EUROLYGA 2023

Pirmajame Lietuvos žaibo šachmatų internetu čempionate varžėsi net 158 šachmatininkai

Nors praktiškai visi sporto renginiai dėl karantino šiuo metu sustabdyti, šachmatai – maloni išimtis. Balandžio 4 dieną įvyko pirmasis Lietuvos žaibo šachmatų internetu čempionatas, kuriame dalyvavo net 158 (!) šachmatininkai. Dalyvių sudėtyje buvo daug tituluotų (3 didmeistriai, 7 tarptautiniai meistrai, 2 tarptautinės meistrės) ir pajėgių Lietuvos žaidėjų.

Nors praktiškai visi sporto renginiai dėl karantino šiuo metu sustabdyti, šachmatai – maloni išimtis. Balandžio 4 dieną įvyko pirmasis Lietuvos žaibo šachmatų internetu čempionatas, kuriame dalyvavo net 158 (!) šachmatininkai. <br>Organizatorių nuotr.
Nors praktiškai visi sporto renginiai dėl karantino šiuo metu sustabdyti, šachmatai – maloni išimtis. Balandžio 4 dieną įvyko pirmasis Lietuvos žaibo šachmatų internetu čempionatas, kuriame dalyvavo net 158 (!) šachmatininkai. <br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 6, 2020, 11:58 AM

Specialiame Lietuvos šachmatų kanale vyko tiesioginė varžybų transliacija, komentuojant garsiam sporto žurnalistui Romanui Buršteinui, prie kurio taip pat prisijungdavo Seimo nariai Julius Sabatauskas ir didmeistrė Viktorija Čmilytė.

Lietuvos šachmatų kanale vyko ir tiesioginė varžybų transliacija, komentuojant garsiam sporto žurnalistui Romanui Buršteinui, prie kurio taip pat prisijungdavo Seimo nariai Julius Sabatauskas ir didmeistrė Viktorija Čmilytė.

„Pasaulyje dėl COVID-19 grėsmės įšalus sporto pasauliui, džiaugiamės suradę alternatyvų. Ilgą laiką treniruočių pobūdžio pasižaidimui naudoti šachmatai internetu dėl aplinkybių tapo vienintelė terpė varžytis. Jei neklystu, lietuviai tapo pirmaisiais Europoje, surengusiais oficialų šachmatų internetu čempionatą. Atsilikome tik nuo egiptiečių, bet jie savo čempionatą pradėjo penktadienį ir vykdys kelias etapais“, – teigė turnyro organizatorius Andrius Paulauskas.

Turnyre puikiai pasirodė Mykolo Romerio universiteto studentas Lietuvos čempionas Tomas Laurušas. Nepralaimėjęs nei vienos partijos Tomas surinko 11,5 taško iš 13 galimų jis tapo ir šio turnyro nugalėtoju.

„Visų pirma esu labai dėkingas organizatoriams už tokį renginį. Džiugu, kad šachmatai nelieka užmiršti net karantino metu ir skatina toliau tobulėti. Šis karantino laikotarpis suteikia daugiau laiko šachmatininkams padirbėti ir nuoširdžiai tikiu, kad tai tik sustiprins mane. Turnyras buvo toli gražu neeilinis ir labai stiprus. Man turbūt buvo sudėtingiausia susitvarkyti su tam tikru jauduliu, kurį manau jaučia kiekvienas lyderis, nes pirmauti ir sugebėti išlaikyti lyderio pozicijas yra sunkiausia“, – įspūdžiais apie turnyrą pasidalijo Tomas.

Antroje vietoje liko V.Kazakovskis, surinkęs 11 taškų, o bronzą, surinkęs 10 taškų, kiek netikėtai iškovojo Lietuvos rinktinės narys FM Rokas Klabis, startiniame reitingo sąraše buvęs tik 14-as. MRU šachmatų treneris Vaidas Sakalauskas ir MRU alumnas Tautvydas Vedrickas, surinkę po 9 taškus, užėmė atitinkamai 7 ir 16 vietas.

Moterų įskaitoje su 9 taškais iš 13 stipriausia buvo MRU alumnė D. Daulytė-Cornette, iškovojusi LR Seimo nario Juliaus Sabatausko vardo taurę. Su naujagime ant rankų kone visą turnyrą žaidusi viena stipriausių Lietuvos šachmatininkių turnyrą pradėjo šiek tiek neužtikrintai, tačiau pabaigoje įveikė keletą stiprių šachmatininkų ir iškovojo pirmąją vietą moterų įskaitoje.

Turnyras vyko žaidėjams sužaidžiant per chess.com portalą (pagal tarptautinės kategorijos teisėjo Raimondo Paliulionio paskelbtus burtus) bei vėliau pranešant rezultatą. Turnyro direktorius Andrius Paulauskas bei kiti komandos nariai kartu su trečiąją vietą moterų įskaitoje užėmusia MRU docente ir FIDE Garbingo žaidimo komisijos pirmininke Salomėja Zaksaite skyrė didžiulį dėmesį kompiuterinio sukčiavimo prevencijai.

Siekiant ją užtikrinti buvo nuolat konsultuojamasi su vienu iš kvalifikuočiausių šios srities ekspertų – JAV Bufalo universiteto docentu Kenetu W. Reganu, atlikusiu turnyro partijų statistinę analizę. Nors užtikrinti sąžiningą žaidimą internete yra itin sudėtinga, tačiau tarp stipriausių žaidėjų sukčiavimo atvejų pavyko išvengti. Turnyro organizatoriams pavyko užtikrinti nemokamą dalyvavimą, tačiau kiekvienas dalyvis galėjo sumokėti savanorišką mokestį paremdamas „Laisvės TV“ iniciatyvą „Laikykitės, medikai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.