EUROLYGA 2023

Baltarusijos planetoje sporto gyvybę palaiko A. Lukašenkos „receptai“: tarp jų – gerti degtinę

Lietuvos pašonėje esanti Baltarusija šiomis savaitėmis yra tarsi atskira planeta. Kitoms pasaulio šalims mokantis gyventi ypatingomis sąlygomis, Baltarusijos valdžia elgiasi taip, tarsi jai epidemija negrėstų. O iš atsainiai į viską žiūrinčio prezidento Aliaksandro Lukašenkos pavyzdį ima ir sporto vadovai, lyg niekur nieko kviečiantys žiūrovus į nacionalinių futbolo, ledo ritulio ar rankinio pirmenybių rungtynes. Tiesa, vis pasigirsta ir sveiko proto balsų, tačiau žiniasklaida neretai iš įspėjančių apie pavojus tik pasišaipo.

 Aliaksandras Lukašenka<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Aliaksandras Lukašenka<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Aliaksandras Lukašenka<br>president.gov.by nuotr.
 Aliaksandras Lukašenka<br>president.gov.by nuotr.
 Aliaksandras Lukašenka<br>T.Bauro nuotr.
 Aliaksandras Lukašenka<br>T.Bauro nuotr.
 Aliaksandras Lukašenka<br>AP/Scanpix.com  nuotr.
 Aliaksandras Lukašenka<br>AP/Scanpix.com  nuotr.
 Aliaksandras Lukašenka<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Aliaksandras Lukašenka<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 30, 2020, 10:49 AM

Be Baltarusijos, praėjusį savaitgalį pasaulyje vyko tik vienos nacionalinės futbolo lygos rungtynės. Pirmenybės vis dar nesustabdytos ir Nikaragvoje.

Džiaugiasi „futbolo atgaiva“

Kovo viduryje pasaulio sporto gyvenimas sustojo. Didelės ir mažos, pasaulinės ir regionų sporto organizacijos viena po kitos paskelbė, kad dėl koronaviruso sukeltos epidemijos stabdo savo varžybas.

Tačiau Baltarusija nusprendė plaukti prieš srovę. Tuo metu, kai pasaulio sportas sustingo, stipriausios Baltarusijos futbolo komandos po žiemos pertraukos žengė į aikštes ir pradėjo šalies pirmenybes.

„Baltarusijos pirmenybės vyks taip, kaip buvo numatyta, ir sirgaliams nebus taikomi jokie apribojimai“, – kovo 17 dieną paskelbė Baltarusijos futbolo federacija (ABFF).

Tuo metu Europoje oficialiai nebuvo sustabdytos tik Turkijos lygos varžybos (jose paskutinės prieš epidemijos pertrauką rungtynės buvo sužaistos kovo 17-ąją).

O po dviejų dienų išties įvyko pirmosios naujo sezono rungtynės, kuriose Minsko „Energetyk“ namie nelauktai nugalėjo labiausiai tituluotą šio amžiaus Baltarusijos klubą Barysavo BATE.

„Mes nuolat bendraujame su Sveikatos ministerija ir operatyviai gauname informaciją apie padėtį šalyje, – aiškino ABFF vadovas Vladimiras Bazanovas. – Manau, kad jei kažkas būtų negerai, Prezidento administracija mums pasakytų: „Jaunuoliai, nedarykite nesąmonių“.

Mus pataisytų. Suprantu, kad norima viską išpūsti. Kodėl? Štai dabar visi išsigando, uždarė sienas. Juk sustos gamyba ir bus ekonominė krizė“.

„Baltarusijos futbolo pirmenybės prasidėjo paskirtą dieną ir valandą. Atsižvelgiant į tai, kad visas pasaulio sporto gyvenimas apmirė išsigandęs koronaviruso, sirgaliai privalo ypač vertinti tai, kad turi futbolo atgaivą.

Labai norisi tikėti, kad mūsų patirtis saugumo atžvilgiu bus sėkminga ir taps pavyzdžiu kitoms šalims, kuriose „Covid-19“ baimė faktiškai sugriovė visuomeninį gyvenimą ir sukūrė apgulties padėtį“, – savo šalį, kaip pavyzdį visam pasauliui pristatė Baltarusijos sporto leidinys „Sportivnaja Panorama“.

Siuntė dviprasmę žinią

Baltarusijos klubuose žaidžiančių futbolininkų galimybė būti tokiu pavyzdžiu nežavi. „Būtų geriau, jei Baltarusijos pirmenybės būtų sustabdytos.

