EUROLYGA 2023

Mirė gimtadienį tik ką atšventęs ir vasarį pergales skynęs Lietuvos šachmatų patriarchas

Šią savaitę šalies šachmatų bendruomenė neteko šachmatų patriarcho Aniceto Uogelės. Tik balandžio 12-ąją savo 87-ąjį gimtadienį atšventęs A.Uogelė iki paskutinių dienų buvo aktyvus šachmatų bendruomenės narys, korespondencinių šachmatų vyresnysis tarptautinis meistras (SIM), tapęs ir Europos korespondencinių šachmatų čempionu.

 Anapilin iškeliavo Anicetas Uogelė<br> kksd.lt nuotr.
 Anapilin iškeliavo Anicetas Uogelė<br> kksd.lt nuotr.
 Anapilin iškeliavo Anicetas Uogelė<br> kksd.lt nuotr.
 Anapilin iškeliavo Anicetas Uogelė<br> kksd.lt nuotr.
 Anapilin iškeliavo Anicetas Uogelė<br> kksd.lt nuotr.
 Anapilin iškeliavo Anicetas Uogelė<br> kksd.lt nuotr.
 Anapilin iškeliavo Anicetas Uogelė<br>cessfed.lt nuotr.
 Anapilin iškeliavo Anicetas Uogelė<br>cessfed.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 24, 2020, 9:44 AM, atnaujinta Apr 24, 2020, 9:52 AM

Žaisti šachmatais A.Uogelė pradėjo būdamas 11 metų. 22 kartus (1961–2001 m.) laimėjo pirmenybes Šiauliuose.

A. Uogelė 25 kartus dalyvavo Lietuvos šachmatų pirmenybėse. 1965 m., kaip ir Vladas Mikėnas, užėmė pirmą, 1980 m. – trečią vietą. 83 kartus žaidė varžybose už Lietuvos ribų.

Komandinių šachmatų varžybų (dalyvaujant pasaulio šachmatų čempionams V. Smyslovui, M. Taliui, T. Petrosianui, B. Spaskiui, A. Karpovui, N. Gaprindašvili ir G. Kasparovui) teisėjas Rygoje, Maskvoje; teisėjavo įvairiose varžybose Kijeve, Ašchabade, Taškente, Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Marijampolėje, Palangoje ir kitur.

Knygų „Europos taurė“ (Vilnius, 1975 m.), Lietuvos sporto enciklopedija (Vilnius, 2013 m.) bendraautoris. Knygos „Mano šachmatai“ (Vilnius, 1993 m.) autorius.

Šachmatų klausimais bendradarbiavo su knygų „Žagarė“ (1998 m.), „Šiaulių sportas“ (1998 m.), „Žydai Lietuvos šachmatų istorijoje“ (2015 m.), „Joniškio kraštas. Žymūs žmonės“ (2017 m.) sudarytojais ir autoriais.

Anicetas ir būdamas garbaus amžiaus neapleido šachmatų – tapo daugkartiniu Lietuvos neįgaliųjų čempionu, o paskutines pergales iškovojo šių metų vasarį, nugalėjęs LNSF greitųjų ir žaibo šachmatų čempionatuose.

„Visas paskutiniųjų metų gyvenimas man atrodo kaip vientisa šacmatų partija. Mums buvo primestos juodosios figūros, nepalankios taisyklės.

Buvo praradimų, turėjome kantriai gintis, bet vėliau sugebėjome perimti iniciatyvą ir nuosekliai siekti pergalės, kurios rezultatas – laisva Lietuva“, – rašė A.Uogelė 1993 metais išleistoje knugoje „Mano šachmatai“.

A.Uogelė taip pat buvo žinomas šachmatų teoretikas bei yra vienas iš nedaugelio lietuvių, kurie turi savo vardu pavadintą debiutą – tai siciliškosios gynybos pagreitintojo drakono varianto atšaka 1. e4 c5 2. Žf3 Žc6 3. d4 cxd4 4. Žxd4 g6 5. Žc3 Rg7 6. Re3 Žf6 7. Rc4 O-O 8. Rb3 a5.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.