EUROLYGA 2023

Septynios institucijos bendradarbiaus kovojant su sporto varžybų manipuliavimu

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje šešios institucijos ketvirtadienį pasirašė atnaujintą susitarimą dėl kovos su manipuliavimu sporto varžybomis.

Algirdas Monkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Monkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-03-05 11:53, atnaujinta 2020-03-05 11:54

„Labai svarbu įsipareigoti tarptautiniams standartams, kurie yra kuriami ir sukurti“, – žurnalistams po pasirašymo sakė švietimo ministras Algirdas Monkevičius.

„Aš džiaugiuosi, kad atnaujinome susitarimą ir pagal savo kompetenciją parengsime priemones, kurios bus nacionalinis planas, sekant vienos iš Europos Sąjungos šalių, Danijos, pavyzdį“, – teigė jis.

Šis atnaujintas susitarimas turės padėti Lietuvai pasirengti ratifikuoti Konvenciją dėl manipuliavimo sporto varžybomis, pranešė Švietimo ministerija.

„Ratifikavusi Makolino konvenciją, Lietuva prisiims įsipareigojimus efektyviau bendradarbiauti tarptautiniu bei nacionaliniu lygiu tarp suinteresuotų šalių – valstybių institucijų, sporto organizacijų ir lažybų iš sporto organizatorių, siekiant kovoti su nesąžiningomis sporto varžybomis“, – teigiama pranešime.

Be to, konvencija numato pareigą valstybėms įsteigti nacionalinę platformą, kuri rinktų, analizuotų ir dalytųsi susijusia informacija, koordinuotų kovos su manipuliacijomis sporto varžybų eigą ir veiksmus, bendradarbiautų su nacionalinėmis platformomis kitose valstybėse.

Dokumentą pasirašė švietimo ministras Algirdas Monkevičius, vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė, Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius Žydrūnas Bartkus, generalinis prokuroras Evaldas Pašilis, Lošimų priežiūros tarnybos direktorius Virginijus Daukšys, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos direktorius Antonis Mikulskis, Policijos departamento generalinis komisaras Renatas Požėla.

„Svarbu, kad visuomenė ir jaunoji karta suvoktų, kaip švietimas turi būti organizuojamas, kaip turėtų būti tiriama šita sritis“, – pasakojo švietimo ministras A. Monkevičius.

„Nemanau, kad Lietuvoje problema mažesnė nei kitose šalyse. Naujos technologijos suponuoja, kad ta problema tampa vis opesnė“, – žurnalistams po pasirašymo sakė vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Ji taip pat priminė, kad šiuo metu policija atlieka tris ikiteisminius tyrimus, susijusius su manipuliavimu sporto rezultatais.

Kaip žurnalistams sakė policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris, šiuo metu tyrimuose renkami įrodymai ir ruošiamasi perduoti medžiagą prokuratūrai.

Po bendradarbiavimo sutarties atnaujinimo vyks diskusija su Danijos antidopingo agentūros vadovu Michaelu Asku.

Anot Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, manipuliacijos sporto varžybomis – viena didžiausių grėsmių šiandieniniam sportui.

Europos Komisija yra išreiškusi susirūpinimą, kad manipuliacijos sporto varžybų rezultatais pažeidžia sporto etiką bei integralumą.

Susitarimas dėl bendradarbiavimo kovojant su manipuliacijomis sporto varžybų rezultatais Lietuvoje pasirašytas 2015 metų balandį. Tuomet teisėsaugos pareigūnai skundėsi, kad jiems sunkiai pavyksta išaiškinti ir įrodyti manipuliacijas sporto varžybų rezultatais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.