EUROLYGA 2023

Išteisintas LBF generalinis sekretorius D. Mačianskas: „Džiaugiuosi, kad praėjau tokią mokyklą“

Vilniaus apygardos teismas antradienį patenkino Lietuvos bokso federacijos (LBF) generalinio sekretoriaus Donato Mačiansko skundą, panaikino Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendį, nutraukė bylą ir atleido D.Mačianską nuo baudžiamosios atsakomybės.

Donatas Mačianskas yra LBF generalinis sekretorius.<br>LBF nuotr.
Donatas Mačianskas yra LBF generalinis sekretorius.<br>LBF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2019, 4:47 PM

Šia žinia pats D.Mačianskas pasidalino su bokso bendruomene.

„Buvo padėtas taškas trejus su puse metų trukusiame ikiteisminiame tyrime ir teisminiame procese. Pažymėsiu, kad panašių ikiteisminių tyrimų baudžiamosiose bylose mano asmens atžvilgiu po 2016 m. balandžio 30 d. vykusios neeilinės-rinkiminės Lietuvos bokso federacijos (LBF) Konferencijos, kurioje buvau išrinktas LBF generaliniu sekretoriumi, dabar jau buvusių LBF vadovų iniciatyva, buvo pradėtos net keturios. Visi ikiteisminiai tyrimai buvo nutraukti“, – rašė D.Mačianskas.

Viskas prasidėjo 2016 metais, kuomet LBF prezidentu buvo išrinktas Darius Šaluga, o generaliniu sekretoriumi buvo išrinktas D.Mačianskas. Tuomet buvęs bokso federacijos generalinis sekretorius Antanas Arėška su buvusiais viceprezidentais Pauliumi Zabielsku, Stanislavu Mižigurskiu ir Vladimiru Bajevu apskundė naujuosius federacijos vadovus dėl procedūrinio pažeidimo rinkiminės konferencijos metu. Vilniaus apylinkės teismas pripažino, kad konferencijoje buvo pažeisti LBF įstatai, todėl 2018 metais A.Arėška buvo sugrąžintas į savo pareigas.

Tiesa, po kelių mėnesių vykusioje neeilinėje LBF konferencijoje didžiąja dauguma balsų prezidentu vėl buvo išrinktas D.Šaluga, o generaliniu sekretoriumi – D.Mačianskas. Tačiau pastarajam dar teko bylinėtis teismuose dėl jam asmeniškai pateiktų kaltinimų. Pagal Vilniaus apylinkės teismo nuosprendį, D.Mačianskas buvo pripažintas kaltu ir jam buvo skirta bauda. Šis sprendimas buvo apskųstas Vilniaus apygardos teismui, kuris D.Mačianską išteisino.

„Žinoma, kad buvo neramu. Ne dėl to, kad abejočiau savo teisingumu ar poelgiais, bet dėl nežinomybės. Niekada nežinai, ko laukti iš tos pačios prokuratūros, teismo. Susidarė vaizdas, kad baudžiamieji tyrimai vyksta labai šališkai. Nuo pat pradžių neramino tyrėjų, prokurorų požiūris, bet sąžinė buvo rami, todėl per daug nerimo nebuvo.

Esu labai patenkintas, kad paskutinis sprendimas man yra palankus. 3,5 metų trukę tyrimai, spaudimas pareikalavo daug laiko, energijos, pinigų. Niekas už tai neatsiprašys, nekompensuos asmeninių nuostolių, bet džiaugiuosi, kad praėjau tokią mokyklą ir įgijau naujos patirties“, – Eltai sakė D.Mačianskas.

Jis prisipažino, kad vis ši istorija pakenkė tiek jo paties, tiek visos federacijos reputacijai.

„Didžiausia bauda man, kaip vienam iš organizacijos vadovų, yra išliekantis teistumas, kas neleistų dirbtų tokioje viešoje organizacijoje, kaip Lietuvos bokso federacija. Bet teismui mes stipriai ruošėmės, Vilniaus apygardos teismo paprašėme, kad būtų nagrinėjami žodiniai skundai, kas nėra dažna praktika. Informavome tyrėjus apie tai, ko, skelbdamas nuosprendį, nepaminėjo Vilniaus apylinkės teismas“, – aiškino vienas LBF vadovų.

Vilniaus apygardos teismo sprendimą per tris mėnesius dar galima skųsti Aukščiausiam teismui.

„Nežinau, kiek tai realu. Jeigu apylinkės teisme prokurorai labai įtartinai atrodė aiškinantis tyrimą, tai apygardos teisme jie jau neturėjo jokių argumentų paneigiant mūsų akivaizdžius teiginius.

Abejoju, ar dar yra argumentų, kurie leistų skųsti sprendimą Aukščiausiam teismui. Kitas dalykas, prokuratūros tokia filosofija – viską skųsti. Bet aš to nebijau. Dabartinė instancija parodė, kad galima savo tiesą įrodyti. Jeigu sprendimas bus apskųstas, būsiu pasiruošęs dar kartą įrodyti savo tiesą“, – pasakojo D.Mačianskas.

LBF generalinis sekretorius pridūrė, kad jokių konfliktų su buvusiais federacijos vadovais jis neturėjo ir palinkėjo visiems susivienyti vardan sporto šakos gerovės.

„Kažkas galbūt pasijuto atstumtas ir pradėjo keršto akciją prieš mane ir federaciją. Negaliu teigti visu 100 proc., bet manau, kad didžiąja dalimi, ši istorija jau yra baigta. Tiems, kurie iki šiol negali susitaikyti su raida ir organizacijos progresu, kviečiu nebeskaldyti bokso bendruomenės, o pagaliau prisidėti prie LBF vykdomų programų ir kartu kurti pridėtinę vertę sau ir organizacijai“, – pridūrė D.Mačianskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.