EUROLYGA 2023

Ispanijos rankininkai laimėjo permainingą Europos komandų mūšį pasaulio pirmenybėse

Danijos ir Vengrijos rinktinės ketvirtadienį nesunkiai pratęsė pergalių virtines pasaulio vyrų rankinio pirmenybėse. Tiesa, danai ir vengrai žaidė su gerokai silpnesniais varžovais, o svariausią pergalę šią dieną iškovojo Ispanijos rankininkai.

Ispanijos rankininkai šventė pergalę.<br>Scanpix nuotr.
Ispanijos rankininkai šventė pergalę.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 21, 2021, 11:47 PM

Ispaniškas viesulas

Ketvirtadienį tik vieneriose rungtynėse tarpusavyje susitiko Europos komandos. Būtent jų – Europos čempionės Ispanijos ir Vokietijos – dvikova buvo svarbiausias dienos įvykis.

Rungtynės buvo ypač svarbios vieną pralaimėjimą patyrusiems vokiečiams, tačiau ispanai pirmajame etape irgi prarado vieną tašką, todėl nesėkmė būtų gerokai sumažinusi jų galimybes patekti į ketvirtfinalį. Ispanijos rinktinė neleido, kad tai atsitiktų – ji nugalėjo Vokietijos komandą 32:28 (16:13).

Pirmajame kėlinyje vokiečiams nepavyko prisitaikyti prie labai judrios varžovų gynybos. Bet dar labiau juos gniuždė ispanų greitos atakos. Ispanijos rankininkai surengti staigius antpuolius sugebėdavo net praleidę įvartį. Vokietijos komandai psichologiškai buvo labai sunku – iš pradžių reikėdavo vos ne minutę vargti ieškant kelių varžovų vartų link, o po to ispanai atsakydavo per kelias sekundes įmestu įvarčiu.

Ispanijos rinktinė greitai įgijo nedidelę persvarą ir iki pertraukos pirmavo 2-4 įvarčiais. Vis dėlto per pertrauką vokiečius treniruojantis islandas Alfredas Gislasonas paaiškino, kaip laiku grįžti prie savo vartų. Vaizdas aikštėje pasikeitė ir Vokietijos rinktinė išlygino rezultatą (18:18), o antrojo kėlinio viduryje įgijo didžiausią rungtynėse trijų įvarčių persvarą (25:22).

Tačiau Ispanijos rinktinės judri gynyba varžovams vis dar buvo didelė paslaptis. Kėlinio viduryje ispanai keliskart perėmė kamuolį, surengė dar kelias greitas atakas ir įmetė šešis įvarčius paeiliui. Šis kelių minučių tarpsnis tapo nuosprendžiu Vokietijos rinktinei.

Europa prieš Ameriką

Kitose dvejose I grupės rungtynėse Europos komandos nesunkiai nugalėjo varžovus iš Pietų Amerikos: Lenkija – Urugvajų 30:16 (14:9), Vengrija – Braziliją 29:23 (16:11).

Jei pirmose rungtynėse nebūtų nustebinusi ir dar didesnė lenkų pergalė, tai iš brazilų buvo laukiama didesnio pasipriešinimo. Tačiau Brazilijos rankininkai priešinosi tik pusę kėlinio.

Vengrijos rinktinė tvirtai perėmė iniciatyvą, kai pirmojo kėlinio viduryje (rezultatas tuo metu buvo 8:8) susidūręs su varžovu sunkią kelio traumą patyrė brazilas Jose Toledo. Jis iš aikštės buvo išneštas neštuvuose ir tučtuojau išvežtas į ligoninę.

Beje, brazilai didelių nuostolių patyrė dar prieš pasaulio pirmenybes. Į Egiptą neatvyko koronavirusu užsikrėtę Thiagusas Petrusas (jis žaidžia „Barcelona“ klube ir šiuo metu laikomas geriausiu Brazilijos rankininku) bei vartininkas Leonardo Tercariolis.

Pergalių virtinę pratęsusi Vengrijos rinktinė surinko 6 taškus ir yra vienvaldė I grupės lyderė. Ispanija turi 5 taškus, Lenkija – 4, Vokietija – 2, Brazilija – 1, Urugvajus – 0.

Įveikė azijiečius

Visos trys į antrąjį etapą patekusios Azijos komandos žaidžia II grupėje. Ketvirtadienį azijiečiai kovojo su kitų žemynų rankininkais ir pralaimėjo visas trejas rungtynes.

