EUROLYGA 2023

Ukrainos sunkiaatletis O. Torochtijus dėl dopingo prarado olimpinį aukso medalį

Ukrainos sunkumų kilnotojas Oleksijus Torochtijus ketvirtadienį prarado per 2012 metų Londono olimpiadą iškovotą aukso medalį ir buvo diskvalifikuotas už dopingo vartojimą.

 Ukrainos sunkumų kilnotojas Oleksijus Torochtijus ketvirtadienį prarado per 2012 metų Londono olimpiadą iškovotą aukso medalį ir buvo diskvalifikuotas už dopingo vartojimą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Ukrainos sunkumų kilnotojas Oleksijus Torochtijus ketvirtadienį prarado per 2012 metų Londono olimpiadą iškovotą aukso medalį ir buvo diskvalifikuotas už dopingo vartojimą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Raimondas Čiuplys

Dec 20, 2019, 7:33 AM

Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) informavo, kad ukrainiečio organizme aptikta draudžiamo steroido turinabolio, kai 2012 metais duotas mėginys buvo iš naujo ištirtas, naudojant modernius metodus.

O.Torochtijaus dvejų metų diskvalifikacija bus skaičiuojama nuo 2018 metų gruodžio, kai Tarptautinė sunkiosios atletikos federacija paskelbė, jog jis yra įtariamas dopingo vartojimu, ir laikinai sustabdė sportininko dalyvavimą varžybose. O.Torochtijus tapo jau penktuoju Londono olimpiados sunkiosios atletikos aukso medalininku, kurio organizme rasta draudžiamų preparatų.

Dabar O.Torochtijaus aukso medalis, iškovotas 105 kg vyrų kategorijoje, turėtų pereiti Irano sunkumų kilnotojui Navabui Nasirshelalui, šį sprendimą dar turi patvirtinti TOK.

Lenkijos sunkiaatletis Bartolomiejus Bonkas, Londone iškovojęs bronzą, gali perimti sidabrą, bet dėl kito įtariamo dopingo vartojimo atvejo lieka neaišku, kas būtų pripažintas naujuoju trečios vietos laimėtoju.

Dėl ketvirto likusio Uzbekistano sportininko Ruslano Nurudinovo yra pradėtas tyrimas, nes jo mėginyje rasta to paties steroido, kaip ir pas O.Torochtijų, todėl bronza gali atitekti kitam uzbekui – Londone penktąją vietą užėmusiam Ivanui Jefremovui.

O.Torochtijus po 2012 metų olimpiados varžybose nebedalyvavo, bet tyrimas dėl dopingo sujaukė jo sėkmingą karjerą sporto administracijoje.

Anksčiau O.Torochtijus buvo Ukrainos sunkiosios atletikos federacijos pirmininko pavaduotojas, taip pat ėjo pareigas Europos sunkiosios atletikos federacijoje ir Ukrainos olimpiniame komitete. Diskvalifikavus dėl dopingo jis praranda teisę užimti bet kokias pareigas sporto institucijose.

Nuo 2016 metais priimto TOK sprendimo iš naujo tirti 2008 ir 2012 metų olimpiadų mėginius buvo diskvalifikuota daugiau kaip 50 sunkumų kilnotojų, aptikus draudžiamų steroidų.

TOK sakė, kad dėl steroidų vartojimo problemos sunkiosios atletikos rungtims būsimose olimpiadose iškilusi grėsmė. Vis dėlto komitetas kovą sušvelnino poziciją, kai Tarptautinė sunkiosios atletikos federacija pažadėjo užtikrinti griežtesnę sportininkų kontrolę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.