EUROLYGA 2023

Šuolininkai Luka Garšvaitė ir Augustas Bukauskas sužibėjo lengvaatlečių jaunimo čempionate

Baigėsi dvi dienas Vilniuje vykęs Lietuvos jaunimo lengvosios atletikos čempionatas, kurio metu krito du šalies rekordai ir net trys sportininkai įsirašė savo pavardes į penkių geriausių planetos sezono rezultatų savininkų sąrašą.

 Luka Geršvaitė<br> R.Lekavičiaus nuotr.
 Luka Geršvaitė<br> R.Lekavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 26, 2020, 12:03 AM

Ypač sėkmingai pasirodė kauniečių trenerių dueto Audros Gavelytės ir Algirdo Baranausko ugdomi Luka Garšvaitė bei Augustas Bukauskas, atitinkamai šuolių į tolį ir šuolių į aukštį rungtyse pasiekę sporto meistro lygio rezultatus.

Merginų šuolių į tolį rungtį L.Garšvaitė laimėjo geriausiu penktu bandymu nušokusi 6,33 m. Tai – trečias jaunimo grupės rezultatas pasaulyje šiemet.

„Iš tikrųjų pagrindinis tikslas buvo „pagauti“ tą tinkamą vėją ir padaryti sporto meistrą. Praeitose varžybose su leistinu vėju pritrūko dviejų centimetrų, tai šiek tiek buvo gaila“, – sakė L.Garšvaitė.

Jaunoji šuolininkė į tolį buvo vienintelė lietuvė, kuriai iki paskelbto karantino buvo pavykę įvykdyti pasaulio jaunimo čempionato normatyvą. Tiesa, Kenijoje turėjusios vykti pirmenybės buvo atšauktos, o kitąmet lengvaatletė jau startuos iki 23 metų amžiaus grupėje.

2014 metais kita Lietuvos šuolininkė į tolį Jogailė Petrokaitė turėjo identišką asmeninį rekordą – 6,33 m. Tais metais sportininkei pavyko pasaulio jaunimo čempionate iškovoti labai aukštą ketvirtą vietą, tad L.Garšvaitė turėjo ne ką mažesnes galimybes pasekti tautietės pavyzdžiu.

„Sunku dar suprasti, kad tarp bendraamžių esu tarp stipriausių. Per daug nelyginu savęs su kitais, net kai varžybose dalyvauju, varžovių rezultatai man nebūna įdomūs, nes stengiuosi kovoti su savimi, – teigė L.Garšvaitė. – Kada atšaukė čempionatą, didelio apmaudo nebuvo. Buvau tik sykį nušokusi toliau nei 6,15 m, norėjosi daugiau kartų pakartoti normatyvą ir į čempionatą važiuoti tvirtai.“

Beje, kelerius metus iš eilės jaunoji šuolininkė žiemos sezonus praleisdavo dėl traumų, tad aukšti rezultatai vasarą atrodo dar įspūdingesni.

„Buvo visokių emocinių lūžių, tačiau rezultatai kilo labai stipriai, net turint traumą. Treneriai vis mane motyvavo, rodė, kiek galiu pasiekti ir kažkaip ta motyvacija skatino judėti į priekį. Nesu dar atsigavusi pilnai po operacijos, vis dar skauda kelį, bet be skausmo nėra ir rezultato“, – šyptelėjo L.Garšvaitė.

Vaikinų šuolių į aukštį rungtyje A.Bukauskas įveikė 216 cm ir pasiekė asmeninį rekordą. Tai – penktas sezono rezultatas planetoje tarp jaunimo šiemet.

„Ar manęs nestebina vasaros rezultatai? Nepaisant karantino, su treneriais įdėjome labai daug darbo. Net nepasijuto karantinas, dieną iš dienos dirbome, tad kažko panašaus šį sezoną ir tikėjausi. Norėjosi įrodyti, kad galiu šokti“, – teigė A.Bukauskas, kuris dėl kojos lūžio šuoliuoti negalėjo beveik metus.

Dar antradienį „Cosma“ taurės varžybose lengvaatletis varžybas baigė peršokęs 203 cm, tačiau per kelias dienas rezultatą, šokdamas tame pačiame sektoriuje, jis pagerino net 13 cm.

„Iš tikrųjų nusiteikimas „Cosma“ taurėje sutrukdė pasirodyti geriau, nebuvo tos motyvacijos iš savęs, ypač pamačius oro sąlygas – drėgną sektorių ir priešinį vėją. Sektorius nebuvo pastatytas geriausioje vietoje, kai bandau šokti iš greičio, tai nuslysdavau. Pasijautė beviltiškumas, kad negaliu pakovoti prieš tas sąlygas ir dėl to gavosi tik 203 cm“, – paaiškino A.Bukauskas.

Beje, kaunietis iš kitų šuolininkų išsiskiria savo technika – žemesnį ūgį jis kompensuoja itin dideliu greičiu.

„185 cm aukštininko Lietuvoje dar neteko matyti. Išsiskiriu greičiu, galėčiau sprinte pasivaržyti, esu retas egzempliorius“, – nusijuokė A.Bukauskas.

Vaikinų disko metime dar kartą Lietuvos 17-mečių rekordą pagerino Mykolas Alekna, diską švystelėjęs 62,19 m. Manto Jusio auklėtinio rezultatas tarp jaunimo grupės atstovų pasaulyje yra ketvirtas.

Šalies jaunimo rekordas buvo pasiektas merginų 3000 m kliūtiniame bėgime, kur Justino Beržanskio treniruojama Greta Karinauskaitė distanciją įveikė per 10 min. 46,48 sek.

Tuo tarpu Lietuvos jaunimo čempiono titulą iškovojęs ieties metikas Marius Rudzevičius vis dar tebėra planetos sezono lyderis tarp jaunių. Vilniuje jis įrankį numetė 63,16 m, nors šį sezoną jo geriausias rezultatas yra 70,16 m.

„Stebina, kad vis dar esu lyderis, manau, kad kiti turėtų daugiau numesti. Tačiau šiandien pasiektas rezultatas tenkina, galvojau, kad bus mažiau. Poilsio daug nėra, per 10 dienų buvo 4 varžybos, tad rezultatas gana geras, – sakė M.Rudzevičius. – Šiemet būtų gerai padaryti Lietuvos 18-mečių rekordą, dabar į jį taikausi, o su 700 g ietimi norėčiau pasiekti sporto meistro normatyvą.“

M.Rudzevičių treniruoja Edmuntas Matusevičius – šalies rekordininko ir kelialapį į Tokijo olimpines žaidynes turinčio Edžio Matusevičiaus tėtis.

„Mūsų santykiai su Edžiu yra geri, kai tik atvažiavau čia treniruotis, Edis buvo mano idealas, norėjau būti kaip jis“, – treniruočių kolega džiaugiasi M.Rudzevičius.

Kartu su Lietuvos jaunimo čempionatu vyko ir šalies kūjo metimo čempionatas. Nugalėtojų titulus iškovojo Tomas Vasiliauskas (62,76 m) ir Klaudija Bieliauskaitė (41,64 m).

Nepaisant vėliau prasidėjusio sezono, Lietuvos lengvosios atletikos federacija jau pravykdė šalies čempionatus vaikams, jaunučių, jaunių ir jaunimo grupėms. Suaugusiųjų Lietuvos čempionatas rugpjūčio 7-8 dienomis vyks Palangoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.