Pasaulio čempionės vardą ginanti Danija nugalėjo Katarą 32:23 (17:12), Kroatija – Bahreiną 28:18 (13:8), Argentina – Japoniją 28:24 (17:13).

Šioje grupėje Danija iškovojo 6 taškus, Kroatija – 5, Argentina – 4, Kataras – 2, Japonija – 1, Bahreinas – 0.

Japonijos rankinio aušra

Nors visų Japonijos sportininkų galvose sukasi mintys apie Tokijo olimpines žaidynes, šios pasaulio pirmenybės japonų rankininkams nėra šiaip pasirengimo turnyras. Rimtą požiūrį parodo vien tai, kad būtent Japonijos rinktinė pirmoji atvyko į Egiptą. Svečiai iš Tekančios saulės šalies Kairo oro uoste nusileido dar sausio 3 dieną.

Japonai buvo ir pirmos griausmingos turnyro sensacijos kūrėjai. Jie pirmajame ture sužaidė lygiosiomis su Europos vicečempione Kroatijos rinktine.

„Esu be galo laimingas. Tai istorinė pergalė. Žinoma, būtų buvę labai smagu laimėti, bet negalime pamiršti, su kuo žaidėme. Net iškovoję vieną tašką, jaučiamės kaip nugalėtojai“, – džiaugėsi nuo 2017 metų Japonijos rankininkus treniruojantis islandas Daguras Sigurdssonas, kuris anksčiau dirbo Austrijos ir Vokietijos rinktinėse.

D.Sigurdssonas ne mažiau džiaugėsi ir lemiamose pirmojo etapo rungtynėse iškovota pergale prieš Angolos rinktinę. Ši pergalė japonams atvėrė galimybę antrajame etape žaisti dar trejas rungtynes su stipriais varžovais.

Su stipriais varžovais Japonijos rankininkai susiduria retai. Dauguma rinktinės žaidėjų rungtyniauja savo šalies lygoje ir tik du rankininkai atstovauja Europos klubams. 22-ejų Rennosukė Tokuda ir 19-metis Šuičis Jošida, tarpininkaujant Japonijos rankinio federacijai, sudarė sutartis su užpernai Lenkijos pirmojoje lygoje debiutavusiu „Tarnow“ klubu.

Lenkų sirgaliai iš pradžių kreivai žiūrėjo į naujokus iš Tolimųjų rytų, tačiau japonai privertė pakeisti požiūrį. R.Tokuda šį sezoną yra rezultatyviausias Lenkijos lygos žaidėjas, o Tarnuvo komanda atsikratė beviltiškos autsaiderės etiketės (praėjusį sezoną, kuris buvo nutrauktas dėl pandemijos, „Tarnow“ užėmė paskutinę vietą) ir pakilo į turnyro lentelės vidurį.

Ketvirtadienio rezultatai

I grupė (Naujoji sostinė)

Urugvajus – Lenkija 16:30 (9:14). Cancio 6/ Moryto 8, Sičko 5.

Vengrija – Brazilija 29:23 (16:11). Banhidi 5, Sunajko 4, Mathe 4, Bodø 4/ Langaro 8.

Ispanija – Vokietija 32:28 (16:13). Fernandezas 6, A.Duišebajevas 5, Sole 5/ Kasteningas 7, Hafneris 6.

Lentelė: Vengrija – 6, Ispanija – 5, Lenkija – 4, Vokietija – 2, Brazilija – 1, Urugvajus – 0.

II grupė (Kairas)

Japonija – Argentina 24:28 (13:17). Jošino 6/ F.Pizarro 10.

Kroatija – Bahreinas 28:18 (13:8). Horvatas 8, Maričius 4, Martinovičius 4/ Ahmedas 6, Alsayyadas 6.

Danija – Kataras 32:23 (17:12). M.Hansenas 8, Gidselis 6, S.Jensenas 5/ Frankisas 12.

Lentelė: Danija – 6, Kroatija – 5, Argentina – 4, Kataras – 2, Japonija – 1, Bahreinas – 0.

Dėl 25-32 vietų

1 turas. I grupė

Žaliasis Kyšulys – Tunisas 0:10 (be žaidimo), Angola – Kongo DR 31:32 (15:13).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.