Esu truputį išsigandęs. Per rungtynes apie tai negalvojame, bet nuaidėjus paskutiniam švilpukui vis sukasi mintys: „Ar aš neužsikrėčiau“?

Tėvai ir žmona skambina man kiekvieną dieną ir prašo, kad nekelčiau kojos iš viešbučio“, – kalbėdamas su Brazilijos UOL interneto svetaine sakė Bresto „Ruch“ klube žaidžiantis brazilas Joao Williamas.

Penktadienį per antrojo turo rungtynes Joao Williamas ir kiti „Ruch“ žaidėjai į aikštę ėjo apsivilkę marškinėlius su dviprasmiu užrašu. Baltarusijos kontūrų fone buvo angliškai parašyta „We Are Playing For The World“ („Mes žaidžiame dėl pasaulio“). Tačiau raidė „L“ buvo perbraukta ir virš jos parašyta raidė „R“, pakeitusi sakinio prasmę: „We Are Praying For The World“ („Mes meldžiamės už pasaulį“).

Sirgaliai liko namie

Futbolininkų ir visos visuomenės sveikata rizikuojantys Baltarusijos futbolo vadovai džiūgauja ypatingomis aplinkybėmis gaunama finansine nauda.

Kadangi pasaulyje „gyvo“ futbolo šiuo metu yra nedaug, į Baltarusiją nukrypo kitų šalių sirgalių žvilgsniai. Įsigyti teises rodyti Baltarusijos futbolo lygos rungtynes dar prieš pirmąjį turą suskubo didžiausia Rusijos sporto televizija „Matč TV“ (ji kovo 21-22 d. tiesiogiai parodė dvejas rungtynes) ir Ukrainos televizija „Sport 1“.

Iki tol baltarusiai net negalėjo svajoti, kad jų lyga, kuri Europos mastais tėra apystiprė vidutiniokė (UEFA lygų reitinge Baltarusija šiemet nukrito iš 21-osios į 25-ąją vietą tarp 55 nacionalinių lygų), kada nors sudomins prie daug aukštesnio lygio futbolo įpratusius rusus ar ukrainiečius.

Atrodo, kad daug Baltarusijos futbolo sirgalių irgi nutarė likti prie televizorių. Jei 2019 metų kovo pabaigoje per Baltarusijos pirmenybių pirmojo turo rungtynes į stadionus atėjo 22068 žiūrovai (vid. 2758), tai šiais metais per žiemą išsiilgusių futbolo buvo dukart mažiau – tik 10474 (vid. 1309). Antrajame ture tribūnos liko dar tuštesnės – aštuonerias praėjusį savaitgalį (kovo 27-29 d.) žaistas rungtynes pamatė 8958 žiūrovai (vid. 1119).

Per du pirmuosius turus (16 rungtynių) daugiau nei du tūkstančiai žiūrovų buvo vos dviejuose stadionuose: Bresto „Dynama“ – 3648, Mozyrio „Slavija“ – 2150. Galima palyginti su praėjusio sezono lankomumo vidurkiais: Bresto „Dynama“ pernai sulaukdavo vidutiniškai 8839 žiūrovų, BATE – 5050, „Gomel“ – 3968, Mahiliovo „Dniapro“ – 3114.

Beje, prieš antrąjį turą futbolo klubai gavo Baltarusijos sporto ir turizmo valdybos nurodymus labiau pasirūpinti sirgalių saugumu: uždaryti fanų zonas bei prekybos vietas ir tribūnose susodinti sirgalius taip, kad jie būtų toliau vienas nuo kito.

Laukia L.Messi ir C.Ronaldo

„Visas pasaulis dabar žiūri Baltarusijos lygą. Visi privalo įsijungti televizorius ir mus žiūrėti. Kai NHL atšaukė sezoną, daug ledo ritulininkų atvyko žaisti į Rusiją. Galbūt Lionelis Messi ir Cristiano Ronaldo galėtų atvykti į Baltarusijos lygą?

Tai vienintelė vieta Europoje, kur galima žaisti futbolą. Baltarusijos žmonės būtų laimingi“, – praėjusią savaitę duodamas interviu britų leidiniui „The Sun“, ironiškai kalbėjo buvęs „Barcelona“ ir Londono „Arsenal“ žaidėjas Aliaksandras Hlebas, kuris pernai baigė profesionalo karjerą atstovaudamas Minsko rajono „Islač“ klubui.

Baltarusijos sporto dienraštis „Presbol“ ištraukė šią citatą iš konteksto ir pateikė kaip rimtą A.Hlebo kvietimą ryškiausioms Europos futbolo žvaigždėms. Bet „Presbol“ nutylėjo kitus tame pačiame interviu pasakytus ilgamečio Baltarusijos rinktinės saugo žodžius: „Koronavirusas uždarė Čempionų lygą ir Europos lygą. Tai gerai, nes reikia bandyti ir sustabdyti epidemiją. UEFA pasielgė teisingai.

Bet atrodo, Baltarusijoje tai niekam nerūpi. Tai neįtikėtina. Galbūt po savaitės ar dviejų mes irgi sustabdysime. Galbūt mūsų prezidentas tik laukia ir nori pamatyti, kas atsitiks. Visi žinome, kas nutiko Italijoje ir Ispanijoje. Vaizdas nėra geras.

Mūsų šalyje prezidento administracijos žmonės tiki, kad padėtis nėra tokia ekstremali, kaip pranešama naujienose. Taip pat galvoja daug jaunų žmonių. Aš lieku namie su savo šeima. Bet kai išeinu iš namų, matau, kad gatvės ir restoranai yra pilni. Man rūpi mano sveikata ir mano šeima. Stengiuosi su niekuo nebendrauti ir tikrai neisiu į „Islač“ rungtynes“.

Šaipėsi iš olimpinio čempiono

Ne visi baltarusiai koronaviruso grėsmę vertina atsainiai. Tautiečius saugotis ligos paragino olimpinis sunkiosios atletikos čempionas Andrejus Aramnavas. „Reikia sėdėti namie ir laukti protrūkio pabaigos, o ne vaikščioti į restoranus ir diskotekas. Nesinorėtų, kad pas mus atsitiktų taip pat, kaip Italijoje.

Mano manymu, mes neturime galimybių lengvai sustabdyti rimtą epidemiją, – duodamas interviu interneto svetainei „Tut“, kalbėjo buvęs Ramūno Vyšniausko varžovas. – Stengiuosi į parduotuves eiti retai ir jose lankausi tada, kai būna mažiausiai žmonių. Jei prasidės epidemija, mūsų šeima mėnesį tikrai išsilaikys neišeidama iš namų“.

„Nežinau, ar kovojant su koronavirusu padės „šimtas gramų“. Mūsų šalyje dažnai galima pamatyti girtų žmonių, Pagal šią logiką, daugeliui nekyla rizika užsikrėsti koronavirusu“, – apie ne vien Baltarusijoje paskleistą mitą, kad alkoholis naikina virusus, sakė A.Aramnavas, atskleidęs, jog ir pats priklauso padidintos rizikos grupei, nes serga lėtiniu bronchitu.

Tačiau „Sportivnaja Panorama“ žurnalistas Ruslanas Vasiljevas tik pasišaipė iš olimpinio čempiono įspėjimų apie kylančią grėsmę: „Baltarusijos pirmenybės prasidėjo, neatsižvelgdamos į panikos bangą, kurią kelia ir garsūs žmonės, pavyzdžiui, sunkiaatletis A.Aramnavas, ėmęsis koronaviruso atstovo misijos ir pažadėjęs, kad „žmonės sirgs“. Tai, žinoma, vertingas pastebėjimas, į kurį negaliu neatsakyti: Andrejau, žmonės sirgo, serga ir, deja, toliau sirgs“.

Rinktinės trenerio patarimai

Baltarusijoje nenutrauktos ir kitų sporto šakų varžybos. Praėjusį savaitgalį vyko ledo ritulio, rankinio, salės futbolo pirmenybių rungtynės. Savo turnyrus sustabdė tik Baltarusijos krepšinio federacija, kuri dar kovo 15 dieną paskelbė, kad lauks ramesnių laikų.

Penktadienį Baltarusijoje prasidėjo ledo ritulio lygos finalo serija, kurioje kovoja Minsko „Junactva“ ir Salihorsko „Šachcior“ (serijos rezultatas po dvejų rungtynių yra lygus 1:1).

Šalies ledo ritulio federacija prieš porą savaičių svarstė, kaip elgtis, bet nusprendė varžybų nestabdyti. „Reikia teisingai elgtis, mažiau bendrauti su žmonėmis. Einu visur: į parduotuves, restoranus, treniruotes, – tuo metu aiškino Baltarusijos ledo ritulio rinktinės treneris Michailas Zacharavas. – Rūbinėje visi plauna rankas: prieš ir po treniruotės. Nespaudžiame rankų, nesiglėbesčiuojame – uždrausta. Kiekvieną dieną būtina eiti į pirtį. Galima ir „šimtą gramų“.

Gardino „Nioman“ klubo vartininkus treniruojantį lietuvį Arūną Aleinikovą šis ledo ritulio valdininkų sprendimas nuvylė.

„Norėtume pamatyti pilnas tribūnas ir, būtinai, federacijos vadovus. Tegul kartu su žiūrovais tribūnose, o ne garbės svečių ložėje, pasidžiaugia dėl ledo ritulio. Tegul po rungtynių užeina į rūbinę ir paspaudžia rankas visiems ledo ritulininkams, padėkoja už tai, kad jie tikri vyrai, nebijantys dėl savo artimųjų ir draugų dėl kažkokio viruso. Bet to turbūt nebus. Jie žiūrės rungtynes namie karantine“, – sužinojęs, kad jo komanda privalės tęsti pusfinalio seriją su „Šachcior“ klubu („Nioman“ šią seriją pralaimėjo 3:4), „Facebook“ paskyroje ironiškai parašė A.Aleinikovas.

A.Lukašenka rodo pavyzdį

Paties sukurtus „receptus“, kaip apsisaugoti nuo koronaviruso, į dešinę ir į kairę nuolat dalija Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka. Šeštadienį jis savo šalies žmonėms dar kartą parodė pavyzdį, kad „epidemijos nereikia bijoti“. A.Lukašenka iščiuožė ant ledo per jo vardo taurės mėgėjų komandų rungtynes.

„Geriau mirti stovint, negu gyventi klūpant, – Baltarusijos valstybinei televizijai sakė prezidentas. – Nesuprantu. Čia nėra jokių virusų. Štai tu juk nepastebėjai, kad jie skraido? Ir aš nematau. Čia šaldytuvas, didžiausia sveikata. Sportas, ypač ledas – geriausias priešvirusinis vaistas“.

Šį patarimą visų gyvenimo sričių ekspertas A.Lukašenka pridėjo prie kitų „receptų“: gerti degtinę, eiti į pirtį ir dirbti laukuose prie traktoriaus vairo.

Parduotų rungtynių skandalai

Baltarusijos sporto visuomenė pastarosiomis savaitėmis turi ir kitų pokalbių temų. Tai – sutartų ledo ritulio, futbolo ir tinklinio rungtynių bylos.

Baltarusijos ledo ritulio lygoje didelis skandalas įsižiebė praėjusių metų lapkritį. Tuomet Maladzečno „Dynama“ per šalies pirmenybių rungtynes pirmavo prieš autsaiderį „Mahyliov“ klubą 5:1, bet pralaimėjo 5:6. „Dynama“ ledo ritulininkai pasidavė taip nevykusiai, kad beveik niekam nekilo abejonių, jog pralaimėjo tyčia. Tą patvirtino Baltarusijos ledo ritulio federacijos atliktas tyrimas.

Pirmadienį Baltarusijos ledo ritulio federacijos Drausmės komitetas užvertė šią bylą ir septyniems „Dynama“ žaidėjams skyrė vienerių metų diskvalifikaciją ir 8100 rublių baudą. Tiesa, keturi sportininkai gali sulaukti dar didesnių nemalonumų, nes sutartų rungtynių bylą tiria ir Baltarusjos prokuratūra.

Tarp žaidėjų, kurie susigundė 7-15 tūkst. dolerių kyšiu (ši suma buvo skirta visai papirktai septyniukei), buvo keli garsūs ledo ritulininkai: trys Baltarusijos rinktinės žaidėjai, du legionieriai iš Rusijos ir 39-erių veteranas Viačeslavas Lisičkinas, kurį į savo rengiamas rungtynes nuolat kviesdavo prezidentas A.Lukašenka.

Tą patį pirmadienį Minsko teismas atvertė futbolo ir tinklinio sutartų rungtynių bylą, kurioje kaltinimai pareikšti 20 asmenų, tarp jų – nuo 2017 m. vasario iki 2019 m. sausio sutartose rungtynėse dalyvavusiems futbolininkams ir tinklininkams. Šioje byloje irgi minimos kelios Baltarusijoje garsios pavardės, pavyzdžiui – buvusių šalies futbolo rinktinės žaidėjų Vitalio Lanko ir Aliaksejaus Sučkovo.

Kurie turnyrai pasaulyje vyko praėjusį savaitgalį

Futbolo lygos: Baltarusija, Nikaragva.

Ledo ritulio lygos: Baltarusija.

Krepšinio lygos: Tadžikistanas, Taivanas.

Rankinio lygos: Baltarusija.

Salės futbolo lygos: Baltarusija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.