EUROLYGA 2023

Europos rankinio lyderius pritildė japonai ir brazilai

Dvi stipriausios praėjusių metų Europos vyrų rankinio pirmenybių komandos penktadienį nesugebėjo laimėti pirmųjų pasaulio pirmenybių rungtynių. Egipte vykstančiame turnyre Europos čempionai ispanai sužaidė lygiosiomis su brazilais, o Europos vicečempionai kroatai sensacingai pasidalijo taškus su japonais. Kitos Senojo žemyno komandos dovanų varžovams nedalijo, o didžiausiu skirtumu nugalėjo Vokietijos rinktinė.

Žaliojo Kyšulio rinktinė sugebėjo sužaisti mačą ir pralaimėjo Vengrijai<br> AFP/Scanpix.com  nuotr.
Žaliojo Kyšulio rinktinė sugebėjo sužaisti mačą ir pralaimėjo Vengrijai<br> AFP/Scanpix.com  nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2021, 11:48 AM, atnaujinta Jan 16, 2021, 11:51 AM

Skirtingos lygiosios

Kroatijos rinktinė ne kartą žaidė su Japonijos komanda ir visuomet laimėdavo apie dešimties įvarčių skirtumu. Prieš pirmąsias šių pasaulio pirmenybių rungtynes irgi nebuvo jokių priežasčių manyti, kad kroatams gali kilti sunkumų.

Atrodo, kad taip galvojo ir patys Kroatijos rankininkai, sau du taškus įsirašę dar prieš eidami į aikštę. Tačiau visai kitaip galvojo islando Daguro Sigurdssono treniruojama Japonijos rinktinė, kuri ne tik sukūrė Europos vicečempionams sunkiai išsprendžiamų problemų, bet ir atėmė iš jų vieną tašką. Dramatiškos C grupės rungtynės baigėsi lygiosiomis 29:29.

Reaktyviniai japonai varžovus pribloškė jau rungtynių pradžioje, kai 12-ąją min. nutolo 7:2. Panašiu ir dar didesniu skirtumu Japonijos komanda pirmavo gana ilgai, o kroatai vytis pradėjo tik antrajame kėlinyje. Antrojo kėlinio paskutinėmis minutėmis Kroatijos rinktinė kelis kartus lygino rezultatą, o paskutinį kartą tą padarė prieš pat sireną baudinį įmetęs Ivanas Čupičius.

„Tai nebuvo tikras mūsų komandos veidas. Prieš akis visas turnyras ir mes privalome parodyti kitokį veidą“, – žadėjo Kroatijos rinktinės žaidėjas Manuelis Štrlekas.

Tokiu pačiu rezultatu 29:29 baigėsi Ispanijos ir Brazilijos rinktinių dvikova B grupėje. Tačiau šios rungtynės buvo visai nepanašios: į priekį išsiverždavo tai viena, tai kita komanda, o ispanai antrajame kėlinyje įgijo 6 įvarčių persvarą 22:16. To neužteko. Paskutinėmis sekundėmis gelbėtis teko Europos čempionams, kuriems vieno taško vertės įvartį pelnė 39 metų Raulis Entrerriosas.

Beje, šis rankininkas ketino pernai baigti profesionalo karjerą, bet ją pratęsė dar vienam sezonui dėl nukeltų Tokijo olimpinių žaidynių.

Europiečių pergalės

Keturios Europos šalių rinktinės penktadienį nugalėjo kitų žemynų komandas.

Sunkiausiai laimėjo Lenkijos rankininkai, permainingame mače įveikę Afrikos vicečempionę Tuniso komandą 30:28 (B grupė). Vengrija pranoko Žaliąjį Kyšulį 34:27 (A grupė), Danija – Bahreiną 34:20 (D grupė), didžiausiu skirtumu laimėjusi Vokietija – Urugvajų 43:14 (A grupė).

Žaliojo Kyšulio rūpesčiai

Žaliojo Kyšulio rankininkai penktadienį ryte dar nežinojo, ar jiems bus leista eiti į aikštę. Prieš kelias dienas per Portugalijoje surengtą treniruočių stovyklą Žaliojo Kyšulio rinktinėje įsiplieskė didelis koronaviruso židinys. Dėl jo dešimt žmonių, tarp jų – šeši žaidėjai ir vyriausias treneris, negalėjo keliauti į Egiptą.

Kairo oro uoste vėl patikrinus visus delegacijos narius, buvo nustatyti dar keturi koronavirusu užsikrėtę asmenys. Dėl to Žaliojo Kyšulio rinktinei nebuvo leista įsikurti tame pačiame viešbutyje, kuriame gyvena kitos A grupės komandos.

Tačiau penktadienį visų testų rezultatai buvo neigiami ir Žaliojo Kyšulio rinktinei buvo uždegta žalia šviesa žaisti pirmąsias jos istorijoje pasaulio pirmenybių rungtynes.

Žaliojo Kyšulio komanda registravo tik 11 rankininkų (leidžiama registruoti 16 žaidėjų), tačiau jie padarė viską, kad paliktų gerą įspūdį ir vengrams nusileido gana nedideliu septynių įvarčių skirtumu.

Paslaptingi debiutantai

Žaliojo Kyšulio rinktinė yra viena iš trijų pasaulio pirmenybių debiutančių. Pasaulio pirmenybėse taip pat pirmą kartą dalyvauja Urugvajaus ir Kongo Demokratinės Respublikos rinktinės. Debiutuoti rengėsi ir JAV rinktinė, bet šios šalies rankinio vadovai dėl masinio užsikrėtimo koronavirusu antradienį pranešė, kad rankininkai į Egiptą neatvyks.

Žaliojo Kyšulio ir Urugvajaus rankininkai pateko į vieną grupę, tad kažkuri iš šių komandų iškovos teisę žaisti antrajame etape.

560 tūkst. gyventojų turintis Žaliasis Kyšulys yra mažiausia šalis, kurios rinktinė pateko į pasaulio pirmenybes. Žaliojo Kyšulio rankininkai net ir Afrikos pirmenybėse pirmą kartą dalyvavo tik praėjusiais metais ir iškart užėmė penktąją vietą.

Tiesa, Žaliojo Kyšulio rinktinės žaidėjai nėra rankinio naujokai. Dauguma rankininkų išugdyti Portugalijoje, o keli žaidėjai net ir gimė šioje šalyje, bet turi šaknų Žaliajame Kyšulyje, kuris iki 1975 metų priklausė Portugalijai.

Keli rankininkai žaidžia Portugalijos pirmosios lygos komandose, o Elledy Semedo, Gualtheris Furtado ir Bruno Landimas patenka tarp 15 rezultatyviausių lygos žaidėjų. Dar toliau prasimušė Leandro Semedo, atstovaujantis vienam stipriausių Ispanijos lygos klubų Leono „Ademar“.

Teisėjas patyrė traumą

Penktadienį Kataro ir Angolos rinktinių rungtynių antrajame kėlinyje rankininkams teko padaryti nenumatytą kelių minučių pertraukėlę. 45-ąją min. žaidimas buvo sustabdytas, nes traumą patyrė teisėjas. Jis kreivai pastatė koją ir po akimirkos skausmo perkreiptu veidu griebėsi už kelio. Skausmingas epizodas buvo kartu ir gana kurioziškas, nes teisėjas suklupo tuo metu, kai rodė, kad dviem minutėms šalina Kataro žaidėją.

Susižeidusį kolegą pakeitė atsarginis teisėjas. Pauzė neturėjo įtakos rungtynių eigai. Katariečiai jau iki tol pirmavo penkių įvarčių skirtumu ir pasiekė pergalę 30:25 (C grupė).

Dar vienose penktadienį žaistose rungtynėse Argentinos rinktinė nugalėjo pasaulio pirmenybių debiutantę Kongo DR komandą 28:22 (D grupė).

Penktadienio rezultatai

1 turas

A grupė (Giza)

Vokietija – Urugvajus 43:14 (16:4). Kasteningas 9, Schilleris 5, Schmidtas 5/ Morandeira 4.

Vengrija – Žaliasis Kyšulys 34:27 (19:14). Ancsinas 7/ Semedo 6.

B grupė (Naujoji sostinė)

Ispanija – Brazilija 29:29 (16:13). Fernandezas 4, Sole 4, Canellasas 4/ Moraesas 6, Langaro 6.

Tunisas – Lenkija 28:30 (17:17). Sanai 9, Darmoulis 6/ Moryto 11, Krajewskis 5.

C grupė (Aleksandrija)

Kataras – Angola 30:25 (14:13). Madadi 8, Marzo 7, Berrachedas 7/ Pestana 6.

Kroatija – Japonija 29:29 (14:17). Maričius 7, Duvnjakas 4, Cindričius 4/ Agarie 5, Tokuda 5.

D grupė (Kairas)

Argentina – Kongo DR 28:22 (13:14). D.Simonet 5, F.Pizarro 5, Martinezas 5/ Kiangebeni 7.

Danija – Bahreinas 34:20 (19:10). Gidselis 10/ Ahmedas 8.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.