pranešęs laikraštis „Ohtuleht“.

Pasaulio slidinėjimo čempionatą vasario 27-ąją Austrijos Zeefelde supurtė „kraujo“ skandalas – trečiadienį nuo ankstaus ryto Austrijos policija kratė kelių rinktinių kambarius.

Įtarimai dėl dopingo vartojimo krito ant Estijos, Kazachstano ir Austrijos nacionalinių komandų narių.

Jau per pietus Estijos slidininkai Karelas Tammjarvas ir Andreasas Veerpalu Austrijoje buvo sulaikyti dėl dopingo vartojimo, o ketvirtadienio vakarą buvo paleisti iš policijos, nes savo kaltę visiškai pripažino.

Kiek anksčiau Aleksejus Poltoraninas iš Kazachstano ir austrai Maxas Hauke bei Dominikas Baldaufas taip pat prisipažino vartoję kraujo dopingą, nes M.Hauke buvo pagautas tiesiogiai persipylinėjantis kambaryje kraują.

Vasario 27-ąją dieną Austrijos ir Vokietijos prokuratūros pradėjo bendrą operaciją prieš tarptautinį nusikaltėlių tinklą, kuris užsiėmė dopingo platinimu per pasaulio čempionatą. Be sportininkų Austrijoje ir Vokietijoje dar buvo sulaikyti 4 asmenys (du jų – medikai).

Dabar ir dar vienas Estijos sportininkas – A.Karpas viešai prisipažino dopingo vartojimu.

Kaip ir su kitais estais, kraujo perpylimus jam pasiūlė rinktinės treneriai Mati Alaveras ir Andrusas Veerpalu, kurie padėjo susisiekti su Vokietijos medikais, kurie įkūrė „nelegalią dopingo laboratoriją“ Zeefelde.

M.Alaveras buvo vienas gerbiamiausių šalies trenerių, tačiau dabar Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid nutarė atšaukti visus jam skirtus valstybinius apdovanojimus.

Specialistas privalės sugrąžinti Estijos Raudonojo Kryžiaus ketvirtojo laipsnio medalį bei Baltosios žvaigždės trečiojo laipsnio ordiną.

„Šiuo pasisakymu aš susigadinsiu santykius su žmonėmis, tačiau tai turiu pasakyti. Negaliu toliau gyventi su tuo ir privalau pasakyti. Apgavau visus: draugus, šeimą, visuomenę, nes slapta vartojau dopingą“, – kalbėjo A.Karpas.

Jis žiniasklaidai tikino, kad keista, tačiau geriausius rezultatus jis pasiekė be dopingo.

„Pasaulio taurės varžybose patekdavau į geriausiųjų dvidešimtuką. Maniau, kad dopingas man padės pasikelti iki dešimtuko. Bet štai kur juokinga: kai persipildavau kraują, būdavau labai blogos sportinės formos, tad rezultatai nebuvo geresni“, – teigė su sportu atsisveikinti turėsiantis slidininkas.

Jis pats prisipažino, kad „su dopingu“ šliuožė tiek pasaulio čempionate Lachtyje, tiek ir žiemos žaidynėse Pjongčange.

Austrijos policija kovo pradžioje teigė, kad per kelias čempionato dienas buvo susektas tam tikras „dopingo laboratorijos“ paslaugų tinklas, į kurį kreipėsi ne vienos šalies sportininkai.

Teigiama, kad tuo pat metu Vokietijoje buvo suimtas medikas Erfurte, kuris buvo tarpininku tarp dopingo laboratorijos ir slidininkų.

Jis jau senokai buvo sekamas WADA atstovų dėl savo nešvarios veiklos. Kaip paaiškėjo, tai sporto medikas Marcas Schimdtas, kuris prieš dešimtmetį į dopingo liūną buvo įtraukęs vieną garsią dviračių sporto komandą, kuri dėl skandalo baigė savo gyvavